Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Elena Tașnadi întinerește prin pictură

Știam că prin intermediul picturii, uneori se poate ameliora starea de sănătate. Așa s-a dezvoltat cromoterapia. Dar abia acum am aflat că prin arta culorilor se poate chiar întineri. O dovadă clară în acest sens este chiar invitata noastră specială de astăzi.

-Vă rugăm să vă prezentați.

-Sunt Elena Tașnadi, am 70 de ani, economist pensionar, artist vizual în prezent, din Cluj-Napoca.

– Cum a fost începutul în lumea picturii?

-Cred că trebuia să se întâmple, aveam nevoie de ceva care să îmi dea o stare de bine, o împlinire sufletească, dorința de autodefinire, de echilibru și de ce nu, să las o urmă pe pământ.

După 33 de ani petrecuți în lumea cifrelor, au început să mă năpădească întrebările existențiale, care este sensul vieții mele, dacă am înmulțit talantul sau am exploatat la maxim harul primit la naștere. Nu am găsit încă răspuns la toate întrebările, dar știu că îmi place să fac ceva care sa bucure lumea, care să aducă zâmbet și frumos în inimile și casele oamenilor.

Făcând parte dintr-un grup pe Facebook care promovează în special opere artistice pictate, mi-am zis să încerc și eu să creez emoție și trăire.

Așadar, la 68 de ani, am făcut cursuri de pictură artistică și pictura libera, am participat la expoziții comune, cât și personale.

Mă adresez iubitorilor de estetic, de artă și culoare, celor care vor să-si îmbogățească spațiul ambient sau locul de muncă. Aș dori ca privitorii să se recunoască în lucrările mele, să le amintească de cineva sau ceva drag, ori pur si simplu să rezoneze cu mesajul pe care îl transpun pe pânză.

-Ce tipuri de culori folosiți?

-Folosesc în principal culorile acrilice, nuanțe intense care implică acțiune, dar și tonurile mai estompate, diafane, liniștitoare, care prin simpla lor alăturare și prin simbolismul lor, generează vibrații, emoții și stări sufletești care bucură sufletul.

Pictez de la realitatea cotidiană, frumusețile naturii, aspecte din realitatea satului prin pictura naivă, pictură religioasă, până la abstractul realității cu mesaje ascunse, suprarealism și realismul magic pe care ni-l dorim cu toții.

Îmi place să pictez flori pe care le însuflețesc asociindu-le cu un zâmbet, o îmbrățișare, un cuplu de îndrăgostiți, o familie reunita, o horă…

Cred în arta mea pentru că este făcută din suflet pentru suflet și dăruiesc bucurie, iar ,,bucuria este ecoul vieții lui Dumnezeu ajuns in noi înșine,, (Abbot Coumba Marmion).

-Cum a fost anul 2022 pentru arta dumneavoastră?

-2022 a fost anul descoperirii mele ca si artist și al reinventării mele ca om capabil sș se afirme într-un domeniu total necunoscut, al picturii.

După ce am urmat cursul de pictură artistică, formatori Mariana Șerban și Roberta Neamțu, evoluția mea a fost rapidă și surprinzătoare având în vedere că nu mai pictasem până atunci.

Am trecut prin toate stilurile pentru a-mi defini stilul propriu, dar ar fi prea devreme să spun ca l-am găsit. Mă atrage mult realismul magic al lui Stefan Câlțea și Felix Aftene, pictura cu tema religioasă și spirituală.

Îmi place ilustrația. Am apărut pe coperta cărții „Sănătatea întregului viu comun”(autori C.Popescu, A.Tașnadi, M.Stanciu) cu lucrarea „Lasă o urmă!”,iar lucrare ,,Respiritulizare” urmează să fie pe o nouă carte, încă în lucru.

Aștept și alte colaborări pentru ilustrare coperți de cărți de dezvoltare personală și cu tematică spirituală. Eu gândesc lucrările pentru coperta cărților astfel încât să cuprindă esența cuvintelor scrise. Îmi place să pictez ”cuvinte” și să le dau un sens, printr-un dialog vizual de impact.

Pentru că aveam nevoie de validare din partea publicului, în toamnă mi-am organizat prima expoziție personală la Cluj „Credință și spiritualitate”, iar în decembrie am participat la expoziția comună a Grupului Phoenix, „România plai european”, de la București.

-Dar 2023?

-În luna aprilie 2023 am participat cu trei tablouri la expoziția ”Pe urmele pașilor lui Iisus”, tot cu Grupul Phoenix, la Biblioteca Națională București.

Pentru promovare mi-am deschis pagina de Facebook „ Elena Tașnadi – Bucuria picturii” unde iubitorii de pictură îmi pot vedea lucrările, le pot cumpăra sau pot să facă comandă pentru ceea ce și-ar dori.

-Ce visați pentru a doua jumătate a anului 2023, dar și pentru următorii ani?

-Mă rog ca Dumnezeu să-mi dea sănătate, să pot picta cât mai mult și inspirație pentru lucrările cu care voi participa în toamnă la o nouă expoziție cu Grupul Phoenix.

Pentru anii următori mi-aș dori ca picturile mele să fie prezente în expoziții, galerii, să fac ilustrație, să pictez și pe alte suporturi, textile, sticlă, lemn, pentru a aduce cât mai multă bucurie iubitorilor de frumos si culoare.

-Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

–Lumea mea s-a schimbat odată cu descoperirea acestei pasiuni. Fiind o fire destul de introvertită, acest demers, de a mă apuca de pictat, mi-a dat mult curaj, încredere, pace sufletească, posibilitatea de introspecție în subconștient, de reflecție asupra propriei vieți, de exteriorizare a trăirilor și emoțiilor. Cu credință, speranță și iubire, am toate motivele de a continua pe acest drum.

Eu cred că adevărata artă poate fi înfăptuită doar de către om, este singurul capabil de a crea și transmite emoție, arta este suflet, este poveste trăită în momentul creării ei. Cred că ea poate face lumea mai bună, că ne apropie și ne dă posibilitatea de a descoperi frumosul din oameni și bucuria de a trăi. Iată și contactele mele:

https://www.facebook.com/elatasnadi

elatasnadi53@gmail.com

-Felicitări din inimă! După atâtea cuvinte, să vedem și câteva tablouri superbe.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *