Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Elian Băcilă relansează negrul în pictură, continuând o celebră tradiție

Săptămânile trec în zbor precum minutele, iar zilele se duc precum clipele. Acum, acum parcă văd că intrăm în luna decembrie și ne oferim cele mai frumoase daruri. Fiecare poate vedea mai clar scurgerea timpului pe calendar.
Sunt oameni care iubesc pictura și urmăresc acest proces pe un calendar dedicat artistului care este Elian Băcilă. El a relansat negrul, care a avut în istoria artei o celebră tradiție. Dar despre asta vom mai scrie peste puține rânduri.
Privilegiații au acasă chiar o lucrare semnată de acest creator. Ei se găsesc răspândiți fie în România, dar și în alte țări, până departe în Statele Unite ale Americii.

Vreau să aduc în centrul atenției figura aparte a domnului Elian Băcilă pentru mai multe motive. 1- Este un artist adevărat. 2 – Are lucrări unice în care domină negru. 3 – Este un prieten adevărat al pictorilor, în atmosfera de concurență de multe ori lipsită de eleganță. 4-Elian Băcilă continuă momente unice din istoria picturii.

În preistorie, negrul a fost una din primele culori folosite în artă. Pe pereții peșterii Lascaux din Franța, taurii sunt desenați cu negru. Este vorba de perioada Paleoliticului, cu circa 18.000 de ani în urmă. Istoria picturii a început cu utilizarea cărbunelui, iar apoi au fost făcuți pigmenți negri prin arderea oaselor, ori prin măcinarea pulberii de oxid de mangan.
În Egiptul antic, negrul avea conotații pozitive fiind culoarea fertilității, a solului negru inundat de Nil.

Sărim peste secole și ajungem chiar la Rembrandt care folosea des o paletă de negru și maro pentru realizarea portretelor sale ce ieșeau din umbre. La rândul lor, Edouard Manet și Renoir au utilizat de multe ori negrul la ținuta vestimentară a oamenilor portretizați. Când cineva i-a spus că negrul nu este o culoare, Renoir a răspuns antologic: ,,Ce te face să crezi asta? Negru este regina culorilor. Am detestat mereu albastrul prusian. Am încercat să înlocuiesc negru cu un amestec de roșu și albastru, am încercat să folosesc albastru de cobalt sau ultramarin, dar mereu am revenit la negru de fildeș”. Pentru amatorii de detalii, în spectrul vizibil, negrul reprezintă absorbția tuturor culorilor. Ca reporter sportiv mai subliniez că centura neagră în artele marțiale simbolizează experiența, forța, excelența, în opoziție cu centura albă purtată de novici. Mai sunt multe argumente care amintesc de ținutele judecătorilor, demnitarilor, ori costumele de ceremonii și baluri, celebrele fracuri. Dar, gata cu introducerea. Să trecem la interviul cu invitatul nostru special.

– Pentru început, vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Mă numesc Elian Băcilă, Pictorul de Negru al României. Sunt un pictor abstract, născut la Orșova în 16 august 1974.

Aș vrea să încep cu niște proiecte revoluționare pentru arta plastică din România pe care le-am realizat și mi le asum.

Sunt primul pictor român care am adus în România în anul 2019 din America unghiul de 75 de grade, sau unghiul lui Kelly, pânza în unghi de 75 de grade, ceva diferit de unghiul obișnuit de 90 de grade cu care ceilalți pictori și publicul consumator de arta erau obișnuiți.

O astfel de lucrare a fost expusă și prezentată în cadrul expoziției Elian Băcilă, zece ani de activitate și a avut o dimensiune de 90×250 cm.

Un alt proiect deosebit de interesant și unic a avut loc la începutul anului 2022 când am adus din Anglia și America pentru prima dată în țară, vantablack – ul cel mai negru negru care a existat vreodată și care a fost creat în anul 2014 în Anglia.

Acest negru atrage lumina 99, 965%, este practic ca o Gaura Neagră. Lumina este prinsa în interior.

-Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră?

-A fost un an foarte bun și prolific. Au fost multe proiecte pe care le-am realizat și zeci de creații. Am avut apariții în presă, la televizor și radio.

Am creat și am trimis la Casa Albă, la Washington DC, la președintele Americii, Joe Biden, lucrarea 50+1 state care face parte dintr-o serie și a fost special creată ca un cadou de bun venit.

Lucrarea a fost trimisă în luna iunie, iar în luna octombrie a venit răspunsul de la Washington DC, Casa Alba, de la președintele Americii Joe Biden printr-o scrisoare foarte frumoasă de apreciere și mulțumiri care poarta pe ea semnătura Președintelui. Este o mare onoare pentru mine.

Tot în același an am primit de la OSIM Certificatul Elian Băcilă Părintele Picturii Negre din România, marca înregistrată unde am creat un desen special, o siglă.

Tot în acest an am participat la Roma la Atelier Montez la cea mai mare expoziție de Artă plastică Contemporană din Lume, pentru Cartea Recordurilor, cu Lucrarea Negru Luminos formată din 30 de piese 10×10 cm.

În data de 16 august a aceluiași an am sărbătorit zece ani de activitate oficială printr-o expoziție grandioasă de pictură în prezenta unui public numeros cu Proiectul ” Piramide și Monoliți ” cu lucrări de mari dimensiuni în mare majoritate negre la Muzeul Geologic al României, avându-i ca invitați pe Președintele României Emil Constantinescu, cât și pe Ambasadorul Pakistanului în România, Excelenta sa Zaphar Iqball!

Cu acest prilej, am lansat și cartea de artă a expoziției care este un album mai special la care am avut și o sesiune de autografe.

Expoziția a fost un succes și a fost larg mediatizată în presă, la Radio și tv. Este un proiect la care am lucrat 3 ani de zile și am reușit să îl pun în practică așa cum l-am gândit.

Vedetele expoziției au fost lucrările Cercuri și Pictura lumii.

Am colaborat cu oamenii de la Arhiva de Artă care au fost organizatorii expoziției.

Am deschis și o carte de onoare unde persoanele care au trecut pragul expoziției și-au lăsat o impresie.

Am fost plăcut impresionat de numărul mare de vizitatori din toata lumea care au venit să vadă expoziția.

Totodată am mai avut și alte expoziții și mult de lucru în fiecare zi. La mine nu trece o zi fără să pictez. Este pot spune pentru mine vital și natural să fac asta.

Am vândut trei lucrări în Statele Unite ale Americii și am vizitat MoMa, faimosul muzeu de artă contemporană din New York care m-a inspirat.

În cursul aceluiași an am fost invitat la o întâlnire cu membrii Clubului Rotary București Excelsior unde am primit o distincție foarte frumoasă în care scrie: ,,Continuă să transmiți sentimente profunde și să inspiri oamenii!”

Cam așa a fost anul 2021 pentru mine.

–Impresionant cu adevărat. Cum a început 2022?

-A început în Chicago, la Muzeul Contemporan de Artă și a debutat cu lansarea Calendarului pe 2022 cu noile mele picturi, calendar făcut cu Editura Contrast cu care eu colaborez.

Am expus în aceasta perioadă în diverse spații, galerii, muzee și alte locuri iconice din București.

Am fost invitat să expun în provincie, la Alexandria, cu sculptorul Costel Păun.

În decursul acestui an vreau să lansez albumul expoziției Ecouri – Elian Băcilă zece ani de activitate, „Piramide și Monoliți”, album care va cuprinde diverse imagini din expoziție, dar și imagini cu publicul participat.

– Ce visați pentru finalul anul 2022, dar și pentru următori ani?

-Să creez în atelierul meu și să expun, să îmi fac cunoscută, în continuare, arta mea – și această misiune sacră de a crea acest nou drum.

Următorul proiect din anul care urmează 2023 este Proiectul Negru Luminos la New York, la Institutul Cultural Român din New York!

–Vă dorim mult succes, să ne spuneți și nouă cum a fost acolo. Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Aș vrea ca arta abstractă să fie susținută și promovată deoarece ea ocupă un rol foarte important, în societate are publicul ei, are o familie, are o moștenire, are un viitor.

Nu întâmplător se spune că …Pictura abstractă este frumusețea ascunsă a artei!

Eu știu una și bună, că asta trebuie să fac în decursul existentei mele tot timpul oriunde m-aș afla, încercând să stabilesc punți pentru ca ea să fie văzută până în cele mai îndepărtate colțuri ale Lumii.

Desigur, în ajutorul și promovarea noastră vine acum electronica, internetul, cea ce era o mare bulă de oxigen. În final, vreau să închei cu un motto celebru și foarte frumos a lui Martin Luther King: „Doar în întuneric poți vedea stelele”.

-Mulțumim frumos, să fiți sănătos. Fac și eu o rimă la finalul acestui dialog.

Ce putem spune înainte de a vedea câteva tablouri? Am cunoscut un om rar în lumea artelor vizuale. Mă bucur mereu fie să îi văd tablourile în expoziții, fie să îl revăd în carne și oase cu optimismul său molipsitor. Dacă ar fi mai mulți oameni ca el, viața noastră ar fi mai armonioasă, cu mai mult farmec.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Elian Băcilă relansează negrul în pictură, continuând o celebră tradiție”

  • Un dialog surprinzător de frumos și de interesant !Chiar ați reușit să mă convingeți să îmi placă negrul ,care pentru mine mereu a însemnat un simbol al morții și al tristeții ! Desigur ,că negrul este o culoare care impune respect și eleganță ! Foarte frumoase și foarte interesante opere ,pentru că ele sunt adevărate opere de artă și nu simple imagini înrămate !Felicitări atât invitatului dumneavoastră, căruia ii urăm mult succes în munca sa, cât și dumneavoastră pentru acest articol de excepție superb ,absolut minunat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *