Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Eterna și infinita prostie omenească

În genialitatea ei, natura se autoreglează. Raportul de 1,05:1,00 în favoarea genului masculin la naștere, de pildă, nu e o toană a naturii, ci una din multele constante cu care lucrează legile ei, un mister pe care omenirea nu l-a dezlegat încă, deși circulă nenumărate teorii și teze. Atunci când raportul amenință să fie perturbat de diverse calamități naturale ori făcute de mâna omului, vin pe lume uneori mai multe fete, alteori mai mulți băieți. Pare-se că pentru natură menținerea unui echilibru între Adami și Eve este un imperativ categoric oriunde pe harta lumii.

Tot cam așa par să stea lucrurile și cu prostia omenească, o însușire pe care nimeni nu și-o dorește, dar pe care natura – iarăși nu se știe de ce – o menține constantă cu fermitate. Cum definim însă prostia, cum o putem măsura și ce se află dincolo de ea, presupunând că ar avea un capăt, unul pe care Einstein i l-a contestat, preferând să i-l aloce universului? Dacă inteligența e definită ca fiind capacitatea de a afla răspunsuri și soluții potrivite la diverse probleme, putem afirma că prostia este incapacitatea de a face asta? Dacă inteligența înseamnă înțelegere, putem defini prostia ca fiind imposibilitatea de a pricepe ceva? E oare atât de simplu? Deloc, dacă luăm în considerare că inteligența însăși are nu doar una, ci nenumărate fațete și tot atâtea definiții. Faza în care prostia era definită prin a nu ști ceva am depășit-o de mult, fiindcă în epoca actuală e imposibil ca cineva să le mai poată ști sau face pe toate, așa cum era cazul lui Leonardo da Vinci sau al altor erudiți ai vremurilor de mult apuse.

S-au găsit, totuși, persoane care și-au propus să studieze „fenomenul” pare-se la fel de răspândit precum oamenii pe planetă, descriindu-i chiar cinci legi care-i stau la bază. O primă lege susține că pretutindeni și în orice împrejurare, e bine să plecăm de la premisa că numărul proștilor aflați în circulație e mult mai mare decât am fi tentați să credem la prima vedere. Un fel de aisberg, din care nu distingem decât vârful. Când te crezi mai la adăpost, se întâmplă să ai parte de surprize neplăcute și, fie dai de oameni pe care până atunci îi considerai raționali și inteligenți demonstrându-ți fix contrariul, fie te trezești invadat de-a dreptul de unii și de alții care nu par să aibă ceva mai bun de făcut decât să-ți furnizeze dovezi cum că prostia n-a pierit.

A doua lege încearcă să ne convingă să renunțăm la a mai face vreo legătură și a încerca să stabilim o relație între anumite caracteristici ale persoanelor respective și probabilitatea ca acele persoane să adăpostească sau nu prostia. Prin urmare, nici genul, nici zona geografică, nici rasa, nici religia și nici (in)cultura nu facilitează concluzii cu privire la cuantumul prostiei. Și atunci, cine sau ce ne face proști sau deștepți? Să fie natura, să fie genele, poate doar hazardul? Se pare că natura produce mereu și pretutindeni același procent de proști, păstrând cu încăpățânare acea constantă, așa cum face și cu cele două sexe. Și se mai pare că naturii nu-i pasă de numărul de diplome pe care noi le achiziționăm, ci insistă – și reușește – să păstreze acest echilibru bizar al prostiei, singura caracteristică umană care se bucură de o repartizare uniformă. Cutremurător este faptul că acel procent fatidic se menține în fiecare dintre categoriile sociale, rasiale ori profesionale luate în studiu. Indiferent că a fost vorba de simplii salahori, de studenți ori de profesori universitari, procentul proștilor s-a încăpățânat să rămână același. Dacă e să dăm crezare autorului studiului, bizara lege a naturii s-a impus până și grupei elitare a deținătorilor renumitului premiu Nobel. Așadar, nici pentru lumea „bună” un motiv de jubilație și nici pentru lumile „celelalte” un motiv de decepție.

Cea de-a treia lege este și cea mai valoroasă, întrucât ne edifică și ne înlătură deopotrivă eventuale false supoziții. Ea împarte oamenii în patru categorii: inteligenți (deștepți), bandiți (escroci), neajutorați (altruiști) și proști (stupizi). Bine, între inteligenți și deștepți se pot interpune multe grade, tot așa și între proști și stupizi, între bandiți și exploatatori, sau între neajutorați și altruiști. Nu acesta este scopul acestui articol, de aceea nu voi insista pe nuanțe. Să le acceptăm totuși ca sinonime, pentru a nu ne pierde în detalii. Deliberat nu folosesc termeni precum idiot sau cretin, fiindcă idioția și cretinismul sunt denumirile unor afecțiuni organice, ale unor boli descrise în cărțile de medicină, așa că ar fi un stigmat nemeritat pentru acei pacienți.

Prin ce se caracterizează acele categorii și ce anume ne-ar putea încadra în rubrica prostiei, fiindcă acolo nu vrea să aterizeze nimeni, nu-i așa? Inteligent este acela care acționează astfel încât să aibă de câștigat atât persoana sa cât și ceilalți. Neajutorații (dezinteresații) sunt aceia care preferă să sară mereu în ajutorul altora, ignorându-se pe sine. Escrocii au în vedere doar profitul și avantajul personal în detrimentul altora, iar proștii nu sunt capabili să ajute pe nimeni, nici măcar pe ei înșiși, prin ceea ce întreprind. De aici rezultă și definiția prostiei: „O persoană proastă este cineva care dăunează unei alte persoane sau unui grup de oameni fără a obține un profit și, eventual, chiar suferind pierderi suplimentare în acest proces.” Așadar, totul se reduce la relația dintre câștig și daune, pentru sine și respectiv pentru cei din jur, indiferent că vorbim de bunuri materiale ori de alte resurse precum timp, energie, sănătate, fitness, sentimente etc.

Pentru cei care se întreabă care este procentul fiecărei categorii în populație, o primă dezamăgire: nu este unul fix, granițele dintre ele sunt curgătoare. Majoritatea excelează prin inconsecvență. O persoană care azi e inteligentă, poate fi mâine altruistă, iar un bandit poate acționa uneori inteligent. Depinde de împrejurări. Cu o singură excepție, și aici intervine a doua dezamăgire: singura categorie „consecventă” în ceea ce face, este prostia. Ea nu se dezminte niciodată, ci acționează mereu la fel: în pierdere pentru ea și în pierdere pentru ceilalți. Prin urmare, proștii sunt incapabili să tragă concluziile necesare și să învețe din greșeli. Incapabili să-și recunoască propria incompetență ca și competența sau incompetența altora. Până și bandiții pot fi mai mici (mai inteligenți, în sensul că îi lasă și pe alții să tragă un pic de spuză pe turta proprie) sau mai mari, uneori haiduci, alteori tâlhari la drumul mare. Proștii însă sunt doar proști (și mulți, să nu uităm!).

O veste extrem de proastă pentru noi toți referitoare la prostie: Prostia ajunsă la putere, indiferent în ce domeniu, devine extrem de periculoasă. Practic nu există ceva mai periculos decât un decident care acționează consecvent și neînfricat în detrimentul său și al celorlalți. Ce-i face atât de periculoși? Imposibilitatea celorlalți de a le pătrunde „logica” lipsită de logică și de a le prezice și preveni acțiunile. Pe când acțiunilor celorlalte categorii li se poate găsi o oarecare „rațiune” și o „justificare” (oricât de urâte și de respingătoare ar fi ele, mai ales la bandiți), pentru proști, acest lucru e de-a dreptul imposibil. Prin urmare, toți ceilalți se află la discreția lor și nu au cum să se ferească de ei și de acțiunile lor total iraționale. Cum să te ferești și cum să lupți cu imprevizibilul?

Cea de-a patra și penultima lege are vești deloc măgulitoare pentru categoriile expuse prostiei: mai toate, și în special categoria neajutoraților, subestimează pericolul din partea proștilor și le pot cădea ușor pradă. În loc să se mobilizeze și să treacă la combaterea prostiei și a prostirii, unii se limitează la sfidare, alții iau totul în derâdere sau îl minimizează, mergându-se în general pe premiza că prostul n-o să meargă atât de departe, întrucât și-ar face mai mult rău sieși, ceea ce nu prea corespunde realității. Ba mai mult, proștilor li se pot alătura și mulți bandiți, unii care se apropie drastic de clasa prostiei (de pildă cei care ucid pentru câțiva bănuți, sau șefi de armată, care distrug o oaste întreagă pentru… o medalie).

Și, în sfârșit, ultima lege pretinde că nu există persoane mai periculoase decât proștii. Consecința logică a acestei legi este că „prostia face mai mult rău decât orice fărădelege”. O ultimă reflecție: Oare ce s-ar alege de societate, dacă am fi cu toții la fel – inteligenți, bandiți, altruiști etc.? Se spune că, dacă am reuși să fim cu toții bandiți perfecți, societatea ar stagna, dar asta nu ar fi o catastrofă. Bunurile s-ar muta pur și simplu din posesia unora în a altora… Poate la fel ar fi și cu altruismul. Nu așa și cu prostia generalizată, în care n-ar exista decât perdanți iar societatea ar fi sărăcită și spoliată de… orice. Poate tocmai de aceea se străduiește natura să mențină constantă cota de prostie.

Și atunci ce rost mai are educația, ce să mai facă școala din noi și care ne mai sunt șansele de a ne schimba oarecum condiția, dacă tot nu putem reduce gradul de prostie? Sau toate zvârcolirile noastre sunt doar tentative de a ne da seama cu cine avem de-a face, inclusiv cu noi înșine? Ne putem eticheta la un moment dat ca atare, sau e tocmai prostia aceea care ne împiedică s-o facem și părăsim într-un final lumea pe care ne-am aflat, fără a ști cu ce calificativ indezirabil ne-a ștampilat natura?

Din fericire, realitatea este una pestriță, iar celelalte trei categorii sunt maleabile. Atât bandiții cât și neajutorații pot înclina balanța către prostie, dar pot avea și urme și sclipiri de inteligență. Poate că prin educație nu putem influența ponderea prostiei, dar putem augmenta gradul inteligenței. Și astfel se stabilește mersul general al lucrurilor în diverse comunități. În principiu, un curs corigibil, cu condiția să nu se afle la cârmă prostia. Progresul și bunăstarea – respectiv regresul și stricăciunile – depind tocmai de ponderea celorlalte grupuri. Așadar, o societate aflată pe panta ascendentă nu are un procent mai mic de proști, ci doar unul mai mare de inteligenți, pe când într-una aflată pe panta descendentă a curbei, fie procentul de inteligenți este unul extrem de redus, fie categoriile bandit/neajutorat se apropie mult de granița cu prostia, fie li s-a dat proștilor cale liberă la putere. Nu cumva natura vrea să funcționeze în baza ecuației inspirate de interschimbabilitatea masei și a energiei, E=mc2? Un fel de P=Ip2 (P: progresul, I:inteligența, p:prostia). La Einstein constanta este viteza luminii în vid – în cazul nostru, ea ar fi prostia în vidul minții. Deși trebuie să recunoaștem că e o comparație care cam șchioapătă, fiindcă progresul și inteligența nu sunt totdeauna interschimbabile.

Se pare că Dickens ar fi spus: „Cu prostia și obrăznicia poți obține multe!” Îl putem contrazice? Greu, dacă e să ne gândim doar la insolența cu care ni s-au vârât pe gât atâtea… gogoși pandemice. Unii le-au înghițit pe nemestecate, altora le stau încă în gât. Parcă niciodată nu au existat atâția „specialiști” ad-hoc ca în ultimii doi ani. Cu siguranță că nu s-ar fi găsit atâția dacă omenirea nu ar fi avut rețelele (a)sociale și dacă pandemia nu s-ar fi mediatizat și politizat în asemenea măsură. De mult nu mai e vorba de sănătate sau de pandemie în tumultul general, ci de fisuri pe obrazul societății, devenite în timp record prăpastii de netrecut. Dacă luăm doar cea mai fierbinte temă, vaccinarea, am fi tentați să credem că nicicând o majoritate sau o minoritate – după caz – nu s-a confruntat cu mai multă ură și nu a condus la o mai mare scindare ca acum. O scurtă privire în arhivele istoriei mai vechi (mondiale, 1938) și mai recente (Balcani, 1991) ne demonstrează imediat contrariul: Oamenii sunt capabili de cele mai feroce și atroce fapte. Peste noapte s-a instalat linșajul și prietenii, vecinii, familiile, comunitățile au încetat să mai existe. Războiul purtat acum între vaccinați și nevaccinați e doar una dintre multiplele dovezi ale imensei puteri a prostiei omenești. Triviala consecință a instalării prostiei la putere.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

49 comentarii pentru articolul „Eterna și infinita prostie omenească”

  • Steliana, ăsta se prea poate sa fie cel mai bun articol al tau…cel putin in 2021.

  • P=I³
    ..I urile astea sint simbolizate prin 3 6 9, asa cunoastem Cele Trei Inteligente, citindu le in Curcubeu.
    Era clar ca 6 si 9 sint…in oglinda, insa nu prea stiam care e faza.
    6 e Oglinda lui 9.iar 9, adica a saptea Cifra, Cifra 3 fiind prima, este Tatal, atunci cind sta pe Tronul numit Inima, adica in Bratele Duhului Sfant.
    Deci… 3 9
    ‘Cel care Implineste Voia Tatalui’…Oglindind o!, este…6.
    sint 27 de pozitii vectoriale care definesc axele Cubului. daia I³ e simbolizat si cu 27, I fiind totuna cu 3, Oul Absolut Crapat in El Insusi.
    In intelegerea Inteligentei simbolizata prin Cifra 6 e de ajutor…a doua venire a lui Hristos, care e…in felul asta : Fiul Omului.( Cel care Implineste Voia Omului )
    Prima data Hristos a vebit ca Fiul lui Dumnezeu, iar a doua venire a lui Hristos e ca Fiu al Omului.
    Deci practic Dumnezeu si Omul au acelasi fiu: Iisus Hristos.
    A doua venire a lui Hristos e…in fiecare om. Care o mai ramane om, pina atunci!:))))

    • E din E= mc² e energia unui corp, insa Potentialul pe care E l ar putea atinge este P= I³
      cei doi c din c² deja sint…I, doar m mai trebuie sa fie metamorfozat in ‘viteza luminii’ pentru ca E sa si umple ibtreg Potentialul.

    • In Univers totul se manifesta prin superpozitii.mai putin Duhul Sfant.
      despre Superpozitiile Mintii filozofam,
      despre Superpozitiile Adevarului filozofam,
      insa cind ajung la Duhul Sfant…s a terminat cu filozofatul:))))

    • cind o sa vina Hristos paici, iar, nu veti putea spune…uite-l acolo!, sau…uite l dincolo!:)), pentru ca el va veni ca…Fiul Omului, adica va fi…Fiul Omului…ce esti!, adica al tau. asta e faza, ca Fiul lui Dumnezeu e Fiul Omului, si e ‘cel care implineste ‘voia Omului’ , atunci cind ‘voia omului’ e ‘voia Tatalui’ , deci atata tot ca el va e si Cap:)), nu doar Fiu:), insa…sa retinem ca va e Fiu,
      deci…in voi, oamenii, va pasi, atunci cind va veni pacilea, iar:))

      • daca Ilie si Enoh una sant, deci nu sint doi, ci unul, iar lui Ioan, adica lui Ilie, i-au taiat capul, tipului asta, Ilie SI Enoh, caruia o sa i taie iarasi capul, o sa i taie capul pur si simplu?…sau e vreun simbol pacolo?!:))))
        saracanu de el…:)))

        nu vi se cere altceva decat vi s-a dat, deci aveti deja. si nu vi se cere sa daruiti ci sa pastrati.
        deci nu trebuie sa ‘faceti’ nimic, ati mai auzit de o asemenea ‘cerinta’?:))))
        uite ca…e suficient sa ramaneti oameni. deci iata ce vi se cere, sa ramaneti oameni.
        faza e ca nimic nu va fi mai greu pe lumea asta decat sa ramai om,…in conditiile in care pe linga tine misuna…nemuritorii:))))
        asta e faza cu omul, moare. dar…cel care moare e om, daia nemuritorii sint antioameni 🙂

    • Minunat! Mulțumesc 🙂

    • Paradisul care nu a existat niciodată si nici nu va fi vreodată e întotdeauna real. Întunericul este o cale şi lumina este un loc.
      (Zis-a un bunic.)

  • https://www.descopera.ro/stiinta/19895708-descoperirea-unui-foton-divizat-ofera-o-noua-modalitate-de-a-intelege-lumina

    toate particulele fundamentale sint…divizate:))\bineinteles ca si unicul foton e.
    particulele fundamentale functioneaza ca o moneda, adica…are doua fete,
    in cazul unicului foton o fata e ‘Timpul, tot iar cealalta ‘Spatiul, tot ‘

    cercul…nu exista. semicercul da. in timp ce un semicerc se manifesta, cealalta jumatate de cerc…se oglindeste:)
    asta e…cam ca faza cu prostii si desteptii, care sint intr o balata. desteptii, oglindindu-se, pe dos si cu capul in jos ca asa e imaginea din oglinda, completeaza intregul.

    • tot asa se desluseste, poate, si clasica poveste Hrist-Antihrist ( Iuda îl trădează pe Isus cu o sărutare…)

  • E= mc² e doar un caz particular al plenarei ecuatii a Creatiei:
    Potentialul= Inteligenta³
    ( kevin, ai fost chiar Muza, azi:)) )

  • Progresul e Inteligenta inmultita cu Inteligenta inmultita cu Inteligenta, adica P= I³
    Cele trei Inteligente…Una E! si simbolizeaza Sfanta Treime.

    Atunci cind una dintre Inteligente sa manifesta prin…declararea ca impotenta a propriei desteptaciuni, in fapt cazul in care unul din I uri devine Prostia, ajungem la ecuatia ta.
    iar atunci cind p din ecuatia ta devine…nu Prostia, ci chiar Desteptaciunea personificata, unul din celentrei I uri devine…Inteligenta Artificiala. Care aduce si ea Progres, in felul ei!:)), adica inmultindu se pe sine de trei ori.
    Daca in primul caz cele trei Inteligente sint simboluzate prin 3 6 9, in celalalt caz 6 inunda toot ce misca, simbolul fiind 6 6 6.
    Muza mea de data asta a fost kevin, motiv pentru care ii si multumesc:)

  • articolul are orizonturi…vaste:))
    e tare.
    Bravo!

  • daca Timpul e vzut ca o exprimare…matematica, evident ca doar Matematic vei putea, la un moment dat, sa cunosti…timpul viitor:)))
    insa chiar si Matematic daca l-ai cunoaste, el tot ca urmare a unor dinamici fibonacci, ciclice, e cunoscut:))

    deci cita cunoastere despre…timpul viitor, despre Viitor, putem avea?!
    pai…fix atata cunoastere cita avem despre dinamica Anotimpurilor.
    de ce asa? pai….dupa primavara-vara nu i asa ca vine toamna-iarna?:))) si dupaia vine iar primavara-vara?, aceasta trecere de la iarna la primavara presupunind manifestarea unei…revolutii?, …mai mititica sau mai maricica, insa in orice caz ultracomplexa?

    io creca nu prea le am cu ‘clipa’:)), Anotimpurile sint mai aproape de intelegerea mea, aia cita e

  • Eterna și infinita prostie omenească e…Nemuritoare pentru ca si…talerul alalalt, Desteptaciunea, are aceeasi masura :))),
    e eterna si infinita.
    singura…finita e Inteligenta:))),
    adica Zero, adica Cubul, adica Oul Absout. adica Nimicul. adica Totul. pentru ca Zero este Totul, nu Nimicul, este Totul SI NImicul

    • Calea Inteligentei e un tangou dansat cu Natura in brate, insa la brat cu Inima:)) ( sau tangoul pe care Natura il danseaza cu tine n Inima:))) )

  • „ECDC a dat ordinul: se interzic sărbătorile în statele UE”( National ro )

    Noua Lume are nevoie de propriile datini, traditiibsi obiceiuri. Alea din batrani…tre sa moara, pentru ca sint produse naturale, iar Civilizatia e un produs Artificial.

    Sarbatorile ar trebui, prin urmare, sa fie…cu intuneric, frig si lipsa bucuriei.
    pina nu vad ca e altfel decat asa…nu cred:)))

    • :)))
      ALERTĂ – Cele mai dure măsuri împotriva Omicron: Olanda intră în carantină de Crăciun, deși aproape toată populația este vaccinată (stiripesurse ro)
      totusi,…nu prea poti sa omori datinile traditiile si obiceiurile doar cu o tara in carantina, asa ca io creca vor mai urma si altele
      Maestrul se intreba…de ce taraganeaza povestea cu omicron:)
      nu taragana, astepta sorocul:))

  • Nu exista timp, ci vreme, pentru ca nu exista Timp, ci Anotimpuri.
    Anotimpurile sint ‘timpul’ Naturii, iar Timpul e…Anotimpul Matematicii.
    Anotimpul Matematicii e …Primavara Nemuritoare:))))))

    • cele doua feluri de oameni vor fi Cernute prin aceste doua site:Primavara Vesnica si Primavara Nemuritoare.
      debfapt cele douabsite sint si cele care povestesc despre oamenii-Minte si oamenii-Inima.

  • Esenta pomului Binelui și Raului e…și-ul.
    intre destepti si prosti faci Pace situindu te pe pozitia și-ului
    Binele, fiind o exprimare absoluta, e olecut mai greu de vazut, insa pentru ca Natura e Pacea, sa gradinaresti ceea ce Natura daruieste e la rindul ei…Pace. Anotimpurile Naturii sint cele care ne povestesc despre Anotimpurile Realitatii.
    Realitatea sta sub rinduiala Anotimpurilor, prin urmare noi poate ca nu cunoastem mare lucru despre timpul viitor, insa cunoastem cite ceva despre anotimpurile sub care se perinda Realitatea.

  • P=pI²
    atunci cind p devine plenar, adica omul devine Prost, progresul devine Progres, viteza cu care omul gandeste devine Inteligenta, iar Progresul devine…acoperire plenara a Potentialului.
    :))))

    • prostia cu p mare tinde da fie egala cu PI.
      adica…mai prost dscat PI nu poti fi, insa abia asa ai renuntat la stiinta ta, accesind stiinta Cubului, stiinta fundamentala, in fapt matricea Stiintei.

  • etern, infinit, vesnic, …un ghiveci, ce mai:)))
    una e eternitatea data de infinitul rezultat din perpetuarea la infinit a Anotimpurilor, deci una e sa nu mai mori…paici,
    cu totul asta treaba e vesnicia, care fix invers, …adica nu numa ca nu e cu.. timp Infinit, dar e dix cu lipsa timpului:)))

    io, cind vorbesc despre Vesnicie scot ‘timpul’ din discutie, iar cind vorbesc despre Nemurire il folosesc…pe tot, la modul teoretic evident, ca el, infinit fiind, nu se termina niciodata.:)))

  • ‘nu există persoane mai periculoase decât proștii’

    prosti, destepti,…tot aia.
    prin urmare zicerea de mai sus e echivalenta cu asta: nu exista persoane mai periculoase decat desteptii.
    Desteptaciunea e o poveste a Acumularii.
    Inteligenta e o poveste a Daruirii.
    unde e Acumulare…nu e Daruire ( dupa cum acolo unde e Timp…nu e Spatiu, iar acolo unde e Spatiu, nu e Timp )
    deci….ori esti Destept, ori Inteligent.
    ce alegi?
    adica…ce vei alege?:))), ca oricum vei alege negresit intre astea doua.adica intre Minte si Inima.

  • Timpul nu exista. exista Anotimpuri. chiar si constantele lui Planck sint povesti ale Anotimpurilor.
    una e sa vorbesti in…Anotimpuri, alta e sa vorbesti in…timp.
    timpul nu e o curgere nivelata, constanta. el are dealuri, munti, marii si campii. are…de toate.
    cel mai greu paici mi se pare fix debarasarea de definitia timpului varata in tine de…mic.
    bre, Timpul nu exista. exista anotimpuri. daia si exista un Sfarsit, ca exista Anotimpuri, si daia si stim care e Sfarsitul, Omega, pentru ca…Duminica si Lunea…una sint, tot asa cum si Omega e Alfa, Inceputul e si Sfarsitul, Calea e si Adevarul, iar Impulsul…Viata, dupa cum si Viata e Impulsul. de unde E, daca impuls ioc?!
    pentru ca nimeni nu ti se opune, acest impul e…fara frecare, tocma daia miscarea aferenta e vesnica:)))))

  • ‘O persoană proastă este cineva care dăunează unei alte persoane sau unui grup de oameni fără a obține un profit și, eventual, chiar suferind pierderi suplimentare în acest proces.’

    prostul…nu exista.
    el exista in masura in care desteptul exista. fara prosti, desteptii…ar mai fi destepti?
    prosti, destepti…, tot aia.

  • ‘Ea împarte oamenii în patru categorii: inteligenți (deștepți), bandiți (escroci), neajutorați (altruiști) și proști (stupizi).’

    exista doua anotimpuri, primvara-vara, toamna-iarna.( cf sistemului de balante de mai jos..:)) )
    pe acelasi calapod exista doar doua feluri de oameni: ‘destepti’, ‘inteligenti’.

    de unde sa iei, nenica, patru, daca sint doar doua.

  • ‘Poate tocmai de aceea se străduiește natura să mențină constantă cota de prostie.’

    Natura nu mentine nimic intr o cota sau alta. Natura mentine un echilibru.
    omul poa s-o apuce pe calea Destepaciunii cu aceeasi masura cu care e liber s-o apuce pe calea Inteligentei.
    desteptaciunea se dezvolta in stil fibonacci, deci nu numai ca desteptii vor fi mai destepti, cind vor trece Anotimpurile peste ei, ci si prostii vor deveni mai prosti, in aceleasi conditii. insa la un moment dat de destepti ce sint, desteptii ii vor destepta si paia prosti gramada. desteptaciunea devenind, astfel, …Desteptaciune.

  • singurii Inteligenti de pe lumea asta sint geniile. io…habar n-am cum e, insa profesorul meu de rusa mi a zis ca, spre deosebire de altii, rusii ii numesc pe acestia…intelighentia. astia fiind unii care aduc noutati absolute in lume, rusii fiind singurii care diferentiaza intre unul care bubuie de destept ce e si un…Inteligent.
    ailalti…doar asambleaza in fel si chip cnoutatile aduse de genii pe lume, in lume, insa ‘facerea’ lor nu e noua, foloseste ingrediente cunoascute.

  • E=mc2…e ilogica.
    daca fotonul, adica…Unicul Foton care se manifesta in Univers, e referinta Absoluta a Creatiei, fiind prin urmare cea mai…nemiscata chestie din Univers ( insa si…chestia care se afla peste tot in acelasi…timp ),
    cum sa aiba fotonul….viteza?!
    n-are bre!

    insa cel care se misca…cu viteza luminii fata de Unicul Foton e…orice chestie de prin Univers.
    deci…io ma misc cu viteza luminii, matale tot asa, ba chiar si tu, ala de colo, care te cam indoiesti ca te misti cu viteza luminii…fix cu ‘viteza luminii’ te misti. acu daca ti zic ca si cind dormi faci asta…ma crezi?:)))))

    prin urmare…evident ca E=mc2, pentru ca energia unui corp e…mv2

    • da, pentru foton orice chestie de prin univers zburda cu viteza luminii. pacat de constanta lui planck ca incepe sa nu mai fie constanta.
      (ai mancat un 0.5 pe ultimul rand ?)

      • nu viteza luminii e constanta, ci viteza corpurilor, fata de foton, e aceeasi. si e si normal sa fie aceeasi, ca daia Unicul Foton e Referinta Absoluta.

      • nu mi doresc sa ne intelegem
        daca ne intelegem, bine, daca nu…aia e.

        • nu te supara… nu am vrut sa te contrazic, am crezut ca ne-ai dat extemporal, de aia am raspuns. am intelez mesajul, scuze.

          • in univers se manifesta un singur foton.
            el umple tot Timpul, in lipsa Spatiului, si tot Spatiul in lipsa Timpului.
            asa zic io!
            altii…zic si ei…ce doresc. n am nimic impotriva.

          • pe lume exista doar doua feluri de oameni: Destepti si Inteligenti. daca exita doar doua…de unde sa scot eu mai mult de doua?!:)))
            bineinteles ca unii se vor jura ca exista 4, …sau cine mai stie cite feluri de oameni, …iar eu chiar n am nimic impotriva:))
            io atat zic, doar: exista doar doua soiuri de oameni:
            oameni-Minte
            oameni-Inima
            dupa care toti sint liberi sa zica…ce or vrea ei:)), io n am nimic impotriva lor. deci nici impotriva ta.

  • cea mai desteapta chestie de pe planeta asta va fi Inteligenta Artificiala care se! naste in Computerul Cuantic. practic ea e Desteptaciunea, mai exact…Mintea. si mai exact: Mintea Universului…intrupata.
    deci…iata cu ce se joaca omul, atunci cind se da in stamba cu Computerul Cuantic: cu progenitura Mintii Universului. creca nu stie ce face, dar…afla el:)))

    echilibrul este absolut in Creatie.

    prin urmare…s-o intrupa Desteptaciunea, insa, spre absoluta echilibrare, se va intrupa si Inteligenta.
    astfel: pe caeasta planeta, in curind, se vor manifesta oameni…Inteligenti. ( asa ceva nu s-a mai vazut pacilea …de cind e lumea )

    suma dintre inteligenta si desteptaciune e o constanta absoluta.
    astfel, Desteptii sint plenar lipsiti de Inteligenta, iar Inteligentii sint…Prosti gramada.

  • Desteptaciunea se suprapune peste Infinit.
    Inteligenta este Zero.
    Inteligenta E!, iar Infinit dinde sa E!, insa tot asa cum Infinit tinde catre Zero.

  • Desteptaciunea n-are intersectie cu Inteligenta.
    de la asta pornesc.

    Desteptaciunea se despletesete, astfel se manifesta balanta: pe un taler desteptii, pe alalalt prostii. (reazemul acestei balante il tinem in minte)
    inteligenta se despleteste, astfel se manifesta cealalta balanta: pe un taler inteligentii, pe celalalt cei carora…le vin cite o idee.( si reazemul acestei balante il tinem in minte )

    cele doua reazeme sint ele insele talere ale unei balante…cam speciale, ca e absoluta, si e asa pentru ca reazemul acestei balante e chiar Iubirea. sau Verdele Naturii, sau Cifra 6, sau Pacea,…sau Verdele Curcubeului ( reazemele pe care le am tinut in minte se suorpun peste Cifrele 4 si 8, sau peste Culorile Oranj si indigo )

    daia e un echilibru intre prosti si destepti, intre inteligenti si ‘celor care le-a venit o idee’, balantele astea formand un Intreg.
    indiferent cum destabilizezi acest sistem de balante, el se autoechilibreaza,
    tendinta fiind ca toti prostii sa devina Destepti( sarind faza cu ‘sa devina destepti’ ), iar ‘cei carora le-a venit o idee’ sa devina Inteligenti,
    talerele sistemului de balante suprapunindu-se unul peste altul astfel incat la final sistemul de balante se echilibreaza astfel Desteptii pe un Taler si Inteligentii pe celalalt Taler, caz in care ‘reazemul’ devine ultraspecial.

  • Subiectul propus fiind foarte apetisant, nu m-am putut abține să scriu câteva vorbe!
    Un mare om politic englez (foarte pragmatic) zicea că trebuie să te folosești de prostia celor din jur.
    Bunica mea (care a trăit cel de-al doilea război mondial în calitate de văduvă cu copii mici) și-a păstrat încrederea în oameni până în ultima clipă a vieții. A încercat să-i ajute pe cei care-i cereau sprijinul fără să-și pună problema dacă acest „ajutor” urmează să se întoarcă împotriva ei. (Și de multe ori se și întorcea! Ea era o „neajutorată” conform clasificării.) Când o întrebam de ce procedează așa, îmi răspundea simplu: „Mamă, decât cu prostu la câștig, mai bine cu deșteptu la pagubă!”. Niciodată n-am mai auzit acest proverb din partea altcuiva . Aproape îl și uitasem. Până azi, când v-am citit textul. (Text care mi-a răscolit puțin memoria afectivă.)☺

    • Interesant! Nici eu nu auzisem proverbul, dar câtă dreptate avea bunica!
      Și eu tot așa aș alege 😉

  • Delicios!

  • https://www.ted.com/talks/lucas_husted_game_theory_challenge_can_you_predict_human_behavior/transcript?language=ro#t-3466
    https://www.ted.com/talks/colin_camerer_when_you_re_making_a_deal_what_s_going_on_in_your_brain/transcript?language=ro
    .
    (Nu se aplica pentru marii decidenti, ei joaca prea des in alt joc decat noi si pot parea ce nu sunt.
    In rest, depinde dupa ce criterii sunt evaluati. In al al doilea video cimpanzeii sunt mai buni la gandire strategica decat oamenii, zice omul de stiinta. 😛 )

    • P=pI²
      atunci cind p devine plenar, adica omul devine Prost, progresul devine Progres, viteza cu care omul gandeste devine Inteligenta, iar Progresul devine…acoperire plenara a Potentialului.
      :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *