Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

EURO 2020 – Spania învinge Elveția de ziua ziaristului sportiv

Spania a învins dramatic, vineri seara, la lovituri de departajare pe Elveția cu scorul de 3-2 și este prima formație calificată în semifinale EURO 2020.
Ziariștii sportivi au scris joi, 2 iulie, despre un meci foarte tensionat, primul sfert de finală dintre Elveția și Spania, desfășurat la Sankt Petersburg.
Ceea ce se considera o simplă formalitate, o victorie lejeră a ibericilor, nu s-a întâmplat. Asta, deoarece, așa după cum v-am spus de la debutul turneului final, avem în față un EURO bizar din toate punctele de vedere.

Așa au petrecut gazetarii de sport ziua lor.
Puțini știu și mai puțini bagă în seamă data de 2 iulie ca zi dedicată gazetarului specializat în subiecte sportive.

Am publicat, în ultima perioadă de timp, un șir de articole, cu apariție zilnică, dedicate EURO 2020 pentru a sublinia importanța meseriei de ziarist sportiv.
Dacă voi fi sănătos, voi continua având și acordul redactorului șef al acestui site.

Ziua internațională a ziaristului sportiv (International Sports Journalists’ Day) este marcată, în fiecare an, la 2 iulie, pentru a celebra înființarea Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS) și pentru a evidenția realizările, precum și rolul jurnaliștilor sportivi din întreaga lume.

Înființarea AIPS avut loc la Paris, la 2 iulie 1924, și a reunit 80 de reprezentanți din 18 state, printre care și România, sub președinția lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franței, în calitate de Înalt Comisar pentru Educație Fizică și Sport.

Cu prilejul primei reuniuni, a fost elaborat și statutul AIPS, potrivit căruia asociația își propune „apărarea intereselor ziariștilor sportivi, strânsa colaborare pentru progres și educație, îndeplinirea misiunii de fraternitate și pace între oameni și popoare”.

Gianni Merlo, președintele AIPS, a transmis următorul mesaj:

„De data aceasta, prindem data de 2 iulie, o zi dedicată jurnalismului sportiv internațional, într-o stare psihologică foarte specială: unii dintre noi am sperat că am ieșit din coșmarul pandemic de până acum, iar alții încă trăiesc cu frica de contagiere. Sportul continuă, încearcă să ofere speranță că s-a încheiat ce a fost mai rău, dar nu există nicio certitudine că furtuna a trecut. Între timp, profesia noastră suferă, având dificultăți de respirație ca și cum ar fi afectată de pandemie, dar există și alte cauze ale acestei suferințe.

Organizatorii, federațiile, cluburile ne taie respirația, adică accesul la surse. Unele limitări sunt dictate pe bună dreptate de situația sănătății, dar altele sunt rezultatul unui plan precis care dorește să ne lase pe margine, pregătit doar cu comunicate de presă, profiluri sociale ale campionilor, care sunt adesea gestionate de agențiile de relații publice, și zvonuri orchestrate de cei aflați la putere. De asemenea, vor să reducă numărul jurnaliștilor prezenți pe stadion și apoi să abolească treptat zonele mixte. Sufocând, într-un mod blând, libertatea de exprimare în lumea sportului.

Principiile care guvernează viața socială nu mai prezintă interes; vor doar să exploateze instinctele inferioare ale publicului. Acesta este motivul pentru care trebuie să reacționăm, deoarece dacă acceptăm cu nepăsare schimbările care au loc, noile generații vor avea un viitor sumbru și acest lucru nu este corect. Sportul este, de asemenea, cultură, la fel ca jurnalismul sportiv, așa cum demonstrează succesul AIPS Sport Media Awards. Apărăm această cultură și viitorul unui sport curat și educativ”.

La rândul său, Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din România, transmite:

„Este adevărat că în ultimii ani putem vorbi despre o anumită criză de identitate a presei sportive, accentuată de prezența tot mai importantă a mediului online, acolo unde oricine poate pretinde că este jurnalist sportiv, de vreme ce poate posta știri sau comentarii care sunt citite de sute sau mii de persoane. Dar, în acest fel, presa sportivă a intrat și pe mâna hackerilor și a știrilor false, așa numitele fake-news, fenomen cu care devine tot mai dificil să te lupți. Pe de altă parte, o recunosc cu părere de rău, calificarea profesională a unor tineri ziariști a scăzut sensibil de la o vreme, motiv care îi încurajează pe amatori să scrie la rândul lor. Acest adevăr trebuie să ne pună pe gânduri, pentru creșterea exigenței la selecția redacțională”.

Tot ieri s-a mai jucat Belgia – Italia, la Munchen, partidă la care ne vom referi cu alt prilej, fiind în desfășurare când am trimis textul acesta în redacția cristoiublog.ro.
Sâmbătă mai sunt programate două veritabile șocuri, din faza sferturilor de finală:
Cehia – Danemarca, la Baku (19:00)
Ucraina – Anglia, la Roma (22:00).
Ați pus limonada la rece?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *