Exclusiv cristoiuTv. România poate pierde 9 miliarde de euro dacă scoate Huawei din proiectul 5G

Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G ar putea produce României pierderi de 9 miliarde de euro.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru cristoiuTv, George Zhang, CEO Huawei România, explică de ce s-ar putea întâmpla asta.

Excluderea Huawei din acest proiect era de așteptat. În decembrie, la o întâlnire informală cu presa, preşedintele Klaus Iohannis a sugerat guvernului să mai aştepte cu licitaţia privind implementarea tehnologiei 5G, chiar dacă aceasta trebuia să aibă loc în acest an.

„Pe 5G nu există o politică agreată şi consolidată, deci le-am recomandat să mai stea puţin. Există un singur provider în acest moment care poate implementa 5G, e Huawei. Ceilalţi sunt aproape, dar nu avem o piaţă concurenţială. Cine să vină, Huawei sau Huawei? Să nu ne aruncăm cu capul înainte. Tehnologia 5G va schimba profund societatea, ea nu este reversibilă, nu e ca şi cum îţi schimbi telefonul. Un singur provider nu reprezintă o piaţă concurenţială. Nu putem risca să luăm o decizie greşită pentru întreaga societate”, a spus Iohannis.

Tot în acea perioadă, Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA în România spunea „Tehnologia 5G şi securitatea energetică sunt esenţiale în regiune. Cred că preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis sunt amândoi de acord cu faptul că România este un aliat foarte apropiat al Statelor Unite ale Americii. Este un partener strategic, iar ambele ţări fac eforturi să aducă îmbunătăţiri la acordul bilateral. Cred că este important ca un aliat strategic să fie foarte precaut la potenţialele pericole puse de tehnologia 5G chineză”.

George Zhang spune că România intenționează să adopte cea mai dură legislație din toată Europa.

Interviul integral cu George Zhang, CEO Huawei România, îl puteți urmări aici:

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Exclusiv cristoiuTv. România poate pierde 9 miliarde de euro dacă scoate Huawei din proiectul 5G”

📹 Videoblitz 📹
Loading