Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Fost comisar european explică procedurile prin care România ar putea beneficia de banii din Acord

Europarlamentara Corina Crețu spune că există niște condiții pe care țara noastră trebuie să le îndeplinească pentru a primi bani europeni:

„E foarte bine că astăzi Consiliul European a ajuns la un acord asupra Bugetului UE pentru următorii șapte ani și asupra fondurilor care vor facilita relansarea economică a Statelor Membre.
Însă cred că tonul optimist al Guvernului de la București ar trebui temperat. Urmează faza a doua, cu discuții cel puțin la fel de complicate în Parlamentul European – inclusiv privind regulamentele de folosire a acestor bani.
Eu voi vota, în Parlament, forma care va fi cea mai avantajoasă pentru România.

Dar concret, sunt câteva puncte asupra cărora atrag atenția:
1️⃣ Alocarea sumelor este, în acest moment, doar un deziderat. Cele aproape 80 de miliarde EUR vor reveni României doar dacă știm să le negociem.
2️⃣ Banii alocați nu înseamnă bani atrași. E o cale lungă de la actul politic al acordului asupra acestor sume până la atragerea banilor.
3️⃣ Din păcate, experiența din actualul exercițiu financiar nu ne recomandă. Guvernele României (precedentul și actualul) nu au reușit să cheltuie decât 34% din banii alocați de la Bruxelles. Așadar, progresele în implementarea proiectelor sunt greoaie, dacă nu inexistente. Se va întreba – și pe bună dreptate – toată lumea: în baza acestei experiențe cere Guvernul României mai mulți bani? De ce va putea România să atragă acum acești bani dacă în ultimii șapte ani nu a reușit?
4️⃣ Nu există proiecte realiste, palpabile. Nu e prima dată când o spun: nu a fost elaborat un plan matur de valorificare a acestor sume. Sau cel puțin nu a fost comunicat. Toate planurile de relansare vor trebui prezentate și la Bruxelles, iar odată ce acestea vor fi aprobate, pe tot parcursul implementării urmează a fi atent monitorizate. S-a discutat chiar și despre un mecanism de acordare a granturilor prin care orice Stat Membru să poată bloca distribuirea sumelor în cazul în care banii nu sunt utilizați corect – ceea ce înseamnă că România va trebui să fie mai atentă decât oricând la aspecte precum corupția și folosirea inadecvată a acestor fonduri.
5️⃣ S-a redus suma pe care o constituiau granturile (adică sumele nerambursabile), de la 500 miliarde EUR la 390 miliarde EUR. România miza în primul rând pe aceste sume. Așadar, proiectele noastre trebuie să fie chiar mai competitive decât au fost până acum dacă sperăm să atragem bani din acest fond.
6️⃣ A crescut suma alocată împrumuturilor: de la 250 miliarde EUR (cât era propus inițial) la 360 miliarde EUR. Trebuie să ne întrebăm: cât își permite România să se împrumute? Și care sunt acele proiecte pentru care trebuie să folosim sume sub formă de împrumuturi (bani care, evident, trebuie returnați cu dobândă).
7️⃣ Să nu uităm că a fost redusă suma alocată Fondului pentru Tranziție Justă cu 20 de miliarde EUR. Tot tăieri (de aproximativ 8,5 miliarde EUR) s-au aplicat și programului Horizon Europe destinat cercetării științifice. Mai mult, programul Europa Digitală va fi finanțat cu doar 6,8 miliarde EUR (deși Comisia Europeană propusese un buget de 8,2 miliarde EUR). Așadar, problemele care țin de zonele miniere, aspectele care privesc cercetarea și digitalizarea rămân cu fonduri mai puține – lipsa acestora va trebui suplinită din bugetele naționale. Este pregătită România să investească în aceste domenii-cheie?

Sunt doar câteva întrebări pe care cred că e legitim să le formulăm, cu bună-credință, în urma acordului de astăzi. E important ca aceste teme să fie privite realist și România să acționeze din timp, astfel încât reajustările decise astăzi să nu afecteze dezvoltarea țării și potențialul de schimbare în bine a vieții de zi cu zi a cetățenilor.
Numai bine tuturor!”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *