România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Funcțiunile mai puțin cunoscute ale Reginei, acum transferate Regelui Charles III

Pozitii care nu s-au transmis automat:
1. Titlul de Principe de Wales.
Este important de reținut ca Principele William este de ieri, Duce de Cornwall si Cambridge, si persoana pe locul 1 in linia de succesiune la Coroana Britanica.
Dar el NU a devenit si Principe de Wales. Pozitia aceasta nu este ereditara, ci se afla in darul individual al Suveranului. Regina Elisabeta a II-a l-a ridicat in acest rang pe [atunci] Principele Charles la 26 iulie 1958, adica la 10 ani.
Odata ce a devenit Rege, juridic, titlul [impreuna cu cel atasat de Earl of Chester] a intrat in confuziune cu Coroana, si a redevenit disponibil pentru a fi acordat, desigur Principelui William, la o data si intr-o ceremonie ce vor fi decise de Suveran ulterior.
Titlul nu are drepturi sau implicatii practice.
2. Calitatea de Cap [Sef] al Commonwealth-ului.
Calitatea de Cap al Commonwealth-ului este o pozitie onorifica, instituita in onoarea Reginei Elisabeta a II-a personal, avand in vedere ca ea si-a inceput domnia ca suveran asupra multor dintre fostele colonii britanice, actualmente state independente sau Regate in uniune personala.
Regulile de transmitere nu sunt prevazute in scris, si nu este nici o pozitie ereditara.
La Intalnirea Sefilor de Guvern din Commonwealth din 2018, acestia au agreat ca [atunci] Principele Charles sa devina ulteriorul Cap al Commonwealth-ului, pe baza dorintei Reginei.
Siteul thecommonwealth.org sau Secretariatul nu au publicat, pana la acest moment, un anunt privind ocuparea acestei pozitii de catre Regele Charles III.
Pozitia este diferita de cea de Rege in cele 14 state aflate in uniune personala cu Marea Britanie.
Din functiunile mai putin cunoscute ale Reginei, acum transferate Regelui Charles III – titlurile masculine:
Pe langa Regina a Marii Britanii, Elisabeta a II-a mai era si:
– Duce de Normandia: in aceasta calitate exercita suveranitatea asupra Insulelor Canalului Manecii [Jersey, Guernsey si Sark], care sunt entitati constitutionale distincte de Regatul Unit.
In mod efectiv, puterea este exercitata printr-o comisie a Consiliului Privat, care serveste ca for de adoptare a Ordinelor in Consiliu, propuse de Guvernul Britanic [care poarta raspunderea reala privind insulele], in legislatia locala a acestora.
Titlul nu are echivalent feminin. Ducesa ar fi sotia Ducelui, nu suveranul titular. Ca atare, Regina folosea titlul masculin.
– Lord of Mann: aceeasi situatie, cu privire la Insula Man [intre Marea Britanie si Irlanda].
Parlamentul din Man este unul dintre cele mai vechi parlamente din lume. Dreptul din Man [Manx Law] are influente nordice si este distinct de cel britanic. Lorzii de Man erau o familie privata [Ducii de Atholl] dar in secolul XVIII Coroana si Statul Britanic au cumparat drepturile lor feudale si suverane, care acum sunt exercitate de suveran.
– Duke of Lancaster: titlul stapanului Ducatului de Lancaster, domeniu feudal care a supravietuit reformelor, si care apartine de drept Suveranului. In Ducatul de Lancaster anumite atributii pe care noi le-am considera „de stat” [de ex. numirea magistratilor] sunt „privatizate” in sensul ca se exercita de catre Ducele de Lancaster prin ofiteri proprii, si nu de statul britanic.
Nici acest titlu nu are echivalent feminin.
– Seigneur of the Swans: titlul care corespunde dreptului exclusiv de a prinde lebede. Ceremonia anuala se numeste „Swan Upping” si spre deosebire de epoca feudala, acum este un eveniment cultural-educativ-ecologic, in care lebedele sunt prinse, masurate, cantarite si verificate sanitar, inainte de a fi eliberate.
Acestea sunt numai unele dintre pozitiile pe care Regele Charles al III-lea le mosteneste de la mama sa, cu o importanta reala si practica pentru comunitatile pe care le privesc. (Ioan-Luca Vlad, avocat. A fost consilier juridic al Casei Regale a României)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *