Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Garderoba lui Nikolai Petrovici cu 23 de tricornuri

Creșterea temperaturilor dincolo de 30 de grade Celsius, a dus rapid la schimbarea hainelor cu care ieșim pe afară. Am căutat și eu în garderobă cămășile cu mânecă scurtă, dar și celebrele veste promovate de Maestrul Ion Cristoiu ca birouri la purtător, cu multe sertare, adică buzunare.

  Istoricul britanic Orlando Figes ne reamintește în volumul ,,Dansul Natașei – O istorie culturală a Rusiei” – Editura Polirom, 2018,  Colecția Historia, cum arăta o garderobă din anul 1806.

   Un inventar al obiectelor găsite în posesia numitului Nikolai Petrovici ne prezintă cu ce se îmbrăca omul…

 

,, El deţinea nu mai puţin de treizeci şi şapte de tipuri diferite de uniformă de curte, toate cusute cu fir de aur şi toate din caşmir sau tricot verde-închis sau maro-închis, culori la modă pe vremea aceea. Existau 10 seturi de fracuri la un singur rând de nasturi şi 18 la două rânduri, 54 de redingote, 2 haine de blană albe, una din blană de urs polar, cealaltă de lup alb, 6 haine de blană maro, 17 jachete de lână, 119 perechi de pantaloni (53 albi, 48 negri), 14 cămăşi de noapte din mătase, 2 dominouri din tafta roz pentru baluri mascate, 2 costume venețiene din tafta neagră căptușite cu satin albastru și negru; 39 de caftane franțuzești din mătase brodate cu fir de aur şi argint, 8 caftane din catifea (dintre care unul lila cu buline galbene), 63 de jiletci, 42 de eșarfe, 82 de perechi de mănuşi, 23 de tricornuri, 9 perechi de cizme şi peste 60 de perechi de pantofi.

   Dacă se mai răcorește puțin, o să caut și eu la târgurile de antichități un caftan lila cu buline galbene. Pentru tinerele generații, în mod special, precizez că un caftan înseamnă o mantie lungă cusută cu fir de aur și argint ce avea în istorie un important rol ceremonial și onorific.

  Dacă îmi vine bine, îl pun frumos pe umeri și o să ies și eu la plimbare pe Calea Victoriei. Numai bine acum, când a început iar proiectul ,,Străzi deschise, București Promenadă urbană”, în fiecare sâmbătă și duminică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *