Creșterea temperaturilor dincolo de 30 de grade Celsius, a dus rapid la schimbarea hainelor cu care ieșim pe afară. Am căutat și eu în garderobă cămășile cu mânecă scurtă, dar și celebrele veste promovate de Maestrul Ion Cristoiu ca birouri la purtător, cu multe sertare, adică buzunare.
Istoricul britanic Orlando Figes ne reamintește în volumul ,,Dansul Natașei – O istorie culturală a Rusiei” – Editura Polirom, 2018, Colecția Historia, cum arăta o garderobă din anul 1806.
Un inventar al obiectelor găsite în posesia numitului Nikolai Petrovici ne prezintă cu ce se îmbrăca omul…
,, El deţinea nu mai puţin de treizeci şi şapte de tipuri diferite de uniformă de curte, toate cusute cu fir de aur şi toate din caşmir sau tricot verde-închis sau maro-închis, culori la modă pe vremea aceea. Existau 10 seturi de fracuri la un singur rând de nasturi şi 18 la două rânduri, 54 de redingote, 2 haine de blană albe, una din blană de urs polar, cealaltă de lup alb, 6 haine de blană maro, 17 jachete de lână, 119 perechi de pantaloni (53 albi, 48 negri), 14 cămăşi de noapte din mătase, 2 dominouri din tafta roz pentru baluri mascate, 2 costume venețiene din tafta neagră căptușite cu satin albastru și negru; 39 de caftane franțuzești din mătase brodate cu fir de aur şi argint, 8 caftane din catifea (dintre care unul lila cu buline galbene), 63 de jiletci, 42 de eșarfe, 82 de perechi de mănuşi, 23 de tricornuri, 9 perechi de cizme şi peste 60 de perechi de pantofi”.
Dacă se mai răcorește puțin, o să caut și eu la târgurile de antichități un caftan lila cu buline galbene. Pentru tinerele generații, în mod special, precizez că un caftan înseamnă o mantie lungă cusută cu fir de aur și argint ce avea în istorie un important rol ceremonial și onorific.
Dacă îmi vine bine, îl pun frumos pe umeri și o să ies și eu la plimbare pe Calea Victoriei. Numai bine acum, când a început iar proiectul ,,Străzi deschise, București Promenadă urbană”, în fiecare sâmbătă și duminică.
Lasă un răspuns