Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de duminică, 10 iunie 2018

Un eșec de proporții al Mitingului PSD: momentul Liviu Dragnea din final

Sîmbătă, 9 iunie 2018, contrar obiceiului meu din weekend, n-am ieșit prin București, reluînd într-un fel tradiția statornicită de Tudor Arghezi în tabletele sale reunite sub titlul Cu bastonul prin București.
M-am abătut de la obiceiul meu nu pentru că aș fi luat în serios alerta de securitate lansată în chip jignitor de către Ambasada SUA la București, ci pentru că am vrut să văd imaginea mitingului PSD așa cum a fost ea făurită de televiziunile de știri.

Așa cum ziceam la TVR, miercuri seara, la emisiunea România 9, în afacerea numită mitingul PSD vor conta ce transmit televiziunile de știri. Aceasta deoarece scopul mitingului, nedeclarat, după opinia mea, a fost cea de forță populară uriașă deținută de PSD. Scopul declarat al Mitingului a fost de a protesta împotriva Abuzurilor, a încălcării drepturilor omului. Eu cred că mitingul a fost gîndit ca o demonstrație a capacității PSD-ALDE de a mobiliza sute de mii de oameni, de a administra o manifestare de asemenea proporții. S-a gîndit, cred, și o demonstrație de folosire a mijloacelor moderne de agitație și propagandă.

Comentatorii s-au concentrat cu precădere asupra rosturilor acestui miting. Unii, chiar și dintre analiștii amabili cu PSD, au strîmbat din nas la inițiativă. Alții au exaltat-o. Mitingul mi-a amintit c-am fost mult timp reporter de teren, observator al evenimentelor la fața locului. Cum n-aveam cum să fiu în Piață (chiar dacă aș fi fost invitat, aș fi refuzat), m-am gîndit să fac o analiză a felului în care Mitingul a fost gîndit și s-a desfășurat astfel încît să se atingă scopurile pentru care a fost organizat.

Drept urmare, am împărțit ecranul computerului din biroul meu, în mai multe părți, astfel încît să pot urmări transmisiile în direct din Piață ale televiziunilor de știri. De remarcat că Mitingul s-a bucurat de o mediatizare uriașă. Chiar și televiziuni ostile PSD, precum Realitatea Tv, Digi Tv, B1Tv, deși tendențioase în manipularea imaginilor, în comentariile din studio, s-au văzut obligate să transmită imaginea unui miting uriaș, aproape militaricește organizat. Televiziunile de știri favorabile PSD și ALDE au insistat pe secvențe semnificative, gîndite propagandistic de organizatori. Aș sublinia astfel:

 1. Secvența venirii în Piață a membrilor Guvernului, echivalentă unei băi de mulțime, astfel încăt țara să fie convinsă că militanții PSD, electoratul PSD, sînt strîns uniți în jurul Guvernului.
 2. Intrarea în scenă a lui Liviu Dragnea, gîndită ca intrare de guest star. Toate televiziunile au pus pe burtieră – Liviu Dragnea baie de mulțime. Sosirea lui Liviu Dragnea și mersul lui prin mulțime au fost transformate în moment de culme al mitingului. S-a vrut – e limpede – să se arate simpatia de care se bucură Liviu Dragnea.
 3. Aducerea Marianei Rarinca pe scenă ca simbol al victimei abuzurilor Binomului SRI-DNA, una dintre personajele credibile în lupta împotriva Statului paralel.
 4. Folosirea mijloacelor moderne multimedia pentru a transmite mesaje anti instituții de forță, anti Iohannis, anti Binom SRI-DNA.
 5. Născocirea unor materiale de denunțare a dușmanilor PSD: Klaus Iohannis, Codruța Kovesi, Traian Băsescu.
 6. Folosirea fundalului scenei pentru a transmite materiale grafice menite a denunța Statul paralel. Nu știu dacă voit sau nu, organizatorii au vrut prin asta să suplinească nota de abstract al Dușmanului demascat în Piață.
 7. Dialogul cu mulțimea, angajat de vorbitori, astfel încît ea să nu se plictisească, astfel încît mesajele mitingului să fie prezentate ca fiind ale celor prezenți. E mai mult decît interesant că mulțimea a vibrat mai ales cînd au fost invocate chipurile reale ale Dușmanilor PSD. Am putut observa că personajul care a stîrnit cele mai multe huiduieli sincere a fost Klaus Iohannis. Asta mă face să reamintesc greșeala PSD de a nu-și concentra adversitatea pe persoana lui Klaus Iohannis. Asta mă convinge că o suspendare a lui Klaus Iohannis ar avea mari șanse să ne scape de arogantul de la Cotroceni.
 8. Tratarea corectă de către mulțime a echipelor de la televiziunile adversare PSD, pentru a dovedi că militanțiii PSD sînt diferiți de cei de la Rezist.

Urmărind transmisiile în direct ale televiziunilor de știri am remarcat însă și cîteva eșecuri ale acestui miting:

 1. Dialogul cu mulțimea a mers prost. Spre surprinderea mea încercările celor de pe scenă de a stîrni răspunsuri și stări de spirit a dat chix. Un exemplu în acest sens îl reprezintă momentul Liviu Pleșoianu, unul dintre vorbitorii cei mai radicali de pe scenă. Deși el a provocat mulțimea cu îndemnuri, aceasta n-a răspuns într-un cor unanim. Impresia de mulțime amorfă, adusă cu convocatorul, nu poate fi evitată. Asemănător, mulțimea n-a avut slogane unitare, cîteva, dar care strigate puternic de sute de mii de oameni, ar fi impresionat ca forță. Cum se explică asta? Printr-o incredibilă neglijare de către organizatori tocmai a actorului principal, mulțimea, dar și prin caracterul abstract al Dușmanului – Statul Paralel. Cînd a venit vorba de Klaus Iohannis, identificat de PSD-iști drept dușmanul de moarte al Guvernului, atingînd ura stîrnită pe vremuri de Traian Băsescu, mulțimea a reacționat imediat și unitar. Nu există miting fie el și așa zis spontan, care să nu fi fost atent pregătit în momentele sale. Ca, de exemplu, cînd zice x un anume lucru, toți cei din Piață reacționează în cor. În cadrul acestei pregătiri, se distribuie lozincile obligatorii și mai ales se plasează în diferite locuri ale mitingului inițiatori și conducători de reacții ale mulțimii.
 2. Mitingul a durat prea mult dacă ne gîndim la cei din Piață. Au fost prea mulți vorbitori, iar unii dintre aceștia au ținut discursuri lungi, fără a reuși să însuflețească Piața.
 3. Printre acești vorbitori s-a numărat și Liviu Dragnea. Momentul Liviu Dragnea a fost dezastrul mitingului. Pus dinadins la sfîrșit, Liviu Dragnea și-a dovedit încă o dată slăbiciunile de om de mitinguri, de însuflețit mulțimi prin forța verbului în favoare lucrăturilor de birou. Păstrînd proporțiile Liviu Dragnea ne-a dovedit că e mai degrabă Stalin decît Trotski. Textul a fost catastrofal. În astfel de împrejurări, oratorul își propune să produce deliruri, și nu raționamente. Liviu Dragnea n-a amintit nimic de Guvernarea PSD. El a comis uriașa eroare de a intra în amănunte minuțioase din activitatea DNA, a SRI. Greu de urmărit și din fața televizorului, d-apoi din Piață. Ca să nu mai spun că e absurd să-l ataci pe Rareș Bogdan în fața unei mulțimi de sute de mii de oameni și într-un discurs care trebuia să se concentreze pe mari personaje și mari pericole. Și nu pentru că ar fi incorect politic să ataci un ziarist, ci pentru că astfel Liviu Dragnea, nu prea diferit de Codruța Kovesi în materie de umori, a făcut dintr-un modest moderator, cu un rating sub de televiziune de cartier, un personaj de prim rang al scenei noastre publice, marele adversat al ditamai partidului de guvernământ.
 4. De regulă astfel de mitinguri pariază pe final. În cazul mitingului PSD, finalul a fost un eșec. Imaginea care rămîne e cea a participanților grăbiți să plece cît mai repede acasă. Imnul din final trebuia intonat de toată Piața și nu de doar de cei de pe scenă.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 10 iunie 2018”

 • Am plecat din Romania de „tina si pulberea” PSD-ului si a Sandrei Pralong. Securitatea crestea usor, diabolic alaturi de „mama” Soros. Doamne, cate rele mi-au facut! Aveam o televiziune care nu „canta” pre vocea lor. O televiziune independenta care a fost respectata de catre guvernul USA, guvernul Germaniei si de UK. Ziarele sorosiste ma desfiintau in tara alaturi de „Zoaia” lui SRS si „Romania Mare”. Desi audienta era foarte mare, televiziunea se prabusea incet, incet. Ticalosii mi-au taiat toate mijloacele de publicitate. Nu mai aveam niciun venit pentru sustinerea emisiei. Solcanu, Hrebencjuc, membrii CNA din partea PSD, „Monitorul” sorosist, luptau pe fata cu mine si televiziunea mea. Am fost batut. Am fost agresat. Am fost batjocorit. Amenintat prin telefoane nocturne. Au intrat cu o masina a securitatii in tax-iul in care eram in Piata Constitutiei. Am emigrat. Ce mai puteam face, chiar daca ambasadorul USA a fost la mine acasa. Chiar daca printul Albert de Monaco m-a propus presedintele „Festivalului de la Monte Carlo”. Soros si-a dorit televiziunea, Soros a luat-o. Ani, am urmarit evenimentele din Romania, sperand ca se va schimba ceva in bine. Din pacate, vad tot mai multa ura, tot mai multa rautate, decadere si tristete. Ziaristi sub acoperire, indivizi care se dau jurnalisti cu un trecut comunist care manipuleaza stirile si informatiile, batjocorind dreptatea, adevarul si Tara. Mai citesc, din cand in cand, si DW. Astazi am ramas perplex citind acest articol. Nu este prima oara cand la DW se manipuleaza ordinar. Cui ii foloseste acest fel de jurnalism? Consider ca sunt o victima a PDSR-ului, dar nu pot gandi asa, ca dvs. domnule Iancu. Acolo, in Piata Victoriei, nu era un Crin Antonescu. Romania nu mai are lideri. Comunistii au ucis toti oamenii buni si destepti ai Romaniei. Securitatea a alungat oamenii adevarati ai Romaniei spre alte meleaguri.Tara a ramas secatuita de inteligenta si combativitate. Am vazut romani la „Festivalul din Texas” (ieri) impresionand americanii (mici proaspeti, paine romaneasca, muzica populara) rupti de Tara, de poporul lor, zambind artificial, cu durere in suflet, tristetea departarii (deportarii) de locurile natale in timp ce voi batjocoriti tot ce iubeste naufragiatul si mazgalind pe internet pareri sterpe si fara de noima.

 • Am recepționat, … share-uiesc :
  Azi va avea loc o altă … „farsă”, in PV !
  Este anunţat un mare protest #rezist, cu … tema :
  Ţara arde, Romania nu-i de vânzare !!!
  La sfârșit, se pare că participanţii vor face si „curătenie”, in piaţă !!!➡

  • Sà faca rezistentii miting la masa acasa si sa si faca si poze, sa-si aduca aminte ee anu cind erau boi, nu oameni

 • Aseară ma plimbam și îmi era mila. Vedeam tricouri albe susținând capete ce plecau ochii la privirile celor ce asistau de pe margine. Era exact privirea cerută actorilor de regizorii americani in scenele condamnatilor in drum spre eșafod. Diferența era , ca aceste priviri vinovate , spasite, erau reale.
  Și îmi era mila , ptr ca erau romani ca mine.
  Am vârsta tatălui meu la revolutia din 89 și nu pot crede ca vrem înapoi .
  De ce acest miting?
  Poate nu de ce , ci mai bine de ce sâmbătă ( ieri adică)?
  A fost o încercare ( a câta?) de contracara o eventuala condamnare . Însă, a venit degeaba. Curtea a amânat.
  Dragnea îmi pare obosit și disperat in același timp. Trece prin ecran imaginea asta.
  In rest , toți cei ce-l sprijină își vor șterge ochii și vor vedea ca sunt victime de mult ,, de când au dat mâna cu acest om.
  Se vor pierde și ei … pe drum.
  Păcat ca pierdem timpul.
  Unul ca Dragnea chiar nu merita.
  Avem copii și vise de crescut.

  • Cine a vrut sa vada a putut remarca si la televizor fetele si privirile despre care faci vorbire.
   Bravo, Cornel.

 • Organizat sau nu,ratat sau nu,acest miting a fost făcut pentru a transa problema numărului de participanți,a impactului in masa muta ,cea care contează la alegeri. Piața Victoriei este cea care a măsurat ,ieri au fot de câteva ori mai multi decât la cel mai numeros miting tefelist,clar si fara echivoc,sa ne spună tefelistii care a fost numărul real al mitingului lor si vom sti cu exactitate cați au fost ieri.De altfel din schelălăielile pupincuriștilor basiști revopsiți in iohanisi,de pe aici si de pe alte site-uri,se vede clar reușita mitingului.

 • Am fost in piata si părerea mea personală este că s-au făcut două greseli importante: mitingul nu a inceput la ora 20.00, asa cum a fost anuntat ci la 20.30, majoritatea participantilor fiind obositi de pe drum si din cauza caldurii spuneau ca ar fi dorit ca Dragnea sa ofere un exemplu de punctualitate si cea mai importanta greseala a fost subdimensionarea sunetului. Sunetul, discursurile nu se auzeau decat pe zona centrala, cea perpendiculara cu scena. Din acest motiv oamenii nu au interactionat cu vorbitorii si chiar au inceput sa plece din piata inainte de discursul lui Dragnea. Cred ca mai bine de jumatate din cei prezenti nu au auzit nimic.

 • Ca orice miting, e laudat de suporteri si criticat de opozanți.
  Episodul Rarinca a fost o găselnița.
  Tariceanu a vorbit bine.
  Dragnea nu putea deveni orator peste noapte.
  Ca oamenii erau ușor confuzi si grăbiți sa plece e firesc, a fost o zi cam lunga.
  Dar eu cred ca scopul a fost atins si de fapt asta contează.

 • Maestre, dar despre Costel Constantin, „amfitrionul” celor de pe scenă, de ce nu scriseși ceva ?
  El a fost adus, de către organizatori, fiindcă … „dă bine la public”, sau pt că era nevoie de un „personaj”, cum a fost Emil Hossu, odihnească-se în pace, la mitingul din ianuarie 2012, organizat de usl-iștii, lui Ponta ?!? Adică, a fost ceva de genu’ … „copy-paste” !
  În rest, noroc cu victoria lui Halep, că altfel, in baza „impactului” produs de miting, mai era puţin si … NE LUA CAPU’, vorba unuia dintre foștii … „paraleli” !!!

  • Costel Constantin i-a ajutat pe pesedisti la punerea în scena a farsei numita miting, ca un actor adevarat. A recitat texte ca în comunism, saracu’!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog