Raed Arafat: România trimite în Turcia trei aeronave cu 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente

Din ciclul Nu mă insulta zicîndu-mi ziarist român! Azi: Tovarășa Elena Ceuașescu intervievată de Digi24

Din cîte-mi amintesc, Tovarășa, cum i se spunea în activ Elenei Ceaușescu, formulă ambiguă, deoarece nu se știa dacă e Tovarășa tovarășelor sau Tovarășa de pat a Tovarășului, n-a dat nici un interviu presei noastre.
Era și greu de imaginat un asemenea fapt de viață.
Cum să stai față-n față cu Însăși Tovarășa, și s-o întrebi? S-o întrebi pe cea pe care nimeni nu cuteza s-o întrebe. Brr! Cum s-o întrebi pe Cea mai iubită Fiică a Poporului?
Ar fi fost apoi, în ipoteza că Însăși Tovarășa, într-un moment de amintire că-i muritoare, marea problemă a celui sau celei care urma să-i ia interviul.

Amintirile lui Ștefan Andrei din recent apărutul Jurnal din închisoare (cartea despre care am scris aici, acum pe piață) schițează personalitatea unei muieri nu a unei femei. Niciodată – scrie Ștefan Andrei, nu știai cum va reacționa. Reacțiile ei, de care depindeau, în mod tragic, soarta țării, erau complet lipsite de logică și prin asta imprevizibile la modul absolut. Izvorau dintr-o hachiță de moment, dintr-o părere de proastă-n tîrg, din invidie față de orice femeie nițel mai frumoasă ca ea, dintr-o credință că e Buricul sau, mă rog, Burica Pămîntului.

Să fie bărbat autorul interviului? Dacă da, cum să fie îmbrăcat? Și ce să-i spună la întîlnire? Sărut mîna? Dacă ea nu suporta să i se sărute mîna? Să fie femeie? Da, să fie femeie, dar unde găseai o jurnalistă în stare să se îmbrace ca o zăludă și să pară mai proastă decît Tovarășa?
Cred că aceste dificultăți au făcut și ele ca Tovarășei să nu i se ia un interviu în presa română.

Mult timp m-am întrebat cum ar fi arătat întrebările unui interviu cu Tovarășa.
Și mi-am răspuns că ele ar fi făcut o premieră în istoria presei, chiar și în istoria presei comuniste:
Ar fi fost nu întrebări, ci cîntări ale Tovarășei, contribuții magistrale la Cultul Personalității.
Altfel spus, alături de adjective, strigări, interjecții, urale, superlative, Cultul Personalității unui om viu ar fi cuprins și întrebări prin care interlocutorul nu era întrebat, ci masat dulce cu limba înmuiată în miere a ziaristului.

Cum ar fi arătat un astfel de interviu?
Răspunsul l-am primit zilele trecute citind stenograma interviului luat de Cosmin Prelipceanu, de la Digi24, Însăși Codruței Kovesi, Noua Cea mai iubită fiică a Poporului, Femeia între femei de pe meleagurile noastre. Ori de cîte ori simte nevoia unui masaj mediatic, șefa DNA apelează la serviciile complete ale Digi24. Despre acest post al Noii Securități, repetare halucinantă în mandatul lui Klaus Iohannis a Realității lui Sorin Vântu din primul mandat al lui Traian Băsescu, prin care Noua Securitate a transferat banii de la Realitatea lui Sorin Ovidiu Vântu la Digi24, am mai scris. În istoria României postdecembriste, acest post va rămîne ca o dovadă a aberațiilor Sistemului Instituțiilor de Forță care conduce țara. În timp ce ziare, televiziuni, posturi de radio se dau de ceasul morții să scoată rating și tiraj, în paralel cu reducerea cheltuielilor de salarii, Digi24 nu se neliniștește o clipă că are rating sub zero, dar în schimb a angajat cu salarii uriașe pe mai toți ofițerii acoperiți din presă plecați de la locurile lor de muncă nemulțumiți că, după ce că luau poziție de Drepți la auzul Trompetei de la Unitate, mai erau și prost plătiți.

Interviul luat Codruței Kovesi de către Cosmin Prelipceanu e atît de lingușitor în materie de întrebări, transformate în elogii, încît sînt sigur că așa ar fi arătat un interviu dat de Tovarășa unui ziarist de la Scînteia.
Prima întrebare nu-i o întrebare. E o interminabilă apologie introductivă făcută de ziarist Noii Tovarășe a României:
„Dar cred că cel mai bine este să începem cu un articol care a apărut în The Economist, în care se vorbeşte despre lupta anticorupţie din România, care vă este foarte măgulitor articolul; se vorbeşte despre dumneavoastră aici. Nu prea a făcut acest articol carieră în România, pentru că el, săracul, a apărut chiar cînd erau alegeri locale la Bucureşti şi în toată ţara. (…) Apropo, este şi o caricatură foarte frumoasă în acest articol. O să-i rog pe colegii mei să o pună la televizor. Iat-o! Este vorba despre dumneavoastră.”

Codruța Kovesi e un demnitar numit și plătit de la Buget într-o țară despre care se spune c-a scăpat de comunism. S-ar presupune că un interviu luat Codruței Kovesi trebuie să fie un moment în care șefa DNA dă seamă opiniei publice, prin intermediul presei, de cum își îndeplinește obligațiile prevăzute în fișa postului. Citind această intervenție a unui jurnalist te întrebi ce dracu o fi pentru Cosmin Prelipceanu demnitarul Codruța Kovesi. Președintele României, ales cu milioane de voturi? Nici vorbă. Nu numai președintele Klaus Iohannis, dar și nici un alt președinte al României postdecembriste n-au beneficiat de astfel de întrebări de tip cîntare a Interlocutorului.

Față de activitatea DNA au apărut în presă, fie din partea unor politicieni, fie din partea unor jurnaliști, critici privind felul în care sînt respectate drepturile individuale, dar și critici privind echidistanța politică a anchetelor DNA. Un jurnalist, într-un interviu cu șefa DNA, trebuie să formuleze o întrebare neutră, din care să nu se vadă poziția nici pro nici contra criticilor aduse de politicieni.

Iată cum întreabă (întreabă e un fel de a spune) Cosmin Prelipceanu:
„Există politicieni care fac un titlu de glorie din a vă pune beţe în roate, din a anunţa că vor să modifice legislaţia, în aşa fel încât DNA să se mişte mai greu.”

Ce fel de întrebare e asta? De unde și pînă unde jurnalistul știe că sînt bețe în roate, că sînt intenții de a îngreuna munca DNA? E un proces de intenție de tip securistic, inacceptabil din punct de vedere profesional, deoarece jurnalistul e purtătorul de cuvînt al opiniei publice și nu al DNA.

Nu e deloc întîmplător că demnitara Codruța Kovesi, cea care spre deosebire de politicieni n-a fost niciodată aleasă, ci totdeauna numită prin tîrguri de culise răspunde la modul arogant:
„Laura Codruţa Kovesi: Nu mă interesează ce zic politicienii, mai ales atunci cînd sînt şi cercetaţi de către DNA. Dialogul cu ei nu trebuie să se desfăşoare prin presă şi ca atare nu mă interesează ce zic.

De fapt Codruța Kovesi a venit la televiziunea Noii Securități pentru a pune presiune pe CCR în cazul deciziei despre abuzul în serviciu.
Controversa din spațiul public îl obliga pe Cosmin Prelipceanu să fie neutru față de posibila decizie a CCR. Se presupunea că a luat un interviu șefei DNA pentru a-i afla punctul de vedere și nu pentru a-i cînta în strună.
Codruța Kovesi reia în acest interviu punctele de vedere deja cunoscute împotriva dezincriminării abuzului în serviciu. Printre acestea se numără argumentul că dezincriminarea ar însemna o întărire a corupției. E treaba distinsei să creadă și să afirme asta.

Ziaristul are datoria de a afla un punct de vedere și eventual de a-l clarifica prin întrebări suplimentare puse interlocutorului. Codruța Kovesi spune la un moment dat:
„Nu DNA va fi afectat, nu procurorii din DNA, pentru că ei sînt procurori şi îşi vor continua activitatea. Cetăţenii vor fi afectaţi, în primul rînd pentru că funcţionarii vor putea să facă orice, demnitarii vor fi lipsiţi de orice responsabilitate, în al doilea rînd, prin prejudiciile care s-au creat şi se vor crea şi care nu pot fi recuperate. Haideţi să ne imaginăm ce ar putea face cu 620 de milioane de euro?”

Normal, minim deontologic, ar fi fost ca ziaristul să ceară lămuriri suplimentare la o astfel de afirmație.
Face asta Cosmin Prelipceanu?
Nici vorbă.
El o completează în stil de aplaudac pe Codruța Kovesi:
„S-ar lăsa mînă liberă jafului din banul public, pentru că acolo sînt lipiţi funcţionarii.”

Tot interviul e așa.
Ziaristul nu întreabă, nu e curios să vadă cum își argumentează Codruța Kovesi acuzațiile la adresa celor care cer dezincriminarea abuzului, a celor care critică activitatea dusă de ea în fruntea DNA.
Ziaristul de la Digi24 o aplaudă pe Codruța Kovesi pentru atacurile aduse criticilor ei, ba mai mult le dă și el ghionturi golănești.

Recent, referindu-se la presa ca instituție de control în SUA, senatorul MacCain a prezentat-o elogios în ipostaza sa de cîine de pază al democrației, ținînd să sublinieze că Nu sîntem în România din acest punct de vedere.
Față cu acest interviu-masaj al ziaristului de la Digi24, în care întrebările se transformă în cîntări gen Cultul personalității, ne dăm seama cîtă dreptate avea senatorul American:
Da, din punct de vedere al Presei sîntem în România și nu în SUA!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

46 comentarii pentru articolul „Din ciclul Nu mă insulta zicîndu-mi ziarist român! Azi: Tovarășa Elena Ceuașescu intervievată de Digi24”

 • Informam prin acest anunt pe domnul Ion Cristoiu si toti fanii dansului. Va invitam sa va informati si sa va tratati durerile de spate (hernie,scolioza,cifoza etc) si problemele legate de imunintate prin domnul profesor Sandu Brindusa , inventatorul procedurii „Operatia durerilor de spate Fara Bisturiu”.Va dorim multa sanatate.

 • Prelipceanu acesta este o specie tare de rahat.Cum sa pui un astfel de handicapat prezentator TV?? Are o privire de scindat mental- iar acel joc perpetuu al ochilor dati peste cap- alaturi de strambaturile arogante, schelaiturile, behaiturile- oridecate ori are un „invitat” din categoria politicienilor incomozi” safei DNA, (maritata(logodita) cu directorul Digi),, face un show la limita ridicolului..ai impresia ca te uiti la Muppets Show -Prelipceanu asta e un Kermit schizofrenic :)))))))) https://www.youtube.com/watch?v=hZ4CNyjjt3Y

 • Bre maestrede Romania , viteji impunsi de vaca am mai vazut … Si aia macar nu aveau nostalgii comuniste ! Dar sa facem mistoul specific romanesc , suntem primii … Macar in urma ei va ramane o institutie , care a facut mai mult bine decat rau , pe cand chibitii nu sunt buni decat pentru ei … Sacralitatea deontologica a unui jurnalist cu destule bune si rele , nu poate eclipsa faptele acestei „tovarase ” Este , in mod real , mult mai utila decat celebrii jurnalisti de conjunctura …!!!

 • Cata ipocrtizie din partea acestui derbedeu de ziarist!
  Daca se fac anchete nu este bine! Daca se prind hoti nu este bine! Daca se baga la inchisoare nu este bine! Daca se castiga procese nu este bine!
  Imi este greata sa vad cum un asemenea om ne da lectii de viata, morala…etc Taman dl. Cristoiu, cel care ii apara pe Basescu si Udrea. La Basescu doar nevasta-sa nu este urmarita penal sau judecata, in rest, toata familia largita. La Udrea idem.
  Nu iti este rusine, mai asa-zisule ziarist! Tu ai ajuns sa ne dai lectii de morala?! Ai uitat ce presa de rahat faceai acum 15-20 de ani cu gaini violate si cu alte cretinisme! Pacat ca nu vorbesc fosti angajati sa spuna lumii cum cereai in sedintele tale tot feluri de cazuri ca sa atragi cititorii creduli. Te-ar linsa oamenii daca ar stii cum urlai la ziaristi in sedinte ca nu iti aduc cazuri interesante de violuri pe care sa le dai cititorilor. Bai, gretosule, daca Grigore Cartianu sau alti ziaristi ar vorbi, ai pleca din tara. Ai inventat presa de scandal, de incultura si acum ne dai lectii. Basca, mai ai si destui creduli. Nu spun ca nu ai talent la scris… etc, dar caracterul infect nu-ti da voie ca tocmai tu sa ne dai lectii de morala!!! Este uluitor cum codul deontologic a ajuns hartie igienica pt. unii ziaristi gen Cristoiu. Sau, poate a fost dintotdeauna doar hartie igienica. Nicio lectie nu ai dreptul sa ne dai. Sa-ti fie rusine mai ales ca ai si copii in familia largita. Macar pt. ei sa-ti fie rusine. Pana la urma este in joc si viitorul lor. Cine vrei sa le faca un viitor bun? Ok, DNA nu dar atunci cine? Basescu, Udrea, Nastase?! Au ajuns romanii sa voteze francezi la primarie dor, doar se mai schimba ceva in tara asta. Bai, dinozaurule, gata! Este cazul sa intri in vizuina si sa nu mai iesi de acolo. Ti-a trecut timpul. Este momentul sa vina tineri scoliti in tara sau peste hotare si sa schimbe ce au lasat in urma lor acest genratii e rahati si de ratati de mai bine de 60 de ani. De jumatate de secol doar leprele iasa in fata! Ajunge!!! Intrati, naibi, in barlog si lasati tinerii sa infuzeze tara asta chiar daca la inceput o fac cu nepricepere sau naivitate. Mai bine asa dar cu speranta ca se poate schimba ceva decat sa mergem inainte cu morala lupilor moralisti! Ajunge cu voi!

  • Vomita prostia din tine si iti trece .intelegi altfel si te simti bine .

  • Conteaza punctul tau de vedere si il respect chiar daca nu sunt de acord cu el dar enorm mai mult ma intereseaza punctele de vedere ale celor care gandesc ca si mine si vor schimbarrea.

 • Dle CRISTOIU,va urmaresc din 90 incoace va apreciez,activitatea jurnalistica,dar,nu prea am inteles ,,atacul” la dna KOVESI.ACESTA FATA TREBUI LASATA SA LUCREZE,ptca ea este una din putinele sanse pe care le are ROMANIA DE AFI ASANATA de CORUPTIE . Si asa sunt destui carora nu le convine DNA actual,ca-i prea eficient,incepand cu cel care a lasat MOSTENIREA dl Basescu .Aceasta fata are o viziune larga asupra consecinelor care decurcg din CORUPTIE

 • Gresit maestre;toti ziaristii vremii au intervievat-o !Ei i-au „pus in gura” raspunsuri la intrebarile lor inchipuite,din „prea multa pretuire” !!!

 • Mai nea Cristoiule, matale nu iti e asa putin rusine? Vorbesti de Prelipceanu ca ii canta in struna sefei DNA? Serios? Dar matale fost jurnalist la Scanteia cand ii cantai in struna inculpatei Udrea Elena de Plescoi cum era? Adu-ti aminte cand o periai pe Lenutza inculpata.

 • Acest oportunist a trăit in mediul restrâns al privilegiatilor pentru ca si el a pupat nu numai mâinile Ei dar si pe ale Lui! Am un dispreț fara margini pentru oameni de genul asta care fac dezvăluiri extraordinare atunci cand cei incriminați nu mai pot răspunde! Un astfel de individ este si fostul presedinte francez, Giscard, care a declarat ca, dupa noaptea petrecuta la Palatul Élysée, Ceausescu a plecat cu butoanele in aur de la uși!