România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Trăim, prin Donald Trump, un moment istoric . Fanteziile lui Iohannis sunt periculoase

Joi, 12 iulie 2018, după ce pe meleagurile noastre au ajuns vești despre Scandalul de la summitul NATO, provocat de aproape bătutul cu pumnul în masă din partea lui Donald Trump pentru ca Marile Puteri Europene, în frunte cu Germania, să-și mărească bugetele Apărării, astfel încît nu doar America să suporte povara financiară a protejării prea îmbielșugaților cetățeni din Apus de pericolele venind dinspre Răsărit, agenția Mediafax, care rămîne, după mine, numărul unu în materie de profesionalism, chiar dacă Sistemul a făcut orice ca s-o spargă și s-o împrăștie în cele patru puncte cardinale, mi-a solicitat un interviu. Distinsa directoare a agenției – Petriana Condruț – și-a amintit că încă din 2016, cînd cîștigarea președinției de către Donald Trump era văzută de TeFeLiștii americani ca o glumă bună, am scris despre revoluția propusă de candidatul republican în ordinea mondială demult osificată, ba mai mult am publicat ample fragmente din cartea de căpătîi a lui Donald Trump, Crippled America. How to make America Great Again, și prin urmare a vrut să afle și explicațiile mele la Criza prin care trece NATO, dar și Occidentul, după venirea lui Trump la Casa Albă.

Interviul a fost publicat pe fluxul Mediafax de joi, 12 iulie 2018. Socotind că analiza mea trebuie să fie expusă și pe cristoiublog.ro reproduc aici, cu permisiunea Mediafax, interviul, căruia agenția i-a dat titlul Trăim, prin Donald Trump, un moment istoric . Fanteziile lui Iohannis sunt periculoase, și pe care-l considerîndu-l inspirat îl reiau ca titlu și pentru interviul de pe cristoiublog.ro:

MEDIAFAX: Ce concluzie tragem astăzi, după ce Donald Trump a bătut cu pumnul în masa NATO şi a cerut bugete mai mari pentru apărare din partea statelor UE?
Ion Cristoiu:
E multă lume care afirmă că Donald Trump este un zurliu şi că aceste prestaţii sunt de starletă însă eu, care am comentat pe larg viziunea de politică externă a lui Donald Trump încă din 2016, ba chiar am şi publicat din cartea sa fragmentul privind politica externă, susţin că preşedintele american dă seamă de o întreagă tendinţă a politicii din SUA. El o face în stilul lui, cam smucit, dar indiferent cine ar fi fost în locul lui ar fi ridicat această mare problemă pentru America, la ora actuală, anume, suportarea de către America a cheltuielilor uriaşe cerute de NATO, în condiţiile în care la decenii după încheierea Războiului Rece, mari puteri europene, precum Germania, alocă sub 2% pentru bugetul de apărare, îşi lasă bani la dispoziţie pentru investiţii, cheltuieli sociale, din credinţa că le va apăra NATO, în speţă America. Aşa cum arată în cartea sa Donald Trump (trebuie remarcat uluitoarea consecvenţă a acestui politician în aplicarea programului electoral, un exemplu din care ar trebui să înveţe toţi politicienii noştri), America se confruntă cu mari probleme de lucrări publice. Acest probleme sunt puse pe seama rolului Americii de jandarm mondial într-o lume în care locul jandarmului mondial îl ia investitorul mondial, precum China. E normal ca americanii, nu spun doar Donald Trump, să ceară unor ţări, care concurează cu America din punct de vedere economic, să investească în propria apărare sau cum spune brutal Trump: «Să plătească Americii taxe de protecţie, dacă vor să fie apărate». În concluzie, marile puteri europene se iluzionează crezând că un alt preşedinte de la Casa Albă va proceda altfel şi că ele vor scăpa de responsabilitatea de a-şi spori bugetul de apărare.

MEDIAFAX: La ce să ne aşteptăm dacă cerinţele liderului american nu vor fi îndeplinite în ceea ce priveşte bugetele statelor membre NATO? Se poate ajunge la destrămarea Alianţei Nord-Atlantice?
Ion Cristoiu: În acest context, aş vrea să fac o paranteză. Fanteziile pe care le transmite preşedintele Klaus Iohannis sunt deosebit de periculoase pentru România, deoarece preşedintele ne îmbată cu apă rece spunându-ne că Alianţa transatlantică merge mai departe fără nicio fisură. Cred că trăim, prin Donald Trump, un moment istoric de care nu ne dăm seama şi anume adevăratul sfârşit al războiului rece. În timpul Războiului Rece alianţa între Europa Occidentală şi America a fost impusă de duşmanul comun numit comunismul din Uniunea Sovietică, nu de Uniunea Sovietică. O alianţă nu supravieţuieşte, este legea istoriei. Alianţa transatlantică a supravieţuit, în chip straniu, încă 28 de ani, dar acum este limpede că America are interese inclusiv economice altele decât Uniunea Europeană, că ţările occidentale au interese care le deosebesc. Dacă spuneai cuiva în 1943 că va veni o vreme când America se va certa cu Uniunea Sovietică şi se va alia cu Germania şi Japonia, probabil că te-ar fi crezut nebun. Suntem tentaţi ca oameni să credem în lucruri veşnice. Din punctul de vedere al istoriei, aceasta este de gen feminin şi are hachiţe. Trebuie să ne împăcăm cu ideea că Alianţa transatlantică s-ar putea rupe şi, repet, încercările lui Klaus Iohannis de a ne linişti, de a ne spune că nu se va întâmpla nimic deosebit, pot avea rolul nefast al unui troc indus poporului român care trebuie pregătit şi pentru eventualitatea unei opţiuni între Germania şi America, de exemplu.

MEDIAFAX: Preşedinţii României şi Americii ar fi trebuit să aibă o întrevedere joi dimineaţa. Aceasta a fost anulată pe ultima sută de metri, dar totuşi, după summit, Donald Trump a avut o întâlnire cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko? Ce să înţelegem din asta?
Ion Cristoiu:
Nu ştiu dacă ştirea privind întâlnirea bilaterală era atât de certă. Am înţeles că era şi în programul delegaţiei americane. Raportând la întâlnirea cu Poroşenko, Donald Trump a trebuit să reducă la sânge întâlnirile bilaterale. A păstrat-o pe cea cu preşedintele Ucrainei pentru că era foarte importantă. A noastră era probabil un lobby făcut tot din partea noastră, cum a fost acela de pe pajiştea de la Casa Albă. Am auzit de atâtea ori transformarea unor astfel de evenimente într-un succes naţional. Că a intrat Bush în bucătărie şi a dat mâna cu premierul nostru… Dacă la noi s-a renunţat repede, la ucraineni nu, avea un interes în acea zonă. Preşedintele Iohannis s-a lăudat mai mult cu faptul că suntem mare bază militară, că trimitem în Afganistan. Mă uimeşte transformarea în victorii ale unor lucruri care erau dorite de NATO, nu de noi.

Agenția a adăugat interviului și trimiterile necesare la cîteva din articolele mele de pe cristoiublog.ro. Redau și aceste trimiteri convins că unii cititori vor vrea să-și aducă aminte considerațiile mele de acum doi ani despre viziunea de politică mondială a lui Donald Trump. O viziune pe care iată, fără a lua în seamă uimirile și revoltele interne și externe pragmaticul președinte american, cel care conduce SUA ca pe o companie de succes, o transpune în practica noii ordini mondiale.

Redăm câteva dintre comentariile publicate anterior de Ion Cristoiu şi care arată imaginea de ansamblu pentru o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat la summit-ul NATO de la Bruxelles în aceste zile.Unul dintre materiale conţine şi traducerea paragrafelor ce vizează politica externă din cartea lui Donald Trump Cripped America. How to make America great again, apărută la Simon&Schuster, New York, în noiembrie 2015.

O nouă neliniște pentru România: Prin Donald Trump, America anunță că nu mai vrea să cheltuiască pentru apărarea altor țări

Cînd şi cum se va ivi  Liderul care va proclama: ROMÂNIA FIRST?!

Cum vrea Donald Trump ca alte țări (Germania, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită) să plătească Americii faptul că Armata americană le asigură protecția

Donald Trump, președintele ales al SUA: „Sînt oameni cărora le-ar placea să nu vorbesc despre China ca despre un inamic. Dar exact asta sînt chinezii”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Trăim, prin Donald Trump, un moment istoric . Fanteziile lui Iohannis sunt periculoase”

  • Acum nu mai scăpăm! Fără americani, ruşii ne iau ca din oală şi ne cuceresc. Şi pe urmă ne jefuiesc de marile noastre bogăţii: cereale (Rusia e primul exportator mondial), petrol şi gaze (Rusia e primul exportator mondial), cherestea (Rusia e primul exportator mondial) – şi, mai ales, inteligenţă.

  • Trump are ceva dreptate,americani platesc sa apere planeta iar doamna Merke(cam comunista)da o groaza de bani la imigranti( chia si teroristi). Cu ce primesc se pare ca o duc mai bine decit cetateni din germania, nu tu munca, dar venit asigutat, casa, masa, scoala, asigurare si ce o mai fii…

  • Sa ne fereasca D-zeu sa se rasteasca rusii catre vest, ca se scapa in pantaloni toate ONG-urile numite pompos armatele europene. Aia din Franta n-au fost in stare sa umple corect un bidon cu fum la zmeul ala cu care au defilat la Paris. Ca sa nu mai vorbim de maturile nemtilor care sunt folosite pe post de puscoace. Daca Trump isi ia jucariile si pleaca e vai steaua noastra. Singura speranta ramane seful al mare de la UE care sa-i faca pe rusnaci la o partida de sticlism-viteza!

  • @ ion petrescu
    Cum poţi să debitezi asemenea inepţii, boule ?
    De când n-ai mai fost (dac-ai fost vreodată) prin Paris, daca poţi să zici.așa ceva ???
    De mult , n’așa !
    In august Parisul e plin de turiști, nu e … „închis” cum zici tu ! Ia-ntreabă-l pe … Macron !!!

    • @jeanot
      Unul mai istet a raspuns, cand a fost intrebat de ce nu viziteaza Franta, ca nu stie suficient de bine limba araba. Sous le ciel de Paris…

      • N-ai înteles ce-am vrut sa spun!
        Nu despre „maghrebieni”, sau sirien, era vorba ! Ei, ce-i drept, poate sunt mai … „consecvenţi”, în folosirea limbii „maternelle” !!!
        Era vorba despre faptul că, în august, Parisul este orașul… cel mai deschis turiștilor !!!
        Acea „fermature d’août” nu se mai „practică”… demult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *