Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de duminică, 25 ianuarie 2015

Despre cum ne ia peste picior, în stil ardelenesc, George Maior, directorul SRI

Cel de-al doilea interviu din seria Lumini și umbre, anunțată de Dan Andronic, pe B1 Tv, l-a avut invitat sîmbătă seara pe directorul SRI, George Maior.

Un interviu cu un șef de serviciu secret e cel mai plicticos lucru din lume. Nu numai pentru că, prin natura funcției sale, un șef de serviciu secret e un paznic de far la secretele nației, dar și pentru că, nu de puține ori, cei de la servicii își fac din secretomanie un titlu de glorie.

Adăugați acestor trăsături felul de a fi al lui George Maior pentru a înțelege că decizia mea de a urmări interviul și nu oricînd, ci sîmbătă noaptea, cînd pînă și ștreșinile se distrează, a fost una luată cu greu.

Și totuși am luat-o.
Aceasta deoarece cred că SRI se află în prezent în nucleul unei uriașe controverse naționale – cea a raportului dintre siguranța națională și libertățile individuale –  controversă în care, după opinia mea, SRI n-a pus la bătaie cea mai bună comunicare din lume.

Nici în cadrul interviului, George Maior n-a pus la bătaie cea mai bună comunicare din lume, mulțumindu-se să treacă în revistă cele trei legi respinse de CCR fără a stărui asupra explicării lor.

Grație îndemînării lui Dan Andronic, în interviu s-a abordat și una dintre chestiunile care se cereau abordate cu prioritate:
Scandalul pozelor de la Paris ale Alinei Bica.

Anchetarea și arestarea Alinei Bica au dat naștere, în presa noastră, unei imbecilități tipice jurnalismului de prejudecăți. Și anume s-a considerat că nu trebuie să ne mai întrebăm cine a filat-o pe Alina Bica și mai ales cine a creat acel site cu iz de ciubotă de militar care merge la bordel.

Indiferent de ce i s-a întîmplat în ultimul timp Alinei Bica, la ora filării ea era un înalt funcționar al statului român, dar mai ales un cetățean al statului român. Din cîte ne amintim – și Dan Andronic ne-a ajutat s-o facem – Traian Băsescu a acuzat atunci, la finele lui octombrie 2014, serviciile secrete ale României de implicare în Scandalul filajului de la Paris. Mai mult, președintele României de atunci a declarat c-a cerut șefilor SRI și SIE o anchetă.

Despre rezultatul anchetei întreprinse de SRI a fost întrebat sîmbătă noaptea, de Dan Andronic, directorul SRI.
Răspunsul directorului SRI a făcut să-mi sară somnul provocat de excelentul somnifer care a fost vorba sa molcomă.
După ce a declarat că ancheta SRI a confirmat că SRI n-a fost implicat în filaj și în apariția site-ului misterios, George Maior a refuza să răspundă la orice întrebare pusă de Dan Andronic din interesul legitim al opiniei publice de a afla cine a meșterit tot scandalul.
George Maior a susținut cu înverșunare că e vorba de un Raport ultrasecret.
Din cîte-mi amintesc, un răspuns identic a avut și Traian Băsescu la ultima sa conferință de presă ca președinte.

Mă număr printre jurnaliștii care mai știu cîte ceva despre servicii secrete, despre secrete de stat, despre Documente cu parafa Doar pentru ochi.
Să mă ierte Dumnezeu, dar eu nu văd ce poate fi secret de stat în rezultatele anchetei întreprinse de SRI în cazul Alina Bica? George Maior a spus că Raportul confirmă neimplicarea SRI și în chip logic dezvăluie și cine a fost implicat în Scandal.

Păi, cine dracu putea fi implicat în filarea bietei Alina Bica, încît ditamai Serviciul democratic al României să nu ne poată spune, lăsînd să se înțeleagă că orice amănunt oferit opiniei publice riscă să aducă grave atingeri interesului național?
Serviciul Secret Rusesc, CIA, MI6, Mossad, Serviciul Secret Chinezesc?
Numai dacă unul dintre aceste Servicii a fost descoperit de SRI c-a tras-o în poză pe Alina Bica, desemnarea Raportului drept secret de importanță națională are justificare.

Convins, totuși, că George Maior ne-a luat peste picior, în stilul bolovănos al ardelenilor cu carte, vă pun și dvs această întrebare:
Pe cine a descoperit SRI c-o filase pe Alina Bica, pentru a-i pune pozele pe un site înființat pentru a fi șters imediat?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 25 ianuarie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *