Cîteva zile înainte de 31 decembrie 2014, dar și cîteva zile după, evenimentul mediatic numărul unu în Franța a fost Mesajul de Anul Nou al președintelui François Hollande, prezentat de ziare, televiziuni, site-uri de știri sub denumirea consacrată din 1960, sub Generalul De Gaulle, Les Vœux de Nouvel an du président français.
Grație unor scurgeri în presă intenționate, s-a aflat că anul acesta François Hollande va prezenta Mesajul de la biroul său de lucru de la Palais de l’Élysée.
Pentru politologi, analiști, politicieni, știrea a fost un lung prilej de vorbe și ipoteze despre ce-ar urmări François Hollande prin opțiunea pentru biroul de lucru. În 2012, Mesajul a fost înregistrat în sala de ceremonii a Palatului, iar în 2013, într-o încăpere a Palatului, pe fereastra căreia se vedea Curtea de onoare.
Lesne de presupus că toată lumea a dibuit tentativa lui François Hollande de a se înfățișa ca un președinte președinte care lucrează pentru Franța.
Istoricii au trecut în revistă diferitele locuri alese de președinții Franței din 1960 pînă acum pentru a-și prezenta Mesajul, au făcut statistici (cîți au vorbit stînd jos și cîți au vorbit stînd în picioare) și au vorbit despre evoluția acestui moment din punctul de vedere al tehnicilor media.
Înregistrat în după amiaza zilei de 31 decembrie 2013, Mesajul a fost transmis de principalele canale de televiziune începînd cu ora 20, ca un moment de o solemnitate deosebită.
Imediat, la Jurnalele informative ale televiziunilor generaliste și la televiziunile de știri, au fost convocați să comenteze analiști politici, politicieni din Opoziție (obligatoriu!) și de la Putere.
Mesajul a fost întors pe toate fețele, cei mai mulți sesizînd accentul pus pe termenul de îndrăzneală, fapt în care s-a văzut efortul uriaș al lui François Hollande de a opri prăbușirea în sondaje.
De remarcat că Mesajul (durată: 9 minute) a oferit francezilor principalele obiective asumate de președinte pentru 2015, dar și principalele concluzii despre anul 2013.
La noi, din cite am putut vedea, președintele Klaus Iohannis a transmis un Mesaj de complezență, pe drept cuvînt trecut cu vederea de presa românească.
Am mai scris și am mai spus că după decembrie 1989, din nevoia de a fi altfel decît Nicolae Ceaușescu, președinții României au renunțat la Mesajul prezidențial ca moment de excepție al zilei de 31 decembrie.
Mă așteptam ca noul președinte, care ne tot bate la cap cu Luatul de la capăt, să reabiliteze Mesajul solemn, Mesajul eveniment de Anul Nou.
Poate la finele lui 2015, așezat deja temeinic la Cotroceni, Klaus Iohannis va face din Mesajul de Anul Nou un moment politic de excepție, cum se întîmplă în Franța de aproape o jumătate de secol.
Dvs ce credeți?
Ar trebui Klaus Iohannis să reabiliteze Mesajul de Anul Nou?
Asta e din aia fanatica, care invadeaza spatiul public cu-n limbaj suburban .Daca-l are pe Basescu la profil e de spitalul 9.Marlania lui s-a transmis….
Dl.Lucian Malin, fiti serios cu d-na dv, asta-i doamna? 🙂
Imi amintesc de un mesaj transmis de presedintele Jaques Chirac: era in fata unui semineu aprins, cu un ton cald, empatic. Un fel de bunic al natiunii …
Asta ma deranjeaza : de fiecare data cand remarc evolutia unei toape in spatiul public toata lumea sare pe mine ca-s misogin. De fapt constatarea ar putea fi valabila si pentru mahalagiii posesorii de penis. De data asta nu e cazul , e vorba de o doamna. Dar eu nu ma pot abtine si fac si acum constatarea de rigoare.
Oricat de sterse vor fi mesajele de Anul Nou din viitorii ani si chiar daca vor disparea de tot , tot nu voi avea nostalgia sticlelor de sampanie aruncate in public.
ar trebui sa fie mai deschis!
nu sunt opinii ,mai degraba istericale.
Dupa mine Hollande e un pas inapoi.
Iohannis cred ca trebuie sa nu se mai iubesca cu Ponta cu usile inchise. Sa ne lase sa ii vedem si noi cum se iubesc. Iar daca nu vor sa ne lase, sa se iubeasca acasa nu la locul de munca.