Gîndul de duminică, 4 ianuarie 2015

Ar trebui Klaus Iohannis să reabiliteze Mesajul de Anul Nou?

Cîteva zile înainte de 31 decembrie 2014, dar și cîteva zile după, evenimentul mediatic numărul unu în Franța a fost Mesajul de Anul Nou al președintelui François Hollande, prezentat de ziare, televiziuni, site-uri de știri sub denumirea consacrată din 1960, sub Generalul De Gaulle, Les Vœux de Nouvel an du président français.

Grație unor scurgeri în presă intenționate, s-a aflat că anul acesta François Hollande va prezenta Mesajul de la biroul său de lucru de la Palais de l’Élysée.
Pentru politologi, analiști, politicieni, știrea a fost un lung prilej de vorbe și ipoteze despre ce-ar urmări François Hollande prin opțiunea pentru biroul de lucru. În 2012, Mesajul a fost înregistrat în sala de ceremonii a Palatului, iar în 2013, într-o încăpere a Palatului, pe fereastra căreia se vedea Curtea de onoare.

Lesne de presupus că toată lumea a dibuit tentativa lui François Hollande de a se înfățișa ca un președinte președinte care lucrează pentru Franța.
Istoricii au trecut în revistă diferitele locuri alese de președinții Franței din 1960 pînă acum pentru a-și prezenta Mesajul, au făcut statistici (cîți au vorbit stînd jos și cîți au vorbit stînd în picioare) și au vorbit despre evoluția acestui moment din punctul de vedere al tehnicilor media.

Înregistrat în după amiaza zilei de 31 decembrie 2013, Mesajul a fost transmis de principalele canale de televiziune începînd cu ora 20, ca un moment de o solemnitate deosebită.
Imediat, la Jurnalele informative ale televiziunilor generaliste și la televiziunile de știri, au fost convocați să comenteze analiști politici, politicieni din Opoziție (obligatoriu!) și de la Putere.
Mesajul a fost întors pe toate fețele, cei mai mulți sesizînd accentul pus pe termenul de îndrăzneală, fapt în care s-a văzut efortul uriaș al lui François Hollande de a opri prăbușirea în sondaje.

De remarcat că Mesajul (durată: 9 minute) a oferit francezilor principalele obiective asumate de președinte pentru 2015, dar și principalele concluzii despre anul 2013.

La noi, din cite am putut vedea, președintele Klaus Iohannis a transmis un Mesaj de complezență, pe drept cuvînt trecut cu vederea de presa românească.

Am mai scris și am mai spus că după decembrie 1989, din nevoia de a fi altfel decît Nicolae Ceaușescu, președinții României au renunțat la Mesajul prezidențial ca moment de excepție al zilei de 31 decembrie.

Mă așteptam ca noul președinte, care ne tot bate la cap cu Luatul de la capăt, să reabiliteze Mesajul solemn, Mesajul eveniment de Anul Nou.
Poate la  finele lui 2015, așezat deja temeinic la Cotroceni, Klaus Iohannis va face din Mesajul de Anul Nou un moment politic de excepție, cum se întîmplă în Franța de aproape o jumătate de secol.

Dvs ce credeți?
Ar trebui Klaus Iohannis să reabiliteze Mesajul de Anul Nou?

Comentarii

📹 Videoblitz 📹
Loading