Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de la ora 18

Un eveniment produs de Traian Băsescu neglijat tocmai de presa etichetată drept băsistă

Credeam că nu mai are ce să mai mire la presa noastră în materie de interes așezat înaintea profesiei.
Azi însă mi-am dat seama că m-am înșelat.
Azi, Traian Băsescu a semnat primul lista de susținători ai lui Cristian Diaconescu la prezidențiale.

Despre pariul lui Traian Băsescu pe Cristian Diaconescu am mai scris și sigur voi mai scrie cîtă vreme faptele președintelui nu-mi dezmint credința că la Cotroceni e un bărbat politic și nu un posesor de nădragi  pur și simplu.

Deși Traian Băsescu l-a prezentat pe Cristian Diaconescu în mai multe rînduri drept candidatul său și, evident, și al PMP, n-am putut să nu remarc o anume reticență a ziarelor și televiziunilor etichetate drept băsiste în a cultiva această informație.

Deschiderea listei de susținători ai lui Cristian Diaconescu de către Traian Băsescu e – după umila mea părere de jurnalist care crede mai presus de toate în știre – un eveniment.
Un mare eveniment.
Spre stupoarea mea, acest eveniment nu există sau există în treacăt pentru site-urile ziarelor și televiziunilor etichetate drept băsiste.

Care să fie cauza?
Dincolo de un interes pe care-l știu, dar pe care nu-l denunț încă, a funcționat azi o credință întîlnită în ultima vremea la mulți ziariști și politicieni. Cea potrivit căreia Cristian Diaconescu nu e adevăratul candidat al lui Traian Băsescu și, prin asta, al PMP, că adevăratul candidat e Elena Udrea. Pînă și Victor Ponta, candidatul PSD, nu-l ia în calcul pe Cristian Diaconescu drept concurent la prezidențiale. Iată un fragment semnificativ din dialogul avut de Victor Ponta la Adevărul live pe 24 iulie 2014:
Realizator: Ştiţi cu cine intraţi în bătălie, în acest moment?
Victor Ponta: Nu…
Realizator: Există mai multe variante.
Victor Ponta: …cunosc… /…/ pentru că am impresia că nici posibilii candidaţi încă nu ştiu, dar evident că paleta e oarecum restrânsă. Domnul Iohannis, domnul Predoiu, domnul Ungureanu, înţeleg, doamna Macovei, /…/…
Dan Marinescu: Cristi Diaconescu pe care îl ştiţi, că, a fost în PSD.
Victor Ponta: Nu cred că va candida, domnul Diaconescu… Cristian. Domnul Dan Diaconescu va candida!
Dan Marinescu: Dar cine va candida de la PMP? Aveţi vreo bănuială?
Victor Ponta: Sincer, doar pentru… dar cred că avem toţi aceeaşi bănuială… doar pentru fun-ul, nu-i aşa, pentru distracţia alegerilor, e important; altfel, poate să candideze oricine.”

Bănuiala invocată de Victor Ponta se numește Elena Udrea.
Cum de s-a format această credință de neclintit în presa și-n politica noastră? E o chestiune care merită un studiu deopotrivă psihologic și financiar.

Sigur e că ori de cîte ori scriu sau spun că Traian Băsescu pariază pe Cristian Diaconescu și nu pe altcineva, toți se uită la mine ca la un bărbat care susține pe ulițele satului că nevastă-sa îi e credincioasă, cînd tot satul știe că Patul scîrțîie.
După semnarea listei de către Traian Băsescu mi-am zis că nu m-am înșelat:
Candidatul lui Traian Băsescu e Cristian Diaconescu!

Băgînd însă de seamă ziarele și televiziunile care au sărit peste acest eveniment, am început să am îndoieli:
Și dacă mă înșel?

Dvs ce credeți? Pariază Traian Băsescu pe Cristian Diaconescu sau totul e un nor de praf din care va ieși, la limpezirea, văzduhului, adevăratul candidat: Elena Udrea?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 18”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog