Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de luni, 5 ianuarie 2015

Ca și în cazul lui Iisus Hristos, despre ce-a făcut și ce-a zis Klaus Iohannis, aflăm doar din ce povestesc, cu evlavie, Apostolii acoperiți din presă

Sîmbătă, mai multe site-uri și televiziuni au publicat o știre despre un text însoțit de o fotografie publicate de Carmen Iohannis pe contul de Facebook. Iată cum sună știrea în varianta site-ului ziare.com:
Mesaj emotionant pe Facebook al Primei Doamne, Carmen Iohannis
Carmen Iohannis, Prima Doamna a Romaniei, a postat pe contul personal de Facebook o imagine in care apare alaturi de sotul sau intr-o biserica si un mesaj emotionant.

„Biserica, locul unde toata lumea isi poate gasi linistea sufleteasca!”, a scris Carmen Iohannis pe Facebook, vineri seara.
Postarea sa a fost apreciata de peste 4.000 de oameni, desi sotia presedintelui Klaus Iohannis nu are o pagina oficiala pe reteaua de socializare, ci doar un cont obisnuit.
Au existat si unele comentarii rautacioase, in care Carmen Iohannis a fost atentionata ca ar fi trebuit sa aiba capul acoperit cu o basma, in biserica. Numerosi utilizatori i-au sarit insa in ajutor si s-a declansat o intreaga polemica.
Imaginea a fost postata pe reteaua de socializare la scurt timp dupa ce o fotografie in care cuplul prezidential apare alaturi de Simona Halep si Victor Cornea a fost apreciata de peste 5.000 de oameni.

De la instalare, Klaus Iohannis folosește Facebook-ul ca principal, dacă nu chiar singur, instrument de comunicare cu opinia publică din România. Desigur, după opinia mea, Facebook-ul nu poate înlocui comunicarea clasică. În democrațiile consolidate, Facebook-ul și Twitter-ul sînt folosite de politicieni pentru a exprima poziții ce nu pot fi considerate oficiale. Pozițiile oficiale, dar mai ales deciziile, sînt aduse la cunoștința opiniei publice prin comunicate oficiale, însoțite, deseori, de Declarații de presă, menite să le explice.

Nu era nici un motiv ca textul și fotografia de pe Facebook să nu fie luate în serios de analiști, de politicieni, de opinia publică.
Pentru duminică, președintele anunțase o participare oficială la slujba ortodoxă.
Postarea de pe Facebook a fost interpretată drept prefață la acțiunea de duminică.
Amîndouă faptele primeau interpretarea unui moment de umanizare a lui Klaus Iohannis, văzut de mulți ca o statuie din bronz proaspăt dezvelită.

Firește, publicitarea unui moment de mare intimitate – cel în care un om se roagă – a stîrnit controverse, mulți văzînd în asta tendința noului președinte de a face orice de dragul PR-ului permanent.

Duminică, după o zi de la apariția știrii, ziarul Adevărul a publicat acest articol:
Mai multe fotografii publicate pe Facebook în ultima perioadă şi atribuite Primei Doamne, Carmen Iohannis, au stârnit discuţii aprinse referitoare la conţinutul postărilor. Surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale au declarat, pentru „Adevărul”, că Prima Doamnă nu are, însă, un cont pe reţeaua socială.  Conturile create pe Facebook şi care poartă numele lui Carmen Iohannis nu îi aparţin, au precizat surse din Administraţia Prezidenţială pentru „Adevărul”. Prima Doamnă va avea însă un cont pe reţeaua socială, cât de curând, şi plănuieşte să fie activă în mediul online, au afirmat aceleaşi surse. Precizarea intervine în contextul în care, recent, mai multe fotografii publicate pe conturile atribuite lui Carmen Iohannis au stârnit reacţii acide în mediul online. O fotografie publicată în preajma Sărbătorilor şi realizată de fotograful Mugur Vărzariu, înfăţişează cuplul prezidenţial în timpul rugăciunii. Imaginea a fost realizată la 2 noiembrie 2014, în cadrul unui documentar referitor la alegerile prezidenţiale. Mulţi comentatori au criticat imaginea în sine, fără a şti însă contextul în care a fost realizată şi faptul că respectivul cont de Facebook nu îi aparţine Primei Doamne, în timp ce Vărzariu a reclamat modul în care a fost utilizată fotografia, respectiv fără citarea sursei. „Trebuie respectată munca unui om, implicit şi drepturile de autor. Trebuie atribuită fotografia şi să trebuie să fie citată sursa, respectiv www.mugurvarzariu.com. Aşa este corect”, a spus el.

Ce spune în esență știrea din Adevărul?
Că atît textul, cît și fotografia cu momentul rugăciunii nu au fost postate de Carmen Iohannis.
Pe ce se întemeiază știrea?
Pe un Comunicat remis presei de Prima doamnă a țării?
Pe o Declarație a soțului distinsei, președintele Klaus Iohannis?
Pe un dialog dintre ziar și Carmen Iohannis?

Sunt situațiile posibile în care o persoană vie, una căreia îi curg mucii cînd e răcită și îi ghiorăie mațele cînd îi e foame, dezminte un fapt atribuit ei de presă.
Pînă și persoana numită Ben Laden, deși vînată de drone pe Internet, binevoia să comunice opiniei publice direct (prin înregistrări video) și nu prin intermediul surselor.

De ce n-a dezmințit direct Carmen Iohannis știrea despre postare?
Există mai multe răspunsuri posibile:

  1. Adevărul, ziar tot mai prezidențial pe zi ce trece, a născocit dezmințirea, apelînd la celebrele surse ale lui Caracudi din Cișmigiu.
  2. Carmen Iohannis a considerat că nu se poate coborî din înălțimea de Primă Doamnă a țării pînă la a da o dezmințire. Zeloși cum sunt cînd e vorba de Favoritul SRI, cei de la Adevărul au sunat la Cotroceni și au întrebat: Nu-i așa că doamna Carmen Iohannis nu putea posta pe Facebook o fotografie care-l surprinde pe Klaus Iohannis într-un moment de mare intimitare? Nu mă miră.
    Și soțul, Klaus Iohannis, nu se coboară pînă la spune românilor ce face și ce drege ca înalt demnitar al statului român.
    Ca și în cazul lui Iisus Hristos, despre ce-a făcut și ce-a zis El aflăm doar din ce povestesc, cu evlavie, Apostolii acoperiți din presă.
  3. Carmen Iohannis a postat textul și fotografia. Cînd a văzut c-a ieșit scandal, Administrația prezidențială a apelat la șmecheria cu din surse. Dacă vreun ziarist mai curios ar vrea să vadă dacă nu cumva Prima Doamnă a țării minte ca să iasă din încurcătură și ar afla că texul și fotografia au fost postate chiar de distinsa soție, sub semnul unei voințe de a se implica în  treburile soțului într-o proporție mult mai mare decît au făcut-o Primele doamne anterioare, i s-ar replica imediat că dezmințirea nu-i aparține lui Carmen Iohannis.

Cum toată presa e căzută în limbă după Familia Iohannis, e greu de crezut că vreun ziarist va avea curiozitatea să verifice adevărul despre Facebook-ul doamnei Carmen Iohannis.

Prin urmare, numeroaselor enigme postdecembriste li se mai adaugă una:
Cea a Facebook-ului doamnei Carmen Iohannis.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 5 ianuarie 2015”

  • Domnule Cristoiu,acum pe bune nu mai sunt conferinte de presa de ce oare

  • Spre stiinta:
    Rostogolesc aici ce i-am scris si presedintelui Iohannis si dnei Bran in speranta ca se poate relationa cu dna Bran si cu dl Iohannis:
    Ion Adrian Dna Niculescu Bran, presedintele Romaniei are la dispozitie actiuni directe si efective pe de o parte, dar fiind reprezentantul esential al societatii ca numar de voturi cumulat are si obligatia fata de societatea civila de a o informa in legatura cu pozitiile sale in diferite probleme chiar si in cele care momentan sau permanent nu le poate influenta. Sa exemplific; a)Ordonanta referitoare la renuntarea la titluri nu este inca in vreun fel la Cotroceni ci doar la Avocatul Poporului apoi la Parlament si in final la Presedinte. Dar intrucat „tacand consimti la ce vezi ca se intampla” era obligat si ca profesor si in baza programului prezidential sa aiba si sa exprime o opinie clara oricare ar fi fost ea. b) Legea bugetului evident constitutionala s deci promulgabila dar aici Presedintele are dreptul sa aiba opinii care nu intra in atrbutiile CCR ci si dn cele de bine rau, oportunitate sau nonoportunitate si in final are posibilitatea ca la orice lege sa o trimita odata inapoi in parlament cu niste motive clare si corecte pe care se pare ca PNL le avea, chiar daca nu intrau in domeniul consttutionalitatii. Nu spun ca aici era cazul sa faca ce a facut, pe buna dreptate, anul trecut Basescu cu privire la acciza la benzina , dar cred ca daca nu iese direct este bine sa aiba interviuri unde sa fie intrebat ce crede de buget si sa spuna, adica chiar sa fie si in stare sa spuna ceva Poate ca cu aceste exemple ce va spun, este mai clar

  • Domnul Mugur Varzariu a facut parte din echipa domnului Felix Tataru, fiind fotograful oficial de campanie a lui Iohannis. Nu trebuie sa presupunem ca a luat niste bani pentru stradaniile sale ? In acest caz, fotografiile nu apartin actualului Presedinte ?

  • Pina la sfirsitul anului iohanistii astia fanatici se vor dezumfla.Veti vedea cita dreptate are maestrul.

  • Chiar nu mai aveti subiecte,domnule Cristoiu?

  • La mulți ani, maestre!

  • Mesajele venite de la Iohannis is toate emotionante. Nu stiu daca a observat cineva cum se coboara Dumnezeu in inimile fanaticilor – odata cu textul lui Iohannis aparut pe facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *