Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de miercuri, 18 ianuarie 2017

Cel mai spectaculos eveniment al ultimilor ani: Prăbușirea lui Florian Coldea

Evenimentul cel mai spectaculos din punct de vedere istoric al istoriei acestor vremi a avut loc marți, 17 ianuarie 2017:
Prăbușirea lui Florian Coldea.

Cum adică prăbușirea lui Florian Coldea? se vor întreba fanii Binomului SRI-DNA. Florian Coldea a fost trecut în rezervă.
Da, dar una e să treci în rezervă în cadrul unei festivități cu cununi de laur și alta e să treci, precum Florian Coldea, cu imaginea publică, imaginea care contează enorm cînd se scrie Istoria, de general care nu poate explica vacanțele cu omul de afaceri Sebastian Ghiță.
Da, dar una e să treci în rezervă cu mulțumiri publice din partea lui Klaus Iohannis, mai ales că tu l-ai făcut președinte, atrăgîndu-și ura multora, și alta e ca Rața mecanică să anunțe c-a semnat trecerea ta în rezervă cu lejeritatea cu care ar fi anunțat c-a semnat cumpărarea unei rochii de către Răvășitoarea.

Am zis evenimentul cel mai răsunător nu numai pentru că Florian Coldea a fost prezentat în ultima vreme drept Atotputernicul care juca țara pe degete, ci și pentru că trecerea sa în rezervă a necesitat o Operațiune complicată, în care s-au consumat multă energie și multă inteligență și au fost implicate multe persoane.

După moartea lui Stalin, Lavrenti Pavlovici Beria a redevenit șeful temutului KGB.
Atotputernic, de el se temeau toți membrii Prezidiului CC al PCUS.
Pentru a-l debarca – spun documentele – a fost nevoie de o ședință a prezidiului CC al PCUS pentru ziua de 26 iunie 1953. Hrușciov l-a atacat dur acuzîndu-l că e agent al spionajului britanic. După ce mai mulți membri ai Prezidiului s-au alăturat lui Hrușciov, s-a propus demiterea imediată a lui Beria. Potrivit unei înțelegeri cu Mareșalul Jukov, Malenkov a apăsat pe un buton și-n încăpere a intrat un comando militar care l-a arestat pe Beria. La Moscova au venit mai înainte o divizie de tancuri și o divizie de infanterie pentru a contracara o posibilă reacție a trupelor ministerului de Interne fidele lui Beria. Arestarea lui Beria a fost anunțată abia pe 10 iulie 1953. Pe 23 decembrie 1953, judecat în procedură de urgență, după tipicul proceselor născocite de el, Beria a fost condamnat la moarte și executat.

Desigur, păstrînd proporțiile, România lui 2017 nu e Rusia lui 1953 și nici Florian Coldea nu e Lavrenti Pavlovici Beria.
Totuși, tocmai pentru că e vorba de o țară democratică, strădaniile urieșești de a-l înlătura pe Florian Coldea pot fi raportate la cele pentru a scăpa de Beria.
Și tocmai pentru că e o țară democratică din 2017, trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, fără voia sa, și referirile lui Klaus Iohannis din discursul de marți, 17 ianuarie 2017, la amestecul Serviciilor în politică, toate sugestii că se încheie o Eră sinistră, pot fi comparate cu lichidarea lui Beria.

Un Comunicat SRI dat publicităţii marţi, 17 ianuarie 2017, pe la prînz, informează opinia publică despre rezultatul verificărilor întreprinse de Comisia internă în cazul Florian Coldea.
Să supunem Comunicatul verificării critice, instrument de lucru indispensabil oricui se vrea istoric al clipei.
Comisia a fost constituită pe 12 ianuarie 2017.
Potrivit Comunicatului SRI din 12 ianuarie 2017, „sînt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenentul Florian Coldea”.

De ce s-a constituit această Comisie?
Ne răspund primele rînduri ale Comunicatului din 12 ianuarie 2017:

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Codea, care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau ale deontologiei profesionale”.

Comunicatul din 17 ianuarie 2017 face vorbire de un Raport al Comisiei, Comisie care, timp de 4 zile (nu cred c-a lucrat şi în dimineaţa lui 17 ianuarie 2017) a desfăşurat „o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă”.
Ca urmare a acestei investigaţii, Raportul prezentat Biroului Executiv al SRI, concluzionează că „din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să constituie încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”.
În consecinţă, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a lui Florian Coldea.

Ce s-a întîmplat după acest moment?
Ne spune Comunicatul:

„În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de cînd exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea.”

Potrivit cererii lui Florian Coldea, directorul trebuia să accepte demisia din funcţie şi să-l lase în cadrul SRI ca şef de birou sau ca simplu ofiţer.
Directorul Eduard Hellvig – potrivit Comunicatului – cere preşedintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea.
Președintele se grăbește să semneze decretele, fără nici un comentariu, ceea ce înseamnă că Eduard Hellvig a avut aprobare de la Cotroceni pentru debarcarea lui Florian Coldea.
Trecea în rezervă înseamnă însă plecarea din SRI.
Plecarea din funcţie e o lovitură pentru Florian Coldea.

Plecarea din SRI la 46 de ani e însă o lovitură şi mai mare.
După bunul nărav românesc, un om plecat dintr-o funcţie, chiar şi cînd a fost pîinea lui Dumnezeu, înseamnă automat înhăţarea de către duşmani. Unii, făţiş pînă atunci, alţii pitiţi sub sensuri prietenoase.
Aşa cum am scris, Florian Coldea a fost prezentat în ultima vreme drept un Stalin din Pădurea Băneasa.
Nu ştiu dacă generalul a fost monstrul propus opiniei publice de duşmanii săi.
Ştiu însă că după 12 ani ca şef al Operativului, Florian Coldea şi-a făcut sute de duşmani.
Unii dintre aceştia l-au atacat şi cînd era atotputernic.
Alţii, cei mai mulţi, mai ales ofiţerii activi sau foşti ofiţeri, s-au temut de atotputernicul Florian Coldea.
Atotputernicul e un simplu rezervist.
El se poate apăra împotriva abuzurilor făcute de Autorităţi prin ameninţarea cu dezvăluiri incomode.
Nu se poate apăra împotriva campaniilor din presă.
Dacă rămînea cadru SRI se putea presupune că mai poate replica, cu mijloace specifice.
Trecut în rezervă, rămîne total expus campaniei de dezvăluiri.

Din cîte lasă să se înţeleagă, Comunicatul din 17 ianuarie 2017, rostul Comisiei a fost de a apăra onoarea şi demnitatea lui Florian Coldea.
Am scris însă în mai multe rînduri că adevărata Comisie de verificare e opinia publică.
Notam în acest sens într-un articol anterior: De ce tace Florian Coldea? Vrea să meargă la eșafod ca general șpăgar?!

„Marea problemă a SRI e dată de realitatea că Florian Coldea e supus verificării în aceste zile nu de Comisia internă a SRI, ci de opinia publică.
Întrebării dacă Florian Coldea e un general șpăgar trebuie să i se răspundă de către SRI printr-un dialog cu opinia publică și nu prin înființarea unei Comisii interne.
Generalul Florian Coldea poate să iasă din verificările acestei Comisii mai nevinovat decît Fiul cel mic al Împăratului.
Pînă atunci, pînă la Comunicatul c-a fost găsit nevinovat, cele fapte precise din dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă – prezenţa la vila lui Ghiţă de la Cheia, vacanţele de lux peste hotare – sînt puncte de plecare pentru rostogolirea în spațiul public a unei imagini dezonorante despre Florian Coldea.”

Fanii lui Florian Coldea m-au suspectat de acuzarea Generalului c-ar fi șpăgar.
Nici vorbă de așa ceva.
Nu sînt eu omul să dau într-un căzut.
Scriam, cum scriu și acum, că gestionarea imaginii sale a fost catastrofală din partea Generalului.
Chiar dacă Divizia Presă a Binomului SRI-DNA (vezi Digi 24 – fanariotul acestei Divizii) s-a grăbit să deprindă din eveniment ca principală declararea lui Florian Coldea drept nevinovat de către Comisia SRI, în faţa Comisiei care e opinia publică, adevărata Comisie, Florian Coldea e vinovat.

Pentru ca în faţa Opiniei publice Florian Coldea să apară nevinovat s-ar fi impus, cum am scris de numeroase ori, ca SRI să precizeze chiar din 12 ianuarie 2017, după apariţia în 11 ianuarie 2017 a înregistrării despre vacanţa în Seychelles, potrivit documentelor depuse de Florian Coldea, c-a fost vorba de o acţiune în grup şi nu doar de una a familiilor Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă.
Tot potrivit documentelor, ar fi trebuit ca SRI să precizeze că, în 1 februarie 2015, la vila de la Cheia, fost vorba de o masă dată în cinstea demisionarului George Maior.
Aceste precizări n-au fost date.

Timp de cinci zile, în timp ce SRI tăcea, tăcea şi Florian Coldea, în faţa Comisiei de verificare numită opinia publică, adversarii generalului – susțineau acuzații după acuzații.
Nici Comunicatul Comisiei SRI nu contribuie cu ceva la declararea drept nevinovat de către Opinia publică a generalului Florian Coldea.
Atît Comunicatul din 12 ianuarie 2017 cît şi Comunicatul din 17 ianuarie 2017, vorbesc de verificarea „tuturor afirmaţiilor din mass-media în ultima perioadă”. Cel din 12 ianuarie 2017 invocă „informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la domnul Florian Coldea”.

Să recunoaştem!
Pentru Comisia de verificare numită Opinia publică astfel de afirmaţii sînt apă de ploaie.
Ce-i aia „ultima perioadă”?
Ce-i aia „informaţii apărute în mass-media”?
Cuprinde doar dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă? Se referă şi la dezvăluirile altor ofiţeri SRI?
Se referă şi la dezvăluirile făcute de gazetari?
Se referă şi la reluarea de către presă a acuzaţiilor aduse de Elena Udrea şi Alina Bica?
Se referă şi la acuzaţiile aduse de Traian Băsescu?
Dacă se limita doar la cele 8 episoade ale lui Sebastian Ghiţă, Comunicatul se referea la cele despre vacanţe, sau şi la cele despre autostradă?

Sebastian Ghiţă susţine că la Cheia Florian Coldea l-a ameninţat pe Victor Ponta cu arestarea dacă face autostrada.
Cum s-a apărat Florian Coldea?
A prezentat înregistrarea discuţiei?
Nu pun la îndoială apărarea lui Florian Coldea în faţa Comisiei.
Pun la îndoială convingerea Conducerii SRI că prin Comunicatul din 17 ianuarie 2017 Comisia de verificare numită Opinia publică n-a fost deloc convinsă.
Sau, mai ştii, poate asta s-a şi urmărit?!
Cînd e vorba de cel suspectat a fi Beria al României lui 2017, nici un mijloc nu e ocolit pentru a-l prăbuși.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 18 ianuarie 2017”

  • Domnule Cristoiu, e timpul sa va urcati cu steagul in varful baricadei ridicate impotriva atacului la Justitie. Aveti antrenament de pe timpul lu Basescu, frazele sunt cam tot alea, putina vointa va trebuie…

  • E misto tara asta dle. Cristoiu. N-au trecut nici 24 de ore de cand l-au rezolvat pe Coldea si acum se ocupa de eliberarea infractorilor din puscarii….Amnistie, gratiere, supraaglomerarea din penitenciare… chestii din astea fine… Sa le dea, frate, drumul la toti sa misune pe strazi… Treaba aia cu gratierea detinutilor peste 60 de ani e cu dedicatie pentru Voiculescu, nu? Iesirea in strada e singura solutie pentru Romania.

  • Romania cred ca e singura tara in care presa mizerabila discuta cu escrocii, infractorii si tradatorii de tara. Dar nu pentru a afla adevarul ci pentru senzational… pentru a putea sa abereze pe subiect. Asta a ajuns libertatea presei in Romania, o latrina, de aberat cu gratie pe crampeie de informatie.

  • Mulțumesc

  • @Adriana Petrecu
    Iar statul paralel din Romania e sluga statului paralel din Likuricia . Oare om avea si noi vreun Erdogan ?

  • Dle Cristoiu v-am mai scris ca ideea de a fi convinsa Opinia Publica de situatia Coldea -reabilitare -aparare ,desigur era ultima grija a SRI si chiar a lui Coldea. Aceasta institutie si Coldea personal, arata ca NU RASPUNDE ca orice „muritor” in fata Comisiei de verificare numita Opinia Publica. Ei sunt atat de SECRETI si in dunga 😀 si provin din sfere ultra inalte incat nu vorbesc PENTRU opinia publica. Tot ce a contat reducerea cat mai mult a DAMAGE-ului – produs deja, a protejarii imaginii SRI ca institutie si nu a omului Coldea. Parerea mea.
    Bun, acum ceea ce e mai interesant e faptul ca acel comunicat ….. rezultatul anchetei SRI : „nu au fost incalcari ale legii si regulamentului intern” suna ca o mare „mermeleala”, praf in ochi si atat. Adica Coldea nevinovat conform „rezultatului anchetei”, DAR e totusi pus /trecut in rezerva. Asta e de ras cumva : o contradictia in sine, de ce trecut in rezerva daca Coldea e Alb ca Neaua si cei 7 pitici? 😀 De aia! fiindca era un cartof fierbinte in mana lor si ii ardea rau la IMAGINE, mai rau decat la maini. Surprinzator insa! Trecerea in rezerva se face cu o motrivatie -am auzit , stim cazuri din Armata de atatea ori au fost trecuti in rezerva X, Y, ….pentru /cu urmatoarele motive. La Coldea 😆 liniste, nimic. De asta spun ca e un mare circ -sau abureala faptul cum SRI a prezentat : Coldea a fost trecut in rezerva. Fara a prezenta motivatiile trecerii in rezerva TOCMAI pentru ca daca le prezentau se bateau cap in cap cu : „nu au fost semnalate incalcari ale legii , regulamentului” etc…. Pe romaneste, SRI a incercat sa scape din situatia nasoala ca sa nu le bubuie „cartoful” in mana 😆 sau direct in fata. Prin asta, asa pe sub randuri citit, ei, SRI-Hellvig au dorit sa lase public impresia : 1. Coldea nevinovat 2. SRI la fel nicio vina. 3. Coldea, oricum statuse deja peste 12 ani in functie, deci era cazul sa fie lasat la „vatra”.
    Asa se acopera serviciile bine merci cu „paturica” ceea ce risca sa arate /expuna secrete si tot felul de neprevazute si necunoscute ale ecuatiei. De ce sa ai neprevazute si necunoscute 😎 cand poti evita ?
    Sa fim seriosi! SRI -Comisia aia, cine vreti, a lucrat perfect la tragerea cortinei. De ce jurnalistii nu intreaba/cer oficial SRI sa prezinte actul de trecere in rezerva-insotit de motivatiile acestei decizii. Simplu. Atunci cred ca le-ati da mare bataie de cap SRI-ului 😛 . Nu poate nega nimeni cat de interesant ar fi de vazut motivatia ce insoteste ordinul.
    Trecerea in rezerva se face prin ordin nu-i asa? iar ordinul ala contine motivatii /explicatii, despre ce vorbim? doar exista niste regulamente de baza clare. Altfel sa nu fim naivi ca gen. Coldea va iesi la rampa -catre opinia publica sa dea explicatii, sa se planga, sa se apere, sau chiar sa se laude.
    Uitati un lucru Dle Cristoiu? functia pe care a detinut-o atata timp si statutul sau de MILITAR, nu al armatei ci al unui serviciu secret! La fel de SECRET va ramane Coldea clar! :smile:. Iarasi e opinia mea.
    Oricum toata asta Coldea…. cam o pierdere de timp ma refer la noi, astia OPINIA PUBLICA, in Romania adevarul e fie o iluzie, fie e bine ascuns sub pres.
    Coldea cu pensia lui atat de GENEROASA, 5500 euro, la gradul de saracie al romanilor, este un „cadou” mult prea mare si frumos. Poate sa isi faca vacantele linistit in ….paradisuri roz bonbon si vesele fara nicio grija.
    Comisia SRI de ancheta a Parlamentului ? da, o sa-l „analizeze” pe Coldea fix la…. unghii. :grin:. De fapt ei spun ca il cheama pe Hellvig, deja rad, care o sa le spuna identic ce e scris in rezultatul Comisiei. Case Closed!

  • Domnule Cristoiu, ati declarat la TV ca in aceaste momente se scrie istorie … Eu cred ca se incearca blocarea justitiei si libertatea acesteia. Toate partidele politice au facut scut in jurul fiecarui om politic atunci cand trebuia sa fie anchetat de DNA. De la Nicusor Constantinescu, care injura justitia …. la PINALTI din P Neamt … Ponta, Dragnea …. si mai nou domnul Ghita S. … toti cu probleme evidente in justitie .. denigreaza si suipa pe Justitie. La ce sa ne mai asteptam ????? DA … suntem un stat de mafioti, cum spunea Basescu. Nu se va numi LOVITURA DE STAT .. ci se va numi SUBJUGAREA JUSTITIEI de catre liderii politici. Mass media va spala mintile … si creeaza modele eronate …

  • Fara sa simpatizez cu Coldea, judecand strict evidentele, e un asasinat politic jegos, o noua bila neagra pentru adormitul de Iohannis. De Hellvig nu mai vorbesc, cred ca isi face unghiile in timp ce citeste rapoartele de securitate nationala. Ambii gresesc grav ca nu precizeaza motivele pentru care au optat pentru demiterea lu Coldea, in conditiile in care acesta a solicitat doar punerea la dispozitie. In mod normal, o solicitare de trecere in rezerva a unui ofiter superior trebuie motivata, altfel se duce drk toata imaginea de corectitudine institutionala. Se creaza aparenta ca Mafia care conduce Romania in momentul de fatza poate lua orice decizie fara sa o motiveze public, iar asta e un lucru grav. Sunt curios, partenerul transatlantic ce are de spus la aceasta iesire pe usa din dos a lu Coldea, dupa o cariera, totusi, fulminanta. Coldea, ar face bine sa spuna ce are de spus in fata unui procuror sau chiar sa faca un denunt in care sa specifice toate lucrurile pe care opinia publica nu le-a putut afla. Impostorul de Basesecu a fost si ramane rusine pentru Romania, un personaj sinistru, lipsit de coloana vertebrala. Auzi cine sa vorbeasca de „stat mafiot” – Basescu… Te doare mintea.
    Domnule Cristoiu, cu toata parerea de rau, v-ati cam pierdut capacitatea de a privi lucrurile de sus, cu detasare.

  • Si la noi s-a procedat ca in toate statele „democratice” moderne. Lumea uita, sau nu a inteles ca „democratia” se termina la poarta „intereselor nationale”. Asa se procedeaza si in tarile pe care le consideran noi ca exemple: SUA, Germanía…. Statul trebuie sa-l „ingrijeasca” pe dl Coldea pentru ca altfel poate deveni periculos si pe de alta parte poate deveni din nou valoros in situatii grele. El ramane in continuare un om al SRI, numai la un alt nivel.

  • Bravo nene Cristoiule, nu am fost fan, poate o sa devin! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *