România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Gîndul de miercuri, 7 martie 2018

Congresul PSD sau Tăiem porcul. Cum îl preparăm?

Pe vremuri o broșură din seria scrierilor care ne învață cum să trăim se întitula Tăiem porcul. Cum îl preparăm? Dincolo de textul aiuritor, cules parcă de Caragiale din presa șuie a vremii sale, titlul trimitea la o chestiune practică. Înainte de a tăia porcul, trebuie să știm cum îl preparăm. Trebuie să știm ce facem cu el, cu Congresul, altfel ne-am trudit degeaba.

Sîmbătă, 10 martie 2018, la Sala Palatului din București va avea loc Congresul PSD.
Sînt convocați să participe 5000 de membri și activiști.
Organizarea unui Congres e daravelă mare.
Alegerea și închirierea sălii, pregătirea ei pentru eveniment, aducerea miilor de participanți, reflectarea momentului în mass media.

Mai sînt cîteva zile pînă la ceea ce pe vremea rolului conducător al PCR se numea un eveniment de seamă în viața partidului, în viața țării. Ca și în cazul porcului, se pune o întrebare firească: Convocăm un congres. Ce facem cu el? Întrebare cu atît mai sîcîitoare cu cît e vorba, în cazul PSD, de un congres extraordinar. Întrebat în decembrie anul trecut dacă n-ar trebui convocat un congres extraordinar, Liviu Dragnea a răspuns:
Exclus!

Cu acea siguranță față de realități pe care doar ștabii o au, închiși cum sînt între pereții cu miere ai lingușirii de fiecare clipă. Congresele nu mai sînt demult în România condusă din umbră de sergenții majori mesianici un moment de răscruce în viața partidelor, deși dacă ar fi să luăm în serios culegerea de hîrtie higienică numită Statut, Congresul e forul suprem de conducere colectivă al unei formațiuni și prin urmare organismul care poate și trebuie să dea orientări majore pentru un partid. Nu întîmplător, fără a ști că va veni și la noi democrația de turtă dulce și halviță, comuniștii se dădeau democrați făcînd din Congresele partidului evenimente de seamă. Cu mult timp înainte, se dădeau publicității Documentele Congresului, puse în dezbatere publică, iar după Congres ieșea de sub tipar un cărțoi cu documentele aprobate. Neîndoielnic, dezbaterea publică nu era altceva decît prilejul unui spor propagandistic, iar adoptarea documentelor de forumul colectiv de conducere, un truc prin care deciziile lui Ceaușescu treceau drept deciziile partidului. Asta nu înseamnă că procedurile din cazul congreselor PCR nu dădeau curs unui adevăr. Pentru partidul care era PCR Congresul avea, fie și doar în spațiul public, valoarea unui moment în care se dezbăteau și se adoptau documente cruciale pentru partid și, cum partidul conducea țara, pentru România.

Potrivit Statutului, Congresul e cel mai important for de conducere colectivă al PSD. Congresul poate și trebuie să dezbată marile probleme cu care se confruntă partidul într-un anume ev istoric. Congresul poate și trebuie să facă bilanțul îndeplinirii de către partid a unor obiective mai mult sau mai puțin mărețe. Congresului îi revine misiunea de a lua în discuție și a aproba documente cruciale pentru partid în perioada următoare. Și cum PSD e ca și PCR partid de guvernămînt, indiscutabil, un Congres al PSD ar fi un moment de dezbateri și decizii cruciale pentru țara numită România.
E limpede din acest punct de vedere că un Congres extraordinar – cum e cel convocat de PSD – își are justificarea înainte de toate într-un eveniment de destin în viața partidului și țării sau într-o situație dramatică ivită în realități fără ca partidul să se fi gîndit la ea pînă acum.
Indiferent de secunda istorică fatală care a obligat partidul să-și adune reprezentanții la nivel național, un congres e singurul prilej de a pune în dezbaterea membrilor marile probleme cu care se confruntă partidul și, dacă acesta e de guvernămînt, marile probleme determinate de guvernarea de după alegeri.
Altfel un congres extraordinar nu și-ar avea rostul.

De ce a fost convocat Congresul PSD?
Din declarațiile celui care l-a convocat, Liviu Dragnea, n-am putut afla un răspuns.
Nu numai pentru că Liviu Dragnea a introdus în politica românească ceea ce s-ar numi în amor șmecheria surîsului cu subînțelesuri, dar și pentru că nici el n-a știut și – sînt sigur – nu știe încă de ce l-a inițiat.
Poate că după Congres se va lămuri și Liviu Dragnea de ce l-a convocat.

Am așteptat, cum se cuvine din partea unui om convins de puterea organismelor colective de conducere ale unui partid, ședința CExN, cel mai important for de conducere colectivă după Congres în materie de decizii colective de importanță în viața PSD.
Luni, 5 martie 2018, a avut loc ședința CExN consacrată pregătirii Congresului.
Chiar de la comuniști am rămas cu obiceiul democratic de a căuta în astfel de împrejurări un Comunicat final al ședinței ținute de un organism de conducere colectivă.
CExN e pentru PSD ceea ce era Plenara CC pentru PCR.
Atît din studiul istoriei comuniste, cît și din experiența de gazetar, nu știu vreo plenară a CC al PCR, cu excepția celor din ilegalitate, care să nu se fi încheiat cu un document publicat despre ce s-a dezbătut și s-a decis la Plenară.

Presa noastră liberă nu mi-a oferit nici un Comunicat de după ședința CExN.
Or fi trimis, dar presa, interesantă doar de crime și abateri ale Meteorologiei, nu l-o fi băgat în seamă – mi-am spus, la capătul unei căutări zadarnice.
Să vedem ce spune site-ul oficial al PSD!
Pe site-ul oficial al PSD am putut citi despre ședință doar atît:

„Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat s-a reunit luni, 5 martie 2018, la Palatul Parlamentului.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat la finalul reuniunii că preşedintele executiv şi secretarul general al formaţiunii vor fi aleşi prin vot la Congresul PSD din 10 martie.

«În primul rând, s-a luat decizia de organizare a alegerilor pentru preşedinte executiv şi secretar general, pentru că am adoptat o propunere de modificare a Statutului ca secretarul general să fie ales de Congres, şi pentru vicepreşedinţi. S-a adoptat, de asemenea, modul cum să fie constituit BPN, şi anume câte doi vicepreşedinţi pe fiecare regiune pentru a avea o reprezentare completă şi echilibrată pe tot teritoriul ţării. S-a votat şi paritatea bărbaţi-femei, vicepreşedinţi femei, 8 vicepreşedinţi bărbaţi, cîte un bărbat şi o femeie pe o regiune», a precizat Liviu Dragnea.”

Textul e încadrat de varianta video a Conferinței de presă ținute de Liviu Dragnea înainte de ședință și de varianta video a Conferinței ținute după. Tot de Liviu Dragnea, evident.
Nimic surprinzător în această rezumare a activității ditamai partidului de guvernămînt la scărpinatul unui singur om
Toate partidele și-au făcut din site-urile lor oficiale oglinda în care se bărbieresc sau se depilează ștabii partidului.
Pe vremea Ralucăi Turcan, site-ul PNL se transformase într-un etern selfie al efemerei Șefe a formațiunii.

Ce a zis Liviu Dragnea după ședință pe post de Comunicat al PSD?
Nimic altceva decît precizările din text.
Ba nu, mă înșel, a zis ceva în plus.
A zis că ședința CEXN a stabilit și ora de începere a Congresului.
Ar putea fi 10.
Ar putea fi 11.
Asta de hotărîre crucială, pe care CExN a evitat s-o ia.
Mai mult ca sigur ora precisă ca fi hotărîtă prin vot de chiar Congresul PSD după începerea lucrărilor.

De ce a fost convocat Congresul PSD?
Sau, mai bine zis, Tăiem porcul. Cum îl preparăm?
Din cele spuse de Liviu Dragnea, înainte și după ședință, înțelegem că va fi vorba de un Congres care va decide mărirea numărului de vicepreședinți de la 14 la 16, alegerea vicepreședinților după regiuni și pe sexe, potrivit unor noi proceduri, gîndite de Liviu Dragnea în singurătatea personalități sale.
Numai atît?
Numai trecerea de la 14 la 16 vicepreședinți?
Numai egalitatea dintre nădragi și fuste?
Aceasta e cea mai mare problemă a PSD după un an de guvernare în care n-a concretizat nici un proiect interesînd țara, dar a reușit să schimbe două Guverne, numai așa că l-au supărat pe Liviu Dragnea premierii în exercițiu?!

E limpede.
În cazul Congresului PSD de sîmbătă, 10 martie 2018, Tăiem porcul, dar nu-l preparăm.
Pentru că nici nu ne-am propus asta.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 7 martie 2018”

  • Foaie verde, matostat,
    Auzit-aţi de-un cernat,
    Mic la stat, dar și la ‘sfat’,
    Degustător de rahat ?
    Cică nu-i plac agramaţii,
    Dar, îi plac …’aliniaţii’ !
    Altfel spus, cine-i cu noi,
    Nu poate fi și cu voi ! #
    De nu-ţi plac rimele mele,
    Gustă niște … ‘floricele’,
    Dacă, nici alea nu-ţi plac,
    Ia și-ncearcă un … ‘colac’ !
    D-ăl de se dă, de pomană,
    Să-l mănânci în vespasiană !
    Dacă nu te-ai săturat,
    Ia, de gustă … și-un cârnat !
    Ai văzut că nu … jignesc,
    Și nici nu te … umilesc !

  • Virgule … nemaipunând !

  • Și-uite-așa mă bate-un gând,
    Carevasăzică, când
    Cuvinţelele … legând,
    Și de alţii cam … râzând !

    • Și uite-așa bă bate-un gând
      să-ți spun că astea nu sunt rime!
      În timp ce alții fac doar crime,
      tu faci pe tine! Surâzând!

      • Băi, cernat, chiar asta-i cacofonia, pe care-ai facut-o, dar, PROST, cum ești nu te-ai prins ! CAREVASĂZICĂ, CÂND !!!

    • Așa, bulgare, fii tare ! Dă-le-o la … ‘comunicare’ !

  • De la Johannes citire:
    Procurorii își desfășoară activitatea, conform Constitutiei, sub autoritatea ministrului justitiei, nu în subordinea acestuia !
    Vorba lui Liviu Pop: greseala-i una, eroarea-i alta, nu-i așa !
    El, ca fost profesor-meditator, ar trebui sa știe ca, a functiona sub autoritatea cuiva, înseamnă ca acela te poate trage la răspundere când … ‘derapezi’, la fel cum îi tragea, probabil, el pe elevii lui !
    Cel care a atras atentia asupra diferentei de nuanţă, dintre termeni, a fost nea Gusti Zegrean, fost ccr-ist chef !
    Oare nea Tudorel, ce-a spus, referitor la activitatea ministerului public și a statutului procurorilor ?

  • Urmărind, cu adâncă preocupare, bilanturile parchetelor am ajuns la concluzia c-ar trebui introdus un nou indicator socio-demografic: numărul de inculpaţi/cap de locuitor ! Avand in vedere cifra avansată, azi, de către taica Lazar, adică 60.000, ar rezulta 60.000 : 19.000.000 = 0, 003157 !!!
    O fi mult, o fi puţin, deocamdată nu mă pot pronunţa !

    • Din cei 19.000.000 trebuie exclusi copiii si procurorii, atunci indicatorul e un pic mai mare si doar se stie, cu acest indicator se masoara „eficienta” justitiei, deci cresterea lui de la an la an va fi motiv de noi telegrame de felicitare la adresa parchetelor

  • Iată un ‘raspuns’, așa, mai la ob’ect :
    Cum îl preparăm?
    Simplu de tot ! Unii iau carnea, iar alţii se vor mulţumi cu șoricii !!!
    Și, zău, există șorici pt fiecare ! Din belșug !

    • -Dragnea este un politician necinstit
      -in interesul sau,a transformat PSD-ul intr-un partid
      de castrati
      -congresul lui Dragnea are ca scop indepartarea din
      anumite functii a celor care misca in front
      -pentru PSD Dragnea este mai periculos decat DNA-ul

  • Maestre,
    In anul 1995 am organizat o astfel de manifestare tot la Sala Palatului. Domnul Adrian Nastase, presedinte executiv al partidului si al Camerei Deputatilor, m-a felicitat pentru ce am realizat. Nu-mi este rusine decat de ce s-a intamplat in „noaptea cutitelor lungi” (2005), cand am si demisionat din PSD.

    • Cernate esti plin de cacofoniii azi ca blenoragia de virusi. Ai noroc azi da maine tio trag dak se mai intampla idiotule 🙂

      • Kakaia cacofonii?! Bă, idiotule, de ce ești chior și prost?! Ce cacofonii am făcut?! Și doi, tu știi ce-i aia cacofonie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *