Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Pariorii politici anunță condamnarea lui Dragnea după 15 aprilie. Doi politicieni se pregătesc să ia marele pot

Amatoare de bârfe și speculații politice, lumea jurnalistică și de la vârful instituțiilor politice macină de vreo două săptămâni un zvon legat de soarta președintelui PSD: pe 15 aprilie ar putea fi ultimul termen în procesul acestuia de la Înalta Curte, instanța urmând să rămână în pronunțare. Pariorii politici – indiferent că sunt din zona de susținere a lui Liviu Dragnea sau opozanții acestuia – dau ca sigură o sentință defavorabilă președintelui PSD.

Iar Dragnea poate că este știutor și el de prognoza defavorabilă și tocmai de aceea a încercat amânarea momentului chiar prin invocarea unor probleme de sănătate. O sentință ce ar duce la condamnarea liderului PSD este cu atât mai probabilă cu cât  în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare.
Fără a încerca anticiparea unei decizii ce ar trebui să aparțină exclusiv judecății imparțiale a magistraților, nu putem să nu ne întrebăm se va întâmpla cu partidul lui Liviu Dragnea și cum va evolua scena politică în cazul unei condamnări a președintelui PSD.

Cine poate deveni liderul stângii?

Fără posibilitatea de a avea acces la cea mai dorită funcție, cea  de premier, Liviu Dragnea și-a consolidat statutul de lider al forțelor de guvernare, chiar dacă poziția de președinte al Camerei Deputaților îl îndepărta de un rol executiv acolo unde se împart, teoretic, banii României. De la prezențele în studiourile de televiziune în care explica și desena alocări bugetare și politici guvernamentale, până la executarea celor care au îndrăznit să mârâie în frontul de partid – toate acestea i-au întărit statutul de lider puternic, de tătuc al pionilor PSD de pe tabla de joc politică. De altfel, în momentul de față nu există niciun lider cu adevărat puternic care să ia în serios rolul de măcar a seconda, dacă nu a concura vocea lui Liviu Dragnea. Dacă ar fi să vorbim în termeni fotbalistici, începând cu 2016, Liviu Dragnea a avut grijă să întărească mijlocul partidului: pe măsură ce au crescut în vizibilitate politicieni mediocri pe șablonul Olguțelor și Codrinilor, a fost anihilat orice competitor ce ar fi avut vână se luptător direct pentru scaunul lui Dragnea.

În astfel de condiții, singurul care ar putea să preia din mers ștafeta lăsată să cadă de Dragnea în eventualitatea unei condamnări ar fi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Răspunsul se poate contura mai bine în data de 8 aprilie. Căci cu numai o săptămână înainte de ultimul termen din procesul liderului PSD, Tăriceanu așteaptă pronunțarea sentinței în procesul în care este acuzat de mărturie mincinoasă. Cum  sentința anterioară a fost achitarea liderului ALDE, cele mai multe șanse sunt ca acesta să beneficieze de o hotărâre similară, dar de data aceasta cu un caracter definitiv.

În condițiile în  care Tăriceanu ar câștiga, iar Dragnea ar fi condamnat este evident că pierderea acestuia din urmă se transformă într-o victorie de perspectivă a lui Tăriceanu. Acesta își poate îndeplini, prin acest joc al sorții și al magistraților, visul de a deveni unicul candidat al stângii la prezidențiale, niciun alt lider PSD neavând anvergura președintelui ALDE în sondaje.

Cine ia puterea în PSD?

Pe fondul unei sentințe care ar viza condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, PSD are de înfruntat unul dintre cele mai negre scenarii pe care le poate anticipa: aruncarea partidului în zodia luptelor interne, cu efecte dramatice în păstrarea guvernării și în obținerea unui scor bun la alegerile ce urmează.

Poate acesta este unul dintre motivele pe care Viorica Dăncilă a fost testată în livrarea unor declarații contondente pe tema justiției sau pe tema mutării ambasadei României la Ierusalim. Era nevoie de a consolida statura unui premier șovăielnic, nesigur și erodat de multiplele greșeli de comunicare. Aceasta trebuia să devină o garanție pentru activul de partid intern, dar și pentru interlocutorii externi ai PSD că politica promisă de Liviu Dragnea nu va suferi destabilizări.
Cu toate acestea, nu Viorica Dăncilă este cea care poate conduce destinele PSD.
În 19 noiembrie 2018 are loc una dintre cele mai surprinzătoare demisii din Guvernul Dăncilă, insuficient comentată și analizată la vremea respectivă: cea a lui Mihai Fifor, ministrul apărării la acea vreme.

Să privim  acum, la distanță de aproape jumătate de an, fapt ce ne oferă o mai mare limpezime, la declarațiile pe care acesta le face la vremea respectivă, în scopul motivării demisiei: „Mulțumesc pentru susținere, am încercat să fac un mandat cât mai bun și sper că nu am înșelat așteptările. Am făcut o analiză și am considerat că pot să merg alături de echipa de la partid, să pregătim cei doi ani care urmează. Am rugat-o pe doamna premier Dăncilă și președintele Dragnea să fie de acord să îmi depun mandatul și să merg la partid pentru a întări echipa.

La 6 luni distanță, Mihai Fifor nu a făcut nimic notabil pentru partid. Nu a avut un proiect remarcabil, nu a comunicat pe vreun subiect, nu a întărit nicio echipă. Însă, a făcut ceva remarcabil pentru potențiala sa misiune: și-a conservat o imagine de om serios, echilibrat, cu anvergură în mediile externe, în principal în zona americană. De altfel, el poate fi garanția pentru partenerii externi că PSD nu se dezintegrează în urma unei condamnări a lui Liviu Dragnea și că poate asigura stabilitate pentru exercițiul guvernării. Mai mult decât atât, acesta poate fi unul dintre oamenii ușor de digerat și de către grupările de baroni și baroneți din partid, Fifor nefiind omul unei grupări și neavând vreo strategie contondentă  de abordare a politicii interne.

Inexplicabila sa demisie din fruntea unui minister extrem de important  pare a fi parte dintr-o înțelegere de conservare a unui potențial succesor care să asigure o trecere cu cât mai puține convulsii peste un  moment dramatic pentru partidul de guvernare, așa cum poate fi cel al condamnării lui Liviu Dragnea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Pariorii politici anunță condamnarea lui Dragnea după 15 aprilie. Doi politicieni se pregătesc să ia marele pot”

 • La această oră, la Craiova, are loc un miting al „penteleului”, … ăăă, pardon, peneleului, in care „actorul” principal a fost batistuță, Rareș Bogdan, având motto-ul „In democrație hoții stau la pușcărie” ! Bine a zis, fraților, toți liberalii, useriștii, plusiștii++, să intre la PUȘCĂRIE !!!
  MITINGUL ESTE DAT LIVE DOAR PE B1 TV !!!
  REALITATEA, LUI RB, N-A DAT ABSOLUT NIMIC !
  CONCLUZIE HUOOOO ❗❗❗

 • Sansele de a ajunge liderul PSD in ordinea de pe tricou: Dancila, Firea, Olguta Vasilescu. Ponta nu are nicio sansa, chiar daca va fi reprimit in PSD, asa cum sugera mefistofelic Basescu, fiind perceput ca un tradator. In eventualitatea unei condamnari a lui Dragnea, animozitatile din PSD vor fi transate dupa prezidentiale. In orice caz, in 2020 cele mai sanse de a castiga localele si parlamentarele le au partidele nationaliste, pentru ca urmatorul presedinte va fi roman, ortodox practicant, patriot, cinstit si drept, care nu este persoana publica, nu este membru de partid si nici nu face parte din vreo structura de putere.

 • …Imi place cum caută giulyy toți dubioșii puși la naftalină și vede peste tot numai rezerve. Următoarea va fi cine ii ia locul lui Contra la Curtea Constituțională…pardon, la națională lol

 • Eroul „cu făcăleț”, de la Londra, a fost decorat de către regina UK !
  Merita, nu merita, nu știu, dar ceea ce știu este că situația putea degenera atunci, iar el putea deveni victimă !
  Recomandarea mea este : NU FACETI CA EL !
  In cazul unor conflicte de genul atac terorist,
  spargeri, jafuri armate, tentative de furt din buzunare, sau bătăi de stradă, cel mai bine este
  să nu vă băgați, chiar daca aveți ceva cunoștințe de lupte, mama, sau „mardeală”, căci s-ar putea să v-o luați in freză ! Au mai fost cazuri, in care unii campioni la așa ceva, au patit-o rău !
  Moldoveanu’ ăla a avut noroc, sau o fi uitat unde este, crezând că-i la el la Vaslui !

 • Pun pariu că, dacă voi posta un comentariu la această oră (06.47), va apare după altele postate mai târziu ! Și asta se va întâmpla din alte „motive”, nu din cauza … moderării !
  Există un „val” de postaci care apar zilnic, cu toate că ceea ce încearcă ei sa exprime nu prea are nici o noimă !
  Dar, de, … ei vor să pară că sunt INFLUENCERI !
  In aceste condiții, mai bine … lipsă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *