Cu ceva timp în urmă, Alexandru Radu, un distins politolog, pe care-l știu printre altele și ca autor al unei cărți de referință, Cum am fraudat alegerile, mărturii de Membru în Biroul Electoral Central la alegerile locale şi generale din 2004, ca vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, document al Diversiunii cu Fraudarea Alegerilor din primul tur al prezidențialelor din 2004, unul dintre momentele implicării Serviciilor în viața noastră politică, mi-a cerut pentru publicația pe care o conduce, Sfera politicii, să răspund la cîteva întrebări despre scrutinul din 20 mai 1990.
Interviul a apărut în numărul 1, ianuarie-martie 2018 al revistei Sfera politicii, dedicat Dosarului electoral 20 mai 1990. Convins că și cititorii cristoiublog.ro sînt interesați de opiniile mele despre primele alegeri libere din România postdecembristă, reproduc ai textul de Sfera politicii.
Sfera Politicii (SP): Deseori, primele alegeri libere ale postcomunismului românesc au fost considerate „alegeri atipice“. Sunteți de acord cu această caracterizare? Dacă da, care ar fi elementele atipismului?
Ion Cristoiu (IC): Desfășurate la nici o jumătate de an de la prăbușirea comunismului, alegerile parlamentare din 20 mai 1990 au fost mai degrabă un referendum pentru confirmarea victoriei lui Ion Iliescu asupra lui Nicolae Ceaușescu decât un moment de opțiune între FSN și partidele de Opoziție. La vremea respectivă s-a discutat, ca urmare a cererii Opoziției și a presei independente, dacă nu cumva alegerile ar trebui amânate pentru la toamnă, în speranța că între timp românii vor deveni conștienți că au de ales nu între Ion Iliescu și Nicolae Ceaușescu, ci între Ion Iliescu și ceilalți contracandidați. Din acest punct de vedere, termenul adecvat nu e alegeri atipice, ci un referendum pentru consfințirea puterii lui Ion Iliescu.SP: Scrutinul din 20 mai 1990 a înregistrat o participare record. S-au prezentat la vot peste 14,8 milioane de cetățeni, adică peste 86% dintre cei înscriși în listele electorale. Această participare masivă la primul vot liber postcomunist poate fi considerată gestul de credință prin care a fost marcată ruptura produsă în decembrie 1989? Poate fi explicată doar prin prisma eufuziunii momentului? Care credeți că au fost resorturile ei?
IC: Participarea record are printre alte explicații noutatea momentului. Să nu uităm că, deși superficială, campania electorală a adus multe noutăți în viața românilor. Spre exemplu, pe post de Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu era contrazis în direct la TVR de niște persoane considerate de marea majoritate a electoratului chiar „obraznice“ prin îndrăzneala de a se lua în gură cu domnul Iliescu. Românii au venit la vot în proporție de masă pentru a-și exprima dragostea față de Ion Iliescu. Nu cred că în Istoria României moderne a mai fost un politician care să se bucure de atâta simpatie precum Ion Iliescu în mai 1990. Simpatie sporită de ceea ce electoratul considera atacurile necuviincioase din partea Opoziției. Perestroika lui Mihail Gorbaciov s-a vrut o șmecherie prin care Partidul Comunist, vopsit în culori vesele acum, recâștiga puterea pe calea așa-ziselor alegeri libere. În alte țări, șmecheria n-a ținut. În România lui mai 1990 PCR, botezat FSN, a recâștigat prin vot popular puterea pierdută de-a lungul anilor.SP: Campania electorală a fost dominată de violență (de la cea verbală, pînă la agresiuni fizice). A fost consecința directă a modului în care a fost înlăturat de la putere Ceaușescu, a căii violente a schimbării? Sau putem vorbi de o strategie manipulatorie a violenței?
IC: N-a fost manipulare. A fost continuarea unei perioade de violențe definitorii: teroriștii și lupta cu teroriștii, confruntările de civili din stradă, arestarea și anchetarea foștilor membri ai CPEx – toate au făurit convingerea că aceasta e democrația. Putem dibui și o enormă defulare după decenii în care violența, existentă în practica instituțiilor de forță, a fost eliminată din viața publică.SP: Ce rol a jucat presa în contextul alegerilor? A influențat decisiv Televiziunea rezultatele?
IC: Presa n-a jucat niciun rol. Presa independentă se reducea la câteva săptămânale care se difuzau cu precădere în București. Dominau prin difuzare guvernamentală, prin condiții materiale de excepție (cota de hîrtie de exemplu) publicațiile Puterii, cele care aparținuseră structurilor comuniste: Adevărul, România liberă, Tineretul liber. Televiziunea era una singură, cea a Puterii. Numai că TVR fusese mitizată în timpul răsturnării lui Ceaușescu și a fenomenului terorist. Ea trecea drept o televiziune care contribuise la răsturnarea lui Ceaușescu și prin urmare, tot ce se difuza la TVR era considerat sfânt.SP: Alegerile s-au desfășurat pe fundalul demonstrației maraton cunoscută sub numele de „fenomenul Piața Universității“. A influențat rezultatul electoral? În ce măsură sau sens?
IC: A influențat rezultatul în favoarea FSN și a lui Ion Iliescu. La vremea respectivă, ca director al Zig-Zag Magazin și editorialist al revistei, am susținut Piața Universității, despre care am scris că e un model european. Azi sunt mulți – inclusiv PSD-iști – care se jură c-au fost în Piața Universității, deși nimeni nu i-a văzut pe acolo. Eu am fost; nu numai ca ziarist, dar și ca adversar al lui Ion Iliescu. Azi, după trecerea timpului, dar și după ce-am aflat mai multe lucruri despre Piața Universității, îmi dau seama că tinerii de acolo, în marea lor parte, au fost manipulați de Securitatea întruchipată de unitatea zisă Doi și un sfert, unde se adunaseră toți securiștii de pe București, dar și de SRI, proaspăt înființat. Cu o țară în care singurele imagini ajunse la omul simplu erau cele difuzate de TVR, Piața Universității a trecut în ochii electoratului drept un fel de tulburare a lui Ion Iliescu de la lucrul său pentru țară, drept o gălăgie făcută de Opoziție într-o societate care avea nevoie de liniște. De aceea cred că Piața Universității a contribuit, fără să vrea, la scorul electoral uriaș al lui Ion Iliescu și al FSN. Asta nu înseamnă că Piața Universității nu rămâne un moment mitic al Istoriei noaste moderne.SP: Alegerile parlamentare s-au soldat cu victoria categorică a FSN. Ierarhizați primele trei cauze ale acestei victorii.
IC: 1) Transformarea alegerilor în referendum pentru Ion Iliescu în confruntarea cu Nicolae Ceaușescu.
2) Lipsa minimei experiențe a Poporului român în materie de exercițiu democratic.
3) Greșelile elementare ale Opoziției care a adoptat din start o poziție radicală față de milioanele de membri de partid, față de românii care nu aveau nicio vină că trăiseră în comunism.SP: Partidele istorice, exponentele anticomunismului, au obținut performanțe modeste. Pentru că au candidat separat? A fost de vină strategie electorală a antifesenismului? Au fost fraude electorale?
IC: A fost de vină, ca să spun așa, contextul istoric, peste care nimeni nu poate trece.SP: Ion Iliescu a fost votat de peste 12 milioane de români, adică 85,7% din populația prezentă la vot. Cum se explică acest procent, unic în postcomunismul românesc și nespecific pentru un regim democratic, precum și diferența foarte mare față de ceilalți candidați?
IC: Am explicat prin faptul că Ion Iliescu a fost votat nu în calitate de contracandidat al lui Ion Rațiu și Radu Câmpeanu, ci de contracandidat al lui Nicolae Ceaușescu.SP: Suprapunerea alegerilor parlamentare peste cele prezidențiale generează, după cum se știe, un efect de contagiune, rezultatul fiind acela al personalizării competiției electorale și al diminuării relevanței scrutinului parlamentar, precum și a programelor electorale ale partidelor. Cît de mult a contat acest lucru în cazul alegerilor din 1990? Altfel spus, victoria FSN este, de fapt, victoria lui Ion Iliescu?
IC: Da, e victoria lui Ion Iliescu. Forța de tractare a unui partid s-a văzut în cazul lui Ion Iliescu în 1992, când a făcut ca un partid abia înființat – PDSR – să învingă FSN-ul rămas al lui Petre Roman.SP: Au reprezentat alegerile din 20 mai 1990 și rezultatul acestora o opțiune clară a românilor pentru democrația liberală, pentru valorile occidentale?
IC : Nu. A fost o opțiune pentru perestroikism, un fel de comunism liberal, întruchipat de personaje net diferite decât foștii membri ai CPEx.SP: Cum ați caracteriza parlamentul rezultat în urma alegerilor din 20 mai 1990 din punct de vedere al compoziției umane, al nivelului profesional al membrilor, al funcționării în general?
IC: A fost cel mai bun parlament din postdecembrism, pentru că provenea din rândurile tehnocraților din regimul Ceaușescu, al celor care deveniseră membri de partid, ba chiar și activiști nu pentru că împărtășeau ideologia bolșevică, ci pentru că în afara carnetului de partid nu ar fi putut realiza nimic în viață. Nu degeaba se compara la vremea respectivă carnetul de partid cu cel de conducere a unui vehicol.
S-o crezi tu ! Maestrul … doarme, la ora asta !
Gîndul de duminică apare după finala feminină, de la Flushing Meadows, intre baby și granny !
Yummy !
We are back !!!
Am impresia c-a intrat dihonia, între cei de pe blog, iar asta mu e bine !
Tu din ce gașcă ești, băi?
Hai, dă-te-n fapt !
Băi postacii lu’ pește, care mă copiaţi non-stop, ia iesiţi la ‘interval’, cu … precizări, sau, dacă nu, ia … marsh de pe blog !!!
La fel pot sa zic si eu că moșu, domi, cucuveaua mov, cib, x, alexandru si multi alţii sunt, de fapt, sub unul si acelasi cont !
Shalom! Tăt la fel de bine, Nick + Nikola + Escu = motanul Petrescu. o, ho, ho, ho!
bulgare, sezi bland, nu te copiaza nimeni. Nu esti suficient de valoros. Muahahaha! 😆
Mai dă-te-n … ‘dragostea’ mea, băi… ‘ievaluatorule’ !
E un bou aici care l-a depasit pe Stanca la numar de conturi: bulgaru, vulturul negru, acvila de munte, nick, terente, janot, janette samd. Mai baga ba, ca din orice pozitie puti a prost..
Stanka cred că a murit .De epuizare, făcînd conturi . RIP !
Ești prost rău, buboyule !!! Eu n-am decat unul, restul nu sunt ale mele, ci ale unora care fac copy-paste, după exprimarea din postările mele, dar văd c-o fac bine, dacă te-ai ‘deranjat’ !!!
Vorbeste cu ady-admin sa le blocheze, ca sa vezi care … ‘rămâne’ !!!
Cred că ai rămas puțin electrizat de la blana vreunei mâțe, domn Nikola!
Ion Petrescu, la Apple e 1 trilion market cap(1000 de miliarde)..N-au cum sa fie saracii nostri undeva prin zona.
Așa e , doar că era pe americănește , cu virgulă după 1. Mă cam miram și io , că cum dracu are Țukalenbeu avere de 20 de miliarde , iar firma face 500 de meleoane .
Apple pt Americani e mai rău ca Breamveul cu 1 milon de km , adus din Germania , pt români , în orice film te uiți nu vezi decît apleuri , de zici că nu mai există altceva . Iar chinejii Huawey tocmai i-au depășit la telefoane . Bizar .
Lenovo , firmă americană , aproape nu se mai vinde în America , numa afară . Eu am Lenovo , foarte bun , și la preț 30 % față de un Apple similar .
Băi, buboyule, cele mai bune smartphone-uri 2018 au fost ‘declarate’ NOKIA 8 SCIRROCO !!!
De lactoc vorbesc , cretinule . Cine a declarat așa de Nokia 8 , mă-ta ? Eu declar că Sony e cel mai bun , problem ?
Nu măi, buboyule, FBI-ul, care tocmai ne-a avertizat că hackerii actionează in weekend si golesc bancomacele băncilor, de te lasă-n choţi !!! Phtyu, drace !!! Lenovo, ăla bagăti-l in koor ș-apoi in gură !!! Hai Buzău, nu zău, …
Sm bg pln cru tău !!! RITCIS !!!
E dupa noroc, eu mi-am luat teapa cu doua Lenovo pana acum si m-am lasat. Iar ultima, cea mai rea, cu o tableta de la Microsoft, Surface Pro 4, care a mers o saptamana si PA. A trebuit s-o trimit in SUA, ca de-acolo o luasem si mi-au schimbat-o cu una noua; acum le fac asa subtiri ca nu mai pot sa umble in ele, le schimba direct..
Da’ ia-ţi, bă Samsu(n)gi, dac-ai luat doar ţepe, cu altele !!!
Da nu mai bine Samsunga ma-ta? Hai sictir!
Stai așa , îl am de juma de an doar . Om vide dacă apucă 2 ani de garanție . Asus-ul anterior a prins doar 7 luni , noroc că l-am dat înapoi . NU mai cumpăr Asus în veci , că mi s-a stricat acu 5 zile și telefonul Asus , d-aia am Sony acuma , da-mi plăcea logoul .
Tel Sony e mortal . Cum îl butonam acu vreo 2 zile ca copiii cu jucăria nouă , am pus un clip pe youtube. Și m-am trezit că a pornit TV-ul , tot Sony , SINGUR , și se vedea clipul și pe tel , și pe TV .
Zuckerborgul cred ca mai are fo 50 mld (euro), asta DUPA ce a pierdut intr-o singura zi, la sfarsitul lui iulie, vreo 15 mld.
Si chiar si-asa, are mai mult decat dublu fata de averile cumulate ale tuturor romanilor din Top 300 Capital.. 🙂
Maestre, v-am citit si v-am admirat mult pozitiile publicistice de atunci …
În 1990, românii au pasit cu stângul în noua era, din cauza lui Ion Iliescu si a clicii lui. Ticalosia, minciuna si diversiunea l-au facut pe Iliescu presedinte, raul s-a rostogolit apoi ca un bulgare de zapada peste destinul unui popor ignorant, care nu a reusit sa se schimbe aproape de loc, nici în ultimii 30 de ani.
Cititi postarea Adrianei Petrescu si va veti lamuri ca intelectul-ghiveci al unei natii nu poate duce la progres. Din pacate, majoritatea nu se ridica nici macar la acest nivel, o zicea si Petre Tutea într-o caracterizare proverbiala (ceva similar cu Babuinia dv.).
De ce să se obosească , bă dumm=prost , în germană , să citească ce-a scris Petreasca ? Poate citi doar ce scrii tu și se lămurește că prostia ta , ca și Universul , nu are limite . În cazul Universului încă mai sînt dubii .
Ai postat ca sa dovedesti prin comentariul tau ca am avut dreptate, dar la tine exista si niste circumstante atenuante de natura medicala. Asa ca eu, te compatimesc si te scuz în acelasi timp, pe bune.
… eu te compatimesc … fara virgula
@ionpetrescu atotștiutoru’
Întrebare dintr-un test despre … pisici !
Câte culori poate avea blana unui motan ?
1, 2, sau 3 ? Nu e glumă !
1 sau 2 , tontule . În cazuri de mare excepție , și 3 , alb -portocaliu – negru , dar 99 % din mîțele calico sînt femele .
Zîi că nu te-ai uitat pe goagăl, felcere !
Dacă tot ești… ‘motostivuitor’ (asta-i a lu’ Borcea !), zî-mi și cum îl cheamă pi mârtanu’, ăla, … excepţie-tricolor !
Ca să-ţi zîc, și eu, cum îl cheamă … pi-al mieu, care-i de culoarea … pielii !!!
Ah, era să uit, zî-mi șî ce curse aeriene, spre, sau di la cluuujj, s-o’ anulat, cî vrieu sî vin sî văd
Nunta lu’ ‘Frigero’ !?!
Și, mai îi cieva !
În ce balet ar fi nimerit să joace
mami-Serena, In Lacul lebedelor, sau Giselle ?!?
Ha, … ha, … haaa !!! Paaa !
Dacă tu crezi , tontule , că eu pierd vremea pe goagăl ca să-ți răspund ție , ești într-o gravă eroare.
Îmi plac pisicile și primesc zilnic zeci de informații pe FB în legătură cu ele , de ex , că 80 % dintre pisicile albe sînt complet sînt surde , sau că mîța mea , care e neagră complet , dacă stă în soare devine ușor roșcată , pt că pigmentul negru se decolorează , apoi revine .
La altceva nu mai răspund , că ești caraghios
Maestre, dar un subect mai ‘on wave’, …așa, chiar nu găsești ? Întreb și eu, așa !
De exemplu ceva legat de, eu știu, … pesta porcină, sau ‘portocală 2’, de la Constanţa ?
Lăsând gluma a o parte, mai bine ne mai prezinți un reportaj de călătorie, prin Paris !
N-a fost la Paris . Mnealui merge tot în locuri exotice , Cardiff , Koln ,Aachen , Dusseldorf sau , cu predilecție , în sudul Italiei , de Crăciun , și se miră că e totul închis , inclusiv cîrciumile , darămite muzeele . Eu i-am recomandat să meargă și de Paști , cînd e mult, mult mai rău , în perioada aia Italia intră în moarte clinică .
Maestre,nu era nevoie de republicarea acestui interviu,va stim pozitiile si parerile .din toate raspunsurile aveti doar doua fraze cu un mesaj corect,ultima si cea referitoare la greselile Opozitiei,in rest va cam pangeti de mila.
Rectific,plangeti de mila.
Băi, Cernate! Ești dus cu pluta, măi, nene! În primul rând, virgula după 19 și, înainte de 90 este SUPĂRĂTOARE. Se înțelege că, în data de 19 (nu mai contează luna, probabil), din anul ’90, pe tine nu interesează…bla, bla, bla. Măcar de scriai 19 90, cum de altfel ai mai „publicat” tu 20 20, dar atunci era copy-paste, n-așa? În al doilea rând, nici pe noi nu ne interesează News-le tale învechite, DEJA!, la ceas de seară. Observ că nu te susține nimeni pe acest forum. Insiști să-ți etalezi prostia, zi de zi, ceas de ceas! Vai de tine! Pe mine mă interesează ce a fost în „19, 90”, boșorogule!
Bă , te obosești degeaba . A învățat nesimțirea de la Băsău , pe ăsta , ridicolul , nu că nu-l ucide , nici măcar nu-l deranjează .