România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Cum a fost condamnat Gabriel Berca, pentru că urma Bilanțul DNA și dădea bine la statistică

De ceva vreme, mai precis din ianuarie 2015, cînd societatea românească a luat cunoștință, grație dezvăluirilor făcute de Elena Udrea, de folosirea luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote de către Binomul SRI-DNA, m-am preocupat ca Istoric al clipei de mecanismele prin care România a fost mult timp condusă de sergenții majori mesianici. Sub acest semn am denunțat pe cristoiublog.ro felul în care multor oameni nevinovați, dar incomozi pentru Binom, li s-au născocit dosare penale. Despre unii dintre ei am scris în faza anchetelor funambulești desfășurate de „unitățile de elită ale DNA” din diferite locuri ale țării. Despre alții, după ce, intrați pe culoarul despre care vorbea cu atîta încîntare un bocanc cu epoleți, au fost condamnați pe nedrept. Dintre cei apărați de mine în faza de anchetă, unii au avut noroc, nimerind la judecători onești, independenți de Binom, deoarece n-au oferit celor de la SRI pretexte pentru a fi șantajați. Alții n-au avut noroc. Au fost condamnați și au făcut pușcărie, deși documentele invocate de mine arătau clar că sînt nevinovați. Printre aceștia din urmă se numără și Gabriel Berca, fost ministru de Interne, una dintre speranțele politicii românești. Pentru că trebuia scos din joc, acest politician cinstit, unul dintre puținii care nu s-a îmbogățit, deși a deținut funcții înalte în stat, a intrat în vizorul „unității de elită de la Bacău”. Despre cazul Gabriel Berca am publicat pe cristoiublog.ro mai mult comentarii, între care primul și cel mai important s-a intitulat: Cum l-a executat pe Gabriel Berca Mafia transpartinică din DNA, toate menite a dovedi incredibila subțirime a probelor de la dosar, rechizitoriul avînd drept temei deja tradiționala procedură de a înlocui probele cu presupuneri psiho-sociologice gen e imposibil să… . Gabriel Berca a ajuns în Apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. N-aveam nici o îndoială că un complet de judecători cinstiți avea să-l achite. Spre stupoare mea am aflat din presă că prin sentința din 14 decembrie 2017 Gabriel Berca a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare. Mi-am dat seama că fostul ministru de Interne a nimerit pe culoarul de Justiție administrat de Binom. Vremea a trecut, am pierdut legătura cu Gabriel Berca, (la un moment dat am citit c-a fost eliberat condiționat), pînă zilele trecute, cînd am primit un telefon de la domnia sa prin care a ținut să-mi spună că nu m-am înșelat apărîndu-l: sentința a fost cu cîntec. Deoarece am presupus că mulți cititori se vor fi întrebat, aflînd de sentință, dacă nu cumva am greșit prin articolele mele despre caz, l-am rugat să alcătuiască o scrisoare deschisă prin care să arate cum de a fost condamnat pînă la urmă.
Am primit acest text pe care mă grăbesc să-l reproduc:

„Stimate domnule Cristoiu,

Încep prin a vă spune că am o datorie morală față de dumneavoastră și în special față de cititorii dumneavoastră, pe care i-ați informat printr-o serie de articole despre dosarul meu, pe care și acum îl consider o mizerabilă înscenare pe culoarul cu dedicație al justiției românești.

Sunt dator, domnule Cristoiu, să vă informez de ceea ce mi s-a întîmplat la Înalta Curte de Casație și Justiție, în apel, după ce la Curtea de Apel Bacău fusesem condamnat cu o motivare halucinantă, prin care judecătorul fondului și-a anulat propria cercetare judecătorească și a preluat întocmai rechizitoriul DNA.

La vremea respectivă am luat legătura cu o fostă judecătoare ICCJ, între timp devenită avocat, care mi-a spus, citind motivarea fondului, că aceasta este o rușine adusă profesiei de magistrat, dar în același timp mi-a spus că speră ca, în apel, să nu ajung la Judecătorul Ionuț Matei în fața căruia nu aș avea nicio șansă.

Am început judecata în apel cu un complet condus de Cristina Rotaru, care la primul termen de judecată a înțeles să admită probe prin care urma ca eu să demonstez aberația acuzației ce mi s-a adus și anume faptul că am făcut trafic de influență la «membrii guvernului» pentru a fi plătită datoria către un constructor, datorie antamată ilegal de primarul comunei Ardeoani, în numele guvernului României.

Acuzația se referă la anii 2010-2011, banii nefiind plătiți niciodată în acea perioadă; mai mult decît atît nu s-au plătit nici cînd eram ministru de interne ci abia la sfîrșitul lui 2014, în timpul guvernării Ponta.

De necrezut este faptul că în mai 2015 raportul Curții de Conturi a României a relevat faptul că banii au fost dați ilegal în 2014 de catre guvernul Ponta fără nicio legătură cu activitatea mea din 2010-2011.

Așa cum ați relatat si dvs. la vremea respectivă, la ședința de judecată din 27 ianuarie 2017, fostul deputat Mihai Banu a recunoscut că a dat acea declarație împotriva mea, la presiunea organelor de anchetă și că cele spuse au fost propria invenție, că regretă răul făcut fiind șantajat cu fiul său, parte în dosar.

În urma acestei declarații mi s-a ridicat măsura controlului judiciar de către completul condus de Cristina Rotaru.

Vă relatez toate aceste lucruri pentru a fi convins că nu ați greșit atunci cînd mi-ați luat apărarea și ca «istoric al clipei» ce sunteți, să înțelegeți pe deplin acea nebunie a cătușelor acelor ani.

Aveam speranțe mari că se va face dreptate, pentru că știam și atunci, cum știu și acum, că sunt mulți magistrați corecți în această țară.

Surpriza mare a fost când la următorul termen de judecată, mi-a fost schimbat președintele de complet, alți doi magistrați s-au recuzat succesiv și să apară dl. Ionuț Matei.

Am crezut în continuare în adevăr și dreptate, au urmat audieri de martori și totul mergea foarte bine. Din acest moment a început mecanismul de presiune. Martorilor audiați li s-a întocmit dosar penal pentru mărturie mincinoasă.

La fiecare termen de judecată, înainte de audierea acestora, DNA-ul trimitea o adresă către completul de judecată, prin care solicita să-i fie puse la dispoziție declarațiile ce urmau a fi date de martori. Cu alte cuvinte o permanentă presiune exercitată asupra martorilor pentru a le influența declarațiile.

Chiar și așa, acești oameni au refuzat să declare mincinos păstrându-și verticalitatea.

Dar cel mai interesant moment pentru mine a fost ședința de judecată din 19 oct 2017, cînd a fost audiat un director de investiții din Ministerul Educației, asupra căruia aș fi exercitat traficul de influență.

Vă precizez faptul că, pentru a da greutate dosarului meu, acest om a fost făcut în rechizitoriu ministru secretar de stat, apoi simplu secretar de stat, el fiind de fapt un simplu director din minister, nicidecum membru al guvernului.

Au fost niște presiuni uriașe în sala de judecată, a fost amenințat cu dosar penal pentru a declara ceva împotriva mea. Cu toate acestea declarația sa a infirmat în totalitate prostiile din rechizitoriu, declarînd simplu că nu mă cunoaște și nu a fost contactat niciodată de către mine. (vă trimit și declarația sa).

Domnule Cristoiu, am avut doi buni avocați: Eugen Ostrovschi și Adrian Toni Neacșu, care mi-au spus că nu există nici cel mai mic temei pentru condamnare.

La ultimul termen de judecată a mai apărut însă ceva: o adresă către judecătorii din complet, din partea DNA, o adresă banală, care susținea doar faptul că declarațiile mele ar fi nesincere; o afirmație și atît.

Interesant este însă altceva: semnatarul acelei hîrtii era Florentina Mirică, șefa secției de investigare a magistraților.

Adresa a fost respinsă de către complet, ca neavînd relevanță, dar mesajul a fost clar din punctul meu de vedere. Trebuia să fiu condamnat; urma bilanțul DNA și dădea bine la statistică – Iată încă un ministru corupt.

Am să vă dau un exemplu concret despre cum mi s-a respins cea mai importantă probă în apărarea mea.

Am solicitat ICCJ, domnului Ionuț Matei, audierea CD-ului ce conținea denunțul lui Banu Mihai împotriva mea. Mi s-a refuzat .

La Parchetul Înaltei Curți există un dosar de represiune nedreaptă, în ceea ce mă privește, în cadrul căruia am avut ocazia să ascult acea înregistrare, caz identic cu modul de lucru de la DNA Ploiești.

Procurorul și ofițerul de poliție judiciară concepeau declarația și denunțătorul o semna.

Vă precizez că în dosarul meu exista două comunicate din partea DNA prin care confirmă faptul că a beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

M-am întrebat de foarte multe ori de ce am devenit țintă, dar nici acum nu am un răspuns deși bănuieli sunt multe.

V-am scris aceste rînduri pentru a pune în evidență, bazat pe experiența prin care am trecut, bolnavul mecanism de corupere al statului, exercitat prin oamenii săi din instituțiile de forță.

În cazul meu, cei care au fraudat banul public, primarul și constructorul sunt liberi, au conturile pline, iar oameni nevinovați au făcut închisoare.

Vă transmit Raportul Curții de Conturi care certifică cele spuse de mine.

Și ca ridicolul să fie absolut, cine credeți că a modernizat sediul DNA Bacău? Firma domnului Viorel Rusu, denunțătorul de serviciu.

Am crezut de fiecare dată că în această țară se poate face o politică onestă și o administrație corectă. M-am înșelat.

Am însă datoria să nu renunț.

Mi s-a spus că am fost o pierdere colaterală în lupta anticorupție; nu cred în așa ceva.

Cred mai degrabă că mecanismul anticorupției din România este el însuși profund corupt, decredibilizat.

V-am scris aceste rînduri domnule Cristoiu cu sinceritate și respect, considerînd așa cum am spus, că am o datorie morală față de cititorii dumneavoastră.

Cu deosebit respect,
Gabriel Berca”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Cum a fost condamnat Gabriel Berca, pentru că urma Bilanțul DNA și dădea bine la statistică”

 • Foaie verde, măghiran,
  Să IO trajem lu sherban !
  Și iar verde, matostat,
  IO trajem și lu’ cernat !
  Iar dacă mai bem o COLA,
  Ne gândim si la nikola !
  Că și ăsta-i … BĂIAT BUN,
  Doar o … VORBĂ să-i mai spun !
  De cumva, VAŢI supărat,
  Daţî-i drumu’ la-NJURAT !!!

 • Pt toti ETAJIȘTII
  BHĂ, ‘nscrietî-vă TOŢI in miscarea ME TOO, că vă prostitu@ţi degeaba pi blogu’ aista !!!

 • @chez gabi serban & toti CLUJ(E)ANII
  Ce faceti, bă, il sarba(ta)toriti pe TURNĂTORU’, ala de PERSIK, pe 26 ian ???
  Sau pe … Ceaușescu ? Ala si-a turnat toti prietenii, inclusiv pe Szoby Cseh, la securitate !!! Rushine serbabane ! Rushine clujeani !!!

 • Adriane, sho pe ei ! Dă-le ROȘU, LA BĂIEŢI !!!

 • Ma asteptam ca d-l ministru sa-si încheie scrisoarea deschisa, informându-ne ca s-a adresat Curtii Internationale de Justitiei, pentru a-si cauta dreptatea în afara tarii, daca la noi a fost condamnat pe nedrept.
  Daca nu a facut-o, de ce nu a facut-o?

  • mda, Justitie, adica…

  • Chiar asa, crétin? Comentarii d-astea ma provocai sa fac??
   Pai ce sa zic? Pass!
   Si ca sa nu mori prost, iti raspund si la intrebare. Nu s-a adresat Curtii Internationale de Justitie, pt ca asta se ocupa cu litigiile intre state.

   • Greseala e omeneasca, dar tu, tot un chibitar neputincios ramâi.

    • Ba pardon, ca sunt foarte putincios! 😛 In cazul tau insa, trebuie sa faci un efort mai mare: trebuie sa reabilitezi prostia, nu greseala..

     • Spumeeeee, prostovaneeeee!!!! 🙂
      Ba, dar ce respect ai tu pentru blogul Maestrului…

     • Cred ca esti constient ca NU mai pacalesti pe nimeni. Incerci sa te prezinti ca o persoana decenta, in realitate gandesti si vorbesti ca un porc ordinar! Esti Dinu Paturica si Uriah Heep la un loc!

 • Celor de la hilaritatea DD, … pardon RB, … li s-a cam urât cu BINELE, continuând să prezinte imagini de la protestul din 10 august !!!
  Sunteţi de-a dreptul PLICTISITORI !!!
  Meritaţi să fiţi de-a dreptul excluși din mass-media, precum DDD !!!
  CĂ CHIAR (sic) N-AVEM CE PIERDE !!!

  • Eu, zic așa: Dacă, conducerea postului are cât de cât discernământ și-l scoate din grilă pe R.B., Realitatea tv. mai are o șansă să-și ocupe locul de odinioară!

   • Si pe denise, … si pe denise, … !
    Ca sa nu mai vorbim de … altele, cum ar fi :
    arcanu-plavana, mititelu-casa poporului, roman-negrea, ori andra miron-cap bidon !

   • O, dar ce parere buna avem despre Gusa!

  • Cine e cel mai activ azi? Securistu Teo Matei, de statu paralel să ne ei și dacă nu ești aranjat, te ține Șerban flexat. 😎 Ce tot biguie cadavru ăsta din debaraua lu Soros? Vă plătește bine fosila vie de stă ăsta peste prpgramn în loc să se culce lîngă capra din sufragerie. Bă boule Protocoalelel SRI denunțate vor scoate nu doar din pușcării nevinovați, dar și mînăriile macacilor lu Kovesi care zideau la Statu paralel încă din vremnea lu Ionuț Matei, de Statu real să ne ei 😀

  • Denis Rifai ,Miss Piggy am ginit ieri ca ar fi sub acoperire , iar Badea cred ca de aici s-a inspirat ,pen’ ca la proxima emisie ,peste o zi , a pus poza marionetei , de unde a ieșit un mare tămbălău cu Tolontan , a sărit ăla ,rezistacul , ars , rămânea descreierata cu onoarea nereperată , așa ca dacă tolomacul Tolo se tăvălește in chinuri la comparatii de gen , facem tot posibilul sa mai contribuim , numai sa fie primit …

  • Judecatoarea Girbovan, sefa UNJR dupa ce Protocoalele PICCJ-SRI au fost declarate ilegale de CCR: “SRI a actionat in afara unui control parlamentar real, fapt ce in sine constituie o amenintare foarte serioasa la adresa democratiei… Au fost completate sau modificate in secret norme de procedura penala, acordand competente SRI acolo unde legea ii interzicea… Institutii mai presus de lege… Semnatarii acestor protocoale trebuie sa-si asume raspunderea” De ce tace Maior, de ce nu zice nimic Hellvig, de ce ii dam pensii lu alde Coldea, Dumbrava, de ce Kovesi e inca in sistem? Tac toti si isi rontaie salariile fabuloase, presurile lu sistemu paralel 😎 :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *