Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de vineri, 2 septembrie 2016

Dacă SIE refuză să desecretizeze nişte documente despre cum s-au cheltuit niște fonduri în străinătate, ce face Codruţa Kovesi? Îl pune sub acuzare pe MRU?

Martor îmi e acest blog, pe care scriu ce gîndesc, că despre fostul ministru de Interne, Petre Tobă, am scris numai de rău. Una dintre cauze – dezvăluită în hotarele acestui blog, a fost graba cu care Petre Tobă s-a pus în slujba lui Klaus Iohannis.
Părerea mea despre Petre Tobă nu m-a tîmpit atît de tare încît să nu observ că-n întreaga acţiune a DNA ceva pute.
Pute rău de tot, cum au puţit, put şi vor puţi multe dintre operaţiunile instituţiei conduse de Codruţa Kovesi.

Să mă explic.
În România postdecembristă există în cadrul MAI un Departament de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).
E un serviciu secret care deţine o reţea de informatori mai mare decît cea a SRI şi, mult mai important, cu pătrunderi în zone civile la care reţeaua SRI nu pătrunde.

Această reţea, ca şi specificul DIPI au făcut ca de a lungul anilor acest Serviciu să fie ținta unor crîncene bătălii politice, mai ales în anii electorali.

Ca orice Serviciu Secret, DIPI desfăşoară acţiuni cu caracter informativ-operativ.
Acțiuni care presupun folosirea unor fonduri:
De la plătirea informatorilor pînă la organizarea, să-i zicem – a unui chef la care ofiţerul să afle nu ştiu ce.
Nu de puține ori formula de plată a colaboratorului e cadoul, de la o masă bună pînă la un stilou.

Cine cunoaşte cîte ceva despre activitatea Serviciilor Secrete – CIA, de exemplu, îşi dă seama că ceea ce pentru un civil pare folosire fondurilor în scopuri personale – un agent petrece cu o tipă pe plaja de pe Coasta de Azur, un altul se întîlnește cu cineva la un bordel despre care civilul ar putea spune că a plătit o curvă din banii statului, poate fi o misiune operativă.

Potrivit Comunicatului de presă al DNA din 29 august 2016, timp de doi ani, 2014-2015, nu mai puțin de 6 (șase!) şefi ai DIPI au aprobat rapoarte prin care banii pentru misiuni informativ-operative au fost folosiţi, prin deturnare, pentru afaceri de corupție ale ofiţerilor.
Comunicatul din 1 septembrie 2016 dă drept exemplu de deturnare de fonduri cumpărarea de cărţi în ediţii de lux.

Mă rog, dacă spuneau c-au deturnat fonduri ca să cumpere lăzi de whisky mai înţelegeam, dar ca ditamai ofiţerii să rişte puşcăria pentru deturnare de fonduri ca să cumpere cărţi, şi culmea, şefii să le aprobe, aşa ceva n-am mai auzit nici măcar la Academia Română, d-apoi la Poliţia Română.

Grăbiți să intre în grațiile ciorapilor Codruței Kovesi, unii s-au grăbit să vadă în Comunicatul DNA denunțarea unor afaceri de corupție din partea ofițerilor DNA.
Comunicatul dă drept exemplu de afacere de corupție cumpărarea unor cărți de joc, a unui cuptor electric, de stilouri și de arcuri de tir. Păi toate toate cîștigurile dobîndite de ofițerii DIPI din ceea ce se cheamă deturnarea de fonduri nu întrec cîștigul de 3500 de euro dobîndit de Codrușa Kovesi în chip ilegal.

Las la o parte faptul că nici un procuror, nici măcar Codruţa Kovesi, această Jean d’Arc care a pus botul la 3500 de euro, nu se pricepe la activitatea Serviciilor Secrete.
Repet ce-am zis mai sus.
Ceea ce pare unui civil deturnare de fonduri poate fi, în realitate, cheltuirea de bani pentru o misiune operativă.

Să zicem că ofiţerii DIPI au fost loviţi, din 2014 încoace, de o nevoie nebună de a face praf banii zişi şi ai fondurilor secrete pentru a se simţi ei bine.
Comunicatul din 29 august 2016 îi acuză însă pe nu mai puţin de 6 (şase) şefi ai DIPI de a fi aprobat deturnarea de fonduri.

Măi să fie!
Nu unul, nu doi, ci 6 (şase!)!
Greu de crezut din punct de vedere omenesc.
Asta numai dacă, o dată ajunşi în structurile de conducere DIPI, aceşti ofiţeri n-au fost loviți de o nevoie irezistibilă de a fi corupţi.

Dar nu numai atît.
Ultimul şef al DIPI (comisar-şef Rareş Văduva), venit aici de la SRI, e acuzat c-a favorizat infractorul, refuzînd să declasifice nişte documente cerute de DNA.
Acuzaţia e că documentele respective dovedeau deturnarea de fonduri de către cei favorizaţi de Rareş Văduva.
Potrivit DNA, Rareş Văduva a refuzat să desecretizeze documentele respective.
Păi dacă a refuzat să le desecretizeze, cum a aflat DNA că ele erau probe ale corupției din DIPI ele?
Pentru că numai dacă avea acces putea spune:
– Aha, de aia le-ai ţinut secrete, să nu vedem noi ticăloşia infractorului!

Joi, 1 septembrie 2016, vine bomba.
Ministrul de interne Petre Tobă e acuzat de DNA că a comis aceeaşi infracţiune ca şi Rareş Văduva:
A refuzat să desecretizeze documente care sînt pentru DNA dovezi că ofiţerii DIPI deturnează fonduri.
Măi să fie!
Un şef al DIPI refuză să desecretizeze.
Vine şi Petre Tobă, care refuză şi el să desecretizeze aceleaşi documente.
Ce dracu’ i-a apucat pe cei doi?
Adică şi Rareş Văduva şi Petre Tobă au fost loviţi de un amor atît de tare faţă de cei care au deturnat fonduri DIPI încît au decis să-i acopere cu grava încălcare a Legii?

Oricît de rău aș fi scris eu despre Petre Tobă pînă acum mi-e greu să cred că s-a pretat la așa ceva.
În cazul lui Petre Tobă, acuzaţia e cu atît mai ciudată, cu cît potrivit Comunicatului DNA, în alte împrejurări el a declasificat documente cerute de DNA.
De ce a refuzat acum să declasifice niște documente, aşa cum a făcut şi Rareş Văduva?
Nu cumva pentru că cererea DNA li s-a părut celor doi suspectă?!
Nu cumva documentele respective chiar nu puteau fi declasificate fără riscul de a face pulbere DIPI, şi, mai ales, fără riscul de a crea un precedent.

Păi mîine la comanda Codruţei Kovesi, vine un procuror DNA şi cere SIE să desecretizeze nişte documente despre folosirea unor fonduri în străinătate, deoarece, vezi Doamne! știe el procurorul că n-au folosite pentru misiuni operative, ci pentru folosul strict personal al ofițerului .
Şi dacă SIE refuză, ce face Codruţa Kovesi?
Îl pune sub acuzare pe MRU?
Tare mă tem că aşa se va întîmpla dacă mă gîndesc că DIPI e doar o încercare a Codruței Kovesi să vadă dacă ține!
Și a ținut!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 2 septembrie 2016”

 • Cineva vrea puterea absoluta .

 • Regina a murit! Urmeaza regele!
  Toba a demisionat! Urmeaza Coldea!
  Dl Cristoiu critica cu orice prilej DNA! Urmeaza…sa-l mai critice!
  Adica, dle Cristoiu, afirmati ca dna Kovesi a primit „in chip ilegal”(trebuie sa-si schimbe infatisarea, se pare, pt ca pana si „chipul” e ilegal la ea?!…e o gluma fortata, fireste!) 3500 euro, ceea ce e TOTAL NEADEVARAT!, in schimb ii aparati pe-astia de la DGIPI care, la adapostul „misiunilor”, cheltuie banii dupa bunul plac, sub pretextul ca au folosit stilourile, cartile etc pt plata informatorilor! Daca era vorba de prezervative, mai intelegeam, pt ca cele mai multe informatii sunt detinute de curve! Dar ei au cumparat casute de papusi(n-au specificat daca papusile sunt gonflabile!), arcuri de tir(si astea sunt utile la trimis notitele informative, in loc de porumbei!), plase de tir(ca sa prinda infractorii in plasa!), carti de joc(ca sa joace tabinet pe dezbracatelea cu informatoarele!), uniforme de chestor(ca sa-i imbrace pe informatori si sa faca poze, sa se simta si ei importanti!) etc. Mai sa fie, vorba dvs., aceste bunuri au legatura cu „interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate”?!…DNA zice ca nu! Culmea!, si eu zic la fel!
  Ziceti dvs. ca s-ar putea ca DNA sa intre si-n SIE! Pai, daca un agent SIE da 1 milion de euro unui informator, iar ala-i da jumate inapoi ofiterului, ce ziceti, are motive DNA sa-l inhate?! Dar, vorba aia, sa nu exageram…

 • Regina a murit! Urmeaza regele!
  Toba a demisionat! Urmeaza Coldea!
  Dl Cristoiu critica cu orice prilej DNA! Urmeaza…sa-l mai critice!
  Adica, dle Cristoiu, afirmati ca dna Kovesi a primit „in chip ilegal”(trebuie sa-si schimbe infatisarea, se pare, pt ca pana si „chipul” e ilegal la ea?!…e o gluma fortata, fireste!) 3500 euro, ceea ce e TOTAL NEADEVARAT!, in schimb ii aparati pe-astia de la DGIPI care, la adapostul „misiunilor”, cheltuie banii dupa bunul plac, sub pretextul ca au folosit stilourile, cartile etc pt plata informatorilor! Daca era vorba de prezervative, mai intelegeam, pt ca cele mai multe informatii sunt detinute de curve! Dar ei au cumparat casute de papusi(n-au specificat daca papusile sunt gonflabile!), arcuri de tir(si astea sunt utile la trimis notitele informative, in loc de porumbei!), plase de tir(ca sa prinda infractorii in plasa!), carti de joc(ca sa joace tabinet pe dezbracatelea cu informatoarele!), uniforme de chestor(ca sa-i imbrace pe informatori si sa faca poze, sa se simta si ei importanti!) etc. Mai sa fie, vorba dvs., aceste bunuri au legatura cu „interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate”?!…DNA zice ca nu! Culmea!, si eu zic la fel!
  Ziceti dvs. ca s-ar putea ca DNA sa intre si-n SIE! Pai, daca un agent SIE da 1 milion de euro unui informator, iar ala-i da jumate inapoi ofiterului, ce ziceti, are motive DNA sa-l inhate?! Dar, vorba aia, sa nu exageram…

 • Cineva a reclamat ca niste fonduri destinate platii informatiilor au fost cheltuite ilegal in baza unor „rapoarte mincinoase” In fapt banii nu au ajuns la informatori !?!

  • Exact, si dl Cristoiu ii ia apararea lui Toba, desi acesta a mai desecretizat documente! Pt mine e clar ca DNA are indicii clare ca s-a-ncalcat legea, deci are tot dreptul(si juma din stangul!) sa ceara documentele! Evident, unii iau in calcul doar jocurile politice facute de DNA! Suspiciuni vor fi intotdeauna, asa ca…

 • Dadica de la DNA,sa ne faca cadou,pe banii nostri,desecretizarea dosarului ” rapirea jurnalistilor”. La cat de razbunatoare este,il va pedepsi pe neica fe la SIE.

 • si totusi , Ion Cristoiu nu observa ce se petrce in ezv , ajunsa ca si b1, masinaria de improscat laturi pentru ascunderea borfasilor handronici ?

 • Hmmmm … cine zicea acu ‘ 5 zile ceva de Toba ?!

 • …adică, vineri, 2 septembrie 2016?…

 • Ce le mai tremura ‘glasul” generalilor SRI si SIE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *