Joi, 4 februarie 2016, s-a semnat la Palatul Parlamentului Protocolul de colaborare între PSD și UNPR privind relația dintre cele două partide în anul electoral 2016 și mai ales la alegerile locale și la alegerile parlamentare.
Protocolul a traversat pînă la semnare o junglă de gîndiri și răzgîndiri ale celor două părți.
Avîndu-și temeiul în grija fiecăruia dintre cele două partide de a scoate cît mai mult din această negustorie, aventura semnării Protocolului a stat sub artileria presei ținînd de forțele interesate ca Documentul să nu fie semnat.
E vorba de Presa Binomului SRI-DNA și de Presa finanțată de PNL cu banii negri obținuți din jaful numit ANRP, bani care au rămas PDL ca urmare a protecției de care se bucură acest partid din partea Binomului.
Pînă joi, cînd a fost semnat Protocolul, campania de presă împotriva semnării a constat în:
Citit cu atenție, Protocolul nu obligă cele două partide la cine știe ce grozăvii în alegerile parlamentare și cele locale. La Locale, după cum era de așteptat, fiecare dintre cele două partide lasă organizațiilor din teritoriu libertatea de a face orice Alianțe. La Parlamentare, prevederile sunt și mai vagi. După Locale, cele două partide vor aproba un acord privind participarea în comun la Parlamentare.
Punctul 2 al Protocolului sună astfel:
„PSD si UNPR resping categoric in anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, precum si a Legii privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.
PSD si UNPR sustin initierea unor dezbateri cu privire la intregul sistem electoral din Romania, incepand cu noua legislatura a Parlamentului Romaniei 2016-2020”.
Presa, comentatori politici, alți politicieni s-au concentrat pe acest al doilea punct și, prin urmare, au văzu în Protocol mari concesii făcute de UNPR PSD.
Desigur, la negocierile privind Protocolul, altfel ar fi stat lucrurile dacă Gabriel Oprea n-ar fi fost înhățat de DNA pentru ceea ce eu consider că n-are nici o legătură cu corupția – chestia cu coloana oficială. Tărăboiul cu ridicarea imunității a redus enorm marja de negociere a lui Gabriel Oprea. În același timp, anchetarea lui Gabriel Oprea de către DNA a exclus definitiv orice posibilitate pentru UNPR de a se alia cu PNL.
Din acest punct de vedere, Binomul a făcut un serviciu PSD. Un serviciu important.
Dar chiar și dacă n-ar fi avut Dosar la DNA, Gabriel Oprea tot n-ar fi putut obține mai mult de la PSD. S-a vorbit, ca și în cazul ALDE, de un anume interes al UNPR pentru cele două tururi. Aparent, lucrurile stau așa. În realitate lucrurile stau net diferit. Și UNPR și ALDE au electorat asemănător cu cel al PSD. Dacă ar fi fost două tururi, e greu de crezut că la al doilea PNL ar fi cerut ajutorul UNPR. Ca și PDL-ul de pe vremea lui Traian Băsescu, PNL s-a izolat într-o poziție talibană față de scena politică, din credința că România reală de cea de Facebook. Ca urmare a acestei poziții, PNL a rămas izolat pe scena politică.
Importanța Protocolului nu constă în refuzul UNPR de a vota Legea celor două tururi. Importanța rezidă în majoritatea parlamentară pe care o consfințește Protocolul:
PSD-UNPR-ALDE.
Guvernul Cioloș depinde în Parlament de majoritatea parlamentară.
Nu neapărat în sensul că poate fi debarcat de o majoritate parlamentară, ci în sensul că nu poate să nu țină cont de ea.
Dacă Guvernul Cioloș supraviețuiește pînă la Parlamentare, Parlamentul mai are aproape un an de existență.
Un Parlament în care PNL a rămas singur.
Un Parlament în care PSD a reușit, în fine, să refacă majoritatea din timpul Guvernării Ponta.
Dacă Gabriel Oprea nu era înhățat de Binom, PNL ar fi putut cocheta cît de cît cu ideea unei alianțe fie și punctuale cu UNPR.
Binomul a făcut imposibil acest lucru.
Și prin asta a izolat PNL pe scena politică, a dat posibilitatea PSD să refacă Alianța și a făcut dependent Guvernul Dacian Cioloș de PSD.
Binomului i-a mai rămas o singură posibilitate de a-și corecta greșeala:
Să-l aresteze pe Gabriel Oprea!
UNPR s-ar destrăma și PSD n-ar mai avea majoritatea parlamentară.
Incep sa ma enervez..cu sintagma ” ce si-ar fi dorit PNL…PNL nu mai exista..nu mai intoxicati cu sigle…
Toti sunt penali ! La puscarie ! Noi nu ar trebui sa iesim la vot !
da,dar binomul ar putea sa nu mai tergiverseze si sa-l areste definitiv pe Dragnea,el e mult mai aproape de o decizie definitiva.
Don Cristoiu, nu mai amestecati guvernarea intr-o batalie strict politica. Aveti impresia ca in an electoral, dupa ce niciun partid nu si-a dorit guvernarea, se va gasi vreun cap infierbantat (liberal sua psd’ist) care sa intre la Victoria si sa ajunga tinta in campanie. Ciolos poate face orice trsnaie si nimeni nu va pune de o motiune de cenzura. Apoi, batalia pe Oprea s-a incheiat odata cu demisia lui Nitu. El a fost tinta si nu Oprea.S-au grabit pt ca desemnarea noului procuror general, inainte de termen, devenise o necesitate stringenta, absenta lui din CSM favorizeaza aripa binomului in procedura de desemnare. De aici si graba cu care Pruna a demarat consultarile.
protocol semnat de 2 penali unu cu acte in regula de la tribunal al doile inca sub acoperire
O apropiere a PNL de UNPR ar fi facut mai mult rau partidului decat bine.Electoratul PNL nu este compatibil cu partidul lui izmana general,iar cei care au nevoie de PNL au oprit aceasta alianta.