Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul lui Cristoiu de duminică, 19 mai 2019

Gândurile lui Cristoiu: Pentru a avea succes la prezidențiale, PNL trebuie să piardă la europarlamentare

Ion Cristoiu lansează o nouă ipoteză privind miza alegerilor europarlamentare din 26 mai. Jurnalistul a afirmat, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că o victorie a PNL va fi una falsă deoarece nu va determina schimbări la nivel local sau la nivelul majorității parlamentare.
Ion Cristoiu și-a combătut teoria conform căreia scrutinul europarlamentar și referendumul vor fi cruciale pentru liberali și președintele Iohannis.

„Trebuie să fac o corectură la tot ce am spus până acum. Am tot susținut că aceste alegeri sunt cruciale și pentru PNL și pentru Klaus Iohannis și și referendumul deoarece… am zis eu până acum, greșit!… dacă PNL și Klaus Iohannis obțin un scor slab, Klaus Iohannis va porni în campania pentru alegerile prezidențiale cu un handicap. Greșit! Pentru că dacă mă gândesc bine la interesul lui Klaus Iohannis este ca și acest moment să încarce de tensiune dreapta. Dacă acum e un succes, care nu are nicio semnificație, e un succes”, a precizat jurnalistul.

Ion Cristoiu a explicat că victoria PNL ar duce pe de o parte la o demobilizarea electoratului și la conflicte interne în partid, iar, pe de altă parte, nu ar produce schimbări la nivelul majorității parlamentare sau la nivel local.

„La partea dreaptă vor veni două elemente grave pentru Klaus Iohannis. Va veni dezumflarea, bucuroși beau șampania, electoratul lor va fi încântat, din punct de vedere practic nu se va întâmpla nimic, dar «ai văzut mă, i-am bătut, taca-taca», și se vor culca pe o ureche, și în același timp, unde este victorie, vor începe să se bată între ei, ca în Urzeala tronurilor”, a explicat jurnalistul.

În opinia sa, un eșec al PNL la europarlamentare ar avea efectul contrar, de mobilizare a electoratului. “Ia gândiți-vă și la această ipoteză. În condițiile în care rezultatul nu va fi PNL pe primul loc și poate chiar să cadă și referendumul, atunci Klaus Iohannis va spune <domnle, ultima speranță..>. La nivelul electoratului de dreapta va fi la o zi-două dezamăgire și va spune <trebuie acum să ieșim la vot> că important e să iasă la prezidențiale, <PSD nu mai scăpăm de el, s-a creat iluzia că am scăpat de PSD> și va fi o posibilitate de mobilizare a electoratului, dar și de strângere a tuturor partidelor de opoziție în jurul lui Klaus Iohannis. (…) Sigur, o să veniți dumneavoastră și o să spuneți domnule, dar Dacian Cioloș? Nu, e o poveste. (…) Scoateți-l din ecuație”, a subliniat Ion Cristoiu.

Mai mult, jurnalistul spune că eșecul PNL ar duce la coagularea dreptei în jurul lui Iohannis, ca unic candidat la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

“Eu aș face în așa fel încât să piardă PNL. Eșecul ar da posibilitatea unirii întregii drepte, scoaterea oricărui candidat concurent, adică… în acel moment vine Klaus Iohannis <băi români, câștigă ăștia, ciuma roșie pune mâna și pe Președinție. Vrei să candidezi Codruța? Doamne ferește! Cum adică, vrei să ne batem între noi? Cum să ne batem? Hai să fim dreapta, să fiu numai eu, PNL numai eu. În România emoția e creată de ideea vin ăia și pun mâna pe putere. Eu am lansat ipoteza…aceste europarlamentare nu sunt decât o trecere către prezidențiale. Singurul lucru care interesează în România sunt prezidențialele”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu a insistat că liberalii trebuie să piardă euroalegerile, susținând că Iohannis nu are interesul ca guvernul PSD să fie înlocuit de un guvern al dreptei până la alegerile prezidențiale.

“Pentru a avea succes la prezidențiale, PNL trebuie să piardă la europarlamentare. Un succes al PNL și a lui Klaus Iohannis este un succes fals. Nu înseamnă nimic din punct de vedere practic. Nimic, nimic, da? Nici referendumul nu rezolvă nimic și nici dacă PNL ia 100% pentru că ideea unui guvern de doi lei, din ăla tărcat, de după alegeri, dintre PNL, USR, PMP e o iluzie și nu are niciun interes nici Klaus Iohannis să vină o guvernare din asta. (…) Orice câștig, orice rezultat de la europarlamentare nu afectează cu nimic majoritatea parlamentară. Pe plan local nu se schimbă nimic”, a conchis jurnalistul.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 19 mai 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX și Gandul.info.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de duminică, 19 mai 2019”

 • „Urzeala Tronurilor” poarta vina.

 • Avem jurnalisti de valoare care stiu cum sa aduca servicii PSD-ului, fara chiar sa-i pomeneasca numele.
  Domnule Cristoiu, pesedistii ce ar trebui sa faca pentru a câstiga alegerile prezidentiale, dupa ce liberalii ar pierde eroparlamentarele de buna voie si nesiliti de nimeni? Nu cumva sa profite din plin de toate avantajele unei victorii ca sa o obtina în mod sigur si pe a doua?

 • Gata, m-am lamurit si cu jurnalistii „independenti”!

 • In Romania batalia asa-zis politica, in care sunt implicati pe langa politicieni si toti componentii serviciilor si justitiei, nu e decat o lupta intre arendasi. Adevaratii stapani sunt „licuricii”, mai mari sau mai mici si ei stabilesc directia si sensul mersului acestei tari. Singura sansa a coloniei sa se ridice cu fruntea din pamant e doar disparitia UE si nici atunci nu e garantat.

  • Nici macar partidele nationalist-extremiste din Europa nu sunt pentru desfiintarea UE, ci pentru regândirea regulilor de functionare a acesteia. Cei care ar vrea înmormântarea UE sunt rusii.
   Esti rus sau esti dus?

   • Asa gandeau si sovieticii. Cine vrea desfiintarea URSS este american sau cu americanii. Nimic nou, propaganda pe invers. Bai, voua trebuie cineva sa va deseneze ca sa pricepeti ca UE satisface doar interesele Germaniei si a catorva sateliti gen Olanda si totul a fost facut pentru extinderea pietelor vestului. Ii doare pe aia in cur de romani cum ma doare pe mine de aia din Bagodabago! Doar ca nu ne spun in fata ca suntem prostii lor. Da, vreau desfiintarea UE!

 • Pentru romani n-au absolut nici o relevanta alegerile europarlamentare. Cascavalul e oricum impartit in Europa, in sensul ca vestul ia 75% din el, Visegradul ia 25% iar Romania doar il miroase. Singurele chestiuni care se pun sunt daca vor castiga suveranistii sau globalistii. Oricum PE e doar decorativ ptr ca nu are drept de initiativa legislativa iar Comisia, cea care conteaza, se pune pe cardasii politice intre Germania si sateliti. Si cum in UE, sigurele lucruri care conteaza sunt interesele Germaniei, euro fiind de fapt marca germana spoita „european”, nu vad cum o persoana in deplinatatea facultatilor sale mentale poate pune botul la mascarada alegerilor europarlamentare.

 • Maestre, ești un adevărat „îmbârligator”, scuzată să-mi fie expresia !
  Dar trebuie sa recunosc că ceva mă face să fiu rezervat, în privința „prezicerii” dvs !
  Respectiv, nu cred că motivul real al unui posibil eșec al PNL-istilor, pe 26 mai, ar fi cel expus în articol !
  Eu cred că ar fi mai repede o scuză, că să nu zic o „găselniță”, justificativă !
  Mai mult, sunt convins de faptul că un eșec ar demoraliza, mai repede, electoratul penelist !
  Este părerea mea, pe care mi-o asum, dar care nu trebuie, bineînțeles, să fie … „îmbrățișată” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *