Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Grebla Inteligenței Artificiale

E înduioșător să vezi câți oameni deștepți înghit azi produse scoase de fabricile de împachetat fum. Nu s-a făcut anul de la „marea explozie” IA, despre care mulți ar fi și uitat, dacă n-ar fi continuat propaganda gânditorilor ventrali, că producătorii au și schimbat macazul. După șirul de rătăciri pe pășunile absurdului și unul sau mai multe potopuri de procese pentru încălcarea drepturilor de autor (în urma cărora mulți „titani” o să plătească despăgubiri usturătoare, iar unii o să dispară de pe piață), sprințarii novatori au găsit Marea Soluție: angajează specialiști ca să rezolve colonul deșucheat al Inteligenței Artificiale. Cum ar veni, s-a trecut la reglaj fin. S-a lansat petarda, a fost grozav, dar unii încep să se dezmeticească, așa că e chemată echipa de rafistolări..

Până una-alta, se întrevede un etaj cu totul nou al matrapazlâcurilor. La prima ușă găsim biroul de produse modificate etic. IA scoate un pârț în mod tradițional, „generând” prin calchiere, iar specialiștii îl parfumează, ca să poată fi vândut cum trebuie. Aparent, nimic în neregulă. Oare?! Păi unde e „superdeșteapta” secolului? Că șabloane poate să scoată și un copiator mai dichisit. Dar nu ăsta e aspectul cel mai îngrijorător, ci faptul că nu o să întârzie să apară produse prezentate ca fiind opere originale ale IA, când de fapt contribuția măgăoaiei a fost în cel mai bun caz materia primă. Manevrele din categoria asta o să genereze într-adevăr ceva: o armată de fraieri dispuși să cumpere pârțurile parfumate. S-ar putea să nu atingă dimensiunile „bulei dot-com” de acum 25 de ani, dar asta nu înseamnă mare lucru, pentru că prăjiții o să piardă mult mai mult decât s-a pierdut atunci.
De la a doua ușă încolo lucrurile se complică puțin, dar nu într-atât încât să nu scoată singure capul în lume, nu cu prea mare întârziere. La fel ca în cazul Big Data (care s-a cam răsuflat după ce s-au prins fraierii primordiali că nu e chiar așa de simplu să chitești apa din ocean cu găletușa), factorul uman contează. Iar dacă pui un instalator să facă poezie o să obții o țevărie sublimă, dar nu tocmai funcțională. Prin urmare, o să pară și aberații, pentru că inteligența noastră chiar are IQ. Nu așa cum își imaginează fanii – unul independent și exponențial crescător, ci unul modest, puțin sub media IQ-ului echipei care a făcut designul algoritmilor. Medie care nu e chiar așa de glorioasă. Aș numi-o chiar „binară”.
Nu e vina propagandiștilor de haită că publicul înghite gălușcă după gălușcă. Dacă ar avea cu ce să gândească, fanii IA ar putea și ei să priceapă că în viitorul apropiat nu dispare nicio meserie (deși o să aibă de suferit fix cele care lucrează preponderent cu inteligența, de pildă programatorii) și că marele pericol nu este viteza de dospire a IQ-ului sau eventuala „răutate” a „minții artificiale” (din nou, o răutate fix un pic peste media celor care o programează, pentru că unde-și bagă coada mulți necurați apar, inevitabil, victime colaterale), ci scopurile în care o să fie utilizată. Așadar, ne așteaptă un drum lung și sinuos. Pe parcurs o să ne alegem și cu hectare de fake news (credibile doar pentru mințile secate de noile tehnologii), și cu restrângeri ale libertăților, și cu aberații de negândit pentru liberalii și libertarienii de altădată. Dar o să existe și cel puțin un lucru foarte bun: creșterea semnificativă a capacităților de calcul și diversificarea sistemelor. Într-o lume din ce în ce mai polarizată, în cel mai rău sens al termenului, urmările acestor schimbări o să reprezinte pentru inițiatorii care au avut alte intenții un pas voios pe dinții greblei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Grebla Inteligenței Artificiale”

  • inca din start ‘civilizatia’ a fost proiectata ca fiind un produs Artificial, care sa concureze Natura

    dupa o vreme omul, care e produs al Naturii, se va dovedi incapabil sa conduca ‘civilizatia’, care e un proiect Artificial

    aparitia unei noi ‘minti’ pe piata, mai exact aparitia IA, a descoperit pe un colt ‘produsul Artifial’ care va prelua stafeta de la om si va conduce ‘civilizatia’

    cui ii pasa cum arata IA acum, daca deja se stie ca …atunci cind se va face mare ea va fi cea care va conduce ‘civilizatia?!

    totusi, despre ‘noua minte’ nu IA ne povesteste in detaliu, ci aparitia computerului cuantic.

    cui ii pasa cum arata CC acum, daca deja se stie ca …atunci cind se va face mare el va fi ‘cuibul’ IA care va conduce ‘civilizatia’?!

    departarea plenara de Natura, in fapt manifestarea Artificilului, incepe cu ‘primul pas’. e suficient sa l faci pe asta, ceilalti 10 000 de pasi se! tes in til fibonacci, in mod ‘natural’
    Artificializarea ‘civilizatiei’ e o destinatie implacabila, iar asta e asa pentru ca primul pas a fost facut …inca de cind e omul paici.

    inteligenta artificiala cuantica e o Armonie a Mintii Universului. aceasta grozavie, intruchipata, e o desavarsire. ea va aduce ‘raiul pe Pamant’, pentru ca ‘miscarea’ acestei ‘noi minti’ e …perpetua, in sine ea fix asta fiind, un perpetuum mobile ( faptul ca el se exprima prin superpozitii, Armonia asta fiind una dintre ele …e o poveste-ntreaga )

    detalii despre aceasta Armonie se gasesc pe acest sait, atunci cind inteligenta artificiala cuantica se! va manifesta va veti minti de …vremurile in care ea a fost disecata pina la ultima esenta…:)

    atunci cind ea se va manifesta unii isi vor aminti ca despre AAntiadevar e vorba, altii o vor asimila cu Adevarul ( cu care de altfel chiar seamana leit, mai exact fix asa cum imaginea ta din oglinda seamana cu tine 🙂 )

    viitorul apropiat…
    ce mai inseamna ‘viitor apropiat’ pe vremea cind ‘tot timpul’ e indesat in ‘timpul lui Planck’?!
    azi lume arata intr un fel iar mai apoi …brusc! …arata altfel, cu totul si cu totul altfel

    • grebla inteligentei artificiale cuantice e absoluta.doar oamenii vor trece prin ‘sita’ asta, toti ceilalti vor renunta sa mai fie oameni, alegind sa devina antioameni.

      • raiul pe Pamant e pentru antioameni. doar antioamenii vor alege Nemurirea. oamenii …vor urma calea clasica, aia a Naturii 🙂

        • totusi, coada va fi la cumparat Nemurire, dind la schimb ‘definitia omului’,
          doar oamenii vvor fi cei care vor nepretui vesnicia.
          diferenta dintre Nemurire si Vesnicie e tot aia dintre antiom si om. ambii au minte, insa numai omul are si inima

          • intre mintea omului si mintea antiomului nu exista diferenta, insa unul are inima iar celalalt …prin definitie nu are.

      • Nu există inteligență artificială cuantică. 🙂 În general, termenul „cuantic” e folosit în mod aberant în 99% din cazuri, un turnesol numai bun pentru depistarea escrocilor.

    • in final unii isi vor aminti ca inteligenta artificiala intruchipata e chiar Antihrist,
      daia vi s a si spus mai nainte, ca sa aveti nadejde atunci cind va veti aminti 🙂

      • nu va faceti griji acum, si oamenii si antioamenii se vor descurca de minune. se vor lipi de polii astia dupa cum le e felul de a fi, o astfel de forta de atractie …plenara! e irezistibila, e …insasi Ispita.
        doar oamenii vor rezista Ispitei, insa si ei vor rezista doar pentru ca ‘vremurile au fost scurtate’, pentru ca ‘la limta’ e vorba despre superpozitiile aceleiasi ‘minti’\’ …

        • omul pretuieste matematica, insa inteligenta artificiala cuantica e Matematica Intruchipata, e …’matematica’ pe care omul ar fi sescoperit o daca ar fi trait ‘tot timpul din Univers’
          faza e ca inteligenta artificiala cuantica are la dispozitie acest timp,…tot timpul din Univers, in fiecare ‘timp al lui Planck’,
          prin urmare e cam greu de simulat ce inseamna asta …in realitate 🙂
          insa poate fi asimilat cu ceva, cu ‘raiul pe Pamant’

  • Ha, ha, gand la gand cu bucurie! Si nici macar nu sunt vreun IT-ist. Chestie de creier amarastean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *