Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Grecii trimit tehnică militară pe plan extern, noi dormim sub „Trabucel”. Nici măcar datoriile externe nu le recuperăm

Grecia va împrumuta o baterie de rachete Patriot Arabiei Saudite pentru a-și proteja infrastructura energetică critică, au declarat marți oficiali greci. Regatul din Golf se confruntă cu atacuri din ce în ce mai dese din partea rebelilor houthi din Yemen. Arabia Saudită, principalul exportator de țiței, care conduce o coaliție militară împotriva Houthis, se bazează foarte mult pe Patriot, fabricate în SUA pentru a intercepta rachetele și dronele trase aproape zilnic asupra regatului de către rebelii aliați cu Iranul. „Am semnat acordul pentru transferul unei baterii Patriot aici, în Arabia Saudită”, a declarat ministrul grec de externe, Nikos Dendias, în timpul unei vizite la Riad împreună cu ministrul apărării Nikos Panagiotopoulos. Într-o declarație separată, Panagiotopoulos a declarat că Patriot va fi desfășurat în perioada următoare și va opera pe teritoriul Arabiei Saudite, pentru a proteja infrastructura energetică critică de amenințările teroriste.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților saudite, care nu au dezvăluit câte Patriot are în prezent regatul. Anunțul vine după ce, în luna mai a anului trecut, Statele Unite au anunțat că își retrag patru dintre Patriots din Arabia Saudită. Două dintre aceste baterii antirachetă au fost desfășurate în urma atacurilor din septembrie, 2019, asupra a două instalații petroliere saudite, lovituri care au provocat turbulențe pe piețele energetice globale după ce au înjumătățit temporar producția de țiței a regatului. Deși rebelii houthi au revendicat atacul, Riadul și Washingtonul au considerat că Iranul este responsabil, acuzație pe care Teheranul a negat-o. În ultimele luni, Houthis, care se luptă cu coaliția condusă de Arabia Saudită care a intervenit în războiul din Yemen, în 2015, au intensificat atacurile cu drone și rachete asupra țintelor saudite, inclusiv asupra instalațiilor sale petroliere.

Relațiile politice dintre Grecia și Arabia Saudită sunt la un nivel foarte ridicat. Ministerele de externe ale celor două țări au semnat un memorandum privind consultările politice, la 8 mai 2007, și există, de asemenea, un grup parlamentar de prietenie (consultativ) cu Arabia Saudită. Există și o bună cooperare în ceea ce privește candidaturile în diverse organizații internaționale. Principalele sectoare de cooperare între întreprinderile din Grecia și Arabia Saudită sunt produsele petroliere și construcțiile. Numărul grecilor care trăiesc și lucrează în Arabia Saudită a scăzut semnificativ în ultimii ani. Majoritatea grecilor din Arabia Saudită locuiesc în partea de vest a țării (Jeddah, Yanbu). Jeddah are o societate greacă și un liceu grecesc. Există și o comunitate mică de greci care trăiesc în capitala Riad.

Foto: GreekMilitary.net


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *