Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Iată dovada: Cenzorul presei românești de pe YouTube este Elisabeta Moraru, din România

Suspendarea canalului de YouTube Ion Cristoiu, dar și a altor jurnaliști care  nu urmează retorica oficială, a fost pusă pe seama voinței eminențelor cenușii ascunse prin Silicon Valley, deci inabordabili altfel decât printr-o petiție ajunsă direct în trash. De unde și resemnarea multora, că nu ne putem bate cu Goliații digitali.

O coincidență ne-a luminat. De fapt, nu trebuie mers cu jalba-n proțap peste mări și țări, deoarece cenzorul este la o aruncătură de băț, mai precis la Google România, unde Country Manager este Elisabeta Moraru. (foto)

Suspendarea abuzivă a canalului de YouTube Ion Cristoiu nu a rămas fără ecou, multe publicații au luat atitudine și s-a făcut oarece vâlvă, suficientă cât să ajungă și la urechile Elisabetei Moraru. Care ar fi putut recurge la o reanalizare a motivelor, deoarece acuzația pentru care s-a făcut suspendarea și exemplul, parcă aleatoriu, ales de ei nu susțin deloc acuzația. Ceea ce ne îndreptățește să credem că, de fapt, s-a mers pe clasica variantă cu basca. Sau cu ordinul.

 

La Conferința G4Media pe tema „Noile tehnologii, rețelele sociale și riscurile dezinformării”, Moraru a recunoscut că a cenzurat informațiile, atât pe perioada războiului din Ucraina, cât și acum, cu războiul din Orientul Mijlociu.

Redăm textul din G4Media:

În ceea ce privește eforturile Google de combatere a dezinformării în privința Ucrainei pe tot parcursul anului 2022, Elisabeta Moraru a declarat că ”au fost eliminate Russia Today si Sputnik din rezultatele de căutare, au fost pauzate monetizările pentru tot ce am identificat ca media finanțate de Rusia, au fost blocate mai multe canale și peste 17 milioane de reclame cu privire la ce se întâmplă în Ucraina, dar și peste 275 de publicații media identificate ca fiind în legătură cu Rusia”.

Anul trecut, Google a blocat, în total, reclame de la 300.000 de publisheri, a mai spus Elisabeta Moraru. Mai exact, 24 milioane de reclame care violau politicile Google, 51,2 milioane de reclame cu conținut inadecvat pentru discursul urii și violență, 20,6 milioane de reclame pentru produse violente, arme, explozibil. Printre eforturile companiei în ceea ce privește lupta împotriva dezinformării, Moraru a amintit că Google dispune de o rețea de 150.000 de fact checkeri-eri.

Ultima provocare a companiei în materie de dezinformăre este războiul din Israel: ”Pe Youtube, în ultimele zile, am observat o creștere a narativelor legate de antisemitism, ură și în contextul acesta au fost puse taguri speciale pentru conținut în funcție de vârstă. A fost eliminat conținut despre Hamas și Hezbollah. Există și un buletin pe care vă recomand să îl identificați Tag Bulletin, care prezintă actorii identificați și ce canale care sunt închise”, a spus șefa Google România. Ea a adăugat că Google face eforturi susținute pentru a combate dezinformarea, însă ele nu sunt suficiente având în vedere amploarea fenomenului, dar și numărul uriaș de utilizatori pe care îl însumează produsele companiei.

”Cel mai important element: avem nevoie să lucrăm împreună, cel mai important este să învățăm din exemple și cum să-i învățăm pe ceilalți, sunt 7 milioane de europeni care au parcurs cursurile noastre de media literacy și digital literacy, ne ducem mult și către zona rurală, efortul nostru este pentru a îmbunătăți constant produsele. Acum 25 de ani, undeva la 4% din populația planetei avea acces la internet, dar acum vorbim de 70%. Și vă mai dau o cifră: în fiecare oră se încarcă pe Youtube 90 de ani de televiziune”, a spus Elisabeta Moraru.

Potrivit Business Magazin, care o include în top, Elisabeta Moraru s-a alăturat companiei Google în urmă cu peste un deceniu, pe poziţia de Industry Head, iar în rolul actual a fost numită în toamna anului 2016. Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, urmând totodată un master în ştiinţele comunicării şi în politică şi management electoral şi un doctorat în sociologie. Înainte de a veni la Google, Elisabeta Moraru a făcut parte din echipa de management de la Microsoft (2007-2011) şi Xerox (2011-2012). Anterior experienţei profesionale în multinaţionale, executivul a ocupat o serie de funcţii în domeniul comunicării în cadrul Universităţii Bucureşti, Institutului Naţional de Administraţie Publică şi Ministerului Afacerilor Interne.

https://www.businessmagazin.ro/business-hi-tech/100-cei-mai-admirati-ceo-din-romania-048-elisabeta-moraru-country-21543566


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Iată dovada: Cenzorul presei românești de pe YouTube este Elisabeta Moraru, din România”

 • O tefelistă, ce altceva!?

 • produs corporatist… amuzanta… o mandra utecista google… nu cred ca i se va acorda statutul de membru de partid… nu face parte din tagma decidentilor ci doar executa.

  hihi…”…au fost pauzate monetizările…”

  monseur scrie, monseur zicem…

 • dar cine credeati ca va cenzureaza mestere, vreunii de pe luna? Tot ai nostrii aici, ca asa se intampla. E la fel cu povestea, ne fura UE si Americanii, nu , ne furam noi caciula singuri ne fura ai nostri se imbogatesc cat pentru 3 generatii.
  Va citesc de ani buni, unul dintre cei mai buni jurnalisti romani din toate timpurile felicitari

 • cenzura este omniprezenta, dl Cristoiu este publicat de activenews, de exemplu, acolo cenzura este draconica.
  acum, ca este cenzurat unul sau altul, sigur ca deranjeaza, mai mult sau mai putin, mai mult in cazul in care suntem cenzurati noi insine, dar ce ne facem cand este cenzurata o institutie precum „amnesty international”? vedeti ce i s-a intamplat dupa ce a semnalat ca ucrainienii folosesc populatia civila ca scuturi umane…

 • Ești o rușine pt.natia romana elisa beta

 • din zecile de comentarii pertinente la aceasta postare in nici 24 ore marea majoritate au fost sterse.
  si aceste mumii expirate plang de cenzura =))

 • Rusine Beti, sa nu crezi ca n-o sa-ti vina randul, candva dar va fi dureros. Stergi fara rusine si fara noima, materiale, despre care habar nu ai de sens. Limba romaneasca e foarte grea pentru tine, cea care scri cu ghearele pisicii pana rupi hartia. Oportunista lui Soros si Basescu nu vei intelege niciodata libertatea de exprimare, doar supunerea ai invatat-o la cursurile pe care sustii ca le-ai urmat. Mi-e sila de asemenea oameni ca tine

 • CINE-I ELISABETA ASTA MANAGERUL GOOGLE ROMÂNIA DE A ÎNCEPUT CU CENZURA PE YOU TUBE? CINE-I DĂ ORDINE ĂSTEIA ELISABETA MORARU SĂ CENZUREZE PE YOU TUBE?!🤔😒

 • Franzela si iaurtul presupun ca sunt inca romanesti. Pentru mine sunt inca un deliciu. Acum inteleg ca Elisabeta nu agreaza traditia asta seculara pe plaiurile Mioritei? Pe Wall Street sau la Mountain View ce se serveste oare pe stomacul gol? Rasfoind printe paginile cartii cenzurate de presa internationala aflu ca acum micul dejun se compune din cancel culture, steagul colorat in multe culori, razboaie proxy, acoperirea soarelui ca este prea cald, saracirea omenirii etc. Sa mananci astea pe stomacul gol nu ca fac indigestie dar cred ca trebuie sa sun la salvare. Ma intreb si e retoric oare Elisabeta ce stomac are? Stiu ca femeile se duc la clinici de întreținere dar nu am auzit ca se pot face inca transplanturi de creier. Adica sa primesti mai mult decat poti tu sa duci. O fi primit ea un chip pe gratis si noi nu stim? O sa ma duc maine la partner la baiatul care le rezolva pe toate sa-l intreb daca poate sa decodeze chipul si in loc de Mountain View sa-i prescriu Elisabetei iaurt Romanesc si franzela Mioritica.

 • Așa este cenzura peste tot in social media ! Și pe FB,a fost pe Twitter,yahoo,Instagram,Reddit și pe alte canale ! Echipele de cenzură sunt infiltrate de tefelisti și useristi care fac politica și propagandă politică pe aceste rețele ! Mai rău și mai perfid decât in iepoca bolșevică și stalinistă .

 • ”Masuriili” 🙄 luate de catre d-na( gradul ) Elisabeta Moraru ( o fi numele real ???/ , o fi cel conspirativ ??? ) nu pot fi comentate ; au fost luate la ORDIN ! Ordinul se executa nu se comenteaza !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *