Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În 2014, partidele de Opoziție se războiau între ele pentru titlul de cît mai antiPSD

Din întîmplare, dar absolut din întîmplare am ajuns cu lectura cărţii Căderea Constantinopolului – ultima citadelă a creştinismului din sud-estul Europei de Constantin Dobrescu şi Ion C. Petrescu, apărută la Editura Premier în 2009, la ziua cînd Mohamed al II-lea a apelat la măgăoaie.

Ziua e 18 mai 1453, ziua ultimului asalt violent înaintea celui final – vineri la aceşti autori, sîmbătă 19 mai 1453, la Tatiana Stavrou, în Căderea Constantinopolului (Va trebui să văd cine are dreptate) şi măgăoaia se numeşte Helipole. E vorba de un turn de asalt, din mai multe etaje, împrumutat din războaiele antichităţii. Construit din bîrne, scînduri şi deplasabil pe roţi, turnul se apropie de ziduri, astfel încît turcii să poată ataca de sus.
Între etaje, o scară în spirală dă posibilitatea asediatorilor să urce şi să coboare.

Grecoaica Tatiana Stavrou, autoarea unei cărţi sub forma unui jurnal al asediului văzut exclusiv dinspre bizantini, aduce amănunte pitoreşti despre acest bloc turn. Unele, din cîte amintesc, le-am întîlnit în Le roman de conquérant, romanul prozatorului turc Nedim Gürsel. Pentru a fi apărat de focul grecesc, Helipole-ul e căptuşit cu piei de bivol, de bou şi de cămilă. De la etaje, asediatorii aruncă în asediați cu tot ce poate omărî sau răni: bolovani, ghiulule de fier, smoală, prăjini, proiectile.

Scările mobile sînt pregătite pentru coborîrea luptătorilor.
În spatele hardughiei, un drum de 700 de metri dă posibilitatea circiulaţiei între tabără şi turn.

Dincolo de imaginea hollywoodiană, reţin avantajele uriaşe ale turcilor asediatori. Turnul e făcut cît ai clipi din ochi. Mohamed are la dispoziţie înspăimîntătoare rezerve materiale şi umane, înt imp ce Împăratul dispune de puţine şi acelea consumabile.

Am putea compara oastea otomană cu coaliţia antihitleristă din cel de-Al Doilea Război Mondial după intrarea Angliei în Război.
În timp ce Germania deţine resurse materiale şi umane limitate, Coaliţia are la dispoziţie aproape întreaga planetă.
Ca şi turcii lui Mohamed, ruşii lui Stalin sînt nu numai într-un număr uriaş, dar şi sortiţi sacrificiului prin Cruzimea Dictatorului.

*

Scriam pe 15 martie 2014: PDL și PMP se bat pentru ca PSD să obțină un scor cît mai bun la europarlamentare!

A început în forță Campania pentru europarlamentare!
Socotind România o țară sănătoasă mintal, te-ai aștepta ca Opoziția să se bată cu Puterea în mitinguri, reality show-uri, dezbateri televizate. Nici vorbă de așa ceva în acest debut de campanie electorală.

Cu un electorat turmentat de pe acum la gîndul sticlelor de ulei date de domn primar și la mirosul răbdărilor prăjite promise de presa PSD-istă, partidul lui Victor Ponta nu-și face probleme în privința scrutinului. Mai ales că prin alungarea PNL de la Guvernare, Ministerul de Interne, zis și MFA (Ministerul Fraudării Alegerilor) a intrat în labele PSD-ului.

În universul Opoziției e însă mare agitație. Două dintre partidele care umblă prin tîrg cu eticheta de anti-PSD au meșterit azi acțiuni de campanie electorală. PDL a organizat un Marș al lui însuși pînă la Guvern. PMP a inițiat un miting împotriva accizei la combustibil. Teoretic, acțiunile sunt împotriva Puterii PSD-iste. Practic, acțiunile sunt împotriva Opoziției! PDL și PMP se bat pentru electoratul anti-PSD. Nu sunt singurele partide care vor să pună mîna pe acest electorat. Mai sunt PNL, Forța Civică, PNȚCD. Electoratul acesta e, totuși, limitat la un anumit număr de alegători. De aceea, deși teoretic, acțiunile de azi sunt împotriva Guvernului, practic, ele sunt acțiuni de cotonogire reciprocă a celor două partide de Opoziție. Fiecare formațiune strigă, pînă la urmă, nu Jos Guvernul! ci Jos PDL! sau Jos PMP!

Hora e abia la început. Să vezi spectacol cînd vor intra în competiție și PNL și Forța Civică! România va vui de mitingurile în care, teoretic, partidele de Opoziție vor striga împotriva Guvernului, pentru ca, în realitate, să strige unul împotriva celuilalt.

În aceste condiții, pentru a dobîndi Președinția, PSD nu va mai trebui să piardă timp și bani cu campania electorală. Vor face o splendidă campanie electorală pentru candidatul PSD chiar partidele de Opoziție! Oricum, pentru europarlamentare, ele au început campania electorală în favoarea PSD.

Alt titlu din 15 martie 2014


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „În 2014, partidele de Opoziție se războiau între ele pentru titlul de cît mai antiPSD”

  • Felicitari pentru energia si calitatea articolelor si emisiunilor realizate in fiecare zi. Sunt un pasionat de istorie, de aceea as vrea sa va propun un cunoscut autor, profesor de limba greaca, un mare istoric militar din USA. Eu si familia mea ne-am mutat in USA in urma cu 25 de ani. In fiecare saptamana va ascult in egala masura cum ascult si la profesorul american Victor Davis Hanson, profesor la Hoover Institute, parte din Hillsdale College, California. El e autorul a mai multor carti de istorie si nu numai. Adressa lui este Victorhanson.com
    Daca timpul va permite sa ascultati sau sa cititi cateva din postarile lui, e la fel de activ ca si d-voastra, in ciuda varstei de 70 de ani.
    Din nou, felicitari si cat mai multe emisiuni si postari! Sper ca engleza nu este un impediment pentru a traduce in romana.
    Catalin Stoica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *