Spania a câștigat Campionatul European de Fotbal, după ce a învins Anglia în Finală cu scorul de 2-1

Invitații cristoiublog.ro – Julia Luca

Filiera Trump în România: politicieni, securiști si oameni de afaceri. Jocul cu americanii „buni”

În timp ce zbaterea cotidiană monopolizează atenția publicului doritor de circ politic, în spatele cortinei de fum și scandal se petrec mișcări strategie importante, ce ar putea avea impact în parcursul țării de după 2020.

Antreul – Pascale, Thiess si Pop, avangarda ideologica

În 27 februarie apare o știre aparent inofensiva: Brad Pascale, directorul de campanie al președintelui Donald Trump va conferenția în data de 21 martie la Academia Română, condusa de Ioan Aurel Pop, cel care s-a făcut remarcat prin discursul sau naționalist. Știrea, tăcută pentru cititorul de rând, face însă vâlvă în redacții: încep să sune telefoanele oamenilor de decizie editorială, iar până la finalul zilei, ”impresarul” Adrian Thiess – artizanul acestui eveniment – are aranjate deja interviuri și știri de promovare în toate televiziunile de știri din România care contează.

Cu alte cuvinte, asocierea strategului american cu unul dintre cei mai legitimi vectori de mesaj naționalist, respectiv academicianul Ioan Aurel Pop, este de natură să ducă la creșterea gradului de vizibilitate a evenimentului în societate, dar și la o absorbție mai mare a mesajelor de către publicul din România.

Cu toate acestea, vizita lui Brad Pascale este doar un eveniment de pregătire pentru adevăratele mișcări ce urmează a fi făcute în spatele cortinei.

Felul principal – Bannon, Moisescu, Diaconu, Dragomir, cavaleria executiva 

Departe de ochii publicului curios, doi jucători aparent minori fac primii pași într-o strategie complexă. Gura târgului politic vehiculează deja de ceva vreme că fostul liberal Vlad Moisescu, cunoscut în unele cercuri ca fiind un apropiat al SIE, a parafat deja cumpărarea mărcii politice ”România Mare”, în momentul de față fiind deja la stadiul de reînființare de organizații în principalele județe. Mai mult decât atât, a fost deja făcută o alianța formala cu partidul lui Bogdan Diaconu – Partidul România Unită. Acesta din urmă a devenit celebru în urma asocierii politice și de petrecere cu Sebastian Ghiță, omul care de altfel, pare a fi liantul întregului scenariu.

Aici intră în scenă un alt american celebru: Steve Bannon – strateg șef al lui Donald Trump și promotor al mesajului naționalist în Europa, artizan al  ”Mișcării” – forță ce își dorește să coaguleze partidele populiste din Europa și să joace în opoziție cu trendul globalist al lui Macron. Cu acest pion important al Americii în harta alegerilor pentru Parlamentul European, aparent s-ar fi întâlnit Vlad Moisescu la Manchester în urmă cu câteva săptămâni pentru a pune bazele unei înțelegeri financiare de consultanță politică, cu scopul consolidării unei mișcări naționaliste în România.

Băiat de familie bună, Vlad Moisescu este fiul lui Sorin Moisescu, fost procurorul general al României (1997 – 1998) apoi președintele Înaltei Curți de Casație si Justiție, pana in 2000 când a decedat. Moisescu-tatăl a fost nepot de frate al fostului Patriarh, Iustin Moisescu. Din 1990 este membru PNL, ajungând treptat să aibă renumele celui mai influent om din partid, în special în timpul guvernării Tăriceanu. De altfel, așa a intrat și în atenția procurorilor DNA: aceștia au fost atenți la legăturile sale cu afacerile subterane care au roit in jurul bogatei  primarii Sector 1. Mai precis investigația a vizat un contract al Primăriei sectorului 1 cu firma Romprest, in valoare de jumătate de miliard de euro,.

Însă cel mai interesant element din biografia fostului liberal Moisescu este legat de calitatea de membru fondator al  „Inițiativa Civică România 3.0” a colonelului SRI în rezervă Daniel Dragomir, aparent un alt vehicul politic care va miza pe cartea naționalismului, sub strategia lui Bannon.

Desertul –  Maior, Ghita  si Ponta  –  statul major al proiectului

Cu toate acestea, potențialul proiect care va fi pus la cale de cei doi strategi americani în România – Bannon și Pascale – are însă un rol de diversiune.
Adevăratul jucător al acestui proiect se spune că ar fi chiar Sebastian Ghiță, omul care mai zilele trecute a scăpat de ultimul mandat de arestare de pe numele său. Sebastian Ghiță este un personaj care nu a fost obișnuit să stea departe de masa de joc unde sunt așezați puternicii zilei. Așadar miza acestuia poate fi construirea unei formule prin intermediul căreia să poată ajunge din nou în poziția de jucător. O construcție cu iz populist – naționalist pare a fi varianta perfectă, mai ales dacă aceasta este centrată pe câțiva oameni care i-au fost parteneri de încredere de-a lungul timpului: Ponta, Bogdan Diaconu și Vlad Moisescu.

De altfel, așa cum am spus, el este liantul tuturor actorilor din acest film: legătura de afaceri și de interese dintre Ghiță și Ponta este una de notorietate, în timp de filmarea cu Ghiță și Diaconu intonând cântece patriotarde este încă pe retina publică.
Iar dacă cineva se întreabă de legătura dintre Vlad Moisescu și Sebastian Ghiță este suficient să ne aducem aminte de stenogramele scurse în presă în anul 2014, în care cei doi vorbeau ca doi vechi amici:

GHIŢĂ SEBASTIAN – Ai văzut că mi-am băgat niţel coada în sectorul 1? Cred că m-ai simţit!
MOISESCU VLAD – Cu ce?
GHIŢĂ SEBASTIAN – Un pic, aşa, cu campania! Şi eu, acolo, un om-doi, o de-aia, o convingere, o door-to-door, o..
MOISESCU VLAD – Aaa, da! Nu e…Foarte bine, ce..!
GHIŢĂ SEBASTIAN – Dar nu exagerat! Că şi voi aţi făcut. Nici să nu fac acolo fără să …(n.n. – nu continuă) Cât vezi scorul? Că, eu am alea de la exit poll-uri şi e 41- 29.(…)”

Daca fostul șef SRI George Maior, actual ambasador al României in SUA,  mai are o legătura cu Ghiță si Ponta si mai ales cu o astfel de mișcare ne vor demonstra evenimentele viitoare. Ceea ce însă știm cu certitudine este ca fostul șef al SRI a fost unul dintre apropiații lui Victor Ponta si Sebastian Ghiță, cu interese majore in politica românească.

Cui prodest?

În plan extern, susținătorii curentului naționalist sunt extrem de interesați de întărirea unei astfel de mișcări și în interiorul României.
Un succes la europarlamentare al partidelor de filon populist -naționalist ar putea duce la consolidarea unui grup de sorginte populist – naționalistă în interiorul Parlamentului European, care să satisfacă nevoia de reprezentare a intereselor lui Trump în inima Europei și de natură să contrabalanseze influența globalist – stângistă a Fundației lui Soros. Și, poate cel mai important lucru este că în acest fel România poate fi atrasă într-o mișcare care să genereze un coridor de separare a țării de interesele Uniunii.

În planul politicii interne, potențialul proiect care va fi pus la cale de cei doi strategi americani în România – Bannon și Pascale – are însă un rol de diversiune:
Beneficiul electoral și de imagine este contabilizat de Victor Ponta pentru ca acesta este liber sa construiască o alternativa electorala curata si moderna pentru PSD, in timp ce Bogdan Diaconu, Moisescu și Dragomir construiesc alternativa naționalista, distrăgând astfel atenția de la asocierea lor cu Ponta, finanțări si  alte tratative pe sub masa.

Însă cel care va beneficia cu adevărat de o întoarcere spectaculoasă la masa negocierilor politice, în cazul în care schema de joc iese, este chiar Sebastian Ghiță.
În plan strategic și de securitate națională, transformarea unei astfel de mișcări într-un eventual partid balama ar putea da un avantaj nebănuit euroscepticismului și, implicit, ar favoriza dezvoltarea unui teren propice pentru propaganda rusească, care ar privi o astfel de evoluție ca pe un avantaj nesperat pentru promovarea propriilor interese.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Invitații cristoiublog.ro – Julia Luca”

 • Doamna Luca,

  dupa ce am parcurs cu atentie articolul d-voastra, ajungand la ultimul paragraf, am ramas stupefiat. Fleosc, trosc!… „propaganda ruseasca”! Toti sunteti cu „propaganda ruseasca” in gura. Ne puteti da cateva sau macar un exemplu de „propaganda ruseasca”? Care este legatura intre articolul d-voastra despre filiera Trump in Ro, cacaciosii (pardon!) nationalistii astia alde Ponta & co si „propaganda rusa”?

 • Un partid suveranist n-ar fi rau . Insa baietii mentionati n-au nici forta mediatica , personalitate si am si mari indoieli de patriotismul lor . Vorba lui cib : toti sint mufati la vreun licurici . Si daca nu sint mufati , urmeaza …

 • Foarte sugestiv desenul. Eu, pe Dragomir nu l-as fi vazut alaturi de Ponta, dar prin interpusul Ghita, poate fi posibila si aceasta apropiere.
  Daca se va adeveri viziunea dv., înseamna ca cineva, acolo sus, chiar nu iubeste deloc România si povestea cu „Gradina Maicii Domnului” este de o stupiditate rara.

 • In Romania nu exista partide nationaliste. Toate partidele sunt pline de babaieti care joaca dupa cum le canta aia mari de afara. Aici se caftesc pentru oarece carnita lasata de occidentali pe oscior. Nu exista in cupola romaneasca nici un patriot. Toti sunt mufati la cate un licurici, mai mare sau mai mic si n-au nici o treaba cu poporul. Asa ca lasati orice speranta!

  • Tot suparat?
   Speranta nu trebuie sa moara niciodata. Fara ea, am fi toti niste depresivi irecuperabili, ne-am suicide în masa si… ce ar putea sa mai urmeze?! Nimic.

 • Sa nu fim naivi. Trump sau Klemm urmaresc in Romania doar interesele americane. Daca interesele lor cer „paradeala la cetateni”, asta se va face in continuare. Ca doar nu isi inchipuie cineva ca ‘ricanii mor de dragul drepturilor omului sau al unei justitii corecte. Teo Peter va spune ceva?

 • Mai încearcă, s-ar putea ca data viitoare să-l găsești pe Klemmu ca șef al rețelei Trump în Romania 😀 Oricum, felicitări, important e că te străduiești 😛

 • Mișto încercarea. Cu niște mici mențiuni. E Parscale și nu Pascale și nu poți să-i iei lu Manafort locul de manager de campanie al lu Trumpaletu dacă vorbim de campania trecută. 😎 În rest n-am înțeles nimic, cum se întîmplă adesea cînd se scrie prea des cu @gura tîrgului zice@. Sincer, faptul că importatorul de moschei Ponta e unul pe care se centrează o „construcție cu iz populist – naționalist” în Romania poate provoca emoții puternice, articolu nu-i recomandat cardiacilor. 😆 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *