Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Iohannis amână alegerile atunci când le pierde, nu când mor românii cu miile

Totul în jurul nostru intră în lockdown. Țară după țară. E o chestiune de timp, probabil, până când întreg continentul european va urma aceeași cale, întrucât este singura variantă de a controla situația. Dacă nu ar fi fost presiunea alegerilor, cu siguranță, și România ar fi fost de mult în stare de urgență. Însă, când e vorba de puterea politică totală, restul nu mai contează. Nici măcar sacrificiul uman. Ceva similar am experimentat și în primăvară, când Klaus Iohannis a insistat cu anticipatele până în marginea prăpastiei. Toată Europa se pregătea de pandemie și de o catastrofă umanitară, noi ne jucam de-a anticipatele. Cu Orban și Cîțu în rolurile principale.

Acum, pentru organizarea alegerilor, pentru obținerea puterii totale, poporul e trimis la groapă precum vita la tăiere. Nu contează că medicii își urlă neputința, că românii mor cu miile, că alte câteva zeci de mii suferă prin spitale sau că sistemul medical e la limita capotării și că, foarte curând, doctorii vor fi forțați la triajul morții, când nu vor mai fi paturi libere. Ne furăm singuri căciula cu tot felul de restricții al căror efect este aproape nul, ba chiar interzicem drepturi fundamentale, exact ca în stare de urgență, doar că ne ferim să îi spunem pe nume, ca nu cumva să periclităm alegerile.

Problema strategilor din jurul Cotrocenilor este că au o părere foarte proastă despre popor. Despre români. Pe care îi consideră proști și ușor de manipulat. Și cum nu au învățat nimic din lecția lui 2016 se îndreaptă acum spre același deznodământ. Pentru că toată campania electorală, debutată acum câteva zile, se va derula în jurul Covid-19. Toate mesajele electorale, agenda publică, comunicarea instituțională, absolut totul nu va putea divaga de la coronavirus, pentru că realitatea va genera subiecte și teme care vor împinge dezbaterile în această direcție. Cu efecte devastatoare pentru actuala guvernare.

Și astfel, în ultima săptămână de campanie, până și întreaga cohortă de generali din jurul lui Iohannis se vor fi prins că lucrurile merg prost. Foarte prost. Și că riscă să repete deznodământul din 2016, când PSD a ajuns la 46% tocmai fiindcă, cu un an înainte de alegeri, au instalat cu forcepsul o guvernare zămislită în eprubetă, fără nicio legătură cu România. Și atunci, când vor primi ultimele sondaje, cu un PNL mult sub ținta de 30%, e limpede că, indiferent de artificiile din finalul campaniei și ingineriile din ziua votului, mortul de la groapă nu se mai întoarce. Mortul fiind PNL.

În noile condiții, domnul Iohannis va fi scos la rampă și va anula alegerile cu doar câteva zile înaintea scrutinului din 6 decembrie. Cu un teatru ieftin în care va mima grija pentru popor și precauția pentru pandemia scăpată de sub control. În realitate, trezirea la realitate va fi generată de posibilitatea pierderii alegerilor în stil mare, nicidecum de catastrofa umanitară spre care ne îndreptăm. Terifiați că vor scăpa guvernarea printre degete, acum când sunt mai aproape ca oricând de puterea absolută, vor fi în stare de orice, de gesturi inexplicabile, indiferent de ridicolul cu care se vor umple. Pentru că niciunul dintre ei nu va putea ingurgita un scor atât de rușinos, în care PSD va fi pe primul loc cu aproape 40%, PNL pe locul doi cu douăzeci și ceva de procente sau chiar pe locul trei foarte aproape de USR, amândouă formațiunile însumând maxim 43-45%, deci imposibilitatea unei majorități clare. Sau poate strategii Cotrocenilor sunt atât de cinici, încât vor lăsa guvernarea în mâinile PSD, fix pentru că vine dezastrul…


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Iohannis amână alegerile atunci când le pierde, nu când mor românii cu miile”

  • Aiurea. Pai si tableta, tableta doarme? Scorul e stabilit de mult. Votul e doar asa de ochii lumii. Ce mare inginerie?

  • Singura variantă de a controla situația? De unde știți? După 9 luni, presupun că „experții” și virusologii și alte categorii de specialiști- microbilogi spre exemplu au studiat virusul și ar avea și alte soluții. Dacă nu au atunci nu sunt experți și specialiști. Cât timp controlezi situația după ce se închide tot timp de o lună? Puteți să dezvoltați subiectul? Cu date corecte și concrete cu procente cu modalități de calcul, pentru că de presupuneri ne-am cam săturat sunt mai bine de 9 luni de când acest virus este analizat iar când trebuie luate măsuri toată Europa face un copy/paste la cele aplicate de „democrația” chineză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *