Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Istoria adevărată nu va fi scrisă niciodată de oameni fără conștiință (Stelian Popescu)

Tînguiala. Apropiindu-mă de sfîrșit cu Publicistica lui Arghezi (va urma partea de scris după reabilitare, sînt tare curios cum se va descurca rebelul cumințit), dau în tableta Mulțumesc…, din Adevărul, 26 ianuarie 1947, peste tînguiala de marcă a lui Arghezi cînd vine vorba de scrisul său: interpretarea aiurea:

„Neplăcerile gazetăriei vin mai cu seamă și de la împrejurarea că nu ești înțeles în ceea ce nu spui, dar și din alternativa mai brută că intenția relei-credințe refuză să priceapă ceea ce ai spus pe măsura ei.”

Încerc să-mi amintesc și alte citate dînd seamă de oroarea lui Arghezi față de interpretarea tendențioasă a scrisului său. Accesarea primului capitol din Istorie Schimbarea față de Arghezi mă conduce către acest citat:

„După ce tableta «Viaţa literară», din 23 februarie 1947 e primită ca o intervenţie politică în chestiunea libertăţii presei, scriitorul se va arăta indignat în «Răscrucea» (Adevărul, 19 martie 1947): «Cineva, cu care vorbeam deunăzi despre dezgustul de a scrie în zadar, pentru a fi tradus numai anapoda şi de-a îndărătelea, îmi spunea că scrisul meu are defectele calităţilor lui şi că nu se prezintă stabil, pe o singură latură, cum ar fi un Buletin de Stare Civilă, cu data, cu locul, cu părinţii, cu martorii şi cu primarul. Obligatoriu opac, el suferă de transparenţe»”.

La această tabletă n-am ajuns încă acum, cînd citesc publicistica de dragul cititului.

*

Lămurire. Stelian Popescu e un Istoric al clipei. De aceea, viziunea sa asupra Istoricului din tableta O lămurire, Universul, 10 septembrie 1940, dedicată evenimentelor dramatice străbătute de România din ultimul timp, e de fapt o viziune asupra gazetarului care scrie despre Istoria în desfășurare, despre Clipa trecătoare:

„Istoria se scrie de oameni cu mintea limpede, cu sufletul curat, după realitatea faptelor petrecute. Istoria adevărată nu va fi scrisă niciodată de oameni fără conștiință, de oameni care pentru un blid de linte își schimbă părerile la bătaia oricărei adieri de vînt, de oameni care fără pic de remușcare pot face, la orice moment, din alb negru și din negru alb, de oameni care, profitînd de circumstanțe nenorocite, le speculează pentru a-și polei o existență mediocră, de oameni pentru care vorbăria a fost un talisman în viață și o trambulină de intimidare pentru slăbiciunile politicienilor ajunși în posturi de răspundere grație unor împrejurări nenorocite.

Istoricii adevărați sînt martori ai faptelor văzute cu ochii lor, prinse de mintea lor nealterată și de judecata lor neinfluențată cu nimic, spre a fi redate, ca să servească de călăuză în viață. Nu cantitatea nimicurilor sau fleacurilor adunate în pagini fără sfîrșit face pe istoric, ci adevărul cuprins în ele, ca să fie mărturie a faptelor petrecute într-o anumită vreme și de care oamenii vor trebui să se ferească în viitor – ca de ciumă.
Cu aceste explicațiuni am încheiat un capitol al zbuciumatei vieți publice românești. Rog pe Dumnezeu să ne ferească de a mai vedea timpuri de așa pomină”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Istoria adevărată nu va fi scrisă niciodată de oameni fără conștiință (Stelian Popescu)”

  • Istoria Viitorului nu e ceva nou:))
    ea e …de cind e Lumea:)

    noutatea, daca ar exista, ar fi ca noi, cei de pe Vremurile astea, …refuzam s o vedem:)))
    nici cind ni se arunca n fata n o vedem, …la limita:))

    gata, neniculeee. gata!
    spuneti ‘Gata!’, …daca asta va doriti:)), si ‘puneti pe masa’ Istoria Viitorului, ‘cealalta Aripa a Istoriei’
    nu de alta, dar …cum sa pricepi ceva, cum …sa zbori doar cu o aripa?!

    oricum ‘in Lumea Mare se zboara cu ambele Aripi!,…nu e vreun dubiu!, …daca faceti si voi asta ar fi …de bun-simt:))) :)))))

    io va cred ca e putin …dificil…de pus pe tapet faptul ca Istoria are doua Aripi, ….ca daca faci asta tendinta va fi sa fiti declarat …putintel dus cu pluta. insa …daca asa e, aia e!:)))
    daca Istoria are doua Aripi, una fiind Istoria Trecutului, iar cealalta fiind Istoria Viitrului, ….aia E! :))))

    • Maestre, va place Istoria Trecutului, munca de detectiv pe acest taram?
      aaa, pai nici nu se compara cu detectivistica proprie Istoriei Viitorului:)))

      Istoria Viitorului e …urmatorul Nivel al Istoriei:)))
      adica …exista ceva superior Istoriei Trecutului, se numeste Istoria Viitorului ( care e SI despre Istoria Trecutului 🙂 )

  • Istoria adevărată nu va fi scrisă niciodată de oameni fără conștiință

    pai ce, oamenii fara constiinta nu scriu in Istoria Viitorului? :))
    cum sa n o scrie?!
    fac asta scrijelindu si in Istoria Viitorului propriile dorinte 🙂
    Istoria Viitorului are brate plenar largi:)), imbratiseaza …orice scriitura, indiferent care e treaba cu constiinta celui care ‘scrie’

    aceasta Istorie, a Viitorului, e fix cea care defineste Prezentul, la Soroc, ‘sorocul’ fiind dat de momentul in care dorintele scrise in Istoria Viitorului inca de cind omul si a manifestat prima dorinta, se implinesc. ( in Creatie orice dorinta se implineste, mai devreme sau poate chiar la sfirsitul veacurilor, chiar daca ea se aduna cu altele de acelasi tip, sau se scade dintr alta de acelasi soi )
    Realitatea, asa cum se manifesta ea, poarta in sine Istori Trecutului, aia de care s-a ingrijit Adevarul pentru a fi scrisa Drept:) …
    deci varianta absoluta a istoriei ….debitata de unul sau de alta e …chiar el, chiar ea:))))))
    felul in care el sau ea ‘vede’ devine motiv absolut de ‘corectie’, insa el,felul, asa cum se manifesta!, e o exprimare absoluta

    Istoria …sintem noi 🙂
    noi, nenica.
    noi! sintem Istoria Trecutului, in fiecare dintre noi se regaseste toaaaaaaata Istoria …pina la Adam:)), de firul asta sintem conectati toti:)
    noi! sintem si Istoria Viitorului, pentru ca …din ea ne nastem si pe ea o tot rescriem, cu fiecare inspiratie pe care o avem 🙂

    Realitatea e o …dare la Pace intre Istoria Trecutului si Istoria Viitorului
    de fapt asta e Motorasul Creatiei:))
    doresti …si te ndrepti catre implinirea dorintei. apoi iar doresti si …iar! te indrepti catre implinirea …noii dorinte:)), acest ‘te indrepti’ devenind chiar ‘defintiia miscarii’
    daca omul n ar mai avea dorinte ‘miscarea’ s ar opri, moment in care cele care s-ar ‘misca’ ar fi fix …ce a fost pus in Om la Facerea Omului, adica …Instinctele.
    deci exista dorinte-actiuni si dorinte-nonactiuni. dorintele-nonactiuni, care se regasesc in Instincte, sint povestea Nemiscarii, caz in care te misti, insa o faci in mod absolut dorintele-nonactiuni sint ‘drepturile naturale’, abia astea fiind drepturi absolute …pe motiv ca se manifesta in armonie cu toaaate ‘drepturile naturale’, cu Instinctele ‘scrijelite’ inca din nascare in celelalte vietuitoare ale Creatiei

    • noi, pe vremurile astea, nu prea mai dam multe parale pe Instincte. or le consideram insuficiente, ori le consideram bolnavicioase, le consideram …de te si miri in ce feluri facem asta.
      totusi!, Omul a fost Facut in chip Desavarsit, asa ca …nimic nu ti lipseste, nimic nu ti prisoseste …in Definitie.
      insa atunci cind Instinctele sint vazute ca insuficiente, ( manifestarea Instinctuala e o expresie Pura a Inteligentei ) cea care devine insuficienta e chiar Definitia Omului,…pe care simti nevoia s o schimbi:)), adaugindu i …barim un varf de ac:)) ( transumanismul cu asta se preocupa )
      insa fix ‘adaugarea’ asta te scoate din Definitia Absoluta

      Dumnezeu nu ti cere o Actiune. Cum sa ti ceara asta?!, cind Actiunea e fix despre ‘lipsa Iubirii’?!
      Dumnezeu iti cere …sa ramai cum te a facut, abia asa ramanand Desavarsit, pentru ca Desavarsit te a facut.

      totusi, nimic nu va fi mai greu, in curind, pe planeta asta, decit sa ramai …om. de ce? pai se va ‘inventa’ omul nemuritor, care e ‘un om imbunatatit’ ( ‘omul imbunatatit’ suna ca ‘Desavarsirea imbunatatita’ pe motiv ca i lipsea ceva:)) )

    • e …uimitor cum oamenii insista sa vorbeasac despre Istorie vorbind exclusiv despreo Aripa a ei, Istoria Trecutului.
      da ce aveti, nenica, cu Istoria Viitorului, pe care omul o scrie ntr una, de cind ..exista?! :))
      pasta de ce n o vedeti?!

      fiecare om scrijeleste in Istoria Viitorului, cu propriile dorinte, …Viitorul, adica viitorul Prezent:))
      cum de scotociti cu atata talent prin ‘gunoaie’, insa de ‘bunataturile’ care se afla in Istoria Viitorului nu va atingeti, mai degraba?!:))

      primul pas pe care, din ce se vede,se cade sa l faceti e sa constientizati ca exista si Istoria Viitorului, scrisa cu dorintele oamenilor, si ca ea devine Izvorul din care se va naste Prezentul,
      de unde rezulta ca Prezentul nu e asa de …necunoscut pe cit pare:)), pentru ca el e fix, dar fix un efect al dorintelor oamenilor.

      unii deja stiu asta, ei sint antiinteleptii
      unii au stiu asta inca de la Inceput, iar ei sint Inteleptii

      si unii, insa si ceilalti, Gradinaresc Dorinte
      unii le Gradinaresc in Armonie cu Natura, ei sint Inteleptii,
      ailalti le gradinaresc in Armonie cu Antinatura, ei fiind Antiinteleptii

      asa ca ….dupa cum …vedeti:)) se insista pe aruncarea la cosul de gunoi a dorintelor armonizate cu Natura si pe ‘infierea’ unor dorinte care …mai degraba n au nicio treaba cu natura:))

      deci iata ca, cu toate ca in lumea mare tendinta e sa nu se vorbeasca despre Istoria Viitorului, exista unii care stiu prea bine care e treaba cu aceasta Aripa a Istoriei.
      ‘punind dorintele oamenilor sub control’ ei …’scriu’ indirect Istoria Viitorului dupa cum ‘doresc’ . atunci cind Istoria Viitrului devine …Prezent, pe motiv ca dorintele scrise in Istoria Viitorului …se implinesc, Prezentul devine un Efect, Implacabil, in care tu, oricare ai fi tu!, …cazi ca ntr o capcana:)) :)))))

      ‘lupta’, la nivel mondial, acum, se poarta ‘pe Viitor’. se poarta …’in Viitor’
      ai zice ca e sf povestea:)), insa e clara-cristal si deloc sf
      ‘razboiul’ pe planeta se poarta, adica e in plina desfasurare, si el e Plenar!, pe taramul numit Istoria Viitoruui.
      deci …doar inchipuiti va cam despre ce e vorba pe planeta, pe Vremurile astea, Irepetabile, daca cei mai multi ‘istorici’ …de cel mai inalt nivel!:)), ….habar n au ca exista ceva mai nainte de ‘Istoria Trecutului, iar ea se numeste Istoria Viitorului ( pentru ca exista ceva mai nainte de Pamant, iar el e Cerul :)) )
      Istoria Trecutului e ‘Pamantul’, Istoria Viitorului e ‘Cerul’
      abia punindu l pe SI intre cele doua Istorii …incepi sa pricepi Povestea Creatiei, ‘masura Vremurilor’

      Lumea Mare, pas cu pas, toti de melc, pe motiv ca ‘cineva’ a pus haturi dorintelor oamenilor, se indreapta catre Artificializare.
      tot ce se mai poate face e …sa ramai la Brat cu Natura neavand nimic impotriva Artificializarii dupa dorinta, exclusiv dupa dorinta ( ‘dupa dorinta’ fiind sigurul Septar posibil, insa …unu nu cirteste in Creatie daca l decartezi! )

  • istoria, indiferent cum e scrisa, va fi intotdeauna titrata prin prisma ochilor cititorului.
    Argezi stie! :)))

    a vorbit el, Hristos, limpede,…si tot a fost inteles intr o multitudine oficiala de feluri, despre istorici ce sa mai vorbesti ?!:))

    si ‘in direct’ de ai scrie istoria, ’89 e un exemplu, ea oricum va fi inteleasa in cel putin doua feluri ( unii se jura ca in ’89 a fost revolutie, insa si ceilalti se jura, atita tot ca ei se jura …ca n a fost:)) )

    • Adevarul, cel viu:)), fix cu asta se ocupa, in Creatie, cu scrisul in stil drept al Istoriei, si a Istoriei Trecutului, insa si a Istoriei Viitorului,
      asa ca ‘grija’ asta e ‘bifata’, …nicio grija!, Istoria e scrisa in forma pura.

      ca mai sint si altii care scriu si citesc istoria …asta face parte din ‘procedura’, tot corectindu se de a lungul anotimpurilor si ei vor ajunge la un moment dat sa se suprapuna peste Adevar, nemaiavand nimic impotriva lui Ouroboros

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *