Klaus Iohannis – Cetețeanul Turmentat al politicii noastre externe

Conferința de presă ținută de Klaus Iohannis miercuri, 29 iulie 2020, cu o zi înainte de susținerea Scheciului anti-PSD, s-a desfășurat la capitolul Întrebări în hotarele obișnuite ale unor astfel de evenimente, la care redacțiile trimit la întîmplare, pe cine întîlnește șeful în drum spre mașina din parcare. Simpla privire aruncată asupra întrebărilor ne dezvăluie mecanismul aducerii din redacție, în gură, în poșetă, sau chiar în sîni, ca pe vremea lui Nică a lui Ștefan a Petrei, a întrebărilor întocmite în redacție după poziția față de președinte. Unele dulci, scrise cu deștu muiat în miere, altele acre, scoase atunci parcă din oțet. Au fost și întrebări firești, dictate de Teroriștii din iulie 2020, virușii, care trag din toate pozițiile în fața românului apărată de pavăza măștii, mai ceva ca fața cavalerului apărată de vizeta împotriva lăncii adversarului de la turniruri. La toate conferințele de presă, întrebările de politică externă lipsesc, și nu în mod ciudat: românii sînt total dezinteresați de marile întîmplări ale lumii de azi, din simplul motiv că acestea au loc dincolo de gardul ogrăzii sale naționale. De data asta a fost o întrebare de politică externă. Și una atît de specială, presupunînd cititori de New York Times și nu de ziar moldo-valah, de unde s-a recomandat a fi venit întrebătoarea:

Loredana Diacu, publicația Epoch Times: Domnule Președinte, recent, secretarul de stat Mike Pompeo a invitat țările democratice ale lumii la constituirea unei coaliții internaționale pentru a contracara, amenințarea reprezentată de regimul comunist de la Beijing, printre argumentele invocate fiind și modul inacceptabil «în care regimul de la Beijing a gestionat pandemia». În calitate de reprezentant al statului român în relațiile internaționale, cum vedeți alăturarea României la o astfel de coaliție și dacă v-aţi propus sau urmează să inițiați discuții cu partenerii noștri strategici pe acest subiect? Mulțumesc!”

De ce spun că e o întrebare ciudată?
Dacă s-ar fi referit la dislocarea militarilor americani din Germania în România ar mai fi fost de înțeles punerea ei. Pandemia a făcut ravagii și în bugetul fetelor de pe Șoseaua de centură. O mișcare strategică precum dislocarea în România a mii de soldați americani ar fi pentru Fetele de pe Șoseaua de centură o veste mai interesantă decît pentru români venirea cu trenul blindat a celor 80 de miliarde de euro care nici măcar pe hîrtie nu mai există. Dar să se refere la un eveniment trecut neobservat pe teritoriul nostru național, cunoscut doar externiștilor, și aceia specializați în regimul Trump, cum altfel decît ciudat s-o numești.

Știrea din care a înflorit întrebarea a fost publicată de mai multe site-uri în 21 iulie 2020, evident nu altfel decît prin copierea unei depeșe de pe Agerpres. Citez fragmentar din textul publicat de Agerpres în 21 iulie 2020 sub titlul: Mike Pompeo invită, la Londra, la formarea unei colaliții antichineze:

„Aflat în vizită la Londra, secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat marţi comunitatea internaţională la construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara «ameninţarea» reprezentată – potrivit lui – de China, acuzînd Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru a-şi promova propriile interese, informează Reuters. (…)

«Sperăm să putem construi o coaliţie care înţelege această ameninţare şi se va strădui colectiv să convingă Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să aibă acest gen de comportament», a declarat Mike Pompeo în faţa presei, avîndu-l alături pe ministrul britanic de externe Dominic Raab.”

Răspunsul lui Klaus Iohannis a fost acesta:

Klaus Iohannis: Este evident că balanța geopolitică de putere se schimbă, cum se schimbă și balanța geopolitică economică. Aceste lucruri ne afectează și pe noi, poate nu așa direct ca pe alţii, dar toată lumea este afectată de schimbările în balanța puterii globale. În consecință, am luat act de această declarație, vom face propria evaluare și diplomația română vă asigur că are capacitatea să analizeze și să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.”

Despre acest moment al Conferinței de presă am vorbit cu Adrian Severin la cristoiutv. De reamintit că Adrian Severin e unul dintre cei buni specialiști ai noștri în politică externă. Nu numai prin competența în domeniu, dar și prin poziția sa proRomânia în judecarea Lumii de azi, spre deosebire de mulți așa-ziși externiști de la noi, care exprimă poziții de agenți de influență ai Marilor Puteri. Redau discuția cu Adrian Severin:

Spuneți despre ce e vorba, că poate unii telespectatori nu s-au uitat. La ce se referea întrebarea?

Întrebarea, da spun și întrebarea pentru cei care nu știu despre ce e vorba. Deci secretarul de stat american, domnul Pompeo a făcut un apel public vibrant, aș spune eu, pentru realizarea unei coaliții mondiale împotriva Chinei, acuzată că a răspîndit virusul. Nu mai contează ce a făcut China, tot felul de lucruri și America vrea acum o coaliție mondială «coaliție» cum a fost atunci cînd au intrat în Irak. Vedeți că nu mai fac apel la NATO, ei fac apel la coaliții.

Bună observație.

Pe obiect care se creează, ce vă spuneam înainte. Nu mai e acum chiar așa atașată America de NATO. Bun și a fost întrebat astăzi domnul Iohannis ce părere are, ce răspuns va da că suntem parteneri strategici. Gata, ne aliniem. Țineți minte că România cînd a fost vorba de Iran, de Irak, alături de Insulele Palau și alți jucători mari din lume, și-au declarat solidaritatea cu acțiunea americană. De data aceasta domnul Iohannis a răspuns cum spuneam, aproape filozofic, a spus: «În lume sînt schimbări în raportul de forță, structura geopoliticii este în schimbare, prin urmare noi vom analiza aceste mișcări de…»

Da, a zis că lumea se schimbă.

Și în funcție de schimbările din lume ne vom repoziționa și noi. Dați-mi voie, bravo dacă vorbim de formula pas cu pas cred că astăzi domnul președinte Klaus Iohannis a făcut un pas nu lipsit de importanță către o atitudine mai prudentă în discurs și mai rezonabilă spunînd domnule lumea se schimbă și alianțele noastre trebuie să se schimbe și modul…

Da, nu m-am gîndit la asta, așa este.

Dacă am comenta acest discurs pe partea aceasta geopolitică este un mesaj, nu știu cît de sincer, dar în orice caz foarte interesant. Sau nu știu cît de liber este domnul Iohannis să schimbe alianțele, dar în orice caz, foarte interesant. Poate fi și-o idee germană, atenție. ”

Din cîte de vede, Adrian Severin a abordat poziția lui Klaus Iohannis de pe platforma unui fost ministru de externe și a unui politician interesat ca România să aibă și ea o poziție cît de cît independentă față de Puterile care se ciocnesc pe o planetă într-o schimbare de alianțe incredibilă. Această nevoie de a vedea o politică externă demnă de trecutul de aur al diplomației românești l-a făcut pe Adrian Severin să-și ia dorințele drept realitate. Eu nu cred că răspunsul lui Klaus Iohannis mărturisește o încercare de a readuce politica noastră externă la pozițiile de joc între marile puteri beligerante. Klaus Iohannis a răspuns invocînd schimbările de pe plan internațional pentru a evita un răspuns precis, angajant. Politica noastră externă va continua să stea sub semnul blestematei politici în general a lui Klaus Iohannis din cei șase ani de mandat. Politica de a nu face nimic în stare să-i dea bătăi de cap lui Klaus Iohannis. Ca și în politica internă, Klaus Iohannis a adoptat în politica externă prestația Cetățeanului Turmentat din Caragiale. Cetățeanul Turmentat se dă de ceasul morții să-i i se spună pe cine să voteze. A vota altfel ar însemna bătăi de cap pentru Cetățeanul Turmentat. Așa și Klaus Iohannis. În politica externă el nu va acționa niciodată altfel decît după cum i se spune să acționeze. Ca să n-aibă bătăi de cap.

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis – Cetețeanul Turmentat al politicii noastre externe”

📹 Videoblitz 📹
Loading
Invitații cristoiublog