Klaus Iohannis recunoaște fără să-și dea seama: Guvernul a trimis Parlamentului o lege proastă!

Ca de obicei după un eveniment mai important, marți, 14 iulie 2020, la ora 14 și ceva, am intervenit în direct pe cristoiuTv pentru a-mi spune părerea despre Declarația de presă citită de Klaus Iohannis de pe prompter, de la Cotroceni.

Slavă Domnului, Klaus Iohannis și-a revenit!
Așa mi-am început comentariul în direct.

Săptămîna trecută, două zile la rînd, într-o succesiune de rafală, Klaus Iohannis a ținut două declarații de presă care m-au descumpănit nu numai pe mine, dar și pe toți cei care au urmărit cei șase ani de mandat de pînă acum cu necesarul ochi critic, definitoriu pentru inteligențele independente.

Timp de șase ani, Klaus Iohannis și-a redus viața și activitatea la ipostaza de gurist electoral al unui singur partid, PNL. Adversarul politic al PNL – PSD – a fost ținta unor atacuri de o violență devenită, prin repetiție și prin clișee, monotonă pînă la exasperare. Postura de trol al PNL, care ține cuvîntări de la Cotroceni, în loc să posteze contracost înjurături la comandă, s-a menținut și după trecerea PSD în Opoziție. Lupta împotriva PSD mai avea cît de cît justificare pînă în 2019:
PNL se afla în Opoziție și nu oarecum, ci strivit de majoritatea PSD, PNL trebuia ajutat să fie și pentru că democrația cere o scenă cît de cît echilibrată.

Continuarea campaniei împotriva PSD și nu numai prin vorbe dar și prin fapte cum ar fi de exemplu, asmuțirea Sistemului de Forță împotriva PSD și după parvenirea PNL la putere, nu avea nici o justificare.
O explicație avea.

Klaus Iohannis e ca un arzător de gaz programat să nu consume. Ca și acesta arde cu flacără mică. Nimic nu-l scoate din minți pe Klaus Iohannis decît nevoia de a se osteni cît de cît, de a ieși din tabieturile cotidiene pentru a-și bate capul cu ceva. Așa se explică pustiul celor șase ani de mandat, realități unice în postdecembrism și evident al celor deja două mandate . Spun deja două mandate, pentru că 2020 era ultimul an în care Klaus Iohannis mai putea face ceva ca președinte. De la anul e un muribund la căpătîiul căruia s-a încins bătălia pentru cine va fi președinte din 2024. O bătălie nu numai între grupările politice din partea Dreaptă ci și între Servicii.

Cele două discursuri de săptămîna trecută au fost comentate de mine pe cristoiublog.ro ca semnul unei schimbări majore de paradigmă. După șase ani de partizanat împins pînă la chibițăreală, Klaus Iohannis se ridica deasupra partidelor, cerînd o acțiune comună a tuturor partidelor în rezolvarea Crizei sanitare.

Marți, 14 iulie 2020, Klaus Iohannis s-a întors brusc la postura care l-a definit în cei șase ani inutili de mandat. Dacă săptămîna trecută s-a afirmat ca președintele tuturor românilor, acum el a revenit, ca o drezină repusă pe șine, la partizanatul grețos. Pe de o parte a apărat Guvernul mai harnic decît o face Raluca Turcan, pe de alta, a atacat PSD.

Nu încape vorbă că Guvernul a trimis Parlamentului, cerînd trecerea prin procedura de urgență, un Proiect de lege întocmit parcă la beție.
Pînă și un candidat la admiterea la Drept la o universitate particulară făcea un Proiect mai bun din punct de vedere juridic.

Se spune că Proiectul a fost făcut de Raed Arafat. După cum arată textul sînt sigur că l-a făcut Raed Arafat. Un ageamiu într-ale Dreptului și pe deasupra ocupat cît e ziulica de mare să se plimbe pe la televiziunile de știri. În România există un minister care se numește al Justiției. Are și un ministru, Cătălin Predoiu. Are și o armată de juriști, care de care mai bine plătit. Înainte de a fi trimis la Parlament, Proiectul a fost văzut la Ministerul Justiției? Nu de ministru, că el nu se coboară la așa ceva, nu de vreun secretar de stat, dar măcar de jandarmul de la intrarea în sediu?

Revenit la postura de agent electoral al Guvernului, Klaus Iohannis a susținut următoarele:

„PSD reclamă că această lege nu este bine făcută. Păi, rațiunea unei dezbateri parlamentare este tocmai de a găsi cea mai bună formă de lege”.

Cum adică?
Rațiunea unei dezbateri parlamentare nu e să facă dintr-un proiect aberant din punct de vedere juridic o lege bună.
Dacă ar fi așa, nu văd de ce ar mai fi nevoie de un Proiect de lege întocmit de Guvern sub controlul Ministerului Justiției.
Se poate trimite Parlamentului o foaie albă, urmînd ca Parlamentul, în procedura de urgență, să scrie un text.

Dincolo de această năzbîtie, rămîne recunoașterea de către Klaus Iohannis a unui adevăr.
Evident, fără să-și dea seama de asta:
Guvernul a trimis Parlamentului o lege proastă.


Clarificare

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe blog, precum și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

52 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis recunoaște fără să-și dea seama: Guvernul a trimis Parlamentului o lege proastă!”

Invitații cristoiuTv | Adriana Vitan Balint | Nu-l votați pe Basescu!
Invitații cristoiublog
Gândurile lui Cristoiu (Mediafax): Clanurile interlope nu mai sunt de furat rufe sau găini. Poliția trebuie să treacă printr-un cutremur