Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

La un an din noul mandat, Klaus Iohannis n-a putut prezenta drept bilanț al activității ca președinte nici măcar Gaura de la covrig

Marți, 24 noiembrie 2020, s-a împlinit un an de la cîștigarea celui de-al doilea mandat de către Klaus Iohannis. A trecut deja, iată, un an din cei cinci repartizați celui de-al doilea mandat. Te-ai fi așteptat ca marți, 24 noiembrie 2020, în prim planul agendei publice să se afle dezbaterea acestui prim an din al doilea mandat al lui Klaus Iohannis. Ce și-a propus pentru România în timpul campaniei din 2019 și ce-a realizat pînă acum din ce și-a propus. Cum a reușit s-o învingă la scor pe Viorica Dăncilă. Cît de mult s-a afirmat România pe plan european în această perioadă.

N-a fost nici o dezbatere.
Și nu pentru că presa nu și-ar fi amintit de aniversarea unui an din cel de-al doilea mandat și a șase ani din cele două mandate. Și-a amintit, nu numai cea independentă, dar chiar și cea miluită de Guvernul Orban. Și amintit dar n-a dezbătut. Pentru că și-a dat seama că n-are ce să dezbată. Poți dezbate, inclusiv controversat, ceva care s-a făcut. Bun sau rău. Nu poți dezbate nimicul. Gaura de la covrig, un nimic înconjurat de un inel de pîine nu poate fi mîncată. Cum să mănînci Golul? Pe 16 octombrie 2019, candidatul Klaus Iohannis și-a lansat, în gălăgia de meterhanea, Programul intitulat „Împreună pentru România normală”.

Obiectivele asumate de candidat pentru următorii cinci ani de mandat se întindeau pe 88 de pagini. Cele mai multe obiective sînt bla-blauri electorale. Cuvinte mari, ce sună din coadă, vorba poetului, precum „România puternică în Europa și în lume”, „țara în care cei plecați se pot întoarce cu încredere că sînt respectați și încurajați”, „Statul se află în slujba cetățeanului”, „Mobilizarea întregului potnețial al forței de muncă din România”, „România prosperă înseamnă dezvoltarea economică sănătoasă și durabilă”, „Într-o Românie modernă și europeană cetățenii sînt tratați cu respect și demnitate, problemele le sînt rezolvate rapid și eficient”, etc., etc.

Cu chiu, cu vai am găsit în cele 88 de pagini un obiectiv precis, lesne de verificat în realizarea sa:

„Avem urgentă nevoie de refacerea credibilității autorităților publice, de o evaluare serioasă care să reprezinte baza modernizării Statului român și reașezarea pe fundamente corecte, a administrației publice.
Un audit al situației actuale a instituțiilor nefuncționale ale statului este primul pas către îndeplinirea acestor obiective așteptate de români.”

Pe 16 octombrie 2019 cînd s-a lansat Programul, Guvernul Dăncilă căzuse la Moțiunea de cenzură. Era limpede, la șase zile de la căderea Guvernului PSD, că la putere va veni un Guvern PNL. Klaus Iohannis va avea în fine un Guvernul Meu. Chiar dacă ar fi fost mai departe Guvernul PSD, pînă la alegerile parlamentare din decembrie 2020, Programul din 16 octombrie 2020 era Programul unui Președinte în sine, fără nici o legătură cu Guvernarea. Prin Constituția din 1991 România e o Republică semiprezidențială. Puterile președintelui sînt astfel gîndite încît acesta să-și poată indeplini programul indiferent de ce forță politică guvernează, de ce forță politică are majoritatea în Parlament. Prin Constituție președinte are la dispoziție instrumente care-i aparțin doar lui pentru a-și concretiza Programul de candidat la prezidențiale, fără a depinde într-un fel de culoarea politică a Guvernului. Pe 4 noiembrie 2019, prin investirea Guvernului Orban, Klaus Iohannis are la dispoziție Guvernul Meu. Un Guvern condus de un premier, Ludovic Orban care n-are nici o sclipire de independență. Un premier slugarnic, acționînd ca un valet vesel al președintelui. Nici premierul Franței, țară Republică Prezidențială nu e atît de supus președintelui Macron cum a fost supus, între noiembrie 2019 și noiembrie 2020, Ludovic Orban lui Klaus Iohannis.

A trecut un an din cei cinci de-a lungul cărora Klaus Iohannis va trebui să-și concretizeze Programul prezidențial.
Un an în care ar trebui să se vadă ceva, un început măcar, un amănunt din concretizarea Programului. În serialul turcesc Soliman Magnificul cînd pe Roxelana o apucă durerile facerii, moașa îi desface picioarele și punînd un cearceaf peste ele și peste ea se uită înăuntru. Vine! strigă ea la apariția boțului de carne. Măcar atît să fi putut spune și noi despre aplicarea Programului Împreună pentru România normală: se vede deja ceva din el! Ar fi fost de așteptat asta și dacă la Victoria s-ar fi aflat un Guvern PSD. Ba chiar și dacă s-ar fi aflat un Guvern PNL condus de altcineva decît portarul de hotel prezidențial Ludovic Orban. A realizat ceva Klaus Iohannis în anul care a trecut din al doilea mandat?
N-a rezolvat nimic.
Și n-o spunem noi.
O spune el.

Marți, 24 noiembrie 2020, la Bilanțul unui an de nou mandat, Klaus Iohannis n-a putut menționa nici o realizare. Nici măcar una ținînd de trasul apei la WC-urile de la Cotroceni.
În absența acestui bilanț, Klaus Iohannis s-a referit la următorii patru ani de mandat:

„Sunt convins că, peste patru ani de acum înainte, vom vedea noua față a României demne, prospere și democratice.”

La anul pe vremea asta, va ține un discurs la împlinirea a doi ani din noul mandat și ne va vorbi despre cei trei ani care i-au mai rămas din mandat. Cei trei ani în care, în fine, va realiza ceva din Programul din 2019.

N-a realizat nimic din Proiectul România normală în anul în care a trecut de la cîștigarea unui nou mandate. Va realiza însă în următorii patru ani. Pentru că, prin alegerile din 6 decembrie 2020, el va avea în fine pe lîngă Guvernul Meu, Presa Mea, Serviciile Mele Secrete, Procuratura Mea, și Parlamentul Meu:

„Sînt în continuare, sută la sută implicat pentru ca proiectul cu care am fost ales, România normală, să prindă contur. Vă asigur că voi lucra alături de viitorul Guvern pe care-l văd constituit în jurul PNL, pentru a transforma această viziune în realitate”.

Ce spunea Arhimede

„Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pămîntul din loc”.

Ce spune Klaus Iohannis acum la împlinirea unui an din noul mandat?

„Dați-mi un Parlament și voi face, în fine, din Proiectul România normală realitate”.

Lui Arhimede nu i s-a oferit un punct de sprijin.
Pămîntul a rămas la locul lui.

Lui Klaus Iohannis i se va oferi un Parlament.
Proiectul cu care a cîștigat al doilea mandat, va rămîne la locul lui:
În sertar.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „La un an din noul mandat, Klaus Iohannis n-a putut prezenta drept bilanț al activității ca președinte nici măcar Gaura de la covrig”

  • KWJ – un discurs fascist!
    Nu are rost sa ne mai consternam, oripilam, ingrijoram, etc.
    Sa faca asta aia din sri, care l au cocotat acolo sus in capul statului roman.
    Noi, astia care mai vrem stat unitar, natiune, autodeterminare, identitate nationala, trebuie sa i punem din acest moment, in fata aceasta eticheta: FASCIST!
    Din cate cunoastem, aceasta este o optiune condamnata de legile internationale.

  • Ciudat discurs, mai agresiv ca de obicei. Pe de o parte dadea in PeSeDe, pa de alta arata cat de viteaz si competent e el si Guvernul LUI, iar pe a treia ca trebuie NEAPARAT sa iesim la vot si sa votam PNL. De ce?
    Baietii cu tableta sunt in greva? Sau au dezertat de-a dreptul?
    Clar ca stie ceva foarte nashpa.

  • „La un an din noul mandat, Klaus Iohannis n-a putut prezenta drept bilanț al activității ca președinte nici măcar Gaura de la covrig”

    Discutie la o covrigarie :
    -Cat costa covrigul ?
    – 1 leu .
    -Dar gaura covrigului ?
    -Nimic !
    -Atunci de ce nu faceti gaura mai mare ?

  • Sincer nu ma asteptam la iesirea intempestiva de ieri cand iar a facut campanie electorala. La disperarea din discursul monoton cred ca PNl-ul are scor negativ deja si n-ar fi mare minunea. Nu am rezistat la mai mult de doua fraze…
    Pana si Radu Herjeu, membru CNA, s-a autosesizat de campania electorala fatisa…

  • superpozitiile Adevarului sint puncte de sprijin in Cer, respectiv pe Pamant.
    punctul de sprijin al Balantei care echilibreaza referintele Cerului, respectiv Pamantului, e chiar Adevarul.
    insa si Oul Absolut Crapat in El Insusi are ca referinta, ca punct de sprijin al Balantei celor Doua Oua generate ca urmare a Crapaturii…chiar Adevarul. adica Daruirea de Sine.

    rezumat:
    Creatia e plina ochi cu puncte de sprijin!
    faza tare fiind nu aia ca…n-ai!, ci aia ca nu poti scapa de ele.
    asta e faza, ca nu poti scapa de ele. ( asta fiind insa chiar Definitia Nadejdii )

    • Covrigul e nimic altceva decit ‘orizontul evenimentelor’
      el desparte…doua Esente.
      Timpul si Spatiul.

      prin urmare,
      privind un Covrig, noi privim…o ‘gaura neagra’.
      privind o ‘gaura neagra’ privim Timpul, Spatiul si…’orizontul evenimentelor’.

      atunci cind in discutie apare Covrigul, discutia se metamorfozeaza brusc intr una despre Esente.
      adica despre Timp si Spatiu.

      un Covrig e o Moneda.
      o Fata are in Centru Spatiul, cealalta Fata are in centru Timpul.
      o Fata e povestea Cerului,
      cealalta Fata e povestea Pamantului.

      Covrigul e Povestea Curcubeului.
      a Timpului, a carui Esenta e chiar Spatiul,
      a Spatiului a carui Esenta e chiar Timpul.
      a Rosului, a Albastrului.

      mai intai se pricepe Curcubeul si mai apoi se poate pricepe si o ‘gaura neagra’
      mai intai se pricepe Curcubeul si mai apoi se poate pricepe si Covrigul.

      o ‘gaura neagra’ e povestea Capetelor Curcubeului,
      Rosul si Albastru.
      si a Verdelui care se intoarce in Galben,
      atunci cind Miscarea se intoarce la Izvor, adica in Nemiscare.

      Covrigul e povestea Curcubeului, iar Gaura sa e povestea Golului si a superpozitiilor sale: Timpul si Spatiul.

      Inteleptul sade intre cele doua Fete ale Covrigului,
      intre cele doua Fete ale Golului,
      intre cele doua superpozitii ale Adevarului.
      care e si locul Referintei Absolute.

      care e si Sinteza dintre Minte si Inima.
      care e Adevarul,
      care intotdeauna sade in Bratele Inimii.

      adica e Iubirea.

      • Guvernul Meu, Presa Mea, Serviciile Mele Secrete, Procuratura Mea, și Parlamentul Meu. si Meu…al cui o fi?!

      • omul s-a indragostit de oglinda.
        or…Ceatia e o daruire de sine, plenara, deci chiar ea este oglinda.
        omul e chemat sa priveasca in cele doua oglinzi,
        adica sa priveasca superpozitiile Oglinzii,
        intre care una, Natura, e chiar Alfa,
        mai nainte sa fie Creatie.

    • zice cineva, …nu spui cine, asa:
      ” Da, PSD a fost o calamitate, o catastrofă. Problema este că PNL devine fix la fel. Și aceasta este o teamă, pe alocuri scârbă, pe care președintele Iohannis nu o poate înlătura combătând frenetic pe-se-de.”

      pai asta e fix esenta vremurilor:)), tendinta sistemului politic…de pe oriunde din lumea mare de a genera…scarba!
      iar aceasta tendinta doar va fi mai consistenta, indiferent cine vine la putere, pentru ca ‘vremurile’ sint ceve care pun la indoiala!, nu…prietenul din celalalt partid.

      atunci cind ‘sistemul politic’ are tendinta sa genereze scarba, el devine, din balanta ce era, taler!
      taler al unei nou-noute balante, care naste, spre echilibrare, ‘celalalt taler’. or…in cazul dat, un ‘nou sistem politic’ presupune o manifestare in stil Anti!, adica fix pe dos decit e asta de acum, care contine…politicieni-oameni.

      ‘sistemul politic’ actual,
      fiind pus la indoiala in stil absolut!,
      adica insasi Natura o va face!( Reactionind la Actiunile civilizatiei…insa doar pentru a echilibra balanta )
      isi defineste, prin propria manifestare!…talerul care-l pune la indoiala, plenar! adica si-o face cu mana lui!

      in curind, daca ii vei cere poporului sa aleaga intre un Soft care gestioneaza tara si…citeva sute de politicieni…va alege fara sa mai stea pe ganduri…Softul!, pesemne…:))
      adica…barim teoretic!…scapa de scarba aia!

      insa…Softul va fi ales cu zambetul pe buze!, va fi chiar o dorinta!
      …prin urmare scarba tre sa fie din ce in ce mai mare!
      punerea la indoiala…care e plenara pe vremurile astea,…cu asta se ocupa! cu potentarea scarbei!, pentru ca politicienii-oameni nu se vor ridica la masura vremurilor.

      • @online
        Fratioare, zi-le nenica mai scurt, sa putem si noi astia mai ageamii sa intelegem ce filozofezi. Stii, chestie de psihologie, publicul nu suporta sa bati campii pe zeci de hectare de hartie. Scurt si concis! Atat as vrea. Parerea mea! Zi-le taticu in doua vorbe, ca la mahala, sa pricepem si noi. Ca pentru prosti, asa ca mine. Da?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *