Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Lecție pentru politicienii de azi: Nicolae Ceaușescu a căzut și pentru c-a ascuns românilor adevărul despre proporțiile Crizei

În explicarea Căderii lui Nicolae Ceaușescu, trebuie luat în considerare și dezastrul care a fost Congresul al XIV-lea, din 20-24 noiembrie 1989.
Despre desfășurarea Congresului al am beneficiat mult timp de relatările postdecembriste ale celor prezenți. Atît delegații, cît și ziariștii români n-au reușit însă redarea atmosferei în chip obiectiv. Partizanatului encomiastic de la vremea ținerii Congresului i-a locul partizanatul pamfletar de după decembrie 1989.

Privirea obiectivă nu putea să aparțină decît ziariștilor străini. Și nu tuturor ziariștilor străini prezenți la Congres, ci doar celor veniți din țările socialiste, cunoscători ai realităților specifice ale partidelor comuniste, capabili să surprindă din interior slăbiciunile unui Congres de partid comunist.

Nikolai Morozov se numără printre ziariștii din țările socialiste în stare să ofere o descriere obiectivă și competentă a atmosferei de la Congresul al XI-lea. Cunoașterii din interior a comunismului, în calitate de corespondent al TASS, Nikolai Morozov îi adaugă talentul său de prozator.

Serialul Corespondentul Agenției TASS care a văzut totul a fost publicat de Nikolai Morozov în Zig-Zag și Expres Magazin în 1990, ca urmare a insistenței mele, la vremea respectivă director al celor două reviste. Ulterior serialul a fost tipărit sub formă de carte la Editura Fundației Culturale Române, în 2002. Relatarea Congresului are loc, așadar, la nici un an de la ținerea sa în noiembrie 1989. O putem considera astfel ca una făcută chiar în timpul reuniunii.

Una dintre cauzele transformării unei Crize social – economice într-o explozie care a prăbușit întreg regimul a fost dezastrul de comunicare. La fel ca în atîtea rînduri în ultima vreme, Nicolae Ceaușescu a optat pentru ascunderea adevărului pe parcursul Crizei. Ar fi fost necesar în primul rînd abordarea unei politici curajoase de recunoaștere a Crizei în presa oficială. În privința comunicării ar fi trebuit înlocuirea clișeelor propagandistice oficiale cu interpretări inteligente, convingătoare. Acoperirea realității cu clișee, cu formulări învățate pe de rost e una dintre cauzele victoriei în bătălia cu comunicarea oficială a comunicării din partea dușmanilor lui Nicolae Ceaușescu. Ziarist onest, Nikolai Moruzov dezvăluie dilema reporterului străin interesat să afle adevărul despre România lui Nicolae Ceaușescu pus față-n față cu două viziuni partizane:

„Am auzit cele mai contradictorii păreri despre ce se întîmpla în România. Autoritățile au început să-i transforme pe ziariștii străini în propagandiști ai politicii oficiale a lui Ceaușescu, oferindu-le «scenariul» laș al unei țări înfloritoare. Presa occidentală, la rîndul său, răspîndea mitul despre România transformată de un despot sîngeros într-o «închisoare a popoarelor», mit care suferea și el de un primitivism tendențios. Cum putea un ziarist străin care încerca să rămînă obiectiv și onest să evite alunecarea spre una din aceste două extreme și să vadă o Românie adevărată?”

Printre ziariștii străini se găseau și profesioniști care voiau să afle adevărul. Și acestora li se refuza investigarea realității, din considerentul că toți ziariștii străini sînt unelte ale dușmanilor țării, dacă nu chiar spioni:

„Acest mecanism al minciunii totale nu crea pur și simplu dificultăți în munca unui corespondent în România. S-a ajuns pînă la dispariția graniței dintre minciună și adevăr. De exemplu, cum puteai afla adevărul despre sistematizarea satelor, care a dus la strămutarea forțată a populației sătești și distrugerea monumentelor istorice? Adevărul despre sistematizare parvenea corespondentului străin în forma unor zvonuri răzlețe și imposibil de confirmat. Presa și funcționarii de stat ofereau relativ raționala argumentare a proiectului, iar «Europa Liberă» îl făcea praf. Celui care voia să rămînă obiectiv nu-i era greu să observe că exagerează ambele părți, vădit părtinitoare, și nu-ți venea să dai crezare nici uneia. Problema propriei investigații nu se punea. Locuitorii așa-numitelor centre agro-industriale, de exemplu, la Snagov, se temeau să vorbească cu străinii. Corespondentul risca să aibă necazuri cu miliția și cu Securitatea.”

O parte substanțială din descrierea atmosferei de la Congres o consacră Nikolai Morozov comportamentului delegaților în fața ziariștilor străini. Conferințele de presă de pe parcursul congresului s-au dovedit în realitate confruntări între organizatori și ziariștii străini:

„Pe parcursul congresului, pentru ca să fie totul «cum trebuie», s-au organizat și conferințe de presă în cadrul cărora demnitari cu părul cărunt debitau fără nici o jenă niște minciuni sfruntate. La o privire mai atentă însă, pe fețele unora dintre ei, se putea zări cîte o grimasă – semn că nu-și pierduseră totuși complet conștiința. Alții, dimpotrivă, intraseră bine în rol și jucau teatrul cu un fel de inspirație și chiar cu agresivitate. De regulă, demnitarii lui Ceaușescu reușeau să facă față în două feluri: ori cu ajutorul unei minciuni obraznice și nerușinate, ori înlocuind, mai mult sau mai puțin abil, subiectul discuției. La unele întrebări puse tranșant, ei totuși erau nevoiți să spună: «Această problemă reprezintă un secret de stat, nu pot să vă răspund».”

Teoretic, delegații la Congres făceau parte din elita PCR. Erau toate datele pentru a crede că știau politica partidului, că în orice moment puteau s-o explice și s-o apere în fața oricărui ziarist străin. Cu toate acestea: pe culoarele Congresului se încinge o adevărată întrecere între ziariști și delegați. Ziariștii străini țin neapărat să-i pună în încurcătură pe delegați prin întrebări la care ei se temeau să răspundă. Delegații la Congres foloseau tot felul de tertipuri pentru a-i evita pe ziariștii străini. Unul consta în refuzul de a răspunde:

„O adevărată panică a stîrnit întrebarea corespondentei japoneze care cu o expresie asiatic-impenetrabilă a cerut oficialilor români să comenteze «Scrisoarea celor 6». Prezidiul a șușotit vreo zece minute, iar apoi unul dintre membrii a răspuns: «Ne-am consultat și am ajuns la concluzia că nimeni dintre noi nu știe nimic despre nici o Scrisoare a celor 6!» Unii dintre corespondenții străini părăseau sala indignați, alții rîdeau ironic, notîndu-și în agende răspunsuri mai idioate, iar terții se amuzau deschis punînd întrebări «cu șopîrle»”

Un alt mijloc la dispoziția celor abordați era fuga pur și simplu:

„Un corespondent englez, pentru prima dată în România, s-a hotărît să obțină un interviu de la un delegat la congres. Deși am încercat să-l conving de zădărnicia intenției, nu s-a descurajat și într-o pauză s-a dus curajos în vestibul. Ascunzîndu-mă după o coloană de marmură urmăream nu fără un interes malițios cum el se adresa întîi delegaților în costume naționale, care îi păreau probabil mai de culoare, apoi și altora, punînd o invariabilă întrebare: «Do you speak Ehnglish?» Toți ca unul o luau la fugă, speriați și prefăcîndu-se că nu au auzit nimic. În jurul englezului, s-a format repede o «zonă zero», iar el, complet derutat, a fost nevoit să recunoască că am avut dreptate.” (idem)

Erau toți delegații idioți?
Firește că nu.
Evitau presa străină, pentru că se temeau de Nicolae Ceaușescu, nu de ziariști.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Lecție pentru politicienii de azi: Nicolae Ceaușescu a căzut și pentru c-a ascuns românilor adevărul despre proporțiile Crizei”

  • Încrederea poporului român în conducătorii lui înainte de momentul decembrie 1989 – dar și astăzi – a fost și este ucisă de lipsa de transparență în comunicare a lor, de tendința de a submina autoritatea și integritatea fiecărui individ ,fiecare cetățean fiind tratat ca o slugă care trebuie (dar de ce „trebuie „și nu se spune „e bine „și de ce am fi obligați să facem ceva fără ca simțul datoriei și liberul arbitru ale fiecăruia să o dicteze ? ) să își atingă un obiectiv (un cincinal în trecut și o normă în prezent, indiferent că e vorba despre piese metalice, piese de teatru sau acte, fără a mai fi luată în considerare calitatea după principiul „Noi muncim, noi nu gândim „) și
    din dorința lor de a epata ,de a-și construi o imagine cât mai bună și mai strălucitoare, așa cum cred ei că ar trebui să fie și nu cum este ea cu adevărat ! Adăugând minciuna, lașitatea și ascunderea intenționată a adevărului despre tot ce se întâmplă în țară și în exteriorul ei ,avem un tablou complet al epocii ceaușiste dar și actuale ,imagine realizată cu sprijinul autorilor ei principali ,politicienii de ieri și de azi ! Vă mulțumim pentru un editorial superb , Maestre Ion Cristoiu !

  • In Ro fata de mosia lui KIM ziaristii straini aveau acces. Stiau adevarul, faceau investigatii discrete. Ma intreb daca erau suficient
    de obiectivi si onesti ??? (sa fim corecti, nu era atata supraveghere ca acum).
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Nu uitati : Minciuna …Vinde ,dar si Frica …Vinde / Sa va dam deci Frica si Minciuna ca sa aveti ce „consuma”.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    O complicitate josnica de: minciuna, lasitate, lacomie si…lipsa de demnitate in epoca lui Ceausescu.

  • Astora de acum atât au așteptat sa se lege de Buhnici ,a devenit nr1 înaintea lui Putin,ca sa abată atenția de la criza,covid, de la gazul ce îl vom ceda UE împreuna cu un lot de 2-3000 de muncitori sezonieri ,sparanghelul s-a cules demult,aceștia vor pedala la câmpul de biciclete cu dinam ,menite sa asigure curent Germaniei trimiși de ilustrul nostru conducator,așa cred ca ascund realitatea ce o trăim zilnic,va amintiți desigur cazul cu răpirea Ziariștilor,și altele și altele.
    Câte comentarii idioate din toate părțile pe Buhnici săracul,gândești ca era atac cu rachete ,ca e misogin,sexist,pedofil câte și mai câte,când problema era ca unora le plac focile,morsele,balenele și altora gazelele ,deh din lumea animalelor,ei ca pe litoralul românesc nu prea sunt gazele ci din celelalte,e o alta discuție.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Politicienii nu simt nici o Criza… decat atunci cand izbucneste Revolta!…

  • Saddam Hussein Abd al Majidal Tikriti-1979_2003,Muammar al Gaddafi,1969_2011.

  • Ceausescu a ‘cazut’ pentru faptul ca nu i a permis Primaverii manifestarea.

    astfel, peste el, om fiind, s-a asternut Toamna, anuntindu i venirea Iernii. undeva, in spate, era de bun simt sa se manifesta Primavara, caz in care in timp ce peste el se asterena Iarna, Primavara isi vedea de treaba ei.

    pesemne ca se ramolise, nu mai era in stare sa fie dictator,
    adica el devenise incapabil sa oberve ca Tradarea incoltea si se dezvolta in stil fibonacci chiar linga el.

    Ceausescu a ‘cazut’ atunci cind a devenit un dictator impotent.

    • un dictator…adevarat gradinareste Primavara Dictaturii, el se preocupa cu Insamantatul ‘dinamicilor propriei Dictaturi’, caz in care Dictatura devine perpetua:))), asemenea Primaverii.

      insa in cazul asta el e…ce o fi, insa si un Intelept.

  • Saracirea, singura cale de imbogatire pe vremea Marelui Reflux
    ________
    Marele Reflux,
    care s-a manifestat odata cu epuizarea potentialului Globalizarii,
    adica al Marelui Flux,
    se manifesta si in acest sens: bogatii au zis…hai sa saracim!

    deci
    pe vremea Marelui Flux si au zis ‘hai sa ne imbogatim!’,
    iar acum,
    pe vremea Marelui Reflux, isi zic ‘hai sa saracim!’

    singura cale de imbogatire pe vremea Marelui Reflux este…saracind! :)))

    deci ‘acumularea’, pe vremea Marelui Flux, a insemnat agoniseala,
    iar pe vremea Marelui Reflux inseamna…inversul agoniselii, adica saracirea.
    ‘acumularea’, pe vremea Marelui reflux se obine prin saracire.

    • daca pe vremea Marelui Flux unii se imbogateau chiar si din firimiturile care cadeau de pe masa bogatilor, pe vremea Marelui Reflux, adica pe vremea asta, cele care dispar sint fix firimiturile.

      ‘in viata’, la finalul ‘rundei de saracire plenara’ vor ramane fix cei care au suficienta osanza.
      nu se vor simti prea bine, insa spre deosebire de toti ceilalti…vor fi in viata.

      Saracirea Mondiala e calea prin care bogatii lumii raman singurii …in ‘viata’.
      deci la finalul Saracirii Mondiale vom avea Bogati si ‘cei care n-au nimic’,
      ‘pe mijloc’, iar asta deja se stie pentru ca distributia gaussiana si a schimbat definitia, nu va mai ramane nici tipenie de ‘clasa de mijloc’

      acest ‘razboi mondial’,
      care in fapt e Marea Revolutie, Metamorfoza,
      e…si!…despre cum pe planeta se vor manifesta unii care au Totul, iar ceilalti nu mai au nimic. dar nimic nimic, adica Nimic!

      • daca ii cauti prin buzunare pe cei care au initiat ‘Saracirea Mondiala’ ii vei gasi…plini ghioalca de buzunare:)), iar buzunarele doldora de averi :))

        • @Online
          tocmai am aflat ieri o info….ca tot lucrez in domeniu….de la 1 Ianuarie 2023…in Romania….Orange reziliaza contractul de mentenanta a retelei Mobile cu Ericsson….cum „suna asta”…de bine de rau…nu stiu…Mie…Nu mi se pare de bine…..

          • Ericsson Operations Engine….
            Păi…spune mi daca exista in tara asta barim o retea in afara influentei IA si iti raspund.

  • Ceaușescu nu a putut să ascundă nimic.
    Când a apărut „raționalizarea” adik cartelele la alimente și program de întreruperea energiei câteva ore pe zi atunci populația a știut că Statul a ajuns la faliment.
    Nici astăzi nu se poate ascunde nimic prin vorbe, deoarece inflația și criza energetică nu se poate ascunde.
    Toată lumea știe că suntem în puctul în care economia de tip capitalist a eșuat.
    Ne întoarcem la foame, frig și întuneric.
    De data asta este din prostia liderilor europeni.
    Este evident că Germania, prin vocea Ursulei von der Leyen, este cea care iarăși a băgat în rahat populația europei cu planul grean deal și sancțiunile aberante contra Rusiei.
    Exact cum ne-a băgat în rahat Markel la criza din 2010 cu austeritatea, și exact cum a transformat totul în moarte și cenușă Hitler.
    Nația asta e blestemul nostru, cum draq niște stârpituri siniste ca germanii au atâta putere să impună politicile în Europa nu știu.
    Gata, s-a terminat și cu mitul UE, cu banii de la UE, cu PNNR cu tot.
    Banii sunt UE sunt direcționați doar spre Ucraina și pentru plata petrolului și a gazelor din alte surse decât Rusia.
    Asta este ultima greșeală fatală a UE și anume, totala implicare într-un conflict nu o privește.
    *
    Maestre, noi care am trăit în comunism, care am trecut prin oroarea cutremurului din 77, prin frica după Cernobâl, acum suntem spectatori la delirul unor lideri europeni.
    Și mai stăm și cu rușinea imensă că am ajuns proștii și slugile străinătății.
    Un exemplu clar de vânzare a țării este unde se duc banii și anume 2,5% din PIB pe armament și miliarde de euro pe vaccinuri.
    Păi să mâncăm vaccinuri și să ne încălzim cu arme atunci, de tâmpiți ce suntem!

  • da:
    -„60’000″ de victime”
    intrebati la geal Voinea.

  • daca totidictatorii ii suspecteaza de tradare pe cei apropiati, …atunci Ceausescu n-a fost dictator.

  • «Ne-am consultat și am ajuns la concluzia că nimeni dintre noi nu știe nimic despre nici o Scrisoare a celor 6!»

    aici s-a manifestat in toata splendoarea ‘slabiciunea fundamentala’. aici s-a ascuns adevarul despre proportiile crizei.
    era normal ca discutia sa fie purtata la vedere, insa oala a fost acoperita bine-bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *