Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ludovic Orban către o vânzătoare care l-a luat la rost în legătură cu începerea școlii: „Mă lăsați?!”

Ludovic Orban, aflat, sâmbătă, într-o vizită electorală, în Râmnicu Vâlcea, a decis să facă băi de mulțime și prin magazine. La o descindere, o vânzătoare l-a luat la rost și i-a cerut explicaţii despre începerea şcolii şi modul în care copiii vor putea participa activ la ore în sistemul hibrid. Puţin încurcat de îndărjirea femeii, premierul a încercat să răspundă, dar mai mult s-a încurcat în explicaţii. Antena 3 a transmis schimbul de replici dintre cei doi, preluat de Rador:

Vânzătoare: Cei care stau acasă – am o întrebare – copiii care stau acasă, se face prezenţa, participă sau se uită ca la televizor?
Ludovic Orban: Participă la învăţămantul online.
Vânzătoare: La învăţămantul online. Adică, au posibilitatea să pună întrebări?
Ludovic Orban: Bineînţeles că au posibilitatea dacă este nevoie, depinde de tipul de oră care este.
Vânzătoare: Păi bun, vorbim de copii care stau acasă, participă şi cei din clasă. Au legături în timpul orelor.
Ludovic Orban: Acolo unde este între unu şi trei la mie nivelul de infectare se face în sistemul mixt, două săptămâni jumătate în clasă, jumătate online şi după aceea invers, se inversează.
Vânzătoare: Bun, întrebarea mea este, cei care stau acasă şi participă online…
Ludovic Orban: Trebuie să urmărească lecţiile.
Vânzătoare: Decât să urmărească, dar au nelămuriri în momentul respctiv.
Ludovic Orban: Dar dumneavoastră credeţi că în clasă atunci când au nelămuriri, dacă un profesor….
Vânzătoare: Ridică mâna şi li se răspunde.
Ludovic Orban: Pot la fel. Probabil, fiecare profesor în cadrul sistemului lui de predare, aşa cum permite…
Vânzătoare: Păi li se oferă această posibilitate?
Ludovic Orban: Cum să nu, bineînţeles! Exact aşa, cum cel care.., şi dacă profesorul permite întrebări legate de lecţia care este predată, la fel i se permite oricui, şi copilului care este online.
Vânzătoare: Profesorii nu ştiu acest aspect. Ştiu doar că jumătate stau acasă, participă online, se uită la ce rezolvă, când vin la şcoală îşi…
Ludovic Orban: Profesorii au primit… În perioda vacanţei de vară noi am organizat cursuri de creştere a competenţelor digitale, de creştere a, cum să spun, de utilizare a instrumentelor de predare, inclusiv pentru cei online. Noi am făcut pregătire prin casele corpului didactic, prin organizaţiile neguvernamentale acredite. Noi n-am stat în perioada verii. Acuma, se vor adapta. Cei care nu au parcurs etapele de training, vor trebui să se adapteze. Aici va fi o adaptare permanentă.
Vânzătoare: Aş mai avea o întrebare….
Ludovic Orban: Să ştiţi că toată lumea vorbeşte de….
Vânzătoare: De şcoală, pentru că vorbim de copii.
Ludovic Orban: Nu există un excepţionalism românesc. Asta se întâmplă în toată Europa şi în general în toată lumea. Este o adaptare permanentă a sistemului de transmitere a cunoştinţelor.
Vânzătoare: Şi în mediul rural cum aveţi de gând să faceţi?
Ludovic Orban: În mediul rural, cele mai multe localităţi sunt la şcoală.
Vânzătoare: Se poate? Şi acolo nu mai vorbim nici de online, nu mai vorbim nici de distantare socială.
Ludovic Orban: În online, de exemplu, am asigurat conectarea, am adoptat un memorandum….
Vânzătoare: În mediul rural se combină clasele.
Ludovic Orban: Am adoptat un memorandum guvernamental ca să creştem conectarea şcolilor. Conectăm, până marţi, miercuri, încă 2.800 de şcoli, le conectăm pe fibră optică. De asemenea, am avut discuţii cu operatorii de telefonie să crească puterea, să amplifice semnalul astfel încât să cuprindă arealul cât mai mare, /…/ de acoperire ca să se poată organiza online. Dar, în general, mai ales în localităţile unde nu este acoperire, sunt foarte puţine unde nu se duc la şcoală. Se duc la şcoală. Sănătate!
Vânzătoare: Aş mai avea o singură întrebare, ce se întămplă cu elevii care sunt bolnavi din diverse, având în vedere că vine sezonul rece, şi sunt….
Ludovic Orban: Se poate lua acel certificat medical şi participă online.
Vânzătoare: Nu, nu asta era întrebarea, participă online, dar având în vedere că la şcoli, vorbim de oraşe, elevii sunt repartizaţi în două grupe, o săptămână unii, o săptămână alţii, dacă în grupa respectivă lipsesc din cei 15, să spunem, din prima grupă, lipsesc vreo 5-10, vor ţine cont? Adică dacă poate să revină a doua săptămână, dar nu sunt?
Ludovic Orban: Copii care sunt la şcoală?
Vânzătoare: Da, da!
Ludovic Orban: Asta în mod normal profesorii, dirigintele, profesorul, învăţătorul…..
Vânzătoare: Păi da, dar ei sunt, conform… ei au fost repartizaţi…..
Ludovic Orban: Mă lăsaţi!? Deci ei când aleg care sunt cei 15 care încep ora în clasă, dacă cineva este bolnav la începutul perioadei…
Vânzătoare: Au posibilitatea să schimbe?
Ludovic Orban: Au posibilitatea să stea, să ceară să fie online dacă se îmbolnăvesc.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii