Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Măcel în țara în care premierul a primit Premiul Nobel pentru Pace

În ciuda afirmațiilor Etiopiei, cât și ale Eritreei, potrivit cărora ar fi plecat din regiune, soldații eritreeni sunt, de fapt, mai bine înrădăcinați ca niciodată în Tigray, unde violează femei în grup, ucid civili, jefuiesc spitale și blochează ajutoarele alimentare și medicale, a anunțat The Associated Press. Mai mulți martori, supraviețuitori ai violurilor, oficiali și lucrători umanitari spun că soldații eritreeni au fost văzuți departe de granița cu Etiopia, în adâncul estului și chiar în sudul regiunii Tigray, uneori îmbrăcați în uniforme decolorate ale armatei etiopiene. În loc să plece, spun martorii, soldații eritreeni controlează acum drumurile cheie și accesul la unele comunități. La un spital din Mekele, capitala regiunii Tigray din nordul Etiopiei, copiii sunt tratați pentru răni de război îngrozitoare. Mâna lui Haftom Gebru, în vârstă de 12 ani, a fost prea mutilată în timpul luptelor din satul său pentru a mai putea fi salvată. Akhbaret Tadesa, în vârstă de 15 ani, are traume profunde după ce un obuz a explodat în apropierea casei sale. Acest eveniment nefericit a lăsat-o în stare de șoc, tremurând tot timpul, incapabilă să vorbească sau să mănânce singură. Sora și tatăl ei au grijă de ea non-stop, hrănind-o, vorbindu-i, ținându-i și strângându-i degetele tremurânde.

Acestea sunt cicatricile fizice, spirituale și psihice ale luptelor dintre forțele armate etiopiene și Frontul de Eliberare a Poporului Tigray. De la izbucnirea violențelor, în noiembrie anul trecut, numărul răniților de război din Tigray, inclusiv femei și copii, este în continuă creștere. Însă, mulți dintre cei prezenți la spital spun că rănile lor nu au fost provocate de luptătorii etiopieni sau din Tigray, ci de luptătorii din partea dușmanului de odinioară al Etiopiei aflat peste graniță: Eritreea. Teklemariam Gebremichael este fermier și spune că soldații eritreeni l-au vizat tocmai din acest motiv. El povestește că lui și vecinilor săi li s-a spus că nu mai au voie să cultive nimic. Când soldații eritreeni au dat peste ei, pe când își îngrijeau vitele și își recoltau culturile, i-au împușcat atât pe fermieri, cât și pe vacile lor, omorându-le toate animalele. El a supraviețuit, dar având în vedere că acum nu prea mai are hrană, rana se vindecă greu. Face apel la ajutorul comunității internaționale: „Ar trebui să ia măsuri imediate pentru a salva populația din Tigray și să fie alături de Tigray, pentru că ei sunt aici pentru a ne ,,curăța” (epura) etnic”. Lucrătorii din domeniul sănătății spun că au observat și ei o creștere a violenței sexuale. Sora Mulu Mesfin este asistentă la Spitalul de Referință Ayder din Mekele. Ea a tratat pest 500 de victime ale violului și spune că saloanele sunt pline până la refuz. Unele dintre femeile care au solicitat tratament au spus că au fost ținute în tabere și violate în grup de zeci de soldați timp de luni întregi. Unele au fost atât de grav rănite încât nu mai puteau merge, suferind complicații precum fistule și prolapsuri. Sora spune că majoritatea violurilor în grup au fost efectuate atât de soldații etiopieni, cât și de cei eritreeni. „Cele mai multe sunt de la eritreeni, dar ambele grupări violează”, spune ea. Spitalele din regiune au fost atacate și jefuite. Unele dintre ele au fost preluate de luptători și transformate în garnizoane. Drept urmare, oamenii trebuie să meargă din ce în ce mai departe pentru a primi îngrijiri medicale, deoarece spitalele la care mergeau odinioară nu mai sunt capabile să funcționeze. Spitalul primar din Hawzen prezintă încă semnele unei ocupații despre care medicii și pacienții spun că a fost făcută de soldații eritreeni. Birhan, care nu a dorit să își dea numele de familie, a venit să caute tratament pentru copilul ei de un an, care tușea foarte mult. Și-a lăsat acasă ceilalți doi copii singuri. Aceasta transmite că soțul ei a fugit, deoarece bărbații aflați la vârsta de luptă sunt în pericol mai mare să fie uciși de soldați. Ea își amintește cum soldații eritreeni au transformat spitalul în garnizoană după ce l-au jefuit și că trupele au forțat femeile însărcinate și pacienții să iasă din spital. „Iar când treceau femei pe acolo, le luau și le duceau de aici și le violau”, adaugă ea.

Peste două milioane de persoane, din populația de aproximativ șase milioane de locuitori din Tigray, au fost strămutate din cauza luptelor. Multe școli au devenit tabere temporare pentru cei care au fost forțați să își părăsească locuințele și care sunt încă prea speriați pentru a se întoarce acasă. Copiii, care ar trebui să meargă la școală, locuiesc acum cu rudele și vecinii lor, în ceea ce au fost cândva săli de clasă. Violențele au făcut deja ca familiile să fugă în locuri precum tabăra pentru persoanele strămutate din Mekele, pe care Smret Kalayu o împarte cu alte mii de persoane, majoritatea femei și copii. Tânăra în vârstă de 25 de ani, care a deținut cândva o tarabă de cafea în orașul Dengelat, a povestit despre  evadarea sa, din aprilie, în timp ce forțele eritreene percheziționau casele și violau femei de toate vârstele. De asemenea, militarii au urinat peste alimentele și materialele pentru gătit, a spus aceasta. Mulți dintre cei strămutați au declarat echipei Associated Press că au simțit că eritreenii par să se instaleze pe termen lung. În doar șase luni, ceea ce a fost cândva o regiune prosperă și înfloritoare a fost aruncată în mizerie.

Etiopia și Eritreea au fost dușmani de moarte timp de zeci de ani. Acest lucru a început să se schimbe în anul 2018, după ce premierul etiopian Abiy Ahmed a preluat funcția și a încheiat pacea cu Eritreea, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace. Abiy i-a marginalizat pe liderii tigray, care au ripostat punându-i la îndoială autoritatea. La începutul lunii noiembrie, guvernul etiopian a acuzat trupele din Tigrayan că le-au atacat pe cele federale. Ulterior, liderii Tigrayan au lansat rachete în capitala Eritreei, Asmara, inclusiv unele care păreau să vizeze aeroportul din această capitală. Abiy a trimis trupe federale în Tigray pentru a-i aresta pe liderii sfidători, iar în urma acestei acțiuni a izbucnit un război care durează de peste șase luni. Toate părțile implicate în conflict, inclusiv luptătorii din Tigray, sunt acuzate de comiterea unor abuzuri împotriva drepturilor omului. Însă, cele mai multe dintre atrocități sunt puse pe seama forțelor etiopiene, a milițiilor Amhara aliate și a luptătorilor din Eritreea, care par să acționeze prin mecanismele specifice ale unui genocid, în adâncul Tigray.

Foto: africanews. Doi bărbați aflați pe marginea drumului, așteptând un mijloc de transport, privesc un camion distrus, în regiunea Tigray din nordul Etiopiei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *