Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Mai poate să fie Motreanu „a treia cale” pentru PNL?

Presa vuieşte. De mai bine de 24 de ore, candidatul surpriză la şefia PNL a setat agenda media. După numeroase întâlniri de taină, patru dintre cei mai influenţi lideri ai PNL au lansat în mass-media scenariul unei noi candidaturi care ar putea să genereze o răsturnare de situaţie în cursa pentru şefia partidului.

Alesul pare să fie europarlamentarul Dan Motreanu, un lider cu o vastă experienţă politică care aspiră de foarte multă vreme să ocupe scaunul de şef al liberalilor. Acesta fiind, de asemenea, şi unul dintre cei mai activi PNL-işti de la ultimele campanii electorale.

Aşa cum notam încă din data de 28 mai, în articolul „Dan Motreanu – soluţia pentru şefia PNL”, intrarea în cursa electorală internă a actualului europarlamentar ar fi fost cea mai bună soluţie atât pentru stabilitatea partidului, cât şi pentru pregătirea liberalilor pentru anul electoral 2024.

Vechi liberal, înscris în partid încă din anul 1990, Motreanu este un politician extrem de abil, un foarte bun cunoscător atât al jocurilor de culise şi de putere din partid, cât şi al celor parlamentare, dar şi un fin strateg, acesta reuşind de fiecare dată să obţină rezultate electorale excepţionale în cadrul filialelor politice pe care le-a condus. Un bărbat foarte elegant în ţinută şi în discurs.

Contextul acestor alegeri interne pentru şefia partidului i-au dezvăluit, însă, şi una dintre marile sale slăbiciuni. Motreanu nu ştie ce vrea de la viaţă. PNL este un partid foarte mare şi greu de controlat. De cele mai multe ori, răbdarea/aşteptarea este o virtute. Dar nu şi când vorbim de decizii politice. Care, de cele mai multe ori, trebuie să fie extrem de rapide.

Congresul pentru alegerea unui nou preşedinte al PNL nu este un eveniment de ultimă oră, decis pe ultima sută de metri. Despre organizarea unui congres pentru alegerea unei noi conduceri se discută de mai bine de jumătate de an. Chiar după alegerile parlamentare din decembrie 2020. Iar Motreanu a avut la dispoziţie suficient timp să-şi pregătească o eventuală candidatură. Dacă a avut un plan conturat în acest sens.

În scenariul în care Dan Motreanu candidează şi este ales preşedintele partidului, testul major pe care acesta îl va avea de trecut va fi gestionarea situaţiei extrem de tensionate care s-a creat între preşedintele Camerei Deputaţilor şi premierul României. Adică, va trebui să ia decizii grele şi foarte rapide.

E adevărat, lupta care se duce acum între Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru şefia partidului a degenerat extrem de mult. Însă, atât membrii de partid, cât şi observatorii obişnuiţi ai scenei politice au putut să remarce atitudinea extrem de agresivă a premierului în această competiţie.

Practic, aşa cum se poate observa şi din documentul redactat la Guvern de către Mioara Costin, consiliera lui Florin Cîţu, strategia premierului este axată mai degrabă pe diverse acţiuni de bullying la adresa lui Orban decât pe o campanie electorală prin care acesta să-i convingă pe liberali să-l voteze pentru şefia partidului.

Care ar fi, însă, consecinţele candidaturii „surpriză” a lui Dan Motreanu:

  • Motreanu stârneşte simpatia unei mase mari de delegaţi şi îi spulberă la vot pe Orban şi Cîţu, fiind ales preşedintele PNL.

În acest scenariu, pentru Ludovic Orban, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, consecinţele sunt doar unele de imagine, care pot fi, însă, depăşite. În schimb, consecinţele pentru Florin Cîţu sunt dezastruoase. În contextul în care acesta a implicat numeroase resurse guvernamentale pentru a cumpăra voturi şi a influenţa decizia membrilor PNL, de la banii gestionaţi de ministerul de Finanţe, până la utilizarea funcţionarilor angajaţi la Cancelaria sa de prim-ministru, Cîţu are o singură opţiune. Şi anume, demisia din fruntea guvernului.

  • Motreanu rupe din voturile care ar fi mers către Orban şi îl propulsează pe progresistul Florin Cîţu la şefia PNL.

În acest scenariu, Motreanu trebuie să fie conştient că devine complice la planul de transformare a Partidului Naţional Liberal în principalul exponent al PROGRESISMULUI în România. În contextul în care acesta se numără printre europarlamentarii care au votat atât împotriva raportului Matic, cât şi împotriva rezoluţiei prin care Ungaria a fost condamnată pentru că a adoptat o lege care interzice introducerea ideologiei de gen în şcoli, schimbarea bruscă de atitudine a lui Motreanu ar putea fi pusă pe seama unui eventual şantaj la adresa acestuia.
Nu ştim ce decizie va lua în final Motreanu. Dacă va intra sau nu în cursa pentru şefia partidului. Însă, morala poveştii este una singură. Când nu ştii ce vrei de la viaţă, vine viaţa şi ţi-o ia înainte!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Mai poate să fie Motreanu „a treia cale” pentru PNL?”

  • PNL si liberalismul nu exista decat pe hartie in Romania pentru ca nu exista clasa de mijloc, cea pe care sa fie cladita doctrina. Restul e mancatorie pe fata!

  • @Raluca,

    Eu observ ca nici celor de la USR nici PNL-listilor nu le place ideea cu fuziunea. De-asta tensinile in coalitie sunt tot mai mari si se discuta despre iesirea USR de la guvernare. Orban si gasca lui vor sa faca acum din PNL un partid liberal cu identitate national-ortodoxa tocmai fiindca ei stiu ca „progresistii” vad rosu’ in fata ochilor cand aud de „nationalisme” ori religie.

    Fieru’ si lutu’ nu se pot uni chiar daca Johanis este sudoru’… 🙂

  • Asta cu” să știi ce vrei de la viață” mi se pare cea mai mare aiureală. Cred că important este să stii ce nu vrei de la orice și oricine.
    Articolul e o lecție de dirigenție pentru copiii de clasa a 9a de la nu cel mai bun liceu.Asta dacă vrei să scoți niște mediocrii din ei cam așa cum e și autoarea articolului.

  • Facem atatea calcule si supozitii pentru un partid care reprezinta interesele a 5-7% din electorat. Restul care voteaza cu astia, sunt nauci si se iluzioneaza ca au ceva de castigat din optiunea asta. Principalul scop al lor, este sa se imbogateasca ei. Restul sa stea pe salarul minim (ala care l stabilesc strainii care si muta productia aici). Nu le pasa nici de cazurile sociale, n au decat sa crape cat de multi..
    Asa ca nu inteleg de ce tot insistati cu subiectul asta. Daca ma uit la temele abordate, nu vad altceva. Un loby, ceva?
    Io zic sa va mai uita imprejur. Poate la AUR ..Ii mai criticam si pe psd-isti..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *