Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Marșul asupra Romei” sau „Noaptea cuțitelor lungi” în Rusia?

Am impresia că în Rusia are loc nu atât un puci al liderilor formațiunii paramilitare Wagner, cât un fel de „marș asupra Romei” (cea de a treia), declanșat de liderul „wagnerian”, combinat cu o „noapte a cuțitelor lungi” prin care statul oficial încearcă să folosească rebeliunea pentru a pune capăt la timp potrivit competiției dintre puterea statală și cea trupelor de mercenari periculos împinse de succesele participării la războiul din Ucraina, spre formularea de pretenții politice.

Indiferent dacă precipitarea confruntării a fost calculată sau întâmplătoare, ceea ce s-a dovedit până în acest moment este că: 1. Președintele Putin nu este contestat personal de nimeni, cu toții tratându-l ca pe arbitrul suprem, căruia îi sunt recunoscute puteri integrale; 2. alternativa la conducerea Președintelui Putin este doar una radical anti-occidentală, irațională și imprevizibilă. Aceste evidențe contrazic calculele Occidentului euro-atlantic și ar trebui să îl determine a-și revizui rapid agenda referitoare la confruntarea cu Rusia.

Pe de altă parte, vestea bună pentru amintitul Occident ar fi aceea că Președintele Putin este decis să nu lase mercenarii Wagner, cuprinși de mania grandorii ienicerești, a se transforma într-un alt SA, iar pe Prigojin într-un alt Ernst Röhm.

Faptul că ambele părți au acceptat, practic, ca reglarea conturilor să aibă loc acum, echipa Președintelui rus ajungând la concluzia că se poate dispensa de ajutorul trupelor conduse de Prigojin, iar acesta simțindu-se obligat să apeleze la o rebeliune armată pentru a-și negocia ieșirea din scenă, sugerează că mult trâmbițata contraofensivă ucraineană nu constituie o presiune suficientă pentru a determina amânarea unor asemenea lupte intestine rusești. De aici concluzia că, pe fondul terminării contraofensivei amintite, simultan cu aducerea la ordine a unităților paramilitare Wagner, puterile regionale și globale interesate ar putea fi determinate să treacă la negocieri în căutarea de soluții politice.

În orice caz, din ceea ce se vede, dacă o întâmplare nu va face ca situația creată în Rusia de rebeliunea trupelor Wagner să scape de sub controlul actualei conduceri, poziția acesteia, și în special a Președintelui Putin, atât pe plan intern cât și pe plan extern, se va întări, în timp ce speranțele ucrainene (și occidentale) vizând o victorie decisivă obținută pe câmpul de luptă se vor nărui. Sunt argumente în plus pentru ca tabăra euro-atlantică să caute a opri războiul de îndată.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „„Marșul asupra Romei” sau „Noaptea cuțitelor lungi” în Rusia?”

  • Planul a fost mai vast .Eu i-am prezentat toate fatetele.
    Iata ce scriam a doua zi dupa puci: „Este evident chiar si pentru prosti ca a existat o intelegee intre Putin, regizorul ticalos care se crede destept si coparticipantii la sceneta: Prigojin si Lukasenko.
    Scopul ? Mai multe posibile, adica
    a) Pregatirea dupa esecul previzibil din Ucraina a extragerii ca nevinovat politic a lui Putin care vezi doamne a fost pacalit d conucerea militara, vezi textele lui Prigojin necontrazise de Putin.(Ipoteza comunicata de mine in dimineata de,24.06.2023 pe la 11:00, amicului meu, scriitorul Cristian Tiberiu Popescu care nu m-a crezut si posta si p nste situri de unde am vam fost ulterior cenzurat 🙂
    b) Confirmari ca este un scenariu pentru prosti, din toata desfasurarea evenimentului cand a intrat in joc si al treilea adica Lucasenko care probabil ca a fost atras cu un alt scop al scenetei:adica provocarea de erori la ucrainieni si mutarea eventuala a lui Prigojin in Belarus ca acest stat sa fie mai bine controlat;
    c) Test pivind popularitata inca existenta a lui Putin si curtenie la varful puterii sovitice
    O mutare buna pentru nvelul KGB putinist dar nu si pentru CIA sau MI6
    Bine ca ucrainienii nu au inghitit momeala si probabil ca atunci au anuntat si vestul despre jucarie.

  • Nu cred că Putin se va opri până când Ucraina NU va mai fi un pericol pentru Rusia. A și spus-o de multe ori. Dacă s-ar opri acum, în 10 ani de acum încolo, Ucraina iar va fi înarmată și antrenată militar de către NATO și trimisă spre Rusia cauza eternă fiind Crimea anexată de ruși. Poate războiul a stagnat puțin pentru alocarea de timp necesar creerii celor 3 linii defensive care să asigure o dată pentru totdeauna că baza navală a Crimeii va rămâne Rusiei. Și pentru ca industria militară care nu era setată pentru un război cu NATO acum un an să-și tureze motoarele la maxim pentru un al treilea război mondial care cred că va începe după BRICS-ul din toamnă acolo unde se va stabili și ce proporție a lumii nu e de acord cu politica imperialistă a petrodolarului american.

    • Dar e de acord cu cea imprialist-tarista mujicului violent, sado- masochist si salbatic?

  • „puterile regionale și globale interesate ar putea fi determinate să treacă la negocieri în căutarea de soluții politice.”
    Da ! Nu cred insa ca Putin ar vrea acum negocieri . Totul merge bine : UE e in genunchi , contraofensifa a luat o pauza , etc . Ar fi o amanare a unui alt razboi peste 20 de ani in care Ucraina si-ar antrena oameni pe armament occidental , ar avea armament occidental si ar fi o forta mult mai mare decat cea de azi . Occidentul va sprijini Ucraina pt ca are deja pamantul Ucrainei . O stare de razboi care ar continua , i-ar determina pe „investitorii ” occidentali sa-si ia talpasita la un moment dat . Cu atat mai mult cu cat China creste implacabil si pe plan militar .

  • pai …wagner au fost tradatorii?
    sau e invers, tradatori au fost cei care i au ingjunghiat pe la spate pe wagner, si in spate fiind era clar ca erau rusi ?!
    din cite se vede nu wagner au fost tradatorii, ca despre ei a zis deja Putin cum va sta treaba, …nu va exista mila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *