Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Maximus. Paradoxul Român

(Autor: Marius Niculescu)
Fundația Europeană Titulescu, al cărei Președinte este Adrian Năstase, fost Prim Ministru al României, organizează în mod regulat evenimente deosebit de interesante – lansări de carte, dezbateri, rapoarte, vernisaje, podcasturi – la care sunt invitate personalități de seamă din diferite domenii ale vieții sociale, politice, istorice, culturale.
La evenimentul care a avut loc în data de 27.03.2024 în maiestuoasa Casă Titulescu din București, tema dezbaterii a fost Republica Moldova la Răscruce.
La un moment dat, domnul Adrian Năstase, moderatorul dezbaterii, remarca paradoxul conform căruia, după informațiile sale, în Republica Moldova în care trăiesc alături de români și ucraineni, ruși și alte etnii, ucrainenii votează alături de ruși, sunt rusofoni adică și sprijină astfel orientarea spre Putin!
Paradoxul este deci, cum de se poate acest lucru, ca ucrainenii, care sunt dușmanii de moarte ai rușilor, așa cum ne arată atât trecutul nu prea îndepărtat cât și prezentul război din vecinătatea României, ca ucrainenii din Basarabia, să voteze alături de rușii din Basarabia, cu care au totul de împărțit ca etnie și să nu voteze alături de românii moldoveni care doresc orientarea spre Uniunea Europeană?!
O posibilă explicație a acestui paradox ar fi, cred eu, următoarea: ucrainenii din Basarabia votează alături de rușii din Basarabia deoarece îi disprețuiesc pe români mai mult decât îi urăsc pe ruși.
Și nici nu ar avea cum să nu-i disprețuiască pe aceia ai căror conducători aleși în mod democratic, au cedat în anul 1940 peste o treime din teritoriul național, în nici trei luni de zile, fără a trage măcar un foc de armă, pierzându-și astfel onoarea lor ca națiune pentru multe generații, pentru totdeauna, poate!
Se povestea că un ofițer român apăruse la o paradă în haine civile. Cerându-i-se să-şi explice gestul, a răspuns: Uniforma mi-e dată la curăţat. M-am pişat pe ea când am aflat cum a cedat guvernul nostru la Viena.
Morala paradoxului amintit de Adrian Năstase este următoarea: întotdeauna, dar întotdeauna, fie că e vorba de o persoană, un grup de persoane, un popor, o națiune sau o Țară, este mult mai bine să fii urât, decât disprețuit!
Paradoxul Român…

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *