Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Ne-am săturat de supereroi, vrem să avem curaj să aprindem un bec

Am obosit să văd atât de multă forfotă pentru nimic pe scena noastră politică și, chiar dacă nu sunt analist politic, ca simplu cetățean al acestui stat, îmi permit să mă exprim.
Privesc de câteva luni spre nimic, spre supereroi, spre falși urmași de Brătieni, spre magicul sacou alb și mirificul joc de golf, spre maimuțăreala și văicăreala unora ce se dădeau stânci de moralitate și reziști, spre penibilul joc de-a opoziția a unora sau a altora, spre lideri școși de la naftalină, dar fără sare și piper în discurs, privesc spre cutia poștală cu groază, iar când zăresc un plic în ea, aproape că fac atac de panică.

Însă, nu despre asta vorbesc aici ci despre neputința mea de a-i înțelege pe liderii post decembriști, cei s-au perindat prin peisajul politic. De ce nu sunt embleme ale istoriei? Iar la simpla și banala mea analiză, mi-am dat seama că nici unul nu a rămas reprezentativ, niciunul nu a debordat de demnitate și verticalitate, că marea majoritate au  profilul tipic  al unui personaj  arogant, grotesc și perfid.

Nu știu lideri care să nu fi avut defecte, nu puțini politicieni sunt corupți și ipocriți, nu i-am văzut să nu sufere de o sete de putere absolută, iar mulți sunt mutilați de incapacitatea de a accepta critici. Și din partea oponenților, dar și din partea cetățenilor. Niciodată nu se simt vinovați, niciodată nu acceptă că pot greși. A greși e omenește și poate că și cel mai simplu om, dacă îți atrage atenția, te poate ajuta.

Dar ei, cei mai mulți, sunt in intriganți și hapsâni, mitomani și impostori, se împăunează cu doctorate plagiate și diplome false, mulți sunt machiavelici și inumani, rupți de realitate și pierduți în lumea lor.

Poate mulți dintre ei sunt corecți și umani, însă când se cocoață pe un piedestal, parcă își uită educația, prestanța, verticalitatea.

Nu mă întorc la comunism să îmi reamintesc de un lider pe care mulți îl vrem uitat, dar aș vrea să cobor în istorie și să pot vorbi despre adevărate portrete de lider, precum I C Brătianu, Regina Maria, Regele Ferdinand, chiar și Carol.  Aș putea să mai amintesc portrete discrete de politicieni pașoptiști sau interbelici, care au scris pagini frumoase de istorie și despre care poți să vorbești ore în șir cu admirație, implicare.

Asta e ceea ce eu nu pot înțelege. De ce liderii actuali nu se vor a rămâne într-o pagină frumoasă de istorie? De ce acceptă să rămână doar sumbre amintiri, dacă nu chiar să dispară cu totul din memoria generațiilor viitoare. De ce se debarasează de educație, demnitate, empatie, simplitate și modestie? De ce ne privesc cu aroganță și ne vorbesc în zeflemea, iar când se apropie momentul votului, când vor iarăși la bucate, își aduc aminte de existența noastră?

Ceea ce trăim în ultima perioadă pare foarte departe de realitatea pe care ne-am dorit-o, de speranța care ni s-a înfiripat prin piețe, în frig, sub jeturi de apă, bastoane și fumigene. Iar acum ne temem să aprindem un bec sau suntem îngroziți la gândul că vine iarna și nu ne vom putea permite puțină căldură, ca să nu mai vorbesc de mâncare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Ne-am săturat de supereroi, vrem să avem curaj să aprindem un bec”

  • Romania e in butoiul cu cacat. Daca puneti in balanta argumentele pentru ramanerea sau iesirea din acest butoi, veti remarca ca pe termen indefinit nu exista argumente pentru partea cu iesirea. Si daca sperati la minuni, aflati ca si acestea s-au epuizat. Restul sunt doar floricele pentru gugustiuci.

  • Stati linistita, visati frumos.
    Ce doriti, n-o sa se intample. Traim in epoca eroilor de mucava, politicienii nici de mucava nu mai sunt. Cel mult, papusi de plastic. Acum sunt foarte la moda politicienii teleghidati. Ganditi-va la George Bush Jr. – un tip simpatic, dar asa de prostalau, incat de fiecare data cand vorbea liber spunea prostii mai mari ca el, un tip pe langa care Viorica Dancila e academician si profesor emerit. Evident ca ala nu lua nicio decizie de capul lui, ii spuneau altii ce sa faca si el era oricum asa de prost incat nu avea cum sa-si dea seama ca e prostit. De tataia Biden ce sa mai zicem – gluma zilei in SUA e ca daca il lasi singur pe strada nu stie sa ajunga acasa.
    Noi, romanii, care cadem dintr-o extrema in alta, am sarit de la politicieni autocrati – gen Basescu sau Nastase – direct la Citu si Rata Mecanica. Avem 100% papusi santajabile si prostalai de duzina pusi in functie cheie, pentru ca papusarii sa nu aiba emotii cand dau ordine. Iar tendinta – daca ne gandim de exemplu la evolutia de la Iohannis si Orban, la Citu si Anisie – nu e spre lideri care sa isi doreasca sa intre in istorie, ci spre repetenti de clasa a 4-a unsi in functii de ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *