Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Niciodată uitați! O placă comemorativă este dezvelită în fostul lagăr de concentrare din Flossenbürg

Milioane de oameni au căzut victimă terorii naziste din cauza rasei, naționalității sau ideologiei politice. Puțini însă cunosc că alături de evrei în lagărele de concentrare naziste au zăcut și au fost executați mii de Martori ai lui Iehova. Profesorul Robert Gerwarth a remarcat că Martorii lui Iehova au fost „singurul grup din cel de-al Treilea Reich care a fost persecutat doar pe baza credințelor sale religioase”.[1]

La 22 aprilie 2023, Muzeul Memorial al Lagărului de Concentrare Flossenbürg din Bavaria (Germania) a inaugurat o placă comemorativă în memoria victimelor nazismului.[2] Aceasta este amplasată în așa-numita „Vale a morții” și le amintește vizitatorilor că „Martorii lui Iehova au suferit și au murit în acest loc”. Flossenbürg este al optulea muzeu memorial al unui lagăr de concentrare din Germania și Austria care comemorează victimele din rândul Martorilor lui Iehova în acest mod deosebit.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziștii i-au exploatat fără milă pe prizonierii din acest lagăr de concentrare, punându-i să extragă granit din solul bogat în zăcăminte. Mai târziu, ei chiar au recurs la execuții sistematice. Cel puțin 109 [3] Martori s-au numărat printre prizonierii din Flossenbürg. Ei au rămas neclintiți, la fel ca granitul. Diferența clară dintre acest grup de prizonieri și altele a fost că Martorii puteau în orice moment să pună capăt calvarului printr-o simplă semnătură pe un document prin care ar fi declarat că renunță la credința lor și că le jură credință naziștilor. Totuși, ei au rămas fermi.

Prof. Dr. Jörg Skriebeleit, directorul Muzeului Memorial al Lagărului de Concentrare Flossenbürg, a spus: „Dezvelirea acestei plăci comemorative reprezintă o recunoaștere foarte târzie a acestui grup de victime care a fost uitat pe nedrept pentru mult timp. Martorii lui Iehova au fost primul grup religios interzis după ce [naziștii] au venit la putere în martie 1933.” (Cotidianul „Der Neue Tag”, Oberpfalz Medien, ediția din 1 aprilie 2023, pag. 45)

Karl R. Wittig, fost funcționar guvernamental german, care a ajuns și el prizonier la Flossenbürg  și în alte două lagăre de concentrare, l-a auzit personal pe Adolf Hitler în 1934 urlând isteric, cu pumnii încleștați: ‘Această progenitură [a Studenților în Biblie, cum erau cunoscuți pe atunci Martorii lui Iehova] va fi exterminată din Germania!’[4] El a spus: „Nici un alt grup de prizonieri … nu a fost expus sadismului soldaților SS așa cum au fost Studenții în Biblie. Era un sadism caracterizat printr-un șir neîntrerupt de torturi fizice și mentale pe care nicio limbă din lume nu le-ar putea descrie.”

Cei prezenți la eveniment ascultă cu atenție discursul de inaugurare; în medalion: Judith Ribic, al cărei tată a fost închis în lagărul de concentrare de la Flossenbürg, și prof. Skriebeleit în timp ce dezvelesc placa comemorativă.

În acea sâmbătă însorită de primăvară, în frumoasa Pădure a Boemiei, purtătorul de cuvânt al grupului de victime, Wolfram Slupina, a făcut o declarație prin care a îndemnat auditoriul la meditare: „E important să nu dăm uitării istoria Martorilor lui Iehova care au fost victimele lagărelor de concentrare: ei au fost dispuși să-și respecte conștiința cu orice preț în cea mai întunecată perioadă din istoria Germaniei. Este istoria persecutării aprige a unei minorități religioase, complet neutră din punct de vedere politic, care a suferit represiunea dintr-un singur motiv: credința lor; ca și cum aceasta ar fi reprezentat o amenințare pentru sistemul totalitar.”

Martorii lui Iehova de pe tot globul sunt recunoscători pentru aceste eforturi de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la istoria plină de curaj a colaboratorilor lor. Prin exemplul lor, Martorii nu doar că și-au onorat Dumnezeul, dar și continuă să le transmită tuturor celor din prezent o lecție extraordinară de curaj civic.

Martorii lui Iehova care au fost încarcerați la Flossenbürg, 28 dintre ei suferind o moarte atroce, au fost convinși că niciun sacrificiu pe care l-au făcut în serviciul lor pentru Dumnezeu nu a fost în zadar și nici nu va fi uitat. Deasupra tuturor este Dumnezeul lor, Iehova, care ‘nu uită’, ci ‘își aduce aminte’, în special în timpurile în care „locurile întunecoase ale pământului s-au umplut de cuiburi ale violenței”. (Psalmul 74:19, 20[5])

Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”

Departamentul de Informații Publice
Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”(+4) 0770 315 146, (+4) 0770 157 684
birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552
Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/

[1] Hitler’s Hangman: The Life of Heydrich, pag. 105

[2] https://www.jw.org/ro/stiri/pe-zone/germania/Muzeul-Lag%C4%83rului-de-Concentrare-Flossenb%C3%BCrg-inaugureaz%C4%83-o-plac%C4%83-comemorativ%C4%83-%C3%AEn-onoarea-Martorilor-lui-Iehova/

[3] 85 de prizonieri în lagărul principal și 24 în lagărele satelit.

[4] https://www.jw.org/finder?wtlocale=E&docid=1955564&srctype=wol&srcid=share&par=27

[5] https://www.jw.org/ro/biblioteca/biblia/biblia-de-studiu/c%C4%83r%C8%9Bi/psalmii/74/#v19074019


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Niciodată uitați! O placă comemorativă este dezvelită în fostul lagăr de concentrare din Flossenbürg”

  • Ce bine ar fi dacă toţi ar gândi ca d-vstră!!!!!

  • Îmi cer scuze, când am scris”comentarii”ca cel de mai sus, nu m-am referit la articolul de mai sus ci la câteva emoticons care exprimă dispreț și ură față de acest articol.

  • Cu tot respectul pentru cei care îi urăsc pe Martorii lui Iehova și cu speranța că nu știu ce fac și nici de ce o fac, trebuie să spun că cei care fac”comentarii” ca cel de mai sus demonstrează că omenirea e plină de prejudecăți și orgolii care duc la ură, la războaie și la dispariția totală a iubirii și a interesului față de alții. Ar fi bine ca toți să înțelegem că atunci când avem prejudecăți sau urâm un anumit grup, ne facem mult rău nouă înșine și dăm un exemplu negativ celor de lângă noi.

  • .Hitler un om crudv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *