Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Nicolae Rădescu a fugit din ţară cu acceptul ruşilor?

Nici volumul Un sfert de veac de urmărire. Documente din dosarele secrete ale Generalului N. Rădescu, editura Enciclopedică, Bucureşti, 2004, n-aduce un spor de informaţii despre fuga lui Nicolae Rădescu din România.

Notele autorităţilor pledează pentru o plecare ilegală, la 15 iunie 1946, cu un avion prevăzut să zboare pe ruta Cotroceni-Tecuci-Mediaş.

Spaţiul aerian românesc se găsea sub supravegherea strictă a ruşilor.

Cum de a putut s-o şteargă Nicolae Rădescu, aflat, după eliberarea din domiciliu forţat, sub controlul SSI, al Siguranţei şi, nu încape vorbă, al KGB?

Ne răspunde ceea ce s-a întîmplat cu Generalul după aterizarea pe aeroportul Famagusta, din Cipru.

Din 17 iunie 1946, Generalul e ţinut timp de nouă luni în lagărul de refugiaţi.

De acolo – zic istoricii – reuşeşte să evadeze mai ceva ca Monte Cristo.

În Cipru, generalul e ţinut în lagăr de englezi.

Întrezărim astfel o înţelegere între serviciile secrete britanice şi cele ruseşti de scoatere a lui N. Rădescu din ţară fără ştirea autorităţilor comuniste.

Pentru ruşi, un politician protejat de englezi constituia un amănunt sîcîitor.

Nu-l puteau aresta fără scandal, dar nici nu-l puteau ţine în România.

Aşa s-a ajuns – cred – la o înţelegere despre care ne-ar putea spune ceva doar răscolirea prin arhivele de la Moscova.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *