Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Noaptea de Sânzene, cînd animalelor le dă Dumnezeu glas de om

Decis să rezolv o dată pentru totdeauna transcrierea pe Diario a notelor uitate prin Caiete, mă apuc de corectat eseul Cunoaștere și intuiție la Sadoveanu, dedicat cîndva romanului Nopțile de Sînziene. Am însă nevoie de un citat menit a demonstra incapacitatea străinului Antoine Bernard de a intra în contact sufletesc cu mediul înconjurător. Românesc, evident.Și cum am Nopțile de Sînziene în variantă electronică, trec la parcurgerea în viteză a romanului. Și ajung la un moment dat la pasajul despre Nopțile de Sînziene în care se descrie momentul de la Miezul nopții, cînd viețuitoarele prind glas și primesc de la Dumnezeu „lumina înțelegerii”. Nu știu dacă l-am transcris vreodată pe curat, deși nu o dată l-am invocat. O fac acum. Și pentru a semnala că Mihail Sadoveanu e mult mai modern decît am crede noi, Ce film fantasy s-ar putea face din acest roman!:

„Prin întunericul opac, pădurarul îşi căută locul şi se aşeză în iarba moale, cu spatele răzimat într-un trunchiu răsturnat. Miroseau puternic în juru-i sînzienele înflorite.

Noaptea era caldă, aşa cum se cuvine să fie în dricul verii. În noaptea aceea a sfîntului Ion de vară, se schimbă crîngul cerului după porunca cea prea-înaltă şi soarele începe să deie îndărăt. De aceea în zodie e zugrăvit la vremea asta semnul racului. La miezul nopţii a rînduit Dumnezeu un răstimp de linişte, cînd stau în cumpănă toate stihiile, şi cerurile cu stele şi vînturile, – după care dintr’odată toate purced în scădere. Iarna începe a-şi pregăti harmasarii în grajdurile ei din miază-noapte. În acel ceas al cumpenei, Dumnezeu a orînduit pace între toate animalele, jigăniile şi paserile. Le dă şi lumina înţelegerii pentru acel răstimp, ca să grăiască întocmai aşa cum grăiesc oamenii. Oriunde s’ar afla, toate se strîng în sobor şi stau la sfat. Aşa că Neculai Peceneaga aştepta acel ceas al soborului vieţuitoarelor din Borza.

Stătu o vreme ca într’o somnie, cugetînd la felurite lucruri nedesluşite. Apoi într’un tîrziu privi cerul miezului-nopţii. Carul-mare şi cel mic îşi întorseseră oiştile de stele. Iar cătră amiază se mişcaseră din răsărit semnele Balaurului. Deci se apropia ceasul; mintea i se subţie şi vederile i se deschiseră prin întuneric.

În jurul lui era un fel de foşnet pe care de-abia îl prindea cu urechea. Din locurile cele de dedesubt, din tău, ştia că trebuie să suie mistreţii. Mai ales cei bătrîni nu se poate să lipsească. Lupii vin din Cazane. Din văile acele ale lor, dese ca peria, ies pe brînci, trec două dealuri şi coboară două rîpi, pînă ce ajung aici la Paraclis. Lupoaicele vin cu căţeii pe de lături şi tot clămpănesc la ei din fălci, alungîndu-i dela ţîţe. Acele clămpănituri – parc’ar fi plesnit vreascuri – le auzea prin tăcere Peceneaga. Bursucii s’aud tipăind pe cărări, caşi iepurii, caşi caprele. Dar pe vulpi nu le poate auzi nici pămîntul. În streşina poienii fîlfîie buhnele şi huhurezii. Le simte vîntul aripilor în pleoape, cînd ridică ochii la stele. Dar de văzut încă nu le vede. A şuşuit văzduhul o clipă: se chiamă că s’au coborît pajurile pe dîmburi de stejari. Vin şi cocostîrcii cei bătrîni, care au avut cuib pe casa lui Neculai Peceneaga, cînd trăia în locuinţă omenească. Dar acuma casa-i pustie şi dărîmată, în coasta pădurii, spre satul ţigănesc. Stau strîns în furcile fagilor veveriţele şi jderii. Stau motanii sălbatici lîngă ierunci. Acuma, cînd se înfioară zvon în poiană, toate sălbătăciunile s’au bulucit şi aşteaptă numai semn de sus, ca să le vie graiu omenesc şi să deschidă soborul.

Acel semn Peceneaga îl simţi deodată în inima lui. Ca dintr’o toacă dela o mănăstire din cer, s’a auzit de trei ori: toc-toc-toc. Din văzduhul miezului-nopţii începu să ningă o lumină slabă. Şi Peceneaga văzu toate dihăniile, şi jigăniile, şi paserile, în sobor. Se bucură pînă în fundul fiinţii lui de mila lui Dumnezeu şi începu să asculte.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Noaptea de Sânzene, cînd animalelor le dă Dumnezeu glas de om”

  • Stimate maestre ,
    OCR-izarea nu e perfecta, cred ca trebuie corectat „se schimbă crîngul cerului” cu „se schimbă crugul cerului „

  • ‘În acel ceas al cumpenei, Dumnezeu a orînduit pace între toate animalele, jigăniile şi paserile. Le dă şi lumina înţelegerii pentru acel răstimp, ca să grăiască întocmai aşa cum grăiesc oamenii.’

    deci Dumnezeu a rinduit pace doar in ceasul ala, in rest fiind vorba despre o stare de razboi? :))))
    io zic ca e de la sine inteles ca Creatia a fost ‘buna-foarte, caz in care ea e chiar Pacea 🙂

    vor grai ca oamenii, asa e, insa asta doar pentru ca oamenii vor grai pe limba animalelor, deci animalele …n au decit sa graiasca pe limba oamenilor, …care in ceasul ala e a animalelor :)))

    daca ‘lumina intelegerii’ se manifesta doar in acel rastimp, cum de au inteles vietuitoarele …mai nainte de ceasul asta ca …tre sa se adune intr un sobor?! :))

    in opinia mea, daca animalele mai nainte de sobor n aveau nimic de impartit, iar la sobor s au adunat …considerind ca au ceva de impartit si deci tre sa faca pace:))), nu cumva din toata tarasenia rezulta ca ‘lumina intelegerii’ le a nenorocit pe animalele astea?!:))))
    brusc …a aparut neintelegerea, deci nevoia de sobor …in care sa se caute intelegerea

    toate animalele vorbesc aceeasi limba, Bunul-Simt, insa exista si dialecte:))
    atunci cind oamenii vorbesc aceeasi limb cu animalele, iar animalelel vorbesc aceeasi limba cu oamenii inseamna ca cei care s au desavarsit sint oamenii, …nu animalele:)))))
    animalele stiu instinctiv cind a sosit primavara, pe un s o ia cind vine sorocul migratiei, etc…
    Bunul-Simt e o exprimare plenara a instinctelor si e ‘limba care se vorbeste in Creatie :))

  • E atâta farmec și prospețime în această scriere…o redescopăr cu încântare, redescopăr ceva uitat prin cotloanele ființei, venind din copilărie. Ceva de genul basmelor auzite de copilul acelor vremuri cu ochii mari deschiși către lume și cu urechile ațintite…
    O fărâmă de frumos încrustat în muchea timpului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *