Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Noi facem parte din Europa, dar fapte cruciale pentru istoria continentului n-am produs

Marele avantaj al unei călătorii în străinătate constă în ceea ce eu am numit, inspirat din opera lui Camil Petrescu, interesul dat de iubire. Camil scria că la un moment dat, cînd ai început un amor, toate amănuntele legate de persoana iubită, de la locul în care s-a născut, pînă la meseria de bază, pînă atunci complet străine, devin ținta unei preocupări cu valoare de patimă.

La fel se întîmplă și cu voiajul în străinătate.
Să luăm, de pildă, noua mea călătorie, concentrată pe Aachen. Aix-la-Chapelle a fost capitala Imperiului lui Charlemagne. Peste numele Charlemagne mai dădusem și înainte. Nu însă pînă acolo încît să fie țintă a preocupării. Acum, după ce m-am întors, prima mea grijă a fost de a căuta prin bibliotecă volume despre Carol cel Mare. Istoriile și dicționarele de Istorie universală nu sînt suficiente pentru iscodirea unuia ca mine, care știu deja în linii mari cine a fost Carol cel Mare. Pe rafturile cu cărți umblu după o istorie a Europei. Culmea! Cînd n-aveam nevoie de istoria Europei dădeam tot timpul peste ea, constrîngîndu-mă să-i găsesc un loc. Acum, cînd am nevoie de Istoria Europei, o caut zadarnic pe rafturile de Istorie, prilej de a mă întrista din nou, de harababura care domnește în biblioteca mea. Nici Dicționarele biografice nu-mi pun la dispoziție date despre Charlemagne mai multe decît am aflat în călătorie. Dau însă peste o carte începută mai demult, dacă ar fi să iau în serios semnul rămas la Căderea Constantinopolului: „Notre Histoire. Les cent dates qui ont fait la nation européene”. A apărut în 2014 la editura JCLattés sub semnătura lui Philippe Juvin.

Din cuprinsul cărții înțeleg că autorul își propune să prezinte, în o sută de date „portretul uimitor de intim al trecutului nostru”, adică trecutul europenilor ce pot fi considerați ca aparținînd unei singure națiuni. O sută de date e o lucrare tipică genului franțuzesc de face Istoria friendly. Materia deja cunoscută e restructurată în vederea publicării sub un nou semn:
Cel a unității europene.

Asemănător, am întîlnit cărți despre Obiecte care au făcut Istorie, Necunoscuții Istoriei, Eșecuri din Istorie etc.
Supusă normelor de fier ale unor astfel de lucrări, cartea consacră fiecărei date doar două pagini format mai mare decît A4. Sub titlul care transcrie data și evenimentul, sînt tipărite cîteva rînduri de sinteză. Fiecare grupaj beneficiază de fotografii atrăgătoare.

Despre ce-și propune cartea ne putem face o idee din ultimele rînduri ale textului scris pentru a justifica data de 1270 Înainte de Hristos. Călătoria lui Ulisse:

„Ulysse e liber și curios: el descoperă lumi noi în care se aplică reguli diferite. Omul european își va face a sa această curiozitate: ea îl va duce la depășirea propriilor frontiere intelectuale, culturale, religioase și politice. E chiar călătoria sub toate formele sale, fie reală sau intelectuală, motivată de război, comerț, religie, științe sau arte, care va face posibilă înflorirea intelectuală a continentului nostru.
Din acest punct de vedere, Ulysse e primul European din Istorie.”

Sau, ca să dăm un alt exemplu, una dintre cele o sută de date e 1965, Yesterday, Les Beatles. Textul debutează astfel:

„În 1965, cîntecul Yesterday scufundă țările occidentale.”

Finalul explică opțiunea pentru lansarea Yesterday ca dată de referință în Istoria comună a Europei:

„De mai multe ori în Istoria sa, Europa s-a unit în jurul culturii și a luminat lumea grație culturii. Beatles se înscriu în această lungă tradiție. Apariția lor în anii 60 e cu atît mai prețioasă cu cît la vremea respectivă Europa încă se mai luptă să existe în chip independent în plan politic față de cele Două Superputeri. Din acest punct de vedere Beatles ajută tinerii europeni ai momentului să-și inventeze o nouă identitate”.

Prezentarea autorului de către editură e un prilej de uimire pentru cititor:

„Istoric în suflet, Philippe Juvin e profesor de medicină, șef de serviciu la Urgențe la spitatul George Pomipdou. E primar al localității Garenne-Colombes și deputat european. Pe parcursul mai multor misiuni civile și militare (Liban, Ukraina, Afganistan), el a studiat influența franceză și europeană în lume.”

S-o recunoaștem!
O asemenea personalitate din punctul de vedere al preocupărilor se întîlnește destul de rar. E ditamai medicul la Urgențele de la ditamai spitalul, dar e și primar, deputat european, profesor, membru al diferitelor misiuni peste hotare. În suflet, e istoric și semnează o carte despre Istoria comună a țărilor europene. Cele o sută de date debutează cu 1270 înainte de Hristos, Călătoria lui Ulisse și se termină cu 1989. Căderea Zidului Berlinului. Printre anexe se găsește și una dedicată Mulțumirilor. Printre mulțumiri se numără și cele dedicate „deputaților europeni care m-au ajutat în înțelegerea istoriilor lor naționale”. Potrivit textului, unul dintre acești deputați e Theodor Dumitru Stolojan. Ce i-o fi zis Stolojan despre Istoria noastră unui tip altfel simpatic, dar fără nici o legătură cu Istoria? Roumanie apare citată în carte de 14 ori. Verific fiecare dată pentru a vedea ce scrie despre noi inspiratul de către Theodor Stolojan. Chiar din start remarc un adevăr crud pentru noi:
Roumanie nu face nici o dată dintre cele o sută selectate de autor ca întruchipînd tezaurul pentru unitatea Europei. Firește, noi facem parte din Europa, dar fapte cruciale pentru istoria continentului n-am produs. Cel puțin potrivit cărții scrise de cel care a primit consultații de la Teodor Stolojan.

Roumanie apare în imensa majoritate a cazurilor în grupuri de țări enumerate ca stînd sub semnul unui eveniment la nivel de Europă. O dată dintre cele o sută e 1870. Tratatul de la San Stefano. România apare aici printre statele care și-au cîștigat Independența prin Tratat. Dintre datele la care apare numele România mi-au atras atenția două:
Axa Roma-Berlin 1939-1945. Cei care au spus nu.

La data 1936, România apare într-un grup de state care se înscriu în Axă:

„În 1940, în timp ce Războiul e declarat și Hitler repurtează victorie după victorie, Japonia, Republica Slovacă, Ungaria amiralului Horthy și regatul României se alătură Axei a cărei dominație pare irezistibilă”.

Sigur că România s-a alăturat Axei în noiembrie 1940. Motivul l-a constituit teama de URSS și nu nevoia de a se înscrie într-o Alianță care domina lumea.
Cei care au spus sînt astfel definiți:

„Peste tot în prăbușirea generală a oricărei morale, bărbați și femei, celebri sau anonimi, au salvat o anume idee de Europă”.

Alături de De Gaulle, Wallenberg, Churchill, apare și Traian Popovici, România:

„Avocat român și primar al provinciei Cernăuți”, «Drept printre popoare». Primar al Cernăuților, a salvat aproape 20 000 de evrei pretextînd că erau necesari bunului mers al serviciilor publice.”

Pe copertă, cartea reproduce tabloul Încoronării lui Napoleon ca împărat.
Lucru normal.
Că doar n-avea să pună pe copertă bătălia de la Waterloo!

*

Scriam pe 26 martie 2014: Bătălia fustelor din jurul Masculului Traian Băsescu

Exploatînd specificul Facebook, Dan Tapalagă a mustrat Evenimentul zilei, pentru că ar ţine şedinţe în direct la TV cu acţionarii. Acţionarii ar fi Elena Udrea şi Dan Andronic. De fapt, Dan Tapalagă viza intervenţia telefonică a Elenei Udrea la emisiunea realizată de ziar pe B1 Tv, în fiecare dimineaţă, intervenţie pentru comentarea unui eveniment petrecut chiar în dimineaţa zilei de luni, 24 martie 2014.

Habar n-am dacă Elena Udrea e acţionar la Evenimentul zilei, mamă sau ibovnică a cuiva din redacţia ziarului sau cumnata uneia din camerele video care înregistrează emisiunea. Despre Dan Andronic ştiu – am fost anunţat chiar de Dan Andronic – că e acţionar la Evenimentul zilei. Textul lui Dan Tapalagă îl aşează pe Dan Andronic într-o lumină injustă, ca să nu-i zicem altfel. S-ar putea înţelege că Dan Andronic e un patron analfabet, luptînd cu agramatismele prin yahturi, un rîtan cum sînt atîţia în România presei prostituate, un bogătaș care, profitînd că le dă o pîine ziariştilor, se convoacă singur la talk-show-uri.

Dan Andronic participă la emisiunile ziarului în ipostaza de gazetar. Pentru că Dan Andronic e un excelent gazetar, unul dintre absolvenţii străluciţi ai Şcolii Ev.z. de pe vremea lui Cristoiu. În ipostaza de gazetar are iniţiative ca director editorial, scrie la gazete şi participă la talk-showuri, uneori chiar alături de Dan Tapalagă.

Răutatea lui Dan Tapalagă – pentru că răutate este – ne atrage atenţia asupra unui război iminent, cu efecte grave în planul bătăliei cu PSD, Partidul-Stat.
Răbufnirea lui Dan Tapalagă îşi are izvorul în antipatia faţă de Elena Udrea. Nu e singurul jurnalist din rîndurile celor acuzaţi de gaşca lui Dan Voiculescu de-a fi băsişti. Numărînd şi cîteva femei urîte, întruchipări ale urîţeniei cu plete, Gruparea anti-Elena Udrea e în acelaşi timp şi Gruparea Pro-Monica Macovei. De ce e acuzată Elena Udrea? De a fi geniul rău al lui Traian Băsescu, Diavoliţa care l-a despărţit pe Traian Băsescu de Monica Macovei, dar şi de alte personalităţi precum Alina Mungiu.

În realitate, războiul grupării pro-Macovei trădează o afacere strict omenească. Masculul Traian Băsescu e disputat de mai multe fuste.
Din nenorocire pentru şansele lor, unele Fuste pot fi numite aşa doar dacă proprietarele lor sînt puse la raze Roetgen, singurul mijloc în cazul lor de a stabili dacă sînt sau nu femei.

Alt titlu din 26 martie 2014:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Noi facem parte din Europa, dar fapte cruciale pentru istoria continentului n-am produs”

  • Avem 8 ani la rezoluția din ’89 locuiam intr-un cartier care avea o unitate militară de atunci stradă se numește 22 Decembrie 1989 pentru că in acel cartier noaptea se auzeau gloanțele cu adevărat, noaptea ne uităm la TV cu draperiile trase să nu se vadă de afară nu cumva teroriștii să știe că suntem in casă(ușa era daia de carton vopsit peste care tata pusese curierul și lângă un toporaș de il folosea să taie oasele de la porc pentru ciorbă) … și ziua era liniște imi aduc aminte că ne jucam afară copii până intr-o seară când ma lovit întrebarea „de ce teroriștii vin doar noaptea?” Știu că la un momendat după câteva zile de mers se burtă prin casă noaptea (chiar se auzeau împușcături groaznic) și ne-am mutat la un coleg de serviciu într-o altă parte a orașului unde nu se auzeau focuri de armă (era liniști deplină doar revoluționarii de la tv se auzeau) …. și de aici pasiunea mea pentru revoluția din 89 … relatările întrebările , interviurile dumneavoastră mi-au deschis mintea către alte și alte întrebări … pentru mine este foarte foarte clar ce sa întâmplat atunci … și fără să vreau asociez și războiul din Ucraina cu acest moment am dubii serioase și foarte serioase de luptele care există in Ucraina …. mă îndoiesc că până la ora asta a luptat doar o armata privată a unui „oligarh” rus …..atacul podului… Zelensky care este un actor „simpatic” Putin este evident cea mai mediatizata persoana la nivel mondial eu cred că numele sau apare cu un raport de 50 la 1 vs Binden …eu cred că omul in inteligenta sa este și prost dar prostia are o limită … dar nu se poate exista inteligenta artificiala care măsoară totul chiar nu realizează Occidentul cât de mare il fac Putin ? „Cum să le spui cu i zi înainte de alegeri tu Franța că împreună cu Germania trimiți trupe peste ei ???? :)))))) Eu încep să cred că adevăratul război este împotriva celor care au mentalității fascinate , ultranaționaliste ,hitleriste sau comuniste … discutam odată cu unul care spunea că ce luăm mașini de la nemți că luăm mâncare de din supermarket-ul că nu fumăm țigările noastre nemților că ce înseamnă asta că suntem sclavii lor …. știu că i-am răspuns dar de ce nu te bucuri tu că îți face neamțul mașină bună ? Și că ai de unde să cumperi mâncare ? Și tu stai liniștit eu nu mă gândesc că ma fură multinaționalele eu gândesc invers și că imi fac un servicii ? Și mă gândesc dacă eu merit atâtea minuni ? …. și am înțeles că ceea mai mare problemă este mentalitatea omului …facem ce facem și din fiecare iese la un moment dar un Hitler din noi …. și când avem risipim dacă am avea gazele gratis sunt convins că toți am sta cu geamul deschis iarna și căldură mă maxim ….. dacă avem mașină de ce nu zburăm cu avionul , dacă avem vacante de ce nu avem 2 dacă facem 2 alții au trei …etc etc dacă avem pui gratis vrem și somon ….etc etc ……oare când își dă omul singur peste bot și să-si zică gata îți ajunge gura și să realizeze că este mai penibili decât „Tilișca” ….maestre cu dumneavoastră mă uit cu milă la mulți dintre cei care ne conduc sincer și de Rareș Bogdan când il văd așa chel cu Rolex și batista de ginere in piața mă gândesc că sigur sigur are o suferință asta își dorește el și mă gândesc că totuși e sănătos că nu we crede nici Stefan cel Mare să fi venit oe cal in piața cu săbie ….. să le dea Dumnezeu sănătate totul este mai mult in mintea fiecăruia ….

  • Selectia datelor are doua caracteristici :
    -contine mind set-ul celui ce face selectia ( vezi „intelegerea ” intentiilor lui Putin de catre diversi analisti militari )
    -presupune o varietate de criterii . Agregarea criteriilor e insa plina de paradoxuri .
    Cat despre curiozitatea care ar fi amorsat peregrinarea lui Ulisse , eu am o neagra banuiala : ca nu prea il tragea ata catre casa .

    • selecția datelor are o caracteristică, cele care contează se! selecteaza :)), ocupindu si singure locul in ..matrice. deci selecția datelor se face folosind un soi de sita :))

    • in asamblarea matrici ..doua caracteristici sunt importante,
      -mind set-ul celui ce face selectia
      -dinamica de tip 🌈 folosita in selectarea criteriilor
      :))))))

  • Faptă mai crucială decât să ții 500 de ani turcii pe linia Dunării, împiedicîndu i astfel să ocupe toată Europa, nu mai există în toată istoria.
    Fideli doctrinelor militare din evul mediu care considerau că pentru a putea cuceri o zonă trebuie controlate fluviile, turcii au urmărit controlul Dunării.
    Un pic dacă erau mai grăbiți și o luau spre vest la apogeul puterii lor, fără să aștepte până în 1683, acum și Franța și Germania și alea p acolo erau precum Kosovo.

  • Charlemagne…nume nu gluma.
    Divizia SS Charlemagne apara Reichstagul in aprilie 1945…sigur stiti asta .
    Maresal Petain erou al Marelui Razboi… al doilea razboi mondial maresalul Putain tradator .
    Iar despre pasaretul din jurul LU Dom professor…phuuu… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  • Aici aveti si lincul despre inteligenta lui Borrell. https://www.cnn.com/videos/tv/2024/03/25/amanpour-josep-borrell.cnn„

  • Acum v-ati prins de ce se duce acest razboi care se va termina Termonuclear?”Nu este clar ce l-a făcut pe șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, să vorbească ieri când a apărut la emisiunea CNN a lui Christiane Amanpour, dar pentru o dată a vorbit clar când a declarat că SUA și UE nu sprijină Ucraina pentru că iubesc poporul ucrainean, ci pentru că le serveşte interesele geopolitice.

    – „Știi, SUA au un interes personal să susțină Ucraina. Altfel, i-am da Rusiei o trecere gratuită. Și știi ce se întâmplă atunci. Adu-ți aminte de Crimeea. Adu-ți aminte de Siria. Nu ne permitem Rusiei să câștige acest război. În caz contrar, interesele americane și europene vor fi foarte afectate. Nu este doar o chestiune de generozitate, nu este o chestiune de a sprijini Ucraina pentru că iubim poporul ucrainean. Este în interesul nostru și este, de asemenea, în interesul Statelor Unite ca actor global, cineva care trebuie perceput ca un partener de încredere, un furnizor de securitate pentru aliați.”

    Ceea ce a fost de multă vreme clar pentru cei care au sănătatea mintală intactă – că scopul războiului prin procură al Occidentului în Ucraina nu este de a „menține democrația” sau de „a apărea pentru poporul ucrainean”, ci mai degrabă de a se asigura că hegemonia SUA nu este amenințată. – este spus acum deschis și de elita puterii de la Bruxelles.”

    RĂSPUNDE
    gelu spune:
    26 MART. 2024 LA 10:10
    „B/Mesajul este inconfundabil – nu te iubim, doar ne ești de folos. Ce zici dacă Borell le-a spus asta tuturor sutelor de mii de ucraineni care au murit degeaba și sutelor de mii din ce în ce mai puțini ucraineni care acum sunt sacrificați pe câmpul de luptă ca carne de tun?

    Același om care, de altfel, a spus anterior că UE este hotărâtă să ofere sprijin Ucrainei cât va fi nevoie și cât de intens este necesar, adică ultimului ucrainean.

    Teribil și ideea că contribuim atât cu arme, cât și cu sprijin financiar pentru a menține măcelul este dezgustătoare. Dar oamenii îndoctrinați cred că ceea ce facem este un efort onorabil pentru că noi suntem „băieții buni”.

  • Noi facem parte din Europa, dar fapte cruciale pentru istoria continentului n-am produs
    =
    hai sa zicem ca e asa. intrebarea care se pune: asta e de bine? …sau de rau?!:))))

    • lumea mare se duce pe copca pe mana oamenilor de Actiune, prin urmare daia …intreb :))

    • Trei mărunțișuri (dar, se știe, diavolul se ascunde în detalii): 1) chit că volumul la care se trimite e franțuzesc, numele celebrului grup rock din Liverpool ar trebui scris ca în original, The Beatles, nu după tipicul limbii din Hexagon; 2) fragmentul de text citat nu se referă nemijlocit la piesa „Yesterday” (apropo, inclusă pe albumul „Help!”, apărut în vara lui 1965), ci la semnificația majoră pentru cultura populară și, neîndoios, pentru conștiința occidentală a întregii muzici a celor patru („Fab Four”); 3) de Gaulle – obligatoriu, cu literă mică la particula de noblețe (Charles de Gaulle).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *