Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O Opoziție sănătoasă și fermă găsește și poate impune, fără să dărâme, soluţii constructive

Un profesor de Pedagogie, de pe vremea când eram studentă, a făcut o afirmaţie pe care nu am înţeles-o pe atunci: „Starea societăţii depinde de calitatea femeilor şi de ceea ce exprimă o femeie în societate, chiar şi de felul cum ele arată.” Dar acum înţeleg. Societatea, ca stare şi manifestare, poate fi şi reverberaţia, complexă şi amplificată, a relaţiilor şi raporturilor de putere care există in familii, ca numitor comun, într-o majoritate. Şi de ce femeia şi nu bărbatul care, prin tradiţie, e capul familiei, care ia hotărârile? Prin simplul fapt că femeia are rolul similar Opoziţiei într-o structură de putere politică. O opoziţie puternică şi sănătoasă previne excesul şi abuzul de putere, reprezintă o formă de control, evaluare şi sancţionare a intenţiilor, proiectelor sau deciziilor Puterii, atunci când aceasta o ia razna sau devine periculoasă. Ce observ în familiile româneşti, din ţară, dar şi din diaspora, în privinţa rolului pe care şi-l asumă femeia, poate sub influenţa învăţăturilor pauline, greşit înţelese şi aplicate sau pur şi simplu prin tradiţie? Femeia îşi asumă destinul omului fără însuşiri, mai bine zis al vasului în care încap toate însuşirile bărbatului, dezvoltarea lui în clipă şi printr-o istorie comună şi simultan separată. Şi ce e rău în asta? Toleranţa care provine din „crede fără a cerceta”, din lipsa unei atitudini care îşi pune întrebări, din disponibilitatea de a se lăsa minţită (din pragmatism şi frică?!), de a nu trece lucrurile, observaţiile dinlăuntrul familiei şi ale realităţii cu care intră în contact, prin filtrul judecăţii personale (atunci când o are), conduce la asumarea unui rol de bonă, doică, îngrijitoare şi gardian al nevoilor, faptelor şi deciziilor bărbatului. Se face scut în jurul iresponsabilităţii, imoralităţii, infracţionalităţii, chiar mafiotizării bărbatului şi a familiei. Ele ar zice că din înţelepciune, pragmatism şi dragoste (cu toată dragostea), spre a menţine echilibrul relaţiei şi pacea familiei. Echilibru în care rolul opoziţiei sănătoase şi ferme, care găseşte şi poate impune, fără să dărâme, soluţii constructive la probleme, e înlocuită de acomodarea cu blatul, pentru supravieţuire. Interesant, femeia devine autoritate în gestionarea, tot superficială, a relaţiei familiei cu Biserica. Bărbatul îi urmează sfatul acolo: „mi-a zis Aurica să nu lucru duminica, pentru că e păcat”. „Roxana mea călca lenjeria duminica, până ce şi-a data seama că ne merge rău din pricina asta. De când nu mai calcă duminica, ne merge bine”. „Noi postim miercurea şi vinerea, că aşa zice nevastă-mea că trebuie”. Dacă sunt zile ale Domnului, acelea sunt în fiecare zi. Nu într-o zi anume. Munca făcută cu har se înscrie într-un ritual sacru, şi atunci între muncă şi rugăciune nu mai este o deosebire fundamentală.

Totul se reduce iarăşi la Frică. Frica de pedeapsa divină şi frica de bărbat, de a nu-l supăra, enerva, obosi („încet, pe vârfuri că doarme şi dacă îl trezeşti e ursuz sau face o criză”), de a nu-l provoca să caute o alta, să fugă la amantă, să-şi înşele nevasta la furie, supărare sau pentru a o învăţa minte. Dacă o societate, per ansamblu, nu are simţ civic, e pasivă şi face compromisuri ruşinoase la tot pasul, corupe şi e coruptibilă, este în foarte mare măsură o consecinţă a rolului asumat de femeie în familie, în special în relaţia cu bărbatul. Şi cum s-a ajuns aici şi de ce? Care sunt instituţiile, puterile în societate care reglementează relaţiile şi raportul de putere pe orizontală, nu ierarhic? Cele directe, apropiate, sensibile, unde nu ar trebui să crească frica?! Nu le menţionez, spre a incuraja reflecţia. Dar mă întorc la Cioran, cu intenţia de a-l reabilita, pentru că, din punctul meu de vedere, a fost greşit înţeles, judecat pe nedrept pentru că a chestionat critic, prin argumente filozofice, atitudinea mioritică în raport cu istoria şi viaţa, precum şi personalitatea şi învăţăturile controversate ale Apostolului Pavel.

Şi ce înseamnă acea faimoasă toleranţă a românilor? Chiar este vorba de toleranţă sau de disponibilitatea de a face blatul, de a se face frate cu Dracu până se trece puntea (adică până la capăt)? Şi nu cumva se aseamănă acea toleranţă – caracteristică naţională- rolului asumat, în general, de femeie în relaţia cu soţul, cu partenerul de viaţă? Dar cum de nu vedem intoleranţa, care sare de-a dreptul în ochi, atunci când familiei, grupului de interese, clanului, îi sânt ameninţate interesele, în special şi mai ales cele câştigate necinstit, prin abuzuri, şantaje şi infracţiuni de tot felul?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „O Opoziție sănătoasă și fermă găsește și poate impune, fără să dărâme, soluţii constructive”

  • exista, din cite vad, credinta ca oamenii se nasc asaaa, …se nasc si ei!:)))

    Dinamica Nasterilor…e Sfanta in Creatie!

    atunci cind un om se naste el…e extrem de bine definit. el poarta cu sine un potential extrem de precis definit, el fiind menit sa implineasca dorinte!
    dorinte deja dorite de oameni si care…inca nu s-au implinit,…dar se vor implini , sau vor inainta pe calea implinirii, prin nasterea unui om cu caracteristici extrem de bine definite.

    putem cunoaste ce fel de oameni se vor naste in natia asta?
    pai…cum sa nu cunoastem, domne, cunoastem si cunoastem extrem de precis ce fel de oameni se vor naste!
    aia care implinesc dorintele dorite prin neamul nostru!:)))

    ba…daca nu sintem atenti, chiar si altii, ai altor neamuri, dar care isi gasesc aici, in neamul nostru, teren propice pentru a implini dorintele dorite prin neamurile lor, se vor naste paici!:))

    prin urmare eu povestesc despre cum conduceau neamul batranii nostri, ..cum se conduce neamul, azi, nu ma pasioneaza,
    pentru simplul motiv ca pe cei care conduc neamul, azi, nu i intereseaza absolut deloc ce se naste prin neamul asta!
    ei…doar ii iau de buni, paia care se nasc, si cu asta basta!:)))))))
    singurele care mai conteaza, in Dinamica Dorintelor care definesc tipul de oameni care se nasc in neam sint….dorintele mamelor care au si bun-simt in ele:). atit. cele mai tari sint mamele care si doresc sa nasca Feti Frumosi si Ilene Cosinzene!:)))

    astazi treaba sta asa:…atunci cind tinerii ajung la 14-18 ani…incep sa afle si cei care conduc neamul…ce au in ograda!:)))
    si dupaia…fac si fac si fac si dreg astfel incat sa-i dreseze!, sperind ca le si iese!:))))))
    domne, cu oamenii numai trebuie sa faci nimic, altceva decit sa-i uzi, daca anterior ai facut ceva…fundamental: ai gradinarit cu drag Taramul Dorintelor…

    ce sa cauti, domne, pe taramul faptelor, daca mai nainte n-ai obosit muncind pe taramul dorintelor?!
    munca ta ar fi o munca in stil un pas nainte si doi napoi!:)))

    ma bucur ca ai adus in discutie femeile, ca io am pus pe tapet mamele, si le am mai si ridicat la rang de Esenta, Dorintele lor fiind fundamentale in definirea viitorului neamului din care ele fac parte.

    bineinteles ca importante sint si dorintele barbatilor din neam, insa indiferent cum arata ele la un moment dat, daca mamele neamului refuza sa teasa cuiburi pe masura dorintelor barbatilor, dorintele barbatilor…n au unde se naste!

    deci uite ca am ridicat si Opozitia pe care o reprezinta mamele neamului la…rang de Esenta !
    :)))

  • mis, …uite, io am…ceva n cap…si nu mi da pace.
    iata ce: deci mataluta ai adus o tona jumate de toale?
    …si ce faci cu ele?!
    ai terminat de cumparat dulapuri?:))))

    • Online, ma retrag din dialog.

      • n-o fa!
        …imi cer eu iertare!, mi se pare mai drept asa:)

      • iarta ma! 🙂

        • Vezi, daca te comporti ca un copil râzgâiat?!

          • testam si io cit de lung si lat e terenul:))
            acu daca e pazit, aia e, n am nimic impotriva!, ba chiar Bravo!:))

          • pe de alta parte io ma exprim extrem de deschis, citeodata. asa ca e de folos sa stiu daca tipul cu care dialoghez e glumet sau ba:))
            cu tine am noroc, esti o tipa glumeata!:)))

          • Încearca sa fii serioasa o clipa si zi-mi de ce mi te adresezi ca unei „tipe”, când eu ti-am zis ca sunt un „tip”?!

          • am incercat.
            nu pot!:))))

            esti haios, e clara treaba!:)

          • geo, hai sa ti zic ceva, ca din ce arati…esti suficient de inteligent ca sa si intelegi ce zic:

            pina acum trecerea de la o civilizatie la alta se facea prin…Cenusa.
            adica dintr o civilizatie mai ramanea doar Cenusa, urmatoarea civilizatie nascindu-se fix din aceasta Cenusa, Pasarea Phoenix ocupindu-se cu renasterea…
            deci aceasta urmatoare civilizatie era, de fapt, cea anterioara, insa proaspat renascuta.

            de-a lungul vremurilor civilizatiile au tot renascut, deci de altele s-a tot ales Praful!

            prin urmare s-a manifestat un ‘ciclu al anotimpurilor’ si dupaia urmatorul ‘ciclu al anotimpurilor’, propriu urmatoarei civilizatii …si tot asa, pina cind ajungem la zilele astea, cind se intimpla ceva uimitor!

            transferul de la o civilizatie la alta se face…online!:))), adica si-o civilizatie, asta care tre sa moara, insa si cealalta, adica aia acre tre sa se nasca, sint prezente online pe acelasi spatiu, in acelasi timp,….povestea asta fiind tot una cu…suntarea Iernii!, adica…nu mai e cu moarte unei civilizatii si renasterea ei, Iarna fiind Vasul care sa se ocupe de povestea transferului, ci cu transfer….in direct!, adica…fara ca moartea sa se mai manifeste!

            nu i asa ca e extrem de foarte tare, chestia?
            …iar asta se intimpla pentru ca intreg Potentialul a fost Daruit?!, ‘martorul’ faptului ca acesta a fost daruit plenar fiind chiar ajungerea Civilizatiei pe Granita Universului?

            hai!, recunoaste ca e tare de tot! :))))

      • Monica, pin la urma…le iau cum au picat!
        🙂

  • insa la Radacina oricarei Natii sta o Minte care s-a culcusit in Inima

  • orice natie e un efect!, cauza fiind mamele acelei natii.

  • creca o expresie mai razboinica decit ‘omul de actiune’ e…antiomul.

    daca ai scoate toti ‘oamenii de actiune’ din lumea asta mare, s ar constata, poate chiar cu surprindere, ca ea ar incepe sa se miste…natural!

    beleaua pe capul omenirii: oamenii de actiune!

    singurii oameni care chiar prin definitie nasc reactiuni…orice-ar face!, sint ‘oamenii de actiune’

    Pacea e o ‘actiune’?
    daca da, aia e… io zic ca nu. insa daca nu, atunci iata ca am aflat cine nu sint ‘facatorii de Pace’: ‘oamenii de actiune’!

  • energia familiei e…marime vectoriala.
    citeodata e pusa in slujba pamantului, altadata in slujba cerului.

    si mai altadata coexista ambele energii

    de fiecare data cind vectorul defineste cerul, e vorba despre toleranta,
    iar de fiecare data cind vectorul defineste pamantul e vorba despre disponibilitatea de a face blat.

    iar atunci cind treaba e nedefinita, e vorba despre un terci.

    exista si o filozofie despre terci, insa e una care e, pina la urma, despre neant.

    oricare dintre energii e buna. asta e faza, ca e buna.

    …io consider ca starea unei societati n-are nicio treaba cu femeile, insa o are pe toata, daca e vorba despre mame.
    mamele sint o …poveste!…

    in cuibul potrivit se asterne pasarea potrivita cuibului…iar ceea ce urmeaza e ceva…unic: oul care are masura potrivita.

    deci daca cuibul nu e potrivit…oul e nepotrivit.

    daca nu va place cum arata oamenii, cum arata ei, cind se misca…dupa propria si unica ecuatie de miscare, atunci…grija ar trebui indreptata catre cuib!

    odata nascuti, oamenilor n-ai ce le mai face!, iar asta e tot asa cum …odata nascut puiul de lebada, n-ai ce i mai face, rata n-o sa fie niciodata, si nici ului…
    unii, cam tacaniti, am impresia,
    vor sa construiasca o natiune a ratelor…educind lebede!
    iar altii vor sa construiasca o natie a oilor, educind lupi…dupa pricipiile oilor!
    ca la nebuni, asa-i?

    cheia unei natii sta in mamele acelei natii!
    insa pe pozitia asta, unica, doar barbatii natiei aleia le pot asterene..!

    vectorul potrivit!…e in samanta!
    odata rasarita samanta…orice actiune care are de gind sa i schimbe natura…semintei…va naste Reactiuni!
    o natie se gradinareste cu Nonactiuni, nu cu Actiuni nascatoare de Reactiuni!

    deci…profu tau a zis el ceva…dar cam saracuta, zicerea.

    mame care se suprapun peste Yin!, asta! naste Armonie in orice natie.

    izvorul feminitatii unei femei sta in Cerul ei, or asta e intotdeauna o poveste a tolerantei.

    • Online, e vorba despre fapte, intentii si hotarari. Nu ma refer la actiuni, nici la energii. Observatiile mele sunt concrete, din viata. Ce face si ce alege sa faca omul in lumea lui materiala, in clipa. Nu se poate scapa de hotar- hotarare- fapta….care nu e tot una cu actiunea. Despre energii nu vorbesc, le las in pace, sa fie, pentru ca m-as disipa si mi-as pierde inclusiv atentia la realitate. Online, multumesc pentru ganduri.

      • nu vreau sa ti o pierzi…
        pai bineinteles ca nu se poate scapa de fapta!:))), insa fapta lupului va fi intotdeauna una a…neamului sau!:))
        ionu faptelor si hotaririlor ma opuneam, de fapt eu pastea le lasam plenar libere!, sa fie:))
        atentia mi o indreptam spre samanta. cum e samanta asa e si fapta. care fapta…daca alegi bine samanta…nu mai e actiune:)))
        creca nu ne intelegem, dar vb cu tine cu placere…
        :))
        🙂

      • hai sa zic altfel, si dupaia nu mai zic:))

        faptele, intentiile si hotaririle sint…dupa cum e Definia omului !
        iar Definitia omului e definita…inainte sa se nasca!:))
        ala e momentul cheie, Taramul Gestatiilor!

        poti deschide orice viitor iar el..se va implini, pentru ca cheia sta in Dorinta.
        Managementul Dorintelor, asta e materia de baza care se afla la temelia oricarui neam.

        ca astia au facut praf Esenta natiilor, treaba lor, ideea e ca…macar stim cum ar fi putut sa fie daca dragul de natie s-ar fi manifestat!:))
        ar fi fost gradinarite seminte, iar apoi…ele doar se uda, ca de crescut cresc singure, natural!:))
        iar cu balariile tot asa sta treaba, to la seminte ajungem, deci e treaba de gradinar, o natie:))
        aveam impresia ca ne intelegem:), iarta ma!:))

  • Online si Geo, am postat o poezie ‘Bursucul si Artistul’, pe pagina articolului despre librarii- al doilea.

  • Frumos

  • Îmi place. Sunteti o fiinta sensibila si complicata, abordati subiecte interesante, diferite de cele ale turmei de jurnalisti care de opt luni de zile se învârt doar în jurul noului coronavirus, stupindu-se între ei, pentru a scoate în evidenta ca fiecare în parte este cel mai bun medic (dintre jurnalisti), si nu cei care au pregatire si experienta medicala.
    Articolul m-a dus cu gândul la cei care critica, pe buna dreptate, conditia femeii musulmane, dar se fac ca ploua atunci când ar trebui sa ia pozitie împotriva violentei din familia crestina, chiar daca se cunosc atrocitatile la care sunt supuse enorm de multe dintre femeile noastre, ajungându-se nu rareori la crima.

  • Ideile paoline sunt de origine fariseica. In teologa lui, Zeul face ce vrea si cand vrea pe considerentul ca nimeni nu-i poate spune „ce faci?” Opozitia nu are voie sa deschida gura, chiar daca are argumente. In conditiile acestea, nu-i de mirare ca Realitatea este irationala, bazata exclusiv pe putere. Teologia lui Isus e diferita, acolo Zeul este dispus sa discute, sa raspunda la intrebari, sa clarifice si sa explice pana in cele mai mici detalii. Opozitia nu este eliminata, dimpotriva, ea este lasata sa se manifeste pe deplin, chiar cu riscul sa devina abuziva. Cel putin, pana la punctul in care devine clar pentru toata lumea ca Realitatea bazata pe putere absoluta e criminala. Cand oamenii isi folosesc Darul gandirii, apare Imparatia Cerului. Cand oamenii renunta la gandire de frica ori din alte motive, apare Iadul. Necazul este ca oamenii sunt atat de ocupati sa supravietuiasca in Iad incat uita sa traiasca si, mai ales, sa gandeasca. Vorba aia, „muncim, nu gandim”.

    • De acord cu dvs. Invataturile lui Hristos, in forma lor autentica, primordiala, au fost teologizate si crestinismul a pierdut enorm prin asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *