Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Oamenii stau la coadă pentru a cumpăra alimente în eSwatini

Strada Mbabane din capitala eswatiniană Mbabane a fost liniștită joi, oamenii fiind nevoiți să stea la coadă pentru a cumpăra alimente în puținele magazine care erau deschise, se observă în imaginile filmate de amatori, transmise de AFP. Națiunea sud-africană a fost zguduită, în ultimele zile, de proteste, care, timp de câteva săptămâni, fuseseră relativ reduse. Protestatarii cer reforme democratice în ultima monarhie absolută din Africa, condusă de regele Mswati al III-lea.

Demonstrațiile au escaladat în acest regat, de obicei stabil și fără ieșire la mare, cunoscut anterior sub numele de Swaziland. Puterea vecină, Africa de Sud, a îndemnat forțele de securitate din Eswatini să manifeste „reținere totală” și să nu ucidă, în urma rapoartelor privind protestele pro-democratice mortale. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Clayson Monyela, a spus: „Suntem deosebit de îngrijorați de rapoartele privind pierderea de vieți omenești și distrugerea proprietăților”. Videoclipuri neverificate, care au apărut pe rețelele de socializare, au arătat că poliția a folosit forța pentru a dispersa protestatarii. Alte înregistrări video au arătat oameni de securitate în uniforme abuzând fizic locuitorii în casele lor.

Activiștii spun că opt persoane au fost ucise și zeci de persoane au fost rănite în ciocnirile cu poliția. Autoritățile au refuzat să ofere detalii. Accesul la internet a fost limitat, în timp ce magazinele și băncile sunt închise, punând la grea încercare comunicarea și limitând accesul la bunuri de bază în condițiile unei stări de asediu de la răsărit la apus. Eswatini se bazează, în mare măsură, pe Africa de Sud, țara vecină, pentru majoritatea bunurilor din regat. Statele Unite au îndemnat, de asemenea, autoritățile din Eswatini să dea dovadă de reținere și să permită proteste pașnice. Eswatini, oficial Regatul Eswatini, Swati Umbuso weSwatini, numit anterior Regatul Swaziland, țară fără ieșire la mare situată în flancul estic al Africii de Sud, unde se învecinează cu Mozambic, se întinde pe o distanță de aproximativ 175 km (110 mile) de la nord la sud și 130 km (80 mile) de la vest la est.

În perioada colonială, ca protectorat și, mai târziu, ca țară independentă, Eswatini a fost cunoscută mult timp sub numele de Swaziland. Numele Swazi este numele anglicizat al unui rege timpuriu și constructor al națiunii, Mswati al II-lea, care a domnit între 1840 și 1868. Centrul administrativ al țării este Mbabane, fosta capitală a administrației coloniale britanice. Capitala națională este reședința regelui Mswati al III-lea și a mamei sale, la aproximativ 11 mile de Mbabane, la Phondvo, în apropiere de Lobamba, unde se află sediile parlamentului și alte instituții naționale. În aprilie 2018, regele a anunțat că schimbă numele oficial al țării din Regatul Swaziland în Regatul Eswatini.

Eswatini stă foarte bine la capitolul hidrografie, fiind una dintre cele mai capabile țări din Africa de Sud, din acest punct de vedere. Râuri importante și perene, care își au izvoarele în Africa de Sud, traversează țara până la Oceanul Indian. Acestea sunt Lomati, Komati, Umbuluzi și Usutu. Usutu are cel mai mare bazin hidrografic din țară, cu trei afluenți principali, Usushwana, Ngwempisi și Mkhondvo. În sud, Ingwavuma izvorăște în vestul Eswatini și traversează, de asemenea, Lubombo.

Națiunea Swazi este un amalgam de peste 70 de clanuri. Șefii acestora formează ierarhia tradițională sub conducerea ngwenyama și ndlovukazi, care fac parte din cel mai mare clan, Dlamini. Această fuziune a reunit clanurile care trăiau deja în zona care este acum Eswatini, dintre care multe erau de origine sotho, și clanurile de origine nguni care au intrat în țară împreună cu Dlamini la începutul secolului al XIX-lea. Administrația și cultura tradițională sunt reglementate de o Lege și Obiceiuri Swazi necodificată, care este recunoscută atât la nivel constituțional, cât și judiciar. Limba este siSwati, care se aseamănă cu zulu, deși împarte statutul oficial cu engleza, care este, de fapt, folosită în general pentru comunicarea oficială scrisă.

Steagul eSwatini: Albastrul reprezintă pacea. Galbenul reprezintă bogăția minerală. Roșu reprezintă bătăliile din trecut. Scutul se bazează pe cele purtate în anii 1920 de către regimentul tradițional Swazi Emasotsha. Bastonul de luptă este decorat cu ciucuri de pene numite injobo. Deasupra bastonului se află două assegais (sulițe).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *