Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Oili” generalului Victor Dombrowski și Cedarea Basarabiei

27 iunie 1940. Basarabia a fost cedată. Pe podul de la Ripiceni, de peste Prut, se scurg unități militare și refugiați. Ordinea e asigurată de Divizia a 2-a Cavalerie, condusă de generalul Ion Mihail Racoviță. Șeful Biroului 2 Informații e căpitanul Gheorghe Magherescu. După venirea la putere a generalului Antonescu, căpitanul ajunge la Cabinetul Conducătorului. Memoriile sale, publicate de editura Păunescu în 1991 sub titlul Adevărul despre Mareșalul Antonescu, sînt de neocolit pentru cine vrea să înțeleagă personalitatea Mareșalului. Gheorghe Magherescu mărturisește un indubitabil talent de scriitor. Povestirea întîmplării de la podul de peste Prut o dovedește. Autorul descrie mai întîi atmosfera tragică a retragerii din Basarabia:

„La comandamentul diviziei domneau descurajarea şi tristețea. Se primeau informații că regimentele soseau zdrobite, numai resturi din ele, că despre multe nu se știa nimic. Că apăreau unităţi fără comandanți și comandanți fără trupă, ceea ce crea o stare de confuzie totală. Divizia se reducea acuma la cîteva simulacre de escadroane, ca şi cum ar fi fost decimată într-o luptă grea. Mai mult, starea fizică și morală a trupei era deplorabilă. Oamenii, nemîncați, nedormiți, împanicați și umiliți de contactul cu sovieticii, ajunseseră cu greu la Prut. Ştiind că nu aveau voie să tragă, căutau disperați să scape de noi umilinţe. Rapoartele lor nu făceau decît să confirme comportarea brutală a trupelor sovietice din toată zona.

La pod, în fața comandamentului, trecea și populația civilă care cu ce putuse să scape. În căruţe, trăsuri sau cu spinarea, cărau bruma celor luate cu ei. Erau oameni înstăriți, orășeni, proprietari, funcționari, țărani. Ei părăsiseră tot avutul şi fiecare avea de povestit multe întîmplări prin care trecuse pînă ce ajunsese la Prut.

În mijlocul acestor oameni deznădăjduiți, care, totuşi, se salvaseră, trebuia să depui mari eforturi pentru a nu te lăsa copleşit de suferințele lor. La un moment dat, de maximă tensiune, toți ofițerii, în frunte cu generalul Racoviță, asistaseră la o scenă foarte impresionantă. Şeful de Stat Major al diviziei, lt. col. Victor Siminel, izbucnise în lacrimi cînd aflase că familia sa, originară din Basarabia, nu putuse să se salveze, deoarece sovieticii îi întorseseră pe toți din drum. Lacrimile acelea pentru pierderea pămîntului Basarabiei, pe care rămîneau părăsite și reținute cu forţa atîtea suflete românești, erau împărtășite de toţi ofițerii.”

În această atmosferă sună de la București generalul Victor Dombrowski. Generalul era primar al Capitalei și mai ales membru cu drepturi depline al Camarilei lui Carol al II-lea. Pentru aceasta va fi trecut în rezervă prin decretul-lege nr. 3.094 din 9 septembrie 1940 al generalului Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român. După 23 august 1944 își va lua revanșa, folosindu-se, ca mulți alți generali dați afară de Mareșal pentru complicitatea la dezastrul țării din 1940, de statul de victimă a Dictaturii. Va fi numit de comuniști primar al Capitalei la 1 septembrie 1944. A stat în funcție pînă în iunie 1948. A fost răsplătit de regimul comunist. Prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Populare Române nr. 500/1964 i s-a conferit Ordinul „23 August” clasa a II-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul celei de a XX-a aniversări a eliberării patriei”. A murit în patul lui în 1969. Gheorghe Magherescu descrie astfel dialogul:

„De la București telefonul suna, chemînd pe cineva de la divizie.
– Cine e?
– Aici generalul Victor Dombrowski, cu cine vorbesc? Auzind cine era, am luat receptorul din mîna telefonistului. Îl cunoșteam pe general bine, era atunci primarul Capitalei, și îl avusesem comandant la Regimentul de Gardă Călare.

– Alo, domnule general, aici este căpitanul Magherescu.
– Bună ziua măi, și bini mi pari că ti găsesc pi tini. Uite bre, să vezi că la pod, la sectorul vostru, ruşii ăia au oprit oili meli, 250 de capete di oi astrahan. Trimitiți voi delegați să tratezi cu rușii. Bre, nu au voie prin convenție să oprească animale mici. Măi dragă, e păcat să pierd şi asta, distul s-o dus dracu’ cu moșia me!

Auzind vocea panicată a generalului faţă de posibilitatea pierderii oilor sale, am constatat cît de departe era Bucureștiul de drama în care se găseau populația basarabeană și armata română!

I-am răspuns cu mîhnire în glas:
– Domnule general, noi ne-am pierdut aproape toată divizia și dumneavoastră reclamați oile!”

Vom înțelege astfel de ce l-a dat afară Mareșalul și de ce l-au recuperat comuniștii!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „„Oili” generalului Victor Dombrowski și Cedarea Basarabiei”

  • Mai bine sami spuneti cu cat sa si se va indatora Romania pentru ca vad cum NATO si UE,trimit ajutoare care de fapt sunt arme de razboi dar se numesc BANI Valuta,Acesti bani se adauga la Covit

  • Ciudat articol.Nu am inteles nimic.Vad editura Paunescu.Am o carte scrisa de Julian Barnes ,,O istorie a lumiibin 10,1/2 capitole cu povesti interesante,Pasagerul clandestin sau Musafirii.

  • Daca va intrebati de ce exista o comunitate romaneasca in Kazahstan, este pentru ca au fost deportati peste 300.000 de oameni din Basarabia , majoritatea romani, imediat dupa preluarea puterii de catre Armata Rosie. Multe acuzatii s-au bazat pe ”infractiunea” de colaborare cu administratia romana.Responsabil direct de realizarea deporatarilor a fost Sergo Goglidze, numit în mai 1941 împuternicit al partidului în RSSM. La nivel local operațiunea de deportare și alte acțiuni de represiune au fost coordonate de Pavel Borodin, prim-secretar al PCM și Iosif Mordoveț, vice-comisar NKVD din RSSM .

  • Dedicație pentru Maestrul Ion Cristoiu:
    ați avut dreptate, Rusia e distrusă 😀
    Priviți clipul, aceasta este o parte din trupele trimise azi dimineața pentru
    bătălia pentru Donbas. 😆
    https://topcor.ru/25030-kolonna-morpehov-vmf-rf-iduschaja-na-donbass-vpechatlila-rossijan.html

  • Dedicație pentru Maestrul Ion Cristoiu:
    ați avut dreptate, Rusia e distrusă 😀
    Priviți clipul, aceasta este o parte din trupele trimise azi dimineața pentru
    bătălia pentru Donbas.

  • Generalului Victor Dombrowski îi erau mai aproape oile decât diviziile! Poate chiar purta pe sub veston un cojocel călduros!

  • Dar drama actuală a României Maestre? Datorie de 50,6% din PIB!! Vă dați seama unde suntem?
    L-am văzut pe Aurescu, bănănăie pe la Bruxelles în loc să alerge după investitori, cică se ocupă de pachetul de sancțiuni. Asta în timp ce Fitch a confirmat ratingul României la BBB minus, adik risk pentru investitori.
    Ciucă e preocupat de război, de sancțiuni, nu de situația economică.
    Aflu cu stupoare că există un Acord de Parteneriat aferent cadrului financiar multianual 2021-2027 care este un plan de dezvoltare a României cu bani europeni care are și fonduri nerambursabile.
    Nu s-a întreprins nimic, nu s-a pregătit nici o documentație.
    Nu înțeleg de ce se insistă cu PNRR-ul care trebuia anulat imediat fiindcă nu corespune nevoilor Rămâniei și ne bagă la alte datorii degeaba.
    Pachetul de măsuri anunțat ieri de către Ciucă și liderii de partide este apă de ploaie.
    Nu văd acolo nici o măsură economică.
    Acest guvern de coaliție nu este bun de nimic. Miniștrii habar nu au pe ce lume trăiesc.
    PNL trebuie să iasă de la guvernare poate așa PSD-ului îi vine mintea la cap și iese din acest blocaj.
    Ciolacu trebuie înlocuit este o rușine de șef de partid, este suficient că PNL s-a făcut de râs cu bolovanul de Ciucă.

  • Buna ziua Maestre,
    Acest material istoric pe care dumneavoiastra in stilul originar in care ni-l puneti la dispozitie, eu imi permit sa -l apreciez ca fiind de importanta execptionala si sustina ca ar trebui sa fie predat in manualele de istorie a Romaniei cu privire la modul nefericit – spus in care decidentii politico-militari romani reactioneaza in conditii de criza statala concreta.
    Iar la intrebarile elevilor, copiilor, adolescentilor de ce Stalin a reusit magistral sa ocupe fara o rezistenta armata teritoriul national al Romanie, profesorii sa adreseze o lista de posibile raspunsuri agreate de politia politica care urmareste comentariile antisemite sau cele care incita la violenta instituite de onor CNCD sau de sistemul propus de Raed Arafat la liberatatea de exprimare.
    Sau poate ca va fi interzisa si faptul ca am avea o ipoteza ca Stalin nu si ar fi permis o astfel de agresiune militara daca nu ar fi fost sustinut de informatii reale si de actualitate despre calitatea umana, patriotismul si conflictele dintre liderii politici si militari ai Romaniei, spionaj direct spus precum si de identificare a unui partener ca Adolf Hitler ce era dispus sa tranfere expertiza germana in perfectionarea si inzestrarea Armatei Rosii, iar cinismul politicii duse de Berlina si Moscova atingand apogeul pentru distrugerea statalitatii Poloniei.
    Asta pentru a contracarea permanentele discutii si dezbateri pseudo intelectuale despre sexul ingerilor rebrenduite in ceea ce azi se prezinta bombastic ca fiind PNRR si solidaritatea UE in fata gazului, petrolului, carbune, productiei industriale de fier,ciment, ingrasaminte, etc. pe care Rusia chiar le detine si le imparte in cel mai european decidentilor din Austria, Franta, Germania, Olanda, Ungaria fata de care ipocrizia nu are limite in raport cu useful idiots din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *