Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Partidele bătrîne – PNL și PSD – se iau de mînă ca să treacă strada fără a fi lovite de bolizii noilor partide, tinere

Contrazis de mulți comentatori, eu mă încăpățînez să văd în alegerea peste noapte a lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL pregătirea terenului pentru crearea unei alianțe electorale de tip USL, avantajată de fostul USL prin cel puțin trei aspecte:

  1. Va fi justificată prin caracterul de excepție dat de Războiul din Ucraina, dar mai ales de consecințele dramatice pentru economia noastră ale Conflagrației economice mondiale.
  2. Pe măsură ce se va înrăutăți viața cotidiană, românii se vor concentra pe măsurile social-economice salvatoare.
    În acest context, bătălia politică, fascinantă doar cînd ai burta plină, va fi lipsită de interes.
  3. Spre deosebire de primul USL, are de partea sa președintele și, prin el, Sistemul.

Într-un comentariu anterior de pe cristoiublog.ro intitulat Nicolae Ciucă a fost pus de Klaus Iohannis în fruntea PNL ca un garant al Marii Coaliții PNL-PSD, am dovedit, cu argumente luate din Moțiunea lui Nicolae Ciucă și din evoluția evenimentelor, că premierul și-a asumat drept obiectiv ca președinte al PNL nu numai păstrarea, dar și întărirea Marii Coaliții. Acest obiectiv a fost primit cu entuziasm de liderii PNL. Cele patru luni de guvernare împreună cu PSD i-au convins pe liderii PNL că se simt mult mai bine împreună cu liderii PSD decît cu liderii USR. Liderii USR erau oameni cu care nu se puteau înțelege la desfacerea pe furiș a borcanului cu jumări. Dacă le-ai fi propus asta, liderii USR ți-ar fi amintit că jumările sînt ale poporului.

Conștiința că e musai să fie împreună s-a ivit și a crescut și în cazul PSD. Sub conducerea lui Marcel Ciolacu PSD s-a apropiat de PNL în chestiuni precum supunerea față de Bruxelles. La o adică, PSD s-a bruxellizat atît de tare încît ar putea intra în PPE! Asta în timp ce PNL s-a apropiat și el de PSD.

Deplasarea celor două partide unul către celălalt astfel încît mai au puțin și fac un copil in vitro își are cauza și într-un proces intuit de conducători:
Prăbușirea partidelor tradiționale.

Surpriza Primului tur al prezidențialelor din Franța n-a fost, cum s-ar crede, intrarea în turul al doilea al lui Marine Le Pen. Radu Portocală, în eseul său de excepție despre Emmanuel Macron, intitulat Golul răsunător, conchidea, din victoria lui Macron de acum cinci ani prin înfrîngerea candidatei Frontului Național, că Marine Le Pen a devenit condiția victoriei în al doilea tur pentru toți președinții.

Șmecheria lui Ion Iliescu din 2004 cînd a făcut să fie ales și de Doina Cornea pentru a nu veni președinte Corneliu Vadim Tudor a fost însușită de Emmanuel Macron. Victoria sa în al doilea tur e ca sigură, deși diversioniștii se întrec în a ne convinge că e un rezultat pe muchie de cuțit, pentru a mobiliza electoratul să vină la vot pentru a stopa ascensiunea Extremei Drepte.

Surpriza o constituie scorul incredibil de slab obținut de cele două partide tradiționale: Partidul Socialist și Republicanii la primul tur. Cele două partide, cu excepția alegerilor din 2017, au dat președinții Franței. Acum candidata socialiștilor a obținut 1, 8%, iar cea a Republicanilor, 4,8%. Primele trei locuri au fost obținute de partide aflate în afara a ceea ce era pe vremuri rotativa prezidențialelor. Scorul uimitor a fost obținut de Jean – Luc Mélenchon, candidatul partidului Franța nesupusă, înființat în 2016.

Dacă ne gîndim și la rezultatele altor alegeri – cele din Bulgaria, cele din Republica Moldova – bate un vînt în favoarea partidelor noi, seducătoare pentru electorat prin denumire (Franța nesupusă, Republica în marș) dar și prin absența poziției politice bine definite, de Stînga sau de Dreapta.

PSD și PNL sînt partide vechi, corespunzînd celor două partide tradiționale din Franța.
În perspectiva alegerilor din 2024, pe lîngă USR și AUR vor apărea noi partide.

Marți, 12 aprilie 2022, noul partid NOI (Națiune Oameni Împreună) și-a ținut congresul și-a ales ca președintă pe Viorica Dăncilă. E un partid de oameni noi. Dacian Cioloș a anunțat și el apariția unui nou partid. Luînd seama la cum i se construiește migălos imaginea publică, nu m-aș mira ca și Emilia Șercan să-și facă partid.

În aceste condiții PNL și PSD sînt condamnate să se unească într-o alianță electorală.
Partidele bătrîne – PNL și PSD – se iau de mînă ca să treacă strada fără a fi lovite de bolizii noilor partide.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Partidele bătrîne – PNL și PSD – se iau de mînă ca să treacă strada fără a fi lovite de bolizii noilor partide, tinere”

  • Ce mai contează in România de azi partidele politice,ce mai pot promova ele pentru binele concetățenilor,ce programe mai pot crea și realiza când totul este subordonat UE.
    Artizanii mai bine zis moașele fetusului numit UE,Kohl,Mitterand și alții au gândit foarte bine și pervers acest sistem,au prevazut sufocarea prin supraproducție a piețelor țărilor bogate din Europa,prin creștere economică continua,și au inventat acest mecanism diabolic numit UE in care țările bogate dictează politicile economice ale țărilor mai sărace ,le mențin la acest stadiu de piețe de desfacere ,multinaționalele dictează politicile alimentare ,profiturile sunt repatriate in țările bogate,de origine,ca stat nu poți face proiecte de anvergura ca nu mai ai bani,ești îndatorat pana in gât băncilor străine,companiile straine ți-au luat totul,exploatează pădurile,subsolul,au cumpărat și au închis fabricile ce le făceau concurenta,îngropi lâna in pământ ,o arzi, ca nu mai ai o fabrica de covoare in tara,nu ai irigații, nu produci integrat mai nimic,doar asamblezi,Comtim ,ce a m-ai rămas din el acum e Smithfield,putea hrăni o jumătate de Europa,avea in momentele de glorie 1 mil de suine,acum romanul mănâncă carne dinUE adică din Spania,Ungaria,Polonia,Germania,și ca garnitura cartofi din Franta cu rosii din Turcia,varza din Polonia și Grecia,usturoi din China,ceapa din Austria,crapi din Bulgaria +pesticidele de rigoare.
    Asta arată imaginea dezastrului in România care de fapt nu mai e România demult,ei și atunci ce ma interesează pe mine partidele,alegerile,sa facă ele ce?,cine îmi reda identitatea de tara sau de roman?asta e prețul plătit pentru așa zisa occidentalizare.

  • Atita timp cit majoritatea cu care cistiga un partid alegerile este din numarul celor care se prezinta la vot, si nu din numarul cetatenilor cu drept de vot, votarea este irelevanta….PSD si PNL sint 2 x partide depasite, nu reprezinta interesele votantilor…odata ajunsi la putere se consacra intereselor personale platite din bugetul tarii…democratia e gaurita, e facuta ciur….e o vrajeala de fapt…

  • Buna ziua Maestre,
    In toamana se vor acumula datoriile populatiei la plata facturilor, preturile la alimente vor creste la valori istorice, pretul la combustibili va creste necontrolat iar imprumuturile efectuate de Guvernul favorit al lui Klaus Johannis adica Florin Catzu vor incepe sa produca efecte extrem de nepopulare pentru majoritatea romanilor, practic societatea va fi in pragul unei revolte sociale in care PSD si PNL vor trebui sa raspunda in mod adecvat.
    Iar daca maestrii combinatiilor de la UE nu vor bloca platile pe mecanismele europene, atunci putem spune ca am sapat usor, daca va fi exact invers, rugaciunile romanilor poate vor fi auzite si de Presedintele Romaniei, ce in situatie limita poate ca a da un ordin celebrului Binom sa-l gratieze pe fostul ministru al finantelor publice Decebal Traian Remes, si cu un sobor de preoti sa-l reinvie pentru a putea sa scoata tara asta din falimentul economic ce sufla peste meleagurile acestea.

  • Buna ziua Maestre,
    In toamana se vor acumula datoriile populatiei la plata facturilor, preturile la alimente vor creste la valori istorice, pretul la combustibili va creste necontrolat iar imprumuturile efectuate de Guvernul favorit al lui Klaus Johannis adica Florin Catzu vor incepe sa produca efecte extrem de nepopulare pentru majoritatea romanilor, practic societatea va fi in pragul unei revolte sociale in care PSD si PNL vor trebui sa raspunda in mod adecvat.

  • Dacaaceasta coalitie reuseste cu masurile sociale, meritul va fi atribuit PSD, care va creste lent constant catre 45%. PNL este cel care trebuie sa se teama!
    Guvernul va fi dat in viitorul apropiat de PSD + minoritati, iar presedintele de catre restul. Daca PSD sustine la presedentie pe Geoana, se poate mai poate agata si PNL de gasca.

  • ‘Pe măsură ce se va înrăutăți viața cotidiană, românii se vor concentra pe măsurile social-economice salvatoare.’


    modific zicerea asta astfel:
    Pe măsură ce se va înrăutăți viața cotidiană, românii se vor concentra pe măsurile salvatoare.

    de ce o modific asa? pai pentru faptul ca ‘salvatoare’ se manifesta prin superpozitii.
    nu numai asupra ‘masurilor social-economice’ care salveaza se vor concentra romani, mai e un soi de masuri salvatoare, care se vor activa si ele, si si pe astea se vor contrenta romani.

  • ca partidele clasice sint moarte si se misca doar din inertie…e veche faza.
    ca abia acu s-au prins unii, asta e alta treaba.

    partidele noi…pot fi asimilate cu buruienile care rasar pe un teren pe care florile care l ocupau pina mai ieri…s-au uscat. daca s-au uscat…aia e, rasar buruieni.
    deci partidele noi rasarite pot fi asimilate cu niste buruieni.

    seminte pe terenul asta mai sint doar de doua feluri.
    unele Naturale, altele Artificiale.
    atunci cind astea vor rasari si ulterior se vor dezvolta …vor ocupa tot terenul, buruienile uscandu-se.

    deci pina una alta e vorba despre o tranzitie de la clasicele partide la nou-noutele partide,
    de la un tip de cultura, Naturala, la cultura Artificiala, care o pune la indoiala paia Naturala.
    pe vremea asta, de tranzitie, se manifesta… balariile, adica noile partide.
    atunci cind nou-noutele partide se vor manifesta, pe mijloc va ramane… Pustiul.

    ‘sistemul’ are el insusi o problema, pentru ca definirea nou-noutelor partide se poate face daca si numai daca esti …Pacea. altfel…te dai cu unii, fara sa simti ca faci asta, dereglind sistemul de balante.

    partidele noi-noute sint exprimari pure. ele…se! nasc.
    rasar singure.
    cum de fac asta?
    pai…catalizatorii care urmeaza sa se manifeste la nivel mondial vor excita sinele acestor…seminte, declansind…Marea Primavara,
    aia unica,
    in care Primavara Artificiala pune la indoiala Primavara ( Naturii ), asta fiind si momentul in care Artificialul se! va manifesta, …poti sa i pui tu cite piedici vrei!
    Naturalul se va manifesta si el, de data asta in toata splendoarea, la fel de implacabil.

    noile partide sint balarii, Maestre, nu bolizi. se vor usca, n-au potential.

    nou-noutele partide sint cele care conteaza. or astea…inca nu au rasarit.
    n-au rasarit!, insa…sint singurele seminte viabile pe tarla,
    prin urmare vor rasari…implacabil.

  • Sunt pentru numele Tzontzy! Minunat film!❤❤❤

  • Domnule Cristoiu, n-am timp sa scriu o „pleashca” azi, in plus ma doare capu’ de-mi zumzaie toti creierii…ce vrei sa va spun totusi…v-am mai scris ca ocupatia de baza a alora care vor binele poporului, e sa faca partid dupa partid. Cind se supara intre ei, pac mai apare un partid…e ca o joaca de copii, doar ca astia care fac politica azi sint copii timpiti rau…Ce fac ei nu e decit aceeasi Marie cu aceeasi palarie(nici macar schimbata), doar ca sterge prafu’ de pe palarie si atit…in rest NIMIC schimbat…doar conturile lor in banca merg inainte pe plus…uitati aici doua link-uri…de herr v-am mai scris, asta munceste de rupe…nici el nu stie cit si ce, vacantele il cam incurca cu munca asta in jilt la Cotroceni….de asemenea v-am scris si de partide ca-s curve cu multe fete…uitati-va la articol si spuneti dvs cit minte au „membrii”astia…tre’ sa ai minte scurta rau ca sa apari in halul ala pe holurile shparlamentului, si trebuie sa ai minte si mai putina ca sa justifici tzinuta asa cum a justificat-o cococana asta…spuneti partide, politicieni si trageti apa…macar n-o sa mai puta asa rau daca tragem apa dupa ei…
    https://www.libertatea.ro/stiri/presedintele-furibund-sau-ce-a-facut-cu-adevarat-iohannis-in-cele-45-de-zile-de-razboi-4080061
    https://redactia.ro/tinuta-cu-care-a-starnit-valuri-o-tanara-pe-holurile-parlamentului-la-congresul-pnl-in-ton-cu-evenimentul-cu-culorile-partidului-206546?utm_source=evz.ro&utm_medium=Referral&utm_campaign=fidmee
    Atit vreu sa va spun azi…Sa aveti o zi frumoasa…si sa nu va doara capu’ ca e rau tare…Aia e.

  • Esfe plauzibil ce spuneți dumneavoastră, Maestre Ion Cristoiu ! Pentru a face față noului val de partide tinere, PNL și PSD chiar nu au alta șansă decât sa fie unite în acțiunile lor viitoare ! Pe de alta parte, dacă va avea o buna campanie electorala, o alta viziune și un alt mod de a acționa, Aur s-ar putea sa aibă șanse mai mari în viitor, chiar mai mari decât alte partide, dacă nu cumva și Dacian Cioloș și noul său partid nu vor dori sa își schimbe optica la 180 de grade față de situația prezentă ! Și vor dori cu certitudine sa și-o schimbe pentru a câștiga ! Și nu se știe dacă nu vor câștiga și ce adepți vor avea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *