Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Pictorița Felicia Pană, revelația anului plastic 2023

Deși mai avem câteva luni până la terminarea acestui an, personal mi-am ales pictorița preferată. Este vorba despre doamna Felicia Pană. Deși pictează de puțin timp, mai precis din 2021, tablourile ei au o valoare aparte. Denotă fiecare în parte multe calități impresionante.

-Care sunt pictorii români care vă plac mai mult?

– Dintre pictorii români,  cel mai mult mă inspiră Nicolae Grigorescu. Când am vizitat ultima dată Muzeul National de Artă,  am uitat de trecerea timpului în fața lucrărilor  lui. Îi admir și pe Ștefan Luchian și Ion Andreescu, dar tot la Grigorescu mă întorc.

-Dar dintre coloriștii străini?

– Mă fascinează Caravaggio cu al său clar-obscur, îmi plac mult pictorii ruși Roman Bozhkov și Serghei Tutunov,  pentru peisajele minunate, dar și Konstantin Razumov și Vladimir Volegov pentru personajele desăvârșite. Îmi place Andrews Atroshenko și nu încetez să mă minunez în fața lucrărilor lui Peder Mork Monsted.

-Ce rol ocupă muzeele, expozițiile și galeriile în educarea simțului dvs estetic?

– Sincer, până să mă apuc de pictură,  lucru care s-a întâmplat în februarie 2021, nu eram chiar atât de atentă când vizitam muzeele de artă. Priveam,  admiram, mă minunam, dar parcă nu trăiam emoția…

Anul trecut am vizitat Malta și am avut privilegiul să văd,  pe viu, două lucrări geniale ale lui Caravaggio… Emoția a fost atât de mare, că mi-au dat lacrimile….

-Impresionant. O altă întrebare. Dacă un copil are înclinații spre pictură, ce să facă părinții lui? Să îl încurajeze pe acest drum, ori să îi arate și alte căi prin arte, iar la final el să aleagă ce îi place mai mult?

– Dacă un copil vrea să picteze, lăsați-l să o facă. Își va da seama singur dacă asta e menirea lui. Dacă perseverează în pictură  în detrimentul jocurilor pe calculator, e clar că asta e calea lui. Încurajați copiii să își urmeze visele.

-Care sunt tehnicile de pictură cu care vă simțiți mai confortabil?

–  Inițial am început cu culori acrilice dar când am descoperit culorile în ulei m-am îndrăgostit iremediabil de ele. Cochetez și cu pastelurile, creionul și cărbunele dar tot  uleiul rămâne câștigătorul.

-În afară de internet, unde se mai văd lucrările dvs?

– Prima expoziție la care am participat a fost la Galeria Occidentului, curatoriată de doamna Titrea Adina Moldova,  unde am vândut și prima mea lucrare (a fost norocul începătorului!). De atunci, îmi scot lucrările în  lume la expoziții colective, atât în țară cât și în străinătate. Anul acesta am avut lucrări expuse în București la Palatul Parlamentului,  Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Geologie,  Muzeul Literaturii Române,  Centrul Cultural al MAI,  Grădina Botanică. Am trimis lucrări la expoziții la Sibiu, Cluj-Napoca,  Sinaia, Caransebeș,  Hunedoara,  Balcik și Dobrici-Bulgaria.

-Fizic, unde au ajuns tablourile dvs cel mai departe?

– În Istanbul,  Turcia, a ajuns o lucrare de-a mea,  reproducere după Nicolae Grigorescu.

-Mulțumesc frumos! Să oferim acum cititorilor câteva tablouri care poartă semnătura dumneavoastră.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *