Poartă mască, prefă-te că-ți pasă!

Tot arsenalul de pandemie-măști, teste, carantinări, echipamente medicale etc-este, în primul și în primul rând o cale de îmbogățire. Asta se știe, se acceptă și nimeni nu va păți nimic.
Zilele trecute m-am întâlnit, chiar întâmplător, sper, cu un vechi amic care lucrează în servicii, cu care nu țin legătura și de fiecare dată când am discutat, amândoi am evitat orice referire la meseriile noastre. Adică, eu nu încercam să-l trag de limbă, iar el nu îmi pasa, pe surse, informații. Era destul de stânjenitor la început, dar după aceea discutam banalități. Acum, de cum l-am văzut, l-am luat la rost. Că se fură ca în codru, că este debandadă. Și omul mi-a spus foarte clar că se fură și că fiecare încearcă să dea tunul vieții, să se pună la adăpost și că nimeni nu va păți nimic. Acum, că am aflat secretul lui Polichinelle și dintr-o sursă autorizată, l-am întrebat exasperată: Și autoritățile? Autoritățile fură și ele, mi-a răspuns.
Și asta o știam, dar m-a descumpănit răspunsul.

Ieri, vineri, am umblat toată ziua să văd care-i treaba cu măștile. A fost a 51-a zi de campanie cristoiublog.ro pentru cele 115 milioane de măști care ar fi trebuit să ajungă la persoanele care nu-și permit să cumpere măști.

„Pe data de 24 iunie s-a anunțat că firma Naguma Medical Supply a câștigat contractul pentru cele 115 milioane de măști destinate persoanelor defavorizate. Potrivit contractului, firma se obligă să pună, în termen de 7 zile, măștile la dispoziția Guvernului. Ca de obicei, presa a uitat de această obligație. cristoiublog.ro își propune să reamintească de el în fiecare zi, până când măștile vor ajunge la persoanele defavorizate”– aceasta este campania noastră. Textul a apărut zi de zi, însă nimeni nu s-a sinchisit să dea o explicație clară.

Sunt 2,3 milioane de oameni în România, numărați de guvern, nu de mine, care nu-și pot cumpăra măști. În zeflemea, un secretar de stat în Ministerul Sănătății a spus că acele persoane care nu au mască să-și pună o batistă sau un fular la gură. Fular la 35 de grade?

Ieri mi-am pus o batistă la gură și am dat să intru într-un magazin. Evident, am fost oprită imediat de paznic. I-am spus că eu fac parte din categoria defavorizată și că a zis secretarul de stat să-mi pun batistă la gură. „N-am auzit așa ceva, doamnă!” „A zis la știri”, îi spun eu. „Nu mă uit la știri. Dumneavoastră nu vedeți că e reclame peste tot la măști, nu la batiste?”, îmi zice el și mă scoate din magazin.

Potrivit tuturor specialiștilor, masca trebuie să fie bună pentru a fi utilă cu adevărat. Potrivit tuturor specialiștilor, aceeași mască nu se poartă mai mult de 4 ore.

Nu doar ieri, dar ieri am fost mai atentă am văzut măști zdrențuite, măști mizerabile, măști purtate la cot, măști care sunt mai degrabă o sursă de infecție decât de protecție.

Autoritățile consideră că și-au făcut treaba dacă lumea cumpără măști și dacă le poartă. Așa cum sunt, sursă de infecție.

De exemplu, ni s-a spus să aruncăm masca la coș. La câtă zarvă fac cu modul de răspândire al virusului, nu poți să nu te gândești că o mască ținută pe față, poate pe gura și nasul unui pozitiv, odată aruncată la coș este periculoasă. Așa cum spunea un medic, Cercel parcă, că virușii stau atârnați prin copaci și cum treci pe sub, cum ți se coboară în cap, îmi pot imagina că bestiile astea sar pe mine din coșurile de gunoi sau de la cotul persoanei care o poartă. Nu i-am văzut să se isterizeze că măștile unora sunt flocăite de atâta purtat. Deși ei știu foarte bine că o mulțime de măști nu sunt conforme, că purtate și repurtate, nu că nu ajută, ci mai rău încurcă, dar tac.

La cum se anunță starea de spirit a populației, nu cred că s-ar revolta dacă s-ar inventa un așa zis aparat de măsurare a eficienței măștii. Bine, ar fi ca și cu temperatura, toate ar fi conforme, dar asta este altă poveste, tot din ciclul „prefă-te că-ți pasă”.

Prin urmare, nu pot să nu mă întreb: Totuși, care e faza cu masca?

Masca, la cum e purtată acum de majoritatea oamenilor, nu ajută la absolut nimic. Spunea prof. Traian Ionescu, la o emisiune la cristoiuTv, că dacă toată lumea ar purta corect masca și când spun corect nu mă refer la faza aia să acopere gura și nasul, ci doar 4 ore, după care alta, în trei săptămâni s-ar termina cu pandemia. Noi ne chinuim de o jumătate de an. De ce nu fac ăștia o campanie și un efort financiar pentru cele trei săptămâni?

Pentru că masca, flocăită sau nu, va deveni precum chiloții, doar că pe față. Ba chiar mai mult decât chiloții.

La întoarcere din documentarea mea despre mască, am luat metroul. Vizavi de mine, două tipe. Stăteau la distanță regulamentară, conform semnelor de pe scaune. Evident, toți purtam măști, ele și ochelari. Nu știu dacă de nevoie sau apărare, nu contează. Treceau dintr-un orgasm în altul povestind despre videomeeting-ul pe care l-au avut la care toată lumea a purtat măști. Si analizau masca fiecăruia de ziceai că-s jurate la bravo, ai stil. La un moment dat, una zice fornăit (poate și din cauza măștii): Auzi, știi ce cred eu? Că atunci când va fi obligatorie masca și în casă, și sex se poate face cu mască. Nu? Ailaltă: Normal, de  ce să nu se poată?
În dreapta mea era un domn. Ne-am uitat unul la altul și ne-am apucat de râs pe înfundate.

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Poartă mască, prefă-te că-ți pasă!”

📹 Videoblitz 📹
Loading